משקל רגל (בעקבות הסדנא)

משקל רגל (בעקבות הסדנא)

לקוח מתוך האנצ' לנוער יבנה, תחת "המשקל והמקצב בשירה" (קס אם אסור תמחקי בבקשה) השירה בתרבויות המערב נכתבת זה שנים במשקל טוני, המבוסס לא על הברות קצרות וארוכות, אלא על הברות מודגשות (מוטעמות) ובלתי מודגשות (בלתי מוטעמות). היחידה במשקל זה נקראת "רגל". בכל רגל יש הברה אחת מודגשת, הנקראת "הרמה", שסימונה הוא: -, והברה אחת או שתיים שאינן מודגשות, הנקראות "השפלה", שסימנן הוא u. הסדר שבו באות ההרמות וההשפלות ברגל הוא קבוע. קיימים חמישה סוגים עיקריים של משקלים : ימבוס, טרוכיאוס, אנפסט, אמפיברכוס ודקטילוס (לא, אלו לא קללות) סימונם של חמשת המשקלים הללו הוא כזה: יַמְבּוֹס : u - (השפלה, הרמה) טְרוֹכֵיאוֹס: - u (הרמה, השפלה) אַנַפֶּסְט: u u - (שתי השפלות, הרמה אחת) אַמְפִיבְּרָכוֹס: u – u (השפלה, הרמה, השפלה) דַּקְטִילוֹס: - u u (הרמה אחת, שתי השפלות) את המשקל השירי מגדירים גם על פי סוג הרגל וגם על פי מספרן של הרגלים בכל שורה. למשל, שיר שבכל אחת משורותיו יש חמישה ימבים משקלו הוא "פֶּנְטַמֶטֶר יַמְבִּי". השירה היונית הקלסית של הומרוס נכתבה בהֶקְסַמֶטֶר (שש רגלים בשורה, חמש ראשונות דקטילים והאחרונה טרוכיאוס). לא מצאתי באיזה משקל משתמשים לבלדות, אבל בטח קסנדרה תמצא. פו

קסנדרה*

New member
תודה פו ../images/Emo13.gif את נהדרת

לגבי הימבוס ואנאפסט וכו' הם מופיעות גם במילון המונחים, אבל מה שחישתי ועדיין לא מצאתי הכל רק חלק, באלו משקלים משתמשים בבלאדה. כי החומר שמצאתי נמצא באתר אמריקאי ושם יש התייחסות לריתמוס והמשקלים בשפה האנגלית ואני הייתי צריכה את ההסבר לשפה עברית ואין. בינתיים מצאתי שלא כל המשוררים משתמשים היום בכללים של המשקלים שהיו נהוגים במאות ה- 18-19 ושלחתי לסנדי דוגמא את הבלאדה של טשרניחובסקי (הוא כתב הרבה בלאדות) "בת הרב ואִמה". הוא כתב בסגנון שנפוץ אף הוא בתים בני 2 שורות, הבלאדה הנפוצה היא בתים בני ארבע שורות עם חריזה מסוכלת - א, ב, א, ב. אני עוד אמצא מבטיחה זה פשוט גוזל המון זמן, אבל אמשיך
קסנדרה

פו תודה../images/Emo39.gif

ובורי כמוני חשב בהתחלה שזה שייך לפורום המדעי או פורום רופאים או אולי אפילו פורום מגדלי כלבים.
ועכשיו ברצינות - תודה מכל הלב.

למעלה