משהו על פרוייקט רוזי

משהו על פרוייקט רוזי

קראתי את פרוייקט רוזי לפני כמה חודשים, ולמרות שהספר מצחיק בטירוף - באמת - משהו בו הפריע לי ולא יכולתי להצביע עליו.
למי שלא יודע, הספר מדבר על מרצה גאון באוניברסיטה שניחן בכל התכונות של אספרגר ובעיקר חוסר מודעות קיצוני לסביבה ולכללי התנהגות יחד עם נוקשות רבה במנהגים. רבים ראו את הגיבור כסוג של אספרגר אבל לי זה הפריע...
לאחרונה הבנתי למה בדיוק. בספר, למרות כל המוזרות ואי העמידה בכללים, הגיבור כל הזמן מצליח ולא משלם כמעט מחיר על חוסר המודעות שלו. כך למשל כאשר מגיעים תורמים לאוניבסיטה הוא משכנע אותם למה לא לתרום....רוב האוניברסיטאות היו רואות בזה סיבה לפיטורין....
הוא פותח בלי בושה את היומן של ראש המחלקה, מפריע לו בהרצאה ועוד ועוד...ועדיין ממשיך בעבודה...ובסוף המוזרות שלו היא שמאפשרת לו לזכות באהבת חייו...
אני מציין כי המחבר עצמו נמנע משימוש במונח אספרגר, ואומר כי ההתנהגות החריגה אומצה בעיקר כדי למנוע הצקות בבית הספר. אבל ביחסי הציבור לא מהססים להציג את הגיבור כאספרגר.
מה דעתכם? יכול להיות מצב שחוסר מודעות חברתית קיצוני דווקא יביא להצלחה?

TikvaBonneh

New member
לא, זה לא יכול להיות

זה לא סיפור ריאליסטי. זו קומדיה ויש שם הקצנה של מצבים שלא קורית בחיים.
אי אפשר ללמוד מהסיפור על המציאות.

אני אצביע לך על מה הפריע לי בפרוייקט רוזי

הדמות הראשית היא פלקט בסלפסטיק.
לא היה לי כ"כ אכפת, אילולא אנשים היו כל הזמן מסבירים לי שהם יודעים בדיוק מה זה אספרגר: הם קראו את פרוייקט רוזי.

דווקא א הבתי את הספר

וזאת קומדיה.והתיאור של אספרגר מציג תיאור הרבה יותר מכבד מאשר המיקרה המוזר של הכלב או חוקי הביתמי שקורא את חוקי הבית עלול לחשוב שאנשים בספקטרום מסוכנים מאוד.

TikvaBonneh

New member
לא קראתי את חוקי הבית

אני חושבת שיש היום הרבה יצירות עם גיבורים שיש להם אספרגר. למשל - הספרים שגם עובדו לסרטים: נערה עם קעקוע דרקון, קרוב למדי ורועש להפליא, סדרת הטלויזיה הגשר, ועוד.
זו תופעה חיובית, רוב הדמויות הן "בצד של הטובים"
ואף אחת מהיצירות הללו לא באמת יכולה ללמד מהו אספרגר.

TikvaBonneh

New member
האנשים הללו לא יודעים להבחין בין מציאת לבידיון

אל תתרגשי מהם.

אני כן מתרגשת מהם

&nbsp
בגלל שאנחנו אח"כ (ככה אני מרגישה לפחות) סובלים מהמיסקונספציה הזאת לגבי אוטיזם/אספרגר.

asperger

New member
תראה, ניתן לומר שלא מעט אנשים שינו את פני היסטוריה

בגלל שהם לא היו קשובים לחברה אלא לעצמם.
הם לא נתנו לקודים החברתיים להשפיע עליהם או להלחיץ אותם וככה הם הצליחו לפרוץ דרך.
&nbsp
הרבה מאנשים ששינו את פני היסטוריה היו אנשים שהקשיבו לעצמם גם שהחברה אמרה להם שהם טועים....
ובסוף הסתבר שהם צדקו.
&nbsp
ככה שבמקרים מסוימים חוסר מודעות חברתית מוביל להצלחה

זה שאדם מקשיב לעצמו ולא למוסכמות לא אומר

שיש לו חוסר מודעות חברתית....
אלה דברים שונים לגמרי...
ורוב האנשים ששינו הסטוריה ידעו איך לתפקד בחברה ....

asperger

New member
בעיקרון אתה צודק באבחנה שלך

אבל אני יותר התכוונתי למודעות חברתית.
&nbsp
לגבי המשפט האחרון הוא לא ממש מדויק.
מכל מיני עדויות, אנשים ששינו את ההיסטוריה (כאלה שדיברתי עליהם וכמובן אני לא מדבר על כולם) היו אנשים שלא הסתדרו בחברה, אנשים שהיו להם לא מעט בעיות בחברה...

זה שאדם לא נחמד ואנטיפאת עוד לא אומר שאין לו מודעות חברתית

יכולת חברתית מורכבת מהמון מרכיבים שחלקם קשה מאוד להסביר כגון כריזמה...מי שיש לו כריזמה האנשים סביבו מקבלים כל שיגיונות ומוזרויות. כמובן שגם כסף עוזר.....

נו, באמת.

בעיניי זה דומה למי ש"מגיירים" כל מיני מפורסמים מתים, שכבר לא יכולים להתנגד.
כן, ברור. היטלר היה יהודי.

אז גם לגבי איבחון אוטיזם לפי ביוגרפיות, בעיניי זה אותו הדבר.
הרי לא מראיינים את האומנת של האדם כשהוא לא מפורסם, אלא אחרי שהתפרסם, והזיכרון שלה כבר הרבה פעמים לא משהו ויש לכותבי הביוגרפיות גם לעתים איזו אג'נדה, שהם רוצים לקדם. כמו רעיון סינדרלה, שהרבה פעמים יותר קוסם להם, או דווקא הפוך, להציג אדם כבן משפחת אצולה.
סתם דוגמה, הרצל טען על עצמו, שהוא ממוצא מזרחי, שכן כנראה זה היה נראה לו יותר מכובד, והוא הסתמך על זה שהוא כהה...

צריך לזכור שבטוח חלק מהסיפורים שנכתבו עליהם, ונכתבו או כשהיו מפורסמים או אחרי מותם הם סוג של אגדה אורבנית, שלא תמיד יש לה אפילו בסיס, ולעתים האגדה רחוקה מאוד מהמציאות. למשל, האגדה שהייתה פה לפיה איינשטיין נכשל בלימודים, שהוכחה כבר כחוסר הבנה פשוט של מציאות הציונים בשוויץ (בה למד). ועליו בכלל יש אגדות רבות
http://www.inn.co.il/Besheva/Article.aspx/4471

לדעתי, כל האבחונים האלה שנעשים לאנשים מתים או למפרוסמים החיים היום בלי לפגוש אותם - מצחיקים במקרה הטוב.
למשל, להגיד על אדם שהוא שכח לאכול יכולה להיות גם הגזמה, שנועדה להראות שהוא היה מסור מאוד לעבודתו. אנחנו אפילו לא פגשנו אותו, אז נראה לי מגוחך לנסות לאבחן אותו.

אני רק יודעת שכיום כדי להגיע למשרה באוניברסיטה צריך לדעת להתנהל חברתית וזה בלתי אפשרי כמעט להגיע למשרה רמה באוני' בלי זה. וכך לגבי ניהול חברה ענקית.

בקיצור, עזבו את המפורסמים המתים והחיים ואל תאבחנו אותם בניגוד לבקשתם. אם מישהו מהם יבקש - אז בכייף ואפילו אם תמצאו אבחונים מוסתרים שלהם - אז פחות בכייף לפרסם בניגוד לרצונם, אבל אפשר להבין.
אבל מי שאין לו אבחון - אל תאבחנו בעצמכם.

וסליחה שכתבתי בלשון רבים, פשוט זו לא פעם ראשונה שאני נתקלת בזה וזה מרגיז אותי כל פעם מחדש.

מתוך ויקיפדיה

" ספילברג אף הצהיר בעבר כי הוא לוקה ב"תסמונת אספרגר"....
אבל בדיקה מעמיקה יותר גילתה כי דוברו הכחיש זאת בעבר....
&nbsp

"אני רק יודעת שכיום כדי להגיע למשרה באוניברסיטה צריך לדעת

להתנהל חברתית"
לכן עד שאינשטיין פרסם את תורת היחסות הפרטית הוא היה רשם פטנטים.
ובהחלט יש מדענים בספקטרום.
כן,
גם היום

כמה דברים לגבי איינשטיין:

א. הוא לא אובחן אף פעם.
ב. עבודה במשרד הפטנטים אינה עבודה בעלת פחיתות כבוד, כפי שאולי את מנסה לרמוז. אלא מיועדת רק למדענים.
ג. הוא למד לפני כן במכון הטכנולוגי של ציריך, שם למד ארבע שנים.
ד. בשנת 1905 פירסם ארבעה מאמרים חשובים מאוד.
ה. המשיך לעבוד במשרד הפטנטים עד שנת 1908
ו. בעקבות פרסום המאמרים בשנת 1905, שהיו פורצי דרך קיבל תואר דוקטור מאוניברטת ציריך.
ז. בשנת 1906 הוא קיבל את תואר הדוקטור שלו מאוניברסיטת ציריך, והועלה לדרגת מומחה טכני מדרגה שנייה במשרד הפטנטים. ב-1909 התמודד על משרת פרופסור לפיזיקה באוניברסיטה מול ידידופרידריך אדלר (שיתנקש שבע שנים לאחר מכן בחיי ראש ממשלת אוסטריה) שזכה במשרה, אולם ויתר עליה לאיינשטיין.

בקיצור, לא הבנתי מה הקשר לעבודה שעבד במשרד הפטנטים וכן כפי שאת רואה המשרה לא קשורה יחסית למאמר על תורת היחסות.

צודקת לגמרי

ממה שקראתי בביוגרפיה האחרונה עליו הוא דווקא היה סטודנט מקובל וחברותי. הקשיים הכלכליים שלו באותם ימים אופיינים לסטודנטים רבים, במיוחד למי שויתר על אזרחות והיה חסר אזרחות....
ברגע שקיבל אזרחות שוייצרית הוא התקבל לעבודה במשרד הפטנטים, שהיתה עבודה מאוד מוערכת שהשאירה לו זמן לכתוב דוקטורט.
אין לו שום מאפיין מוקדם של קשיים של אספי, הוא סיים תיכון בהצטיינות, התקבל למכון יוקרתי וגמר אותו בזמן,וגם את הדוקטוראט הגיש בפרק זמן סביר מאוד והתקבל למשרה זמן קצר לאחר מכן.
המוזרות שלו בשנים מאוחרות יותר נבעה לא מעט מקשיי ההגירה של אדם בגין מתקדם שנאלץ לעבור למדינה חדשה ולא מוכרת בעולם שמשתנה כל הזמן....

למעלה