משמעות המילה "כרם"

Y a n i B

New member
משמעות המילה "כרם"

שלום לכולם. אני מכיר 3 משמעויות שבהן משתמשים במילה "כרם" בספר שיר השירים: א. כרם במובן ה'פשוט'. ב. כרם במובן גוף (האישה בד"כ). ג. כרם במובן בתולין. האם למישהו ידוע על שימוש במילה "כרם" במשמעות של עבודה זרה? ואם כן - כיצד אפשר לבסס את זה על פסוקים או פרשנויות? נדמה לי שמדובר בפירוש האלגורי של חז"ל. אשמח אם מישהו ירחיב על העניין. בתודה מראש, יניב.

Y a n i B

New member
אוקי, מצאתי פירוש של רש"י

לשה"ש ח' 11-12: (יא) כרם היה לשלמה - זו כנסת ישראל שנאמר (ישעי' ח') כי כרם ה' צבאות בית ישראל: בבעל המון - בירושלם שהיא רבת עם והמון רב: בעל - לשון מישור כמו (יהושע י"ב) מבעל גד בבקעת הלבנון: נתן את הכרם לנטרים - מסרה ליד אדונים קשים בבל מדי יון ואדום במדרש שיר השירים מצאתי מקצת סמך על נוטרים הללו שהם המלכיות: איש יבא בפריו - כלומר /כל מה/ שיכלו לגבות מהן גולגליות וארנוניות ואנפרית /ואנפרות/ הכל גבו מהם להביא לתוך ביתם: (יב) כרמי שלי לפני - ליום הדין יביאם הקב"ה במשפט ויאמר כרמי אף על פי שמסרתיו בידכם שלי הוא ולפני בא כל מה שחטפתם לכם את פריו ולא נכחד ממני מה שגביתם מהם והם אומרים: האלף לך שלמה - אלף הכסף שגבינו מהם הכל נחזיר: ומאתים לנטרים את פריו - ועוד נוסיף הרבה משלנו ונתן להם לראשיהם וחכמיהם כענין שנאמר (ירמיה ט"ו) תחת הנחשת אביא זהב: לנטרים את פריו - אלו תלמידי חכמים ואותם תשלומים לתלמידי חכמים כמו שנאמר (ישעיה כ"ג) כי ליושבים לפני ה' יהיה סחרה ואתננה של צור, ויש לפרש ומאתים לנוטרים את פריו כדין הנהנה מן ההקדש שמשלם קרן וחומש אף אנו נשלם על קדש ישראל לה' על ראשית תבואתו קרן וחומש חמשו של קרן ומאתי' הם חומשו של אלף: השאלה שלי היא - האם לדעתכם ניתן לראות כאן שימוש במילה "כרם" במשמעות של אמונה באלוהים אחרים? או עבודה זרה? שוב תודה.

אלי ו.

New member
תצטרך להסביר את המשמעות

בפרשנות הזו. איך אפשר להבין את הפסוקים במשמעות הזו?

פלגיה

New member
לדעתי לא

במפורש "כרם היה לשלמה - זאת כנסת ישראל". כלומר גם בפירוש האליגורי הזה, אין את המשמעות שחיפשת.

למעלה