משתמשים שמעלים תכנים?

mluggy

New member
משתמשים שמעלים תכנים?

אני מעוניין לרתום כמה מתנדבים שיסייעו לי בהעברת תכנים לאתר (אתר סגנון סלאשדוט) אם אתה מכירים. מקום שבו הגולשים בעצמם כותבים את החדשות ומגיבים עליהם בקהילה מגובשת. אני עדיין רוצה שליטה מלאה בתכנים שמועלים, ולבדוק אותם טרם פירסומם - השאלה שלי אם אפשר להרכיב תקנון שמעביר את כל הזכויות לתכנים המועלים ברגע שהם מועלים אליי לשרת? בלי אפשרות לתביעה של אותם כותבים מתנדבים בעתיד? איך צריך לנסח תקנון מסוג זה? להתראות
 
סלח לי

מדוע אתה סבור, שמגיעות לך זכויות ביצירות, שלא אתה יצרת, ושלא רכשת את הזכויות בהן כדין? ואגב: נראה לך שבעל מגרש חניה יכול לכתוב תקנון, שיעביר את הבעלות במכוניתך אליו, אם תחנה אותה באותו מגרש?
 

nirdagan

New member
תסלח לי אבל הוא רוצה לרכוש הזכויות

הוא רוצה לעשות חוזה שמי שמפרסם אצלו באתר מעביר את הזכויות לבעל האתר. רב כתבי העת המדעיים עושים את זה.
 
חוזה?

נדמה היה לי, שהוא כתב "תקנון", שיעביר את זכויות ה"מתנדבים" אליו, ברגע שיצירותיהם יועלו לאתר שלו.
 
אני לא מסכים להשוואה הזאת

אני מניח שאדם בר דעת לא יסכים לתת את מכוניתו לבעל המגרש, אך הרבה מאד אנשים בני דעת מתנדבים בכל מיני מסגרות ותורמים מזמנם מכישוריהם ומרכושם והדבר חוקי כמובן. הדבר בהחלט מקובל ונפוץ בשוק התוכן. הנה למשל כאן במערכת הפורומים יש מאות אנשים שמנהלים פורומים בהתנדבות. כבר אמרנו שתוכן של חוזה יכול להיות ככל שיסכימו הצדדים, בכפוף לחריגים מעטים כגון אי חוקיות.
 
ההשוואה נועדה לחדד את השאלה

וזכויות היוצרים על הדוגמה מגיעות לעו"ד ויזר (אמנם, אני כתבתי מה שעלה בדעתי, אך בדיעבד נזכרתי, שדוגמת מגרש החניה כבר הופיעה בפורום זה, כחלק מדיון ארוך בנושא הנדון).
 
אני זוכר את הדוגמא ואת המחלוקת

על כך הערותיי: א´ עו"ד ויזר טען שזכויות יוצרים הן בדיוק כמו בעלות במטלטלין ואילו אני טוען שהן דומות אך לא זהות. ב´ עו"ד ויזר טען שלא יתכן ויתור על זכות קניינית כזכות היוצרים, בהתנהגות, קרי פרסום יצירה בפורום. עו"ד ויזר לא טען ואינו טוען שאדם מנוע מבחינה חוקית מלתת מטלטלין במתנה. ג´ עופר, אתה טענת כלפי mloogy אדם לא ירצה לתת במתנה זכויות קניין לבעל אתר, על כך אני עניתי שעובדה היא שאנשים מתנדבים בכל מיני תחומים, בין היתר בניהול פורומים. ד´ הבעיה שלי היא לא האפשרות המשפטית ליתן זכויות יוצרים במתנה, אני חושב שאיש אינו חולק על כך שהדבר אפשרי, השאלות הן (1) האם אדם השולח כתבה לאתר לפירסום במסגרת שmloogy תאר נותן מתנה או שזאת עיסקת חליפין, הכתב נותן את הכתבה ובעל האתר נותן לכתב פרסומת, שהיא שירות בעל ערך כשלעצמו? (2) מהי הדרך המשפטית התקפה למתנה כזאת, האם אפשר שמתנה כזאת תווצר מכח תקנון שמנוסח ע"י בעל אתר? נראה לי שבהסכם רגיל (לא חוזה אחיד) לא תתעורר כל בעיה, הבעיה היא במשור של חוזים אחידים, האם תקנון של אתר הוא חוזה אחיד? האם תקנון של אתר בכלל מחייב את הנכנסים לאתר, אולי יש צורך בהסכמה מפורשת, כגון לחיצה על לחצן וירטואלי או משלוח מכתב אלקטרוני המאשר את ההסכמה?
 
לא התייחסתי למתנות

שאלתי את השואל מדוע הוא סבור, שמגיעות לו זכויות ביצירות, שהוא לא יצר ולא רכש את הזכויות בהן כדין. מכאן משתמעת דעתי, כי הצהרה חד-צדדית, שהמפרסם חיבור באתר מעביר בכך את זכויות היוצרים בחיבור לבעל האתר - אינה תקפה, לא מבחינת הדין ולא מבחינת כללי הצדק הטבעי.
 
כללי הצדק הטבעי הם כללים דיוניים

ולא בתחום המהותי מדובר בסך הכל על שני כללים: 1. מתן זכות טעון לצדדים בפני ארכעות שיפוטיות וגופים מינהליים 2. איסור משוא פנים של שופט או גוף מינהלי כלפי צדדים שבעניינם עליו להכריע.
 
התכוונתי למובן הרחב של המונח

אכן בפסיקה כללי הצדק הטבעי מתייחסים להחלטות של רשות שיפוטית או רשות מבצעת, ומשמעם מתן הזדמנות לכל צד להשמיע את טענותיו, איסור על משוא פנים וחובת הנמקה. עם זאת אני מבהיר, שהתכוונתי לצדק במובן הרחב והמקובל, לאמור: הצהרה, שהמפרסם חיבור באתר אינטרנט מעביר את זכויותיו בחיבור לבעל האתר - אינה הוגנת, ולדעתי, גם אינה תקפה מבחינה משפטית.
 
ניתן לנסח הסכם כזה

כפי שאדם יכול להתנדב ו/או לתרום כסף או רכוש אחר, הוא יכול גם לתרום זכויות יוצרים.
 
למעלה