אני אענה- אבל יש מצב שזו לא התשובה שציפית לשמוע
1. למיטב הבנתי- מעמקים39 כבר אינה מגיבה כאן- לכן להגיב על דברים שכתבה נראה לי קצת חסר טעם
2. אני לא רואה האח הגדול- ולכך השרשור מתייחס- ואין לי מושג אם מה שהיה שם עונה להגדרות שאני (ואולי אתה) מגדירים כשליטה, הווה אומר בדסמ. לא כל שליטה היא שליטה חיובית ומוסכמת- ולא כל שליטה חיובית ומוסכמת היא גם בדסמית.
3. חובבי שליטה כמוני (ואולי כמוך) הם אכן לא נורמטיביים, לפי ההגדרה הסטטיסטית של העניין. מקובל להחשיב בדסמיים כ-4-10 אחוז מהאוכלוסיה. כך שאם הנורמה היא הונילה- אכן בדסמיים אינם נורמטיביים. זה לא אומר שיש בזה משהו פסול. גם חובבי ספורט אקטרים אינם נורמטיביים וגם מי שמעדיף גלידת שוקולד על וניל (ידעת שרוב הישראלים מעדיפים גלידת וניל...?)
4. משפט אחד שצרם לי שם הוא "להגיד על נשים שהן רוצות שישלטו בהן זה כמו להגיד על נאנסות שהן רוצות שיאנסו אותן"- כמובן שזו השוואה מגוחכת. אונס הוא מעשה המבוצע בכפיה, שליטה- אם היא נמסרת בתנאים המתאימים ולאדם המתאים- היא עניין מוסכם. ישנה גם שליטה בכפיה- וכאן ההשוואה הזו אולי יותר מדוייקת, אבל לחלוטין לא כל סוגי השליטה נכנסים תחת אותה מטריה.
5. ולסיום, סיפור. לאחר מלחמת העולם השניה, כשהעולם היה מזועזע מזוועות הנאצים, היו מספר פסיכולוגים שניסו להסביר איך אפשר לקחת נער נורמטיבי ולהפוך אותו למוציא להורג במחנה השמדה.
אחת התיאוריות היתה שנערים שגדלו במערכת החינוך הגרמנית הנוקשה ומקדשת החוקים יהיו נוחים יותר להשפעה, ונערים שהתחנכו במערכת החינוך האמריקאית הדמוקרטית והפלורליסטית יתנגד בכל מאודם לסטיה בלתי אנושית כזו. תיכנן החוקר שני ניסויים- האחד עם קבוצה גרמנית, והשני עם קבוצת הביקורת האמריקאית. בשני הניסויים היו צריכים הנבדקים לחשמל סטודנט חבר (שהיה שחקן ולא באמת חושמל), שהגיב כאילו חושמל באמת.
מטעמי נוחות- התחיל החוקר עם קבוצת הביקורת האמריקאית. התוצאות היו מרעישות כל כך , שהניסוי לא המשיך לקבוצה הגרמנית.
כל מכת חשמל היתה גבוהה מחברתה ב-15 וולט. ב-150 וולט ביקש השחקן להפסיק את הניסוי.
אף נבדק לא הפסיק לחשמל את השחקן לפני 300 וולט (10!! מכות חשמל לאחר שהשחקן ביקש להפסיק את הניסוי וסורב), ו-65% (!!) מהם הגיעו לרמת החישמול המקסימלית - 450 וולט.
הניסוי הזה נקרא הניסוי של מילגרם, והוא אבן דרך בפסיכולוגיה החברתית (עם כל הביקורת שיש עליו)
הניסוי הזה, ורבים שהיו אחריו, מוכיחים כי רוב בני האדם, ביחוד כשמוצבת מולם דמות סמכותית, נוהגים לציית, ואף ללכת בעדר אחרי המנהיג.
זה לא קשור לבדסמ- רובינו, כבני אדם, פשוט מחווטים ככה. מונהגים. לא מנהיגים.