משקל בנפילה חופשית

משקל בנפילה חופשית

נניח שיש לי משקולת במשקל קילוגרם אחד ואני זורק אותו מגובה רב אל הרצפה. כל כמה זמן המשקל יכפיל את עצמו? והאם הוא מכפיל את עצמו בריבוע? המידע היחיד שהצלחתי להשיג היה את התאוצה (9.81 בקירוב כפול מספר השניות), אבל זה לא עוזר לי לגבי המשקל שיתקבל לאחר הנפילה. אני לא לומד פיזיקה או משהו כזה (צריך את המידע בשביל מתקן שאני בונה), אז אם אפשר - נוסחה שגם הדיוט כמוני יוכל להבין בקלות. תודה מראש.

המשקל לא יכפיל את עצמו

המשקל מוגדר ככח שכח המשיכה מפעיל על המשקולת - והוא לא משתנה. אני מניח שאתה שואל על הכח שהמשקולת מפעילה על הריצפה. האנרגיה הקינטית תעלה בקצב שהוא פרופרציני לזמן בריבוע. הכח שיופעל בזמן ההתנגשות תלוי בפרטי ההתנגשות - בקצרה ככל שההתנגשות תקח זמן זמן רב יותר כך הכח יהיה קטן יותר (זה תלוי עד כמה הריצפה "גמישה"). אין דבר כזה התנגשות שלוקחת אפס זמן (כי אז הכח המופעל הוא אין סופי) - צריך להעביר את כל האנרגיה הקינטית באפס זמן לרצפה. אם תתאר לנו יותר פרטים על המטרה שלך אולי נוכל לעזור לך.

הבנתי

ולכן אגדיר מחדש את השאלה (למרות שאנשים פשוטים הבינו את השאלה בניסוחה הקודם, אבל אני מניח שמבחינה פיזיקלית השאלה היתה מעורפלת קצת): נניח שיש לי משקולת במשקל קילו אחד, ואני משחרר אותו מגובה של עשר מטר מעל הרצפה. כעת, מכיון שהתאוצה תהיה כ-10 מטר לשניה אחת - ניתן להניח שזהו זמן ההתנגשות. כעת, איזה כח מפעילה המשקולת על הרצפה? או, במילים אחרות, מהי היחידה של הכח? לו הייתי יודע למשל שגובה של מטר אחד מכפיל את הכח, הייתי יודע שבעשרה מטרים הכח יכפיל את עצמו פי 10, או, מסתבר יותר, פי 100 (בריבוע). אבל, הבעיה היא, כמובן, שאין לי שום מידע כזה על יחידת הכח. במתקן שאני בונה יש לי משקולת של כ-1.6 ק"ג שאני צריך שתפעיל לחץ של לפחות 60 קילו לרגע אחד. מכיון שאני כל הזמן עורך שינויים במשקל וכדו' הייתי מעוניין לדעת את החישוב כדי שלא אצטרך כל הזמן להשתגע. עוד דבר: המשקולת שלי תהיה עטופה בקלקר. האם זה מוריד מהכח? וכמה בערך? (יתכן ואוכל לוותר על הקלקר) שוב תודה!

deathcaster

New member
תשובה

"נניח שיש לי משקולת במשקל קילו אחד, ואני משחרר אותו מגובה של עשר מטר מעל הרצפה. כעת, מכיון שהתאוצה תהיה כ-10 מטר לשניה אחת - ניתן להניח שזהו זמן ההתנגשות. כעת, איזה כח מפעילה המשקולת על הרצפה?" - אם נזניח כוחות חיכוך והתנגדות אוויר, ע"פ החוק השלישי של ניוטון, לאחר שהמשקולת תפגע ברצפה הכוח היחיד שהיא תפעיל על הרצפה יהיה משקלה , אם מסתה (ולא משקלה - כי משקל זה כוח) היא 1 ק"ג, והתאוצה נניח שגודלה 10 מט לשנייה בריבוע, גודל הכוח יהיה המסה כפול התאוצה שזה יהיה 10 ניוטון (שזה גם גודל משקלה). כוח (במקרה זה המשקל) נמדד ביחידות של ניוטון (ביחידות מטריות SI) הגובה לא מכפיל את הכוח, הוא מגדיל (ולא מכפיל) את האנרגיה יש הבדל. זה שאין לך מידע על יחידת הכח... זה בסדר גמור
60 ק"ג במשקל הם 600 ניוטון, לחץ הוא כוח חלקי שטח ונמדד ביחידות פסקל (מטריות SI). אך אם אתה מתכוון לרגע אחד שיהיה שנייה אחת, זה דווקא מסתדר, כי יחידות הלחץ מצטמצמות ל-ק"ג חלקי שנייה בריבוע ואז החישוב שלך בעצם נותן יחס ישר בין המסה לבין הלחץ, כלומר אתה צריך משקולת במסה של 60 ק"ג, אבל שנינו יודעים שזה לא ישים, אז המלצתי היא שתקטין את שטח הפגיעה שבו פוגעת המשקולת, ואז תוכל להגיע ללחץ הרצוי אז אם יש לנו לחץ שזה למעשה כוח חלקי שטח, הלחץ הוא 60 ק"ג לשנייה בריבוע, והמשקולת מסתה 1.6 ק"ג השטח בו המשקולת צריכה לפגוע (וגם שטחה צריך להיות כך) הוא
pressure=force/area 60[pascal]=1.6[kg]*10[m/sec^2]/x[m^2] area=x=0.26666m^2=~2700cm^2​
אם החישוב שלי נכון, אתה צריך משקולת עם שטח פגיעה ומשטח עם שטח פגיעה של כ2700 ס"מ בריבוע, שזה מרובע שאורך צלעו כ-חצי מטר. אם תקטין את השטח - תוכל אף להעלות את הלחץ. המושגים הפיזיקאליים שלך מעט מבולבלים לחילופין אתה יכול להתקין במתקן שלך מכשיר שיפעיל כוח שיאיץ את המשקולת מטה דבר זה יוסיף כוח להתנגשות (כי נפילה חופשית אינה מוסיפה כוח למשקולת) ואז תוכל גם להקטין את מסת המשקולת. המשקולת תהיה עטופה בקלקר ? עד עתה עסקנו בפיזיקה של גוף קשיח כשאתה עוטף את המשקולת במעטפת רכה, אתה מעלה את משקלה מצד אחד (תרומה זניחה ככל הנראה) אך מרכך את עוצמת ההתנגשות (ולא לבלבל עוצמה עם כוח) כמה ? זה כבר תלוי מאיזה קלקר, מה עובי שכבתו, מה צפיפותו. להמחשת נקודת הגובה..... קח ק"ג ברזל וקח טון ברזל וזרוק אותם מגובה שווה לכיוון הרצפה, הם יגיעו באותו הזמן לרצפה, כי התאוצה הפועלת עליהן שווה. להמחשת הכוח הנוסף שצריך להפעיל על נפילה חופשית. קח כדורסל, זרוק אותו מגובה מטר, הוא יקפוץ בחזרה עד לכמעט גובה מטר זרוק אותו פעם נוספת הפעם אבל תפעיל עליו כוח עם היד, הוא יגיע לגובה של מעל מטר.

Weibull

New member
הכח גדול מהמשקל ושלא יבלבלו אותך שם מעלי

בנוסף למשקל יש להתחשב גם בכח השווה למכפלת המסה במהירות בפגיעה חלקי זמן הפגיעה. את המהירות ניתן לחשב בקלות ממשוואות התנועה, שזה בערך 14 מ' לשנ' מגובה של 10 מ', אך הבעיה היא שקשה לחשב את הזמן שאורכת הפגיעה במשטח (לא זמן הנפילה שזה בערך 1.4 שנ' מגובה זה) וזה תלוי בעיקר בקשיחות של המשקולת ומשטח הפגיעה, פני השטח ועוד. הקלקר וודאי ירכך את המכה בכך שיאריך את הזמן. הדבר היחיד הוודאי הוא שהכח יחסי למסה. בהיעדר נתונים נוספים, תצטרך להמשיך ולנסות. אתה יכול כמובן להשפיע על זמן/משך הפגיעה וכך על הכח (ביחס הפוך) גם ע"י שינוי בעטיפה של המשקולת.

התשובה לשאלה

היא כח משתנה. ברגע הפגיעה כח משתנה שתלוי בחומר ממנו עשויה המשקולת והריצפה, בשטח המגע שלהם, ובמהירות הפגיעה (קשה מאד לחישוב). סביר להניח שהמקסימום שלו פרופרציוני לריבוע המהירות ז"א שהוא פרופרוציוני לריבוע הגובה (ז"א שהוא פרופרציוני לאנרגיה הקינטית) -
F~v^2~h^2​
אם אתה יכול למדוד את מקסימום הכח שהמשקולת מפעילה (משקל קפיץ לא יתן תוצאה נכונה) תוכל למצוא את את הגובה שיתן כח מסוים ע"י עשית גרף של LOG F לעומת LOG h - צריך לצאת קו ישר אם ההנחה שלי נכונה. ברגע שהמשקולת מגיע למנוחה - הכח השוה למשקלה (אבל זה לא מענין אותך). הכח המקסימלי יקטן אם המשקולת תהיה עטופה בקלקר.

למעלה