מתי אפשר להשאיר לבד?

בבה יגה

New member
מתי אפשר להשאיר לבד?

זאת שאלה להורי הילדים המעט גדולים יותר: באיזה גיל לדעתכם ניתן להשאיר ילד לבד בבית, לזמן קצר (15 -20 דקות), ומתי לזמן ארוך יותר? יש לי ילדה בת 5.5, שמעולם לא היתה לבד בבית יותר מהזמן שלוקח לי לצאת לאוטו ולחזור. אני לא מחפשת הזדמנות להשאיר אותה (וגם אם כן היא ודאי לא תסכים), אבל תהיתי מתי זה כבר סביר. וגם - מתי הפסקתם להשגיח באופן רציף על ילד שיושב באמבטיה? היא עצמאית לגמרי מבחינת חפיפה וסיבון, ויודעת גם לכוון לעצמה את חום המים. למרות זאת אני משתדלת לשבת לידה, אבל לפעמים עוזבת אותה לפרקי זמן לא ארוכים, ואז אני לחוצה ומודאת איתה בדיבור שהכל בסדר. (אתמול למשל היתה אצלה חברה, והן עשו לי "הפתעה", כשעשו אמבטיה לבד. היה לי חבל לקלקל להן את הכיף, ולכן הסתפקתי בהקשבה מדי פעם ליד הדלת - וגם סמכתי על כך שהן שתים
). אמנם היא יודעת לצלול וגם לשחות קצת, אבל נראה לי שלטביעה באמבטיה חו"ח אין בהכרח קשר ליכולות הללו. אז אני לחוצה מדי או דוקא מזניחה?

רותי ע

New member
אני מניחה שזה תלוי בילד וב...

הורים. אני לאט לאט נותנת לו לעשות יותר דברים לבד. כשהוא קם בבוקר הוא הולך לסלון לראות טלביזיה ואנחנו נשארים במיטה. עד גיל שנתיים הייתי תמיד איתו באותו חדר. עכשיו, לקראת גיל 3 אני מתחילה לתת לו לצאת לחצר לבד (הוא לא יכול לפתוח את השער ולצאת לרחוב). באמבטיה אני הולכת לדקה שתיים אבל לא יותר. אבל בגיל 5+ יכול להיות בהחלט שכבר הוא ישאר באמבטיה לבד. לגבי לצאת מהבית ולהשאיר אותו לבד-קראתי יותר מדי מקרים על אסונות שהאמא ירדה למכולת לכמה דקות והילד שיחק בגפרורים והיה אסון...

בבה-נראה לי יותר מוקדם שניהם

ביחד. היא רק בת 5.5
. אני לא הייתי משאירה אותה לבד בבית. ומה יקרה אם תהיה הפסקת חשמל? ומה יקרה אם מישהו ידפוק בדלת ויאמר: "הבאתי לאמא מתנה וגם לך" וזה יהיה...(לא רוצה אפילו לומר) - לא מישהו שמכירים. גם באמבטיה נראה לי קצת מוקדם. עוד קצת להשאר איתה. זה לא נורא. עד שהיא תגדל עוד קצת. אולי אני סתם היסטרית, אבל נראה לי מוקדם.

מירי,

New member
כמה זה קצת?

עד איזה גיל אנחנו ההורים אמורים לקלח את ילדינו? אמבטיות של ילדי נמשכות לעיתים שעה ויותר של השפרצות הדדיות (בניהם)... אישית אני החללקתי במקלחת (או הייתי על סף החלקה) הרבה יותר פעמים מהם... ולא! אני לא חושבת שאת היסטרית! זה המון תחושות שלך והכרות של כל הורה עם ילדיו בקבלת החלטות הללו. דודו שלי (5.5) משחק לבד ´למטה´ - לא ניראה לי הגיוני לרוץ אחריו בנסיעותיו על האופניים - אני מקווה שהיטמעתי בו מספיק טוב את הסכנה מהכביש ומזרים... אבל יש כאן בהחלט הורים שלא מאפשרים לילדם את אותה העצמאות , זה לא אומר שהם טועים או צודקים בהחלטה...

מירי, לא יודעת כמה זה "קצת". אולי

עד גיל 18?
לא, באמת עכשיו. לא יודעת כמה זה קצת. אולי בגלל שאין לי ניסיון, כי שגיא זערורי וזקוק לי ללא הפסק, קשה לי המחשבה שהוא לא יזדקק לי יותר מתישהו
. אני חושבת שיש כאן תהליך מחודש של לידת הילד לעצמאותו. מירי, קשה לי המחשבה שאני צריכה לרשום אותו לפעוטון, אז נכון לעכשיו אני לא מסוגלת לחשוב על עוד התנתקות... וד"א - לגבי השם: זה דוֹדוֹ (ככינוי חיבה), או דוּדוּ (מדוד)?

מירי,

New member
דוד = דוּדוּ

בכל מיקרה זה שם חיבה ,, אפרופו עצמאות , עכשיו יש לו "התקפי" בגרות שהוא מבקש שיקראו לו דוד...(כי דודו זה שם של ילד קטן...) ואין ספק שכל צעד שאנחנו נותנות להם לעשות לבד "מכאיב" מחדש, זו בעצם התנתקות נוספת של הילד מאיתנו (אחרי שכבר היפרידו אותו ממני בלידתו...). מה שקורה אצלי- מכיוון שדודו תמיד היה בוגר הרי שלבן אני לא ממש נותנת לגדול...

אני מתחילה להרגיש לא אחראית..

מבחינת אמבטיה (בר שלי רק בת שנה ורבע אז אין מה לדבר) עד כמה שידוע לי לא רצוי להשאיר ילד לבר עד גיל מאוחר יותר, אפילו 6-7. לא הייתי לוקחת את הסיכון, אם חלילה היחא תתחלק וכו´ (זה הרי יכול לקרות גם למבוגר וגם מבוגר יכול פתאום לטעות עם חום המים. אני לא מכירה את הגיל הזה מנסיון אבל כדאי להיות זהירים. בקשר ללהשאר לבד בבית, אנחנו כמובן לא עושים את זה אז אין לי בכלל עיצות. (אבל אני מרגישה לא אחראית כי רותי כתבה שעד גיל שנתיים היא היתה איתו באותו חדר ואני משאירה את בר לבד בחדר (לדקות אומנם) המון פעמים, כשאני יודעת שאין שם כלום מסוכן, אבל עכשיו אני מרגישה נורא..)

michal@gal

Active member
מנהל
להשאר לבד ואמבטיה

אני משאירה לבד באמבטיה מגיל שלוש וחצי. לפי מה שכתוב בספר שלי על התפתחות ילדים, מהגיל הזה כבר לא מסוכן להשאיר לבד. כמובן שאני לא שמה באמבטיה והולכת לטייל, אלא נשארת בסביבה. קרן, בת שש וחצי, נשאר לבד בבית לפרקי זמן של שעה (ביוזמתה) ואין לה שום בעיה עם זה. הבהרנו לה היטב שאסור לפתוח את הדלת לאף אחד כשאני לא נמצאת.

אמיר.

New member
לבד... אמבטיה..

אם אין באמבטיה מים (ואמרו לי שעד 7 ס"מ - זה לא עמוק לילד שכבר יודע לעמוד לבד וללכת) יש רק בעית ההתחלקות (ניתן למנוע ע"י שטיחון) ומכה מהברז (יש אביזרים שמגינים עליו). לבד ?? גם אני בגילי לא אוהב להשאר לבד... אנחנו התחלנו (באילוץ) לתת לילדה בכיתה א´ מפתח ואז היא נכנסת לבד ומחכה כ15 דקות. לא מת על זה...

ענבל30

New member
תשובה מילדה לשעבר:

(כי רומי עוד קטנה - רק בת 11 וחצי חודשים) אני זוכרת היטב מילדותי, וגם מילדותם של אחי הקטנים ממני - שהיינו מאוד עצמאיים וחינכו אותנו להסתדר יפה ובלי בעיות גם בלי אבאמא צמודים. אם למשל הייתי הולכת לבד לבקר חברות בשעות אחה"צ בגיל הגן, או בגיל בי"ס (כיתה א´) נעשיתי "ילדת-מפתח" ובזמן שציפיתי לאמא שתחזור מהעבודה גם הסתדרתי יפה וגם דאגתי לאחי הקטן... אני חושבת שכמו שאמרה רותי - זו החלטה אישית לפי האופי של הילד ושל ההורים... אני מקווה לגדל את רומי באותה רוח של עצמאות שבה גידלו אותי. הרגשתי מאוד גדולה, בוגרת, החמיא לי שסומכים עלי ונותנים לי אחריות. באמבטיה - אני לא זוכרת מאיזה גיל התחלתי להתקלח לבד, אבל זה בטח היה לפני כיתה א´
ובכל מקרה, גם בגילאים גדולים יותר - רצוי להיות בסביבה ועם יד על הדופק. אמא שלי די סמכה עלינו, אבל פעם, כשהייתי בחופשה מהצבא והתמהמהתי באמבטיה, היא דפקה ושאלה אם הכל בסדר
מה שמראה שזה לא עניין של גיל... תמיד נדאג לילדים שלנו...

בבה יגה

New member
תודה על התגובות

היא דווקא ילדה די עצמאית בדברים רבים - התלבשות ושרותים אחרים שהיא עושה עבור עצמה (כשהיא לא מתפנקת...). זו באמת לא בעיה של עצמאות, אלא יותר דאגה שלי שיקרה משהו רע כשלא אהיה בסביבה, אפילו לזמן קצר, כמו שרותי כתבה. למשל, בעקבות תשובות שקיבלתי לאותה שאלה בפורום חינוך לגיל הרך, שמתי לב שאין לי שום בעיה עם העובדה שהיא משחקת על הדשא בחוץ, לבד או עם חברה, גם אם היא לא בטווח ראיה שלי (בכל זאת - בגיל 5.5 לא חייבים לראות אותם כל הזמן), פשוט כי אני יודעת שאם יקרה משהו אני זמינה. אבל אם אני יוצאת מהבית והיא נשארת לבד, זה כבר משהו אחר. ולליאת של בר - אין לך שום סיבה לחוש רגשי אשמה. אני את בני הקטן (2.5) משאירה כבר מגיל יותר צעיר לבד בחדר אחר, אם הוא משחק בשקט (והוא יכול לעשות את זה המון זמן), ואם אני לא שומעת בכי/בום של נפילה או כל קול שמעיד על קטסטרופה כלשהי, אני רק בודקת מדי פעם. בד"כ הוא שר או מדבר לעצמו, ככה שאני פשוט שומעת שהכל בסדר. אבל אני חייבת לציין שחמותי מתפלצת מכך
במחשבה שניה - אולי זה בגלל שהוא ילד שני, ואולי כשיגדל גם הוא יהיה לי יותר פשוט להשאיר אותו יותר לבד מאשר את אחותו?

1ענבל

New member
זה מאוד אינדיוידואלי...

תלוי בך ותלוי בילדה. הבן שלי בן 9 ועדיין לא נשאר לבד בבית, אפילו לא ביום.

למעלה