מה שתגיד על מבנה המשפט בגרמנית - אאמין לך.
כי אני לא יודעת את הכללים ולא למדתי דקדוק, כפי שכבר ציינתי.
אני מדברת גרמנית מתוך זיכרון ותחושה של השפה. אז אני מדברת עם שגיאות, אבל יכולה להציב את המילים בסדר הנכון מבלי לחשוב מה אני עושה ולמה.
1. מה שאתה אומר כאן על השפעת השפה הגרמנית על מבנה המשפט בעברית, מאד מפליא אותי, וקצת קשה לי להשתכנע בזה.
גם כשמביאים שיחות בִּסְפרים, מקדימים את המושא לנושא. הנה, פתחתי בעמוד אקראי באותו ספר, ומצאתי משפטים אחדים מתוך שיחות:
"אני חושש שהוא מכיר",
מחה בלוגס. "אנחנו חושדים שהוא הבחין במלכודת, ואני הייתי היחיד" וכו'.
"חבל שהוא לא משתייך לצד שלנו",
לחש גודלימן. "דאגת לכיסוי המעבורת?"
"כן",
אמר בלוגס בהכרת תודה.
מחה בלוגס. ולא: בלוגס מחה.
לחש גודלימן. ולא: גודלימן לחש.
וכו'. ואני חושבת שזה אולי מִשלב עברי קצת יותר גבוה מזה של שפה מדוברת. אבל לא סביר בעיני שסדר מילים כזה, הגיע לעברית מגרמנית.
אז אולי בטעות דווקא גרמנית קצת הושפעה מ"בראשית ברא"
.
2. האם אפשר לִצפות בסרט דרך הקישור שהבאת?
אבל האמת שאני מעדיפה ספרים על סרטים, ובמיוחד אחרי האזהרות שכתבת כאן.
3. עגבנייה - פרי? עם זה כבר ממש קשה לי להסכים. אומנם זרקו לי בטעות את ספרי הבוטניקה לפני כמה שנים למיכל מִחזור, לצערי הרב. אבל בדקתי עכשיו במילון אבן שושן ובחוברת "ירקות ארצנו" של המועצה לייצור ולשיווק של ירקות", והם אומרים שעגבנייה היא ירק.
תראה, אני
חושבת שיש שלוש שיטות לפיהן מחלקים לפירות או ירקות.
יש כאלה שמוסכמים על הכל, אז עליהם לא נדבר.
אבל יש פירות וירקות שעליהם יש וויכוחים בין אנשים שונים:
שיטה ראשונה, שנראית לי עממית עד ילדותית: המתוקים הם פירות והאחרים הם ירקות.
לפי זה, למשל אבטיח מלון, תות שדה, בננה הם פירות, וגם מצרפים אותם בקינוח לפירות. אבוקדו הוא ירק, אותו מורחים על לחם, ואוכלים עם ביצים ועם ירקות.
שיטה שנייה - בוטנית.
שיטה שלישית - לפי הברכות הדתיות. כל מה שנאמר עליו "בורא פרי האדמה" הוא ירק. אז למשל בננה היא ירק. גם בוטנים. גם תות שדה.
לעומת זה, מה שנאמר עליו "בורא פרי העץ" הוא פרי. למשל אבוקדו.
לפעמים זה קצת מבלבל לתמרן בין השיטות השונות.
ואם רוצים להתבלבל
עוד יותר, אפשר להוסיף את נושא הקִּטניות והדגנים. יש שיטות בוטניות, ויש שיטות דתיות, שהן משמעותיות בעיקר לצורך ענייני חמץ בפסח, וההבדל בין העדות השונות. זה כבר סיפור מעניין יותר, אפילו. לא אכנס לזה עכשיו.