מתחת לאפס קלווין- איזור הדמדומים של הפיזיקה ה

ב ן ח ו ר י ן

Member
מנהל
מתחת לאפס קלווין- איזור הדמדומים של הפיזיקה ה

שיתוף פעולה של צוות מדענים אמריקאי בראשות פרופ' וולפגאג קטרל וצוות מדענים גרמני בראשותו של פרופ' יורליך שניידר הצליח להדגים בפעם הראשונה אי פעם מקרה שבו חומר נמצא בטמפרטורה שהיא מתחת לאפס המוחלט (משמע מתחת לאפס מעלות קלווין).
המדענים יצרו גז קוונטי מאטומי אשלגן בעזרת אלומות לייזר ומגנטים ובעזרת שינוי קיצוני בשדות המגנטים העבירו את האטומים מרמת האנרגיה הנמוכה ביותר האפשרית לרמת האנרגיה הגבוהה ביותר האפשרית. על מנת שהמערכת לא תקרוס לתוך עצמה בגלל כוח המשיכה העוצמתי שהתרחש, לכדו המדענים את האטומים עם אלומות לייזרים- כך נשמרה יציבות המערכת
ונוצר גז שנמצא בטמפרטורה של כמה מיליארדריות המעלה מתחת לאפס קלווין, האפס המוחלט.
על מנת לחשוב על תוצאותיו של הניסוי בצורה נכונה, צריך להבין שלא תמיד מעלות נמוכות, משמע מתחת לאפס, משמעותן קור ולא תמיד מעלות גבוהות משמעותן חום. הסיבה לכך היא שסולם קלווין מבוסס על הסתברות ולא על מידת חום. לכן טמפרטורה מתחת לאפס המוחלט היא חמה יותר מכל טמפרטורה בעלת ערך מעלות גבוה יותר (מהסיבה שבמערכות קוונטיות האנטרופיה, הסדר, יורד ככל שאנרגיית החום עולה-מה שמוביל לטמפרטורה קוונטית שלילית).
במצב שכזה, חוקי הפיזיקה הרגילים משתנים לגמרי ומערכות שאינן אפשריות בטמפרטורות גבוהות יותר הופכות להיות אפשריות. כוח הכבידה מתבטל גם הוא. נתונים אלו גרמו למובילי המחקר לשער ש"האנרגיה האפלה", שאיננו יודעים את משמעותה, מדגימה מצב שכזה. המשך מחקר בתחום הזה יכול לגלות איזור שבו חוקי הפיזיקה שלנו מתבטלים ומתגלה עולם אחר לגמרי.


קישור לידיעה בעברית- אתר הידען

קישור לידיעה באנגלית- אתר nature
 
דיווח סנסציוני

הדיווח בחדשות של ניצ'ר מטעה, במיוחד השימוש במונח של טמפ' מתחת לאפס המוחלט. קוראים עלולים לחשוב שבמערכת יש פחות אנרגיה מאשר ב-0K, בעוד שכמו שאתה מציין, בעצם מדובר במערכת עם הרבה אנרגיה.
כשקוראים את התמצית של המאמר עצמו התיאור הרבה יותר ענייני: הצליחו לייצור היפוך אוכלוסיה יציב במערכת לא בדידה תוך שימוש בדרגות חופש של תנע.
זה נחמד, זה מעניין, אבל לתאר את זה כטמפ' שלילית זה מטעה ואפילו עושה קצת עוול למחקר עצמו. מה שכן, אלמלא זה אולי הם לא היו מתקבלים לניצ'ר
 

ב ן ח ו ר י ן

Member
מנהל
הם ירדו מתחת לאפס המוחלט...

לפחות לפי טענתם.
קצת קשה לדבר במונחים של טמפ' ולכן קלווין מדבר על סבירות-
זה רשום בידיעה. בתכלס אין ממש קשר לטמפ' כפי שאנחנו מבינים אותה
בעולמנו (כשטמפ' נמוכה לא בהכרח משמעותה קור).
 
הם עלו מתחת לאפס המוחלט...

בדיוק על זה אני מדבר. הם הגיעו לטמפ' שליליות שזה לא מתחת לאפס המוחלט. שים לב למינוח - הם לא אומרים שהם ירדו מתחת לאפס המוחלט אלא שהם יצרו מערכת עם טמפ' שלילית. זה באמת מאמר יפה, הם הצליחו לממש מערכת שבה יש גבול עליון על האנרגיה (ולכן אפשר להגיע לטמפ' שליליות), ושהיא יציבה בגלל שהם הצליחו לממש המילטוניאן פרמי-האברד. אבל הכותרת היא סנסציונית כי היא גורמת לאנשים לחשוב שהם ירדו מתחת לאפס המוחלט.
טמפ' היא תכונה של מערכות מקרוסקופיות והיא מתארת את התפלגות האנרגיה בדרגות החופש התנועתיות שלה. במערכות קלאסיות מדובר בהתפלגות בולצמן. מכאן אתה יכול גם להסיק איך מערכת עם טמפ' שלילית תראה: זאת מערכת שזה האכלוס עולה מעריכית עם האנרגיה. לכן טמפ' שלילית יותר אנרגטית מטמפ' חיובית, בהגדרה. אם תסתכל על ההופכי של הטמפ', β=1/kT, זה נראה יותר הגיוני (איור 1a במאמר עצמו). ורק כדי להסיר ספק, טמפ' מוגדרת היטב, היא נמדדת במעלות קלווין וטמפ' נמוכה וחיובית משמעותה קור (במובן היום יומי).
 
למעלה