משפחות ספרדיות

דדיחתם

New member
משפחות ספרדיות

מישהו כאן שמע על משפחת חטם מטורקיה או על משפחות זכריה, סידי, ג´רסי, פיאדה מבולגריה (פיאדה גם מיוגוסלביה)?

רותי ב.

New member
יש פורום מצוין בנושא זה,

שמספק די הרבה מידע לגבי חיפושי קרובים ושורשים ברשת. שורשים משפחתיים קוראים לו. נסי שם. אני אישית לא מכירה אף אחת מהמשפחות שציינת. חבל.

דדיחתם

New member
אני מכיר את הפורום, אבל..

אין בו כמעט ספרדים. לכן אני מנסה כאן. אגב, מכירים את המאכלים : אנג´ינרה, אגריסטדה, מרינג´נה, טישפישטיל, סודלאץ´, אפ-יו, אלמונדרוטי, צ´וקונדוריה?

אלמה

New member
יודעים יודעים

ומחכים למתכונים של "פעם". ניסיתי לעשות את הסוטלאצ´ ולא הצליח לי...

סוטלאצ´ פרה שבועות

מרתיחים 2 כוסות מים מוסיפים כוס אורז ומבשלים 10 דקות. מוסיפים 2 כוסות חלב ו3/4 כוס סוכר, כמה טיפול תמצית וניל ועל אש קטנה מבשלים עד שהנוסלים מתאדים. מחלקים לצלוחיות וזורים ממעל קינמון ואגוזים שבורים או שקדים. גירסה של סבתא שלי... אחרי הבישול מכניסים את דיסת האורז לטיפסין(תבנית) שטוחה מפזרים מעל קוביות חמאה מחצי חבילת מאה בלי מלח, זורים קינמון קמצוץ קלבו דה קומר (ציפורן), קצת סוכר ואגוזים\שקדים ומכניסים לתנור בחום נמוך עד שממעל נהיה כמו כרמל חום... וזה טעים למותתתתתתתתתת

רותי ב.

New member
../images/Emo51.gif איזה יופי ../images/Emo70.gif

בהזדמנות הראשונה אני אוסיף את זה לרשימת המתכונים שלנו. מונצ´אס גראסיאס. ורק שתדעי, מלא מילים אני לומדת ממך מחדש. זה כמו ´השבת אבידה´ בשבילי, כשמחזירים לי ´הביתה´ את המילים שהלכו לאיבוד

דדי - ברוך הבא....מכירה את כל

המאכלים, אימי מבשלת את כולם - אני עושה כל מיני דברים טובים ממרינג´נה וגם סוטלץ´ וגם אפ-יו לא יודעת מה זה צ´וקונדוריה... אלמונדרוטי עשוי משקדים נכון? טישפישטיל לא אכלתי שנים... וזה טעים רק שזה סכנה קיומית לדיאטה שלי

רותי ב.

New member
אמממ, אני אנסה לחפש לך

אתרים שכל ההתמחות שלהם היא חיפוש קרובים. אפשר גם לנסות דרך בית התפוצות, נדמה לי. יש להם מחשב כזה, שדרכו אפשר לפעמים למצוא. ובקשר למאכלים, כן, אנג´ינרה מכירה, מקישואים נדמה לי, ולימון, ושמן זית, אני אשמח למתכן, כי הטעם מלווה אותי, וכבר אין לי מי שיכין או ילמד אותי איך עושים. אגריסטדה, גם, זה סוג של רוטב, גם עם לימון, בדרך כלל מלווה דגים. מרינג´נה, יש מלא מאכלים של מרינג´נה, (חצילים), או לפחות מלא וורסיות. טישפישטיל, של הארוחה המפסקת ביום כיפור, סוטלאץ´, שחונה הביאה לנו מתכון, (אני אנסה בלי נדר עוד כמה ימים), אפ-יו, השם מוכר, אבל מה זה??? תזכיר לי בבקשה, אלמונדרוטי, זה משהו שהיוונים אוהבים, וגם לא יודעת מה זה. כנ"ל לא צ´וקונדוריה. לכל מה שאני לא יודעת מה זה, כל כך הייתי שמחה להזכר, ולדעת.

דדיחתם

New member
אל תטרחי

אני מכיר את כל האתרים, אבל ניסיתי את מזלי גם כאן. אנג´ינרה : 5-7 קישואים קטנים וטריים, לא קלופים, פרוסים לטבעות 1 לימון מלח 1 כף סוכר 2 עגבניות טריות, קלופות ומרוסקות (או קופסה קטנה של רסק עגבניות) 3 כפות שמן מים מכניסים לסיר גדול ורחב את הקישואים ומוסיפים מים, כך שכמעט יכסו את הקישואים. מוסיפים שמן, עגבניות ומלח, ומערבבים. מביאים לרתיחה ומוסיפים את הלימון והסוכר. טועמים : הטעם חייב להיות חמצמץ ומתקתק. מורידים מהאש ומקררים. מגישים קר. אפיו זה סלרי שמוגש קר כמנה ראשונה. 3 שורשי סלרי (בשלב זה עם העלים) 3 גזרים 1-1.5 לימון סחוט 3-4 כוסות מים (צריכים כמעט לכסות את שאר החומרים) 1-2 כפות סוכר 3-5 כפות שמן מלח מפרידים את שורשי הסלרי מהעלים זורקים את רוב העלים ומשאירים רק כמה יפים (כחצי הכות של שורש אחד). שוטפים אותם וקוצצים לגודל בינוני. מסלקים את הגבעולים. פורסים את הגזרים לחתיכות דקות (2 מ"מ) מכניסים הכל לסיר גדול ורחב ומביאים לרתיחה מבשלים 10-15 דקות עד שפרוסות הגזר וחתיכות הסלרי מתרככות. טועמים : הטעם צריך להיות חמצמץ-מתקתק עם ניחוח סלרי. מתקנים את התיבול במידת הצורך. מגישים קר. בתיאבון! אלמונדרוטי - שכחתי כרגע מה זה. מאכלים נוספים שנזכרתי בהם : יפראקי, שקמבה.

דדיחתם אתה ממש שף!

המתכונים שלך מדוייקים להפליא. גם אני עושה את האפיו בדיוק כך. אצלנו זה מוגש כמנה ראשונה קר בקיץ או במקום חמוצים יחד עם המנה העיקרית. וכשאני ממלאאת קישואים אני לא זורקת את הקליפות. מהקליפות אני מכינה "קשקריקס" (קשקרה=קליפה). את הקליפות אני חותכת לריבועים ומבשלת עם מים, מלח, לימון וקצת שמן. יוצא משהו כמו האפיו למנה ראשונה קרה וזה טעים.... לא להאמין! שקמבה זה מרק של בולגרים. יפרקי זה עלי גפן ממולאים יאמממממי!

דדיחתם

New member
לא! חביתה זה המקסימום שאני עושה

וגם את זה אני מתעצל לעשות. לעומת זאת לאכול אני כן אוהב. סבתא שלי ואבא שלי הם הבשלנים. המתכונים הם של אבא שלי (קיבל מסבתא שלי) והוא פרסם אותם בספר מתכונים שיצא בעבודה שלו. יפראקי זה באמת באמת יאמי!!! ואני אוהב לאכול את זה עם יוגורט.

gingit1

New member
קשקיטס לא קשקריקס

וכדי לעדן את המתכון עכשיו מתחילה עונת שזיפי ה"מתלי" קטנים ירוקים, אז להוסיף לקליפות ולבשל יחד יוצא אחלה.

רשל

New member
הספניולית של כל אחד מהבית../images/Emo65.gif

ישנם שינויים קלים בחלק מהמילים בלדינו התלןיות בארץ ובעיר שבה גדלו המשפחות שלנו, אצלנו למשל אומרים קשקיטס ולא קשקריקס, או קוצ´ונדוריה ולא צוקונדור וכו´ בכל אופן כך או כך אפשר להבין ולהנות מהשפה ומהתזכורות בפורום הזה, אני נהנית מזה למרות שאין לי הרבה זמן לזה. המשך נעים לכולם

רותי ב.

New member
../images/Emo20.gif אתה ענק ../images/Emo70.gif אין מילים

להודות, לך על שהבאת, למי שנתן לך את המרשמים, (טו פאדרה, מונצ´אס גראסיאס תגיד לו
) ובכלל, על הכל. מעריכה המון, שתדע. וזה גם עושה חשק לעוד.

למעלה