אני אעשה בשבילך מה שעשיתי בעבר
במקום אחר, בתפקיד אחר , בשביל מישהו אחר , בשם מישהו אחר ..
ואני מצטט - בחור בשם אדגר , המכונה גם קובריידר
אדגר- הרשיתי לעצמי להעביר תשובה
שהבאת בפורום שוק ההון ,ולתת לה את הבמה כאן-
בניית תיק
ההנחה: אפשר לדעת רק מה שקרה בעבר, אי אפשר לדעת מה יהיה בעתיד. לא תצליח לתזמן את השוק.
מטרה: לבנות תיק יעיל (סיכון- סיכוי), אגרסיבי (תשואה-סטיית תקן ,דו ספרתיים), טווח ארוך, בלתי תלוי במדינות או סקטורים ספציפים (למעט basic materials ו-reit בגלל הקורו' הנמוכה עם שאר השוק).
אסטרטגיה: קביעת משקולות יעילים, קנייה חד פעמית + קנייה חודשית (לפי המשקולות המקוריים), איזון פעמיים בשנה (4 ביולי, 1 בינואר למשל).
כלי: השקעה אינדקסית.
ולהלן התיק:
*** ארה"ב - מניות 72.5% ***
9.08% - ארה"ב, מניות גדולות - מעורב, באמצעות SPDR
24.93% - ארה"ב, מניות גדולות - ערך, באמצעות
VANGUARD INDEX TR VALUE VIPERS
10.22% - ארה"ב, מניות קטנות - מעורב, באמצעות
ISHARES TR RUSSELL 2000
20.08% - ארה"ב, מניות קטנות - ערך, באמצעות
ISHARES TR S&P SMLCP VALU
4.68% - ארה"ב, סקטור - חומרי גלם, באמצעות
SECTOR SPDR TR SBI BASIC
3.43% - ארה"ב, סקטור - REIT, באמצעות
VANGUARD INDEX TR REIT VIPERS
*** בינלאומי - מניות 20% ***
5.34% - בינלאומי - ערך, באמצעות
VANGUARD INTERNATIONAL VALUE FUND
5.38% - בינלאומי - שווקים מתעוררים, באמצעות
VANGUARD INTL EQUITY INDEX FD EMR MKT
5.06% - בינלאומי - אירופה, באמצעות
VANGUARD INTL EQUITY INDEX FD EUROPEAN
4.38% - יפן, באמצעות
ISHARES INC MSCI JAPAN
*** ארה"ב - מניב-אג"ח 7.5% ***
2.45% - דיבידנדים, באמצעות
ALLIED CAP CORP NEW
2.48% - TB לטווח קצר באמצעות
ISHARES LEHMAN 1-3 YEAR TREASURY BOND
2.49% - אג"ח באמצעות
ISHARES TR LEHMAN AGG
סיכום
לא יאומן איזה מידע מועיל רשמתי למעלה, בטח יעבור לעמוד 5 לפני שאנשים בכלל יקלטו מה הולך כאן, לגזור ולשמור.
אין לראות באמור לעיל משום עיצה לביצוע פעולות במניות (במיוחד אם הקורא אינו רוצה להרוויח בשוק ההון).
בכל מקרה, התיק שהצעתי *רחוק* מלהיות מלא וללא חסרונות, רבותי בל נשכח שאנחנו בפורום אינטרנט,
אני לא מכיר את הבן אדם, ופשוט רשמתי תיק שנראה לי על פניו מעניין ועונה לצרכים באופן כללי.
למשל, אין שום התייחסות להגנות ולביטוח של התיק, אין שום התייחסות למרכיב הדולרי
(ולא לביטוח, אם בכלל, נגד ירידת הדולר), עכשיו גיליתי ששמתי יפן ולא אינדקס פאסיפי (שיפן היא 70% ממנו), ועוד אלף דברים.
האם אתה לא חושב שהחשיפה לארה"ב (ול$) גדולה מידי?
חשיפה לארה"ב גדולה? כן, מדי? לא. השוק האמריקאי הוכיח את עצמו ב-100 שנה אחרונות כשוק היעיל יותר מבחינת סיכוי/סיכון. מי שמסתמך על נתוני העבר כדי לבנות לעתיד, חייב לתת משקל עודף לשוק ההון הגדול בעולם.
האם אפשר למשל להוריד את המשקל ל-50%? בהחלט, ואז למשל הייתי נותן יותר לאירופה, ולשווקים בינלאומיים.
חשיפה ל-$ גדולה? בהחלט. זה ללא ספק חיסרון, ואולי הכי גדול של התיק, אבל כמו שציינתי קודם, אפשר להתמודד עם ביטוח, אפשר להעביר את החלק המכניס (אג"ח) למטבע המקומי.
לא עדיף להעביר מקטע גדול יותר של התיק לארופה?
לדעתי 5% ישירות באירופה + בינלאומי - ערך נותנים חשיפה מספיקה. לא לשכוח שיש קורו' בין אירופה לארה"ב ואין טעם להגדיל את המשקל הזה יותר מדי.
האם לטווח המדובר, לא היית חושב גם להשקיע בסין ובהודו בניפרד ולא כחלק מהשווקים שגמרו לישון?
אני לא נביא, ואני לא יודע מה יהיה בהודו וסין. חשיפה לשווקים מתעוררים חושפת להודו וסין בצורה מספקת (20% בערך), ואם ברזיל תהיה כלכלת העשור הבא? קרן האינדקס תמשקל אותה בצורה אוטו', זה מה שיפה באינדקסים. למה הדבר דומה? אני לא צריך לנחש אם גוגל היא מניית העשור, אני משקיע ב- S&P500, ברגע שגוגל גדולה/טובה מספיק הם כבר ידאגו להכניס אותה לאינדקס. ברור שזה יהיה אחרי עלייה ניכרת, אבל זה מנטרל ממני את כל מוטיב הניחוש. כנ"ל לגבי השקעה במדינה ספציפית.
תוכל להסביר מדוע בחרת לתת מישקל רב כל כך לארה"ב?
מאוד פשוט, לשוק האמריקאי יש יחס של סיכוי/סיכון (תשואה/ס"ת) יעיל ביותר. יש נתונים שהולכים אחורה 100 שנה ויותר, והשוק מאוד צפוי. לפחות עד עתה. אין לי מנוס אלא להניח שגם העתיד יהיה ככה. יכול להיות שזה החיסרון הגדול ביותר של המודל (שים לב שזה החיסרון הגדול ביותר השני שמוזכר עד כה... זה הולך ומתדרדר )
אתה מאד מוערך על ידי
תודה.אבל התיק מעורר תהיות?
נו מה? לא ציפיתי שזה יתחיל בזה ומכאן והלאה כל התגובות יהיו
אין התיחסות למניות בישראל?
למה לא? ישראל היא 3-5% מאינדקס שווקים מתעוררים? שזה 5% מהתיק? חצי סיכה על מפת העולם, לא? אגב, זה קצת מעיק, כי האינדקס עוקב אחרי טבע ואולי כמה בנקים, לא מי יודע מה. אבל אין מה לעשות. צריך להזהר לא להיות מוטי מדינה (מחקר גילה שמנהלי קרנות בניו יורק נוטים להשקיע יותר בחברות שבסיסם בחוף המזרחי, ומנהלי קרנות ב-LA משקיעים יותר בחברות בחוף המערבי). בשביל תיק אינקדסים שנועד לט"א, עם מינימום תחזוקה, אני לא חושב שזה יהיה הוגן להשקיע במדינה שנוחתים בה רקטות... סורי.
חשיפה מוגזמת לדולר ?
יאפ, ציינתי את זה. חיסרון בולט של התיק.