מתאבלת על חייה שאבדו בעודה בחיים

נירית40

New member
מתאבלת על חייה שאבדו בעודה בחיים

אחרי הרבה מאוד זמן של השתתפות פאסיבית בפורום, החלטתי לכתוב. זה מאוד קשה לי, אבל כנראה יותר קשה זה להרגיש לבד ובחוסר אונים מול המחלה של אמא. אנחנו 3 בנות לאמא צעירה בת 66, גרושה הגרה לבדה, שלפני 5, 6 שנים התחילו להופיע סימנים ראשונים מאוד מעורפלים של המחלה. לפני כשלוש שנים התחלנו טיפול תרופתי של ממורית ולפני כמה חודשים עברנו לממוקס, אחרי שהגענו למסקנה עם הפסיכוגריאטר שהממורית "כבר לא עובדת". בנוסף היא מקבלת לאורך כל התקופה תרופות אנטי-חרדתיות, ובאחרונה אף תרופה נגד מחשבות-שווא. יש התדרדרות גדולה מאוד בזיכרון של אמא, אבל עם זה יכולנו לחיות. לפעמים, בעבר, אפילו אמא היתה מתבדחת על מצב זכרונה. אבל בחודשים האחרונים המצב הפך בלתי אפשרי. אמא, אשה גאה ומאוד עקשנית, מסרבת להכיר במצבה. לא מוכנה לקבל את העובדה שאסור לה לנהוג יותר במכונית, ובעצם אינה יכולה עוד להמשיך ולגור לבד: לאחרונה היא מאוד מוזנחת (היתה אשה מאוד מטופחת), עלתה במשקל ואין לה ענין בחיים. היא כל כך צעירה ובעצם יכלה לעשות הכל: איני מדברת על חוגי ברידג', אבל היא מנויה לקאנטרי והיתה יכולה להשתתף בחוגי ספורט, אמנות וכדומה. אין לה ענין בדבר. בחודשים האחרונים היא רק בוכה וכועסת על בדידותה. ההתדרדרות כוללת ירידה קשה מאוד בזיכרון: יש רגעים שאפשר לנהל שיחה בת 5 דקות, שבו הוא מדברת לעניין, ומיד בהמשך השיחה, היא לא זוכרת שאמרה דברים מסוימים, או שנושא השיחה כבר עלה. אבל, מה שקשה ביותר זה דיכאון חזק מאוד, אי רצון להמשיך ולחיות מצד אחד, ותוקפנות, אגרסיה וכעסים חזקים מאוד על כל מי שסביבה. מצד אחד אין לה כמעט יותר חברים, כי כולם התרחקו ממנה. לאף אחד מ"חבריה/חברותיה" לא היתה סבלנות לאשה ששואלת כל הזמן את אותן השאלות, כאילו לא ענו לה מעולם. אם יש אנשים מחבריה שעדיין בקשר איתה, הקשר הוא נדיר ביותר (נפגשים פעם בחודש-חודשיים), ובעצם היא מאוד בודדה. היא מלאת כעסים על מצבה. היא כאילו מתאבלת על חייה שאבדו בעודה בחיים. היא מודעת אבל מכחישה כל הזמן. יש רגעים שהיא מאיימת שאיננו בנותיה יותר, ויש רגעים בהם היא אומרת שאנחנו הבנות הטובות ביותר. זה יכול לבוא בימים שונים ובשעות מסוימות – ואין אנחנו יודעות מתי היא תהיה אגרסיבית, צעקנית ותוקפנית ומתי היא תהיה רכה, בוכיה ודכאונית. באופן כללי היא מסרבת לכל "פיתרון" או הקלה. בזמן האחרון מאיימת "לפטר" את האשה שבאה לתת לה תרופות כל בוקר (בלילה נוטלת את התרופות לבדה). ברור לנו שיקל עליה מאוד שמישהי תגור איתה (עדיין לא קיבלנו שום אישורים מביטוח לאומי, שבעבר כמובן התכחש למצבה) אבל היא לא מוכנה לשמוע על זה. יתרה מכך, גם על מתנדבת/עובדת שתבקר אותה ותצא איתה לטיול בפארק, לקולנוע או לתיאטרון היא לא מוכנה לשמוע. היא לא רוצה מישהי שתבשל לה – לא רוצה דבר. כי אם תסכים, הרי זה שהיא מכירה במצבה! אגב, על בית אבות אין מה לדבר איתה. גם על זה היא לא מוכנה לשמוע. אנחנו בנותיה מרגישות מאוד חסרות אונים ומבועתות ממצבה המיתדרדר. יכולתי לכתוב עוד ועוד כמובן, אבל אני מרגישה שתיארתי מספיק בפרטים כדי לקבל כאן בפורום תמיכה ואולי רעיונות.
 
../images/Emo24.gifנירית היקרה

גם בן זוגי בן 60 יותר צעיר מאימך לפני כשנתיים התחיל עם המחלה ורק לפני שנה גיליתי , עצוב מאוד שהוא לא עושה את אותם הדברים שהיה עושה ,הכל נפל עלי כרעם ביום בהיר , נוסף לזה הוא מסרב לקחת כדורים כך שהמחלה מתקדמת יותר מהר, אני משתדלת לקחת הכל בצורה פחות עם כאב ויותר עם תפילה תקוה ונשימה עמוקה, ולהמשיך הלאה , רשמתי אותו למועדון של קשישים ,והסברתי לו שהמועדון ל"צעירים", הוא הולך יום יום בהסעה משעה 8 בבוקר עד שתיים אוכל ארוחות בוקר וצוהרים. יש שם אנשים, חברה,
ריפוי בעיסוק. תנסי לקחת את אימך למועדון במקום מגורייך תגידי לה שזה לצעירות ונראה איך היא תקבל את ההצעה תואמרי לחברות שם שיפרגנו לה וידברו איתה וישכנעו אותה להיות בחברתם.
 

נירית40

New member
מועדון קשישים

אני אנסה לבקר בעצמי במועדון קשישים בשכונה ולראות אם זה רלבנטי. בזמנו היינו עם אמא שלי באיכילוב, והצצנו במועדון יום - אבל היא דחתה את זה מכל וכל. ובאמת היו שם קשישים! אין מה לעשות. אמי רואה את עצמה אדם צעיר, ולא משייכת את עצמה לאנשים בני גילה ומעלה. ברור לי שאין לי מה להתדיין איתה על הנושא, אלא לבדוק בעצמי ואז לבקר איתה במקום. תודה רבה לך, אריאלה.
 

ענתי44

New member
תנסי לשכנע אותה "להתנדב"

ולעזור למטפלות במרכז יום שיש בו גם קשישים. יקירה, אל תתרגשי מההתנגדות של אמא שלך, זה טבעי. קורה לה משהו מפחיד ואין בה את הכלים הנפשיים להתמודד עם זה. חלק מהכעס הוא מהפחד מהלא ידוע. מה שמדאיג אותי יותר שהיא נשארת לבד. ושהיא לוקחת לבד כדורים. אמא שלי הגיעה למיון עם הרעלת תרופות. לחולה אלצהיימר אסור להשאר לבד.אתן חייבות לבתאחד ולארגן מי שישגיח עליה.
 

נירית40

New member
השגחה

ענתי, ראשית תודה על רעיון ההתנדבות. זה רעיון מצוין. אני מקווה שהרעיון לעבוד עם קשישים לא ידחה אותה. היא כל הזמן מדברת על זה ש"קשישים זה לא בשבילה". אבל התנדבות בהחלט יכולה לענין אותה. לענין ההשגחה. זו בדיוק הבעיה: היא לא מוכנה לשמוע על האפשרות שמישהו יגור איתה / יגור אצלה / יבשל לה/ ילווה אותה לטיול בפארק וכד'. כל רעיון כזה מפורש על ידה כאילו אנחנו "משתלטות" על חייה. היא מגנה בחירוף נפש על עצמאותה, כשבעצם היא אינה עצמאית יותר. ברור לנו שאנו צריכות להתערב, אבל מאוד קשה לעשות זאת. אפילו לשכנע אותה לנהוג לא הצלחנו. היא לא מוכנה לשמוע דבר.
 

ענתי44

New member
נירית יקרה

המחלה הארורה גורמת לכך שאנחנו הופכים ההורים של הורינו. הרי אם ילד קטן יסרב לקחת אנטיביוטיקה או ללכת לגן, לא נעזוב אותו בשקט. אמא שלך, כמו ילד קטן. ואתן צריכות להחליט עבורה. כן אני יודעת שזה קשה רגשית ובטח גם מעשית, אבל אין ברירה. אסור לאמא שלך להשאר לבד אפילו דקה . זה מסוכן. היא יכולה לגרום לעצמה נזק. סליחה שאני בוטה.אבל המחלה הארורה הזו מחייבת אותנו.
 

נירית40

New member
מה את מתכוונת להחליט עבורה?

זה ברור לי לגמרי שהפכתי להיות אמא של אמי (בנוסף על היותי אמא לשתי בנות קטנות). אין לי בעיה רגשית עם זה, יש לי בהחלט בעיה מעשית. מה עלי לעשות? לכפות עליה שתגור אשה בביתה? לדידה מדובר באישה זרה ולא רצויה. ואני שוב, לא מדברת על כל הצד המעשי הביורוקרטי שעוד לא הצלחתי לצלוח. יש לא מעט פעמים שהאשה שבאה לתת לה תרופות בבקרים, עומדת אל מול דלת נעולה, כי היא "בשיגעון" של לא לתת לה להיכנס, כי היא לא זקוקה לה. מה שמתעתע במחלה האיומה הזאת הוא שלפעמים היא חזקה כמו אבן ולפעמים היא חלשה כמו נוצה, אבל אני לא מצליחה "להתקדם" איתה לאיזושהיא הכרה או הבנה שאם לא תהיה לבד ותגור איתה מישהי, זה יביא לשיפור באיכות חייה.
 

ענתי44

New member
לא אמרתי שזה קל

ומי כמונו יודעים כמה זה קשה. אבל אין ברירה. את חייבת לשכנע אותה שתהיה אישה נוספת בבית. את יכולה להשתמש בתירוץ כדי להביא אישה. למשל שמשלמים לך מהעבודה וחבל על הכסף, שהיא אישה מסכנה שאין לה איפה להיות ורק כמה ימים "עד" שתמצאי לה מקום לגור.... כל מה שיצליח לשכנע אותה.העיקר שתהיה לה השגחה.
 
תלכי איתה ותעודדי אותה

תשבי עימה כחצי שעה עד שעה תראי לה שיש עוד חברות שם יש מלאכה ,התעמלות וכו' תנסי לשכנע אותה ,המקום בהתחלה יהיה לה זר אבל היא תתרגל לאט לאט, אני הלכתי עם בן זוגי יומיים וביום השלישי כבר נסע בהסעה מהבית עד המועדון הלוך וחזור. בתקווהת לבשורות טובות.
 
שוב, אנחה כבדה נפלטת מליבי...

שאלה לי אליך. האם ישנה אפשרות שאת, או אחת מאחיותיך, תאמרנה לאמא שהן זקוקות מאד לעזרתה בטיפול הילדים והבית, למשל. להציע לה להשכיר את הדירה שלה, להשכיר את הדירה שלך/אחותך, ובכסף לשכור דירה גדולה יותר בה האמא יכולה לגור איתך (או עם אחותך). במקרה זה, תוכלי עדיין לקבל עזרה אבל היא תהיה עם המשפחה שלה על תקן עוזרת, כמי שזקוקים לה, כשבעצם אתם תסיעו לה. לא יודעת כמה זמן הסידור הזה יכול להמשיך, אבל הוא יעיל גם בכך שהוא "הוציא" כבר את האמא מהבית. ולגבי הרגשות שלן. אם קראת כאן את מודעת לכך שכולנו עוברים משברים לא פשוטים במה שכרוך במצב של היקרים לנו. זאת המחלה הארורה הגורמת סבל גדול מאד, הרבה יותר מלחולה בעצמו, לסובבים ואוהבים אותו. ולכן יש כאן את הפורום. חיבוק קבוצתי תמיד יכול לעשות טוב. בהצלחה.
 

נירית40

New member
תודה

תודה רבה לכל התגובות. אני יוצאת מחוזקת מקריאתן. מתכוונת לנסות את ההצעות בענין מעון הקשישים וההתנדבות. אולי הם יחזירו לאמא איזה חיוניות. אולי. לגבי ההצעה של אפס שתיים. לצערי זה בלתי אפשרי. שקלתי בעבר את ענין הרחבת/מעבר דירה אבל זה בלתי אפשרי לכל שלושת האחיות. מבטיחה לשוב ולספר חדשות, וגם לספר בהזדמנות אחרת על תלאותינו עם ביטוח לאומי. זה מסוג הדברים שאחרים בהחלט יכולים ללמוד מהם. ושוב תודה מכל הלב.
 

ronnyw

New member
שלום לנירית,

קוראת ונקרעת. מזכיר לי את עצמי בימים עברו. לא מאמינה שעברו כבר שש שנים מאז נכנסנו לסאגה של האלצהיימר, וארבע שנים מאז נכנסנו לנושא מטפלת ומועדון (שני הנושאים מופיעים כאן במסרים שונים). אז הינה עצות שקל לתת, מאוד קשה ליישם: אני מחזקת ומרחיבה את דבריה של ענתי: הגעתם לשלב שאתם חייבים (חייבות, נכון?) להחליט עבור אימכם. היא, כנראה, כבר לא כשירה לנהל את חייה, והתרופות זה רק אחד הסימנים. מתי תלך לאיבוד בפעם הראשונה? מתי תשים סיר עם תבשיל על הגז ותשכח לכבות? מתי בפעם הראשונה תנעל עצמה מחוץ לבית ותשכח את מי ואיך צריך להזעיק? מתי תפשל לראשונה בנושא כספים? ועוד ועוד. אבל החולים שלנו לא מבינים זאת. אנחנו , לדעתם, מגזימים במקרה הטוב, או רוצים לזרוק אותם במקרה הבינוני, או רוצים להשתלט להם על הכסף במקרה הגרוע... בקיצור - עליכם להתחיל להפנים שאתן צריכות לקחת מרות על חייה של אימכן ולאכוף עליה דברים. (אמרתי שיותר קל לאמר מלבצע, אבל רובינו עברנו את השלב הזה. כך אני, כך ענתי וכך אחרות). כל השיטות לכך כשרות, וצריך להפעיל אותן על פי אישיותה. לשקר אם צריך (למשל להביא מטפלת ולספר שהיא זמנית, ושאימא שלכן בכלל עושה טובה שנותנת לה להישאר בבית. כל בלוף שתמציאו - כשר...), להעזר במישהו בעל סמכות אם יש (רב, בן משפחה שיש לו אוטוריטה, אולי רופא משפחה, אם יש לה כבוד לחלוקים לבנים וכו'). אולי ללכת על קטע של התבכיינות, שקשה לכן שהיא לבד, אתן דואגות בלילות (אפילו לטרוח ולבקר אותה, בתורנות מידי לילה, עד שתרצה להקל עליכן) ועוד ועוד. תלוי בה ובאישיותה. אם כלום לא עובד - פשוט להעמיד אותה בפני עובדה. יהיו צעקות, ואולי בכי, והמון כעסים, ומיליון האשמות שלכן (כפי שכבר כתבת במסר שלך), אבל בסוף תתרגל ותשלים. תהיו נחושות ואסרטיביות, והסבירו, כמובן, למטפלת את הסיטואציה הלא פשוטה. אסכם ואומר שזה יותר קשה ממה שנדמה לך, אבל אין הרבה ברירה, ורבים מאיתנו עברו את זה... עוד דבר: אם הכעסים שלה באים בהתקפים קשים - ניתן לתת תרופות הרגעה (כולל נוזליות שמוכנסות למשקה ללא ידיעת החולים) על מנת למתן את ההתנהגות שיהיה לכן הרבה כוח וסבלנות !! בהצלחה.
 

ronnyw

New member
נירית, ועוד מילה בנושא מועדון

...ושוב, בהמשך לדברים שנאמרו על ידי קודמי: (קראי גם במסרים ישנים, כמה התקשו בהתחלה בנושא המועדון, וכמה מרוצים אחר כך, והמועדון הופך להיות הדבר השפוי והמסודר בחיים של החולה. אל תוותרו !!) אם יש לך תוכנית ל"בלף" את אימך (למשל - לאמר לה שהיא באה לעזור שם) ערבי את צוות המועדון בתוכנית שלך (אני כותבת מנסיוני עם אימא שלי). הם יודעים לעשות את ההצגה על פי הצורך. חוץ מזה הם יכרכרו סביבה בתקופה הראשונה, יחמיאו לה, יאפשרו לה לבצע כל מיני מטלות (למשל - להדליק נרות בטקס קבלת שבת ביום חמישי, או להקריא משהו באחד הארועים, או "לנצח" בחידון וכו') ויספקו לה כל מיני כפים קטנים, שיהפכו לה את השהיה לכף... והעיקר - להתעקש.
 
נירית 40

הנה בן זוגי בהתחלה דחה את המועדון היום בבוקר הוא ביקש לצאת החוצה לבד לחקות להסעה, לא שזה משמח אותו ללכת למועדון אלא מתוך שיגרה יום יומית לצאת לחקות להסעה של המועדון , אחר כך כמובן הצטרפתי אליו לחקות להסעה, ואז הוא פולט את המילים כולם שם מבולבלים מפגרים השבתי לו לא , כולם שם חכמים כמו החבר שלך שנמצא שם והזכרתי לו את שם החבר, ועודדתי אותו שוב שזה מקום לצעירים, עצם העובדה שהוא בבוקר מסתכל על השעון מתי הוא צריך לקום בבוקר כדי להתקונן למועדון זה כבר עושה לי את היום. אני גם אומרת לך לא לוותר.בתקווה ובהצלחה לך ולאמא
 
אלצימר

בס"ד שלום ... נשמה אפשר לחיות עם אותה מחלה שניקרת בשמה אלצימר , גם לי יש אמא חולה כבר כמה שנים אני ואחותי מיתמודדות עם זה .רציתי להפנות אותך ,לאתר http://www.alz.co.il/register.html אתר שיתן לך תמיכה .בהצלחה...
 

danni104

New member
....

אני לא יודעת איך להתמודד במצב כזה...אבל אני יכולה לתמוך בך. בתור מישהי שחווה את המחלה דיי קרוב, גם מצד סבא שלי וגם מצד התנדבות בבית אבות כזה, אני יכולה להבין כמה קשה לך עכשיו. אולי תנסו, את ואחיותייך, לארח את אמא לכמה ימים כל אחת בביתה, אולי ככה היא תרגיש יותר נאהבת ופחות בודדה, אולי בסופו של דבר תסכים להשלים עם המחלה. בקשר לאיום שאתן כבר לא בנותייה, אל תתני לזה שום חשיבות. המחלה גורמת למצבי רוח שונים וחוסר הבנה מסוים. סבא שלי, למשל, קילל השבוע את אמא שלי, בקושי כבר מדבר עברית (רק הונגרית) וכל מיני דברים אחרים...תשתדלי לזכור שזה בגלל מחלה, ולא כי היא כועסת עליך או מרגישה באמת דברים שהיא אומרת. זה כמו ילד קטן שיגיד לאמא שהוא לא אוהב אותה יותר כי היא לא קנתה לו צעצוע... בהצלחה...
 
למעלה