משהו על ג'ינס

משהו על ג'ינס

קודם לכל – מעט על תולדות הבד אפשר לקרוא פה, בוויקיפדיה.
מבנה הבד – אריג אלכסון (טוויל) כותנה שחוטי השתי שלו, אלה שלאורך הבד, הם חוטים כחולים שצבועים רק מבחוץ – כשמפוררים את החוט אפשר לראות שליבו לבן. יש לזה משמעות ועוד נחזור לזה אחר כך. חוטי הערב, לרוחב הבד, הם חוטים לבנים. כיום אפשר למצוא בדי ג'ינס עבים או דקים, מעורבים ב-2-3% אלסטן (לייקרה), יש סינטטיים למחצה, שמברה (דמוי ג'ינס דקיק שמשתמשים בו בדרך כלל לחולצות, חצאיות ושמלות קלות), ויש ג'ינס דקיק שאינו דוהה כמעט. לרוב בדי הג'ינס יש בלאי גבוה בלבישה. לפני הכביסה רוב בדי הג'ינס נוקשים מאד.
תפרים ותיפורים – תיפורים הם התפרים שנראים בחוץ. מקובל לתפר את הג'ינס בחוט עבה, מספר 40-45, בצבע נוגד. התיפורים הכפולים המקובלים בבגדי ג'ינס זכו להתכנות "תיפורי ג'ינס". משתמשים במושג הזה כשרוצים תיפור כפול מקביל גם על בגדים שאינם עשויים מג'ינס. במתפרות שמתמחות בתפירת ג'ינס יש מכונות מיוחדות – אוברלוק 5 חוטים שעושה תפר חיבור ואוברלוק במעבר יחיד במכונה, תפר החיבור הוא תך שרשרת. יש גם מכונת רגל – כך נקראת המכונה שמחברת בתפר צרפתי את תפר הגסקה ואמצע הגב, עם תיפורי הג'ינס. גם פה בתך שרשרת. במכנסיים הקלאסיים התפר הפנימי, זה שבין הרגליים, תפור גם הוא בתפר צרפתי. מכונה נוספת מחברת את החגורה עם קיפול נקי בצד הפנימי של המכנסיים. יש מכונה נוספת ל"ריגלים" – הזיגזג הצפוף שמחזק תפרים שעלולים להיפרם – ראו למשל בתוברים – הלולאות שמחזיקות את החגורה. לולאות הכפתורים הן לולאות עין – יש להן חור עגול בקצה אחד.
כביסה – כאמור למעלה – בדי הג'ינס נוקשים ומורידים צבע. הכביסה מרככת אותם ומורידה חלק מהצבע המיותר. בגלל הצביעה החיצונית של חוט השתי, בדי ג'ינס ימשיכו לאבד צבע ולדהות עד שיתפוררו לחלוטין. בשנים האחרונות מכבסות הג'ינס התמחו במגוון סוגי כביסה. יש כביסת אבנים – סטון ווש, יש כביסת חול, עדינה יותר, והעדינה מכולן היא כביסת סיליקון. בנוסף נכנסו לשימוש חומרים שונים, כמו כלור ופּוֹטֲציוּם. יש אפשרות להוסיף מריחות צבע עדינות במכבסה, וכמובן לפצוע את הבד, לייצר קרעים מכוונים וקימוטים במקומות נבחרים, ולהדגיש אותם בשיפשוף יתר. רוב בדי הג'ינס מתכווצים בכביסה לאורך ולרוחב. לכל בד יש אחוזי התכווצות שונים, שמושפעים גם מעוצמת הכביסה. במפעלים תופרים דגם מכל סוג בד שרוצים לייצר ממנו, מכבסים את הדגם בכביסה שבה יכובסו הפריטים לשיווק, ומעבירים את נתוני ההתכווצות לגזרה. רק מהגזרה המתוקנת מייצרים את המידות השונות. אחרי הכביסה מוסיפים כפתורים וניטים.
 

אגלנטין

New member
תודה - אין כמוך!

תודה על שחילקת את הידע הנפלא הזה. ועל הכתיבה הרהוטה. נהנתי לקרא!
 
למעלה