משה מקנדה - התלקחות של RA

mk10581

New member
משה מקנדה - התלקחות של RA

שלום רב,
אני בן 55 מתגורר בקנדה, עוסק בספורט. סובל מזה 3 שנים מ RA. טופלתי במטוטרקסייט במינון יורד עם תגובות מצויינות, הן מבחינת תסמינים והן מבחינת בדיקות הדם. לאחר מספר חודשים שלא נטלתי מטוטרסייט כלל, בחודשים האחרונים יש לי התפרצות של המחלה בשני מקומות בגוף (בשאר הגוף אין כלל תסמינים, ובדיקות הדם תקינות) - נפיחות גדולה וכאבים בכף רגל ימין - עצמות המסרק ואצבע מספר 2. שורש כף יד שמאל ואצבע מספר 2 - כאן הוזרקו סטרואידים - ללא השפעה כלל. בכף הרגל ובאצבע 2 היא לא הסכימה להזריק - טענה שהכאבים הכרוכים בהזרקה גוברים על התועלת האפשרית.
חזרתי לקחת מטוטרקסייט במינון עולה - כרגע על 10 מ"ג (פעם בשבוע) והשבוע עולה ל 12.5 מ"ג. קיבלתי קורס של פרדניזון - 5 מ"ג ליום למשך שבוע וטבליות אליו - 3-4 ליום למשך 3 שבועות - ההחרפה נמשכת בעינה.
הרופאה סבורה שהכיוון הוא להעלות בהדרגה את המטוטרקסייט (אני מעדיף שלא כי זה פוגע לי קשות במערכת החיסונית).

מהן האופציות שאתה מציע לטיפול בתסמינים בשני מקומות שהזכרתי? עלי לציין כי הרופאה הרמטולוגית כאן פתוחה ליישום כל רעיון שאני שומע ממקואות אחרים ומציע לה.

התסמינים הם כה קשים שקשה לי לדרוך על כף הרגל והפעילות בכף יד שמאל מאוד מוגבלת.
האם יכול להיות שההתפרצות של המחלה בשני מוקדים אלו קשורה לעובדה שהפסקתי למשך מספר שבועות לחלוטין את הפעילות האינטנסיבית שלי בספורט עקב שבר בעצם הבריח (כדורגל)?

האם התפרצות המחלה עשויה להיות קשורה לסתיו ולחורף שהחלו כאן (כרגע מינוס 40 מעלות....)?

אודה לתשובתך,

משה קמפנר

ויניפג, קנדה

RA

הי משה,
קודם כל כפי שנוכחת לדעת RA היא מחלה כרונית, ולא כדאי לקחת החלטות של הפסקת טיפול גם אם אתה מרגיש טוב והמחלה לא פעילה.
כמה עובדות שחסרות לי לענות תשובות מלאות -האם נוגדן RF או antiCCP חיוביים? כמה זמן אתה נוטל כעת MTX?
MTX זו תרופה שזמן התחלת השפעתה הוא חודש-חודשיים, כמו כן המינון שאתה נוטל כעת הוא נמוך יחסית בהנחה שמשקלך ממוצע.
התרופות היחידות שעובדות מהר לדלקת מפרקים הם סטרואידים ונוגדי דלקת ממשפחות ה NSAIDS כמו naproxen. והמינון שנטלת של 5 מ"ג למשך שבוע הוא קטן מידי ולזמן קצר מידי. תגובה מיידית תושג יכולה להיות מושגת עי נטילת אחת מהאפשריות הטיפוליות הנ"ל במינון ראוי לתקופה קצרה וירידה הדרגתית בפיקוח הראומטולוגית. ניתן גם להעזר בזריקת דיפרוספן שזה כמו פרדנזיון לתקופה של 2-3 שבועות.
אני מסכים עם הראומטולוגית שצריך להעלות את מינון ה MTX ומינון של כ 17.5-25 מ"ג וגם ניתן להעביר את הטיפול בזריקה לקבלת אפקט יותר טוב.
אינני מסכים שזה פוגע לך בצורה משמעותית במערכת החיסון. אמנם זו תרופה ממשפחה "לא טובה", אך זו תרופה שהסיכון הזיהומי בה הוא קל ביותר.

לשמחתינו קיימות אפשריות טיפוליות מרובות ב RA, אך אם הגבת טוב בעבר ל MTX הייתי מנסה למצות שנית את הטיפול בה כעת, ואם זה לא מספיק (לאחר כ 3 חודשי נסיון) יש לבצע הוספת תרופות נוספות כגון ARAVA,PLAQUENIL, SALAZOPYRINE ובמידת בצורך לעבור לטיפולים ביולוגיים.

לאצבע 2 אם מדובר בפרק בודד, על פי רב ניתן להזריק, לכף הרגל - תלוי במפרק המעורב.
מקווה שתשתפר מהר

למעלה