כמה מילים לגבי ההחלטה שלך לרכוש דירה.
לפי הנתונים, אני מבין שמחיר הבית יהיה 1.5 מיליון. יש כבר בית? באמת יש לכם את ההון העצמי או שאתם מגלגלים הלוואות נוספות ממקורות שונים?
אז נתחיל מהרביות - מצוינות. מדהים שיש עדיין ריביות כאלה היום.
לגופו של עניין, בדקתי באקסל שלי את הנתונים
אכן, ההלוואה מתחילה בהחזר חודשי של 4,700.
אבל לא לשכוח שיהיו לכם הוצאות חודשיות נוספות, כגון ביטוחי חיים, והוצאות נוספות לרכישה (עו"ד? תיווך?)
מקווה שלקחתם את זה בחשבון.
אני רק מבקש להתייחס למשפט האחרון שלך, שנמאס לך "לזרוק" כסף לשכירות.
אז לצורך העניין, אני אסביר לך שבכל מקרה לא מדובר ב"זריקת" כסף, ובהרבה מאוד מקרים, דווקא השכירות היא האופציה הזולה יותר.
לא כתבת כאן כמה אתה משלם שכירות, אבל לפי הריבית הממוצעת של ההלוואה שלך, מבחינה כלכלית נטו, בכל סכום שכירות שמתחת ל 4,375 ש"ח, השכירות יותר משתלמת מרכישה.
האם אתה מודע לזה, שבטרם עליית הריבית והמדד, סכום ההחזרים של ההלוואה שלך יהיו 1,629,599 ש"ח?.
כלומר, את הולך להחזיר לבנק ריבית בסכום של 504,599 ש"ח, שמייצגים סכום של 1,402 ש"ח לחודש לאורך 30 שנה, רק על ריבית, וזה לפני שספגת את המדד הראשון או את עליות הריבית הצפויות.
זה לא "זריקת כסף"?
מצד שני, את ההון שאתה משקיע בדירה, 375,000 ש"ח, אפשר להשקיע כיום באג"ח חסר סיכון של 2.5%, שבפועל זה מייצר סכום של 781 ש"ח לחודש.
אז בפועל, ברכישת דירה, אתה זורק על ריבית סכום של 1,402 ש"ח לחודש, שרק יגדל עם השנים (ביחד עם ההלוואה, שבוודאות של 100% לא תצליח להחזיר במהלך השנים עם ההכנסה הקיימת) + מוותר על הכנסה של 781 ש"ח על תשואה של ההון העצמי, סכום שבוודאי יגדל במהלך הנשים על עליות הריבית.
והשוס הכי גדול?
אם תחליט להשקיע את ההון העצמי באג"ח חסר שיכון של 2.5% ותמשיך לחסוך את הכסף לאורך 30 שנה, זה יצבור במהלך התקופה סכום של 1.19 מיליון ש"ח, וזה עוד לפני עליות הריבית, שיגכולות להפוך את ההון הזה ל 2 מיליון ש"ח, ואת החזר המשכנתא שלך ל 7,000 ש"ח לחודש.
אגב, המספרים לא מופרכים. מדובר נטו על תחזיות כלכליות סבירות לעתיד.
וכל זה, בלי אף מילה על ירידת מחיר הנכסים הצפויה של בועת הנדל"ן הישראלית.
אז אשאל אותך...
שווה לך להשתעבד ל 30 שנה להוואות שלא תוכל להחזיר בשביל לרכוש בית במחיר בועה?
אבל מה שבטוח, שבשכירות, לא מדובר על "זריקת" כסף, כי גם האלטרנטיבה של תשלומי ריבית + ויתור על הון עצמי, הן זריקת כסף.
אני במצבך, בוודאות לא הייתי נכנס להרפתקאה המסוכנת הזאת, בטח לא במצב של מחירי נכסים בשיא היסטורי של כל הזמנים, ובחירי הדיור הכי גבוהים בעולם.