מתוך הספר " לאחות את השבר"

מתוך הספר " לאחות את השבר"

***צעיר מידי למות*** "מותו של ילד הוא אולי האובדן הכבד ביותר שאדם עשוי לחוות. כיצד ניתן להיות מוכנים נפשית לאבד בת או בן, נכד או נכדה? כל הורה שתשאלו ודאי ישיב לכם, "אני לא אוכל לעמוד בזה", או "לעולם לא אשוב להיות מי שהייתי קודם לכן", או "אני אהיה הרוס לכל החיים". אין דבר שיכול להתקרב לכאב הבלתי נתפס שאדם חווה עם מותו של ילדו, או לחוסר התקווה המתלווה לאירוע שכזה. ואף על פי שבדרך כלל שורדים ההורים את החוויה הקשה, הם משתנים בעקבותיה ללא הכר. כאשר ילד מת חייבים ההורים להתמודד עם הבלתי נתפס: הילד שלי לא היה צריך למות לפני. הם סובלים מתחושת אשמה כבדה משום שהם מרגישים אחראים למותו בדרך כזו או אחרת. מה היה עלי לעשות כדי למנוע את זה? הם מרגישים בלתי ראויים, בלתי כשירים וחסרי יכולת, משום שנדמה להם שהתרשלו במילוי תפקידם כהורים. הם לא רואים את עצמם עוד כהורים: כעת הם ההורים של הילד המת. הורים אלו אינם מסוגלים לחשוב בצורה צלולה. למרות הדאגה וההגנה שהרעיפו על ילדיהם, הם תמיד מרגישים אשמים בדרך כלשהי. לא זו בלבד שהם מרגישים שחיי ילדיהם נקטפו באיבם, המוות גם נראה בעיניהם בלתי טבעי: לא ייפלא אפוא שהורים רבים מרגישים שבדרך כלשהי הם הנושאים באשמה." [ג´יימס ואן פרוג]

מיכל@בר

New member
סמדר, תודה שהבאת את הדברים האלה.

הדברים קשים מאד. חלקים נוגעים וחלקים אחרים אני לא כל כך מבינה. כמו המשפט הזה, "הורים אלו אינם מסוגלים לחשוב בצלילות"... למה הוא מתכוון??

לפי דעתי

הכוונה ל"צלילות" היא לא בהקשר לחשיבה נכונה אלא בקשר לכך שכל התפיסה של החיים משתנה ואולי זה גם מתקשר למה שדיברנו קודם על ההחלטה לבחור בחיים. אבל זו פרשנות שלי, וזה רק ציטוט של חלק ממש קטן מפרק שלם שנוגע בענין

מיכל@בר

New member
אולי ההכאה על חטא אצל ההורים שהוא

מדבר עליהם, כאילו לא ידעו לשמור על בניהם, אולי באמת שהתרשלו בתפקידם כהורים, ורגשות האשם, שהם חיים ובניהם לא, אולי לזה הוא מתכוון בצלילות.

יכול להיות

כשסיימתי לקרוא את הספר, תחילה הרגשתי שהנה עוד מישהו יודע איך אני מרגישה. ויש ניתוח מלא של כל תחושות האובדן והאבל שמתייחסות לכל סוגי האובדן, אבל בעצם שום דבר לא חידש לי. לאחר ניתוח של כל מיני מצבים שעוברים על אנשים שאיבדו, יש מן כל מיני "תרגילי" עזרה בהתמודדות. לי אישית לא הכי עוזר, אלא שיחות אמיתיות עם אנשים שעוברים את כל מה שאני מרגישה,תורמות לתמיכה והתמודדות, כאילו לא להרגיש לבד.

מיכל@בר

New member
שוב, כל אחד ומה שמתאים לו. אתחיל

לקרוא גם את הספר הזה. סמדר, העיניים כבר עייפות, וגם אני, אז אני אצא לי.. לילה טוב ותודה על הדברים שהבאת.

סמדר הדברים שציטטת כאן

מבטאים בצורה נכונה את התחושות שיש לנו מיד עם מותו של בנינו. אבל התחושות משנות צורה עם הזמן. אני לא אומרת שרגשות האשם נעלמות לחלוטין, אבל הכל משתנה כל הזמן, והצורה שהן מתוארות בספר במצוא חריפותה מתאימה יותר לתחילת השכול, שאצל כל אחד מאיתנו נמשך זמן אחר.

לדעתי רגשות האשם תמיד יהיו

וכן ציינתי שזהו רק קטע קטן מפרק שלם שעוסק בשלבים הראשונים בעיבוד של האובדן והאבל והלאה. אני לא יכולה לחזות איך אהיה בעוד כך וכך...אבל אני יודעת שבלב תמיד ארגיש שאולי אולי יכולתי לעשות משהו....

מיכל@בר

New member
מסכימה לגמרי איתך, הלן, מרגישה גם

שהתחושות האלה, בחלקן היו מוכרות לי בחלקן עדיין, ובחלקן זרות לי, אך הן באמת משנות צורה וכל אחד יכול להתחבר אל חלק מהן בתקופה אחרת. ועכשיו, גם לך הלנה, לילה טוב

למעלה