מתי התחילה ה"נכבה" הפלסטינית?

גרי רשף

New member
מתי התחילה ה"נכבה" הפלסטינית?

מתי לראשונה נכבש ישוב ערבי או גורשו ערבים במהלך מלחמת העצמאות? מתי נוצר הפליט הראשון? זה לבטח לא קרה מייד לאחר החלטת האום ב-29/11/1947, אלא זמן מה לאחר מכן. הפשיטה על סאסא הערבית (פברואר 48 אאל"ט)? מבצע נחשון (מרץ 48)? "חילופי שטחים" בקו האש בין תל אביב היהודית ליפו הערבית? (זו שאלה היסטורית - אנא בלי פוליטיקה)

טשאפק

New member
משפחות העשירים מיפו

התחילו לעזוב זמן קצר מאד לאחר שהתחילו הקרבות. הייתה להם גישה לנמל, והם ממילא בילו חלק מזמנם בביירות או בקהיר, גם בשיגרה. אז הדבר הטבעי היה לעזוב עד יעבור זעם. העובדה הזו היתה משמעותית, כי המרקם החברתי התפורר, כתוצאה מבריחת האליטות, הרבה לפני שהיהודים נכנסו לעיר.

גרי רשף

New member
מתי זה בערך קרה?

יפו נכבשה באפריל 1948. הם ברחו כשירו את הכדור הראשון? המערכה שם לא נמשכה זמן רב.

טשאפק

New member
לדעתי העשירים התחילו לברוח

ברגע שהתחילה המלחמה, בנובמבר 1947. מבחינתם זו לא היתה בריחה, בשלב זה, אלא רק משהו זמני.

hastings

New member
יום ושעה?

אני לא חושב שאפשר לקבוע משתי סיבות. ראשית, כל המאורעות האלה התרחשו במהלך הלחימה ולאף אחד לא היה זמן ותשומת לב להקדיש לרישום מדויק. שנית, כל הנושא עמוס עד כדי כך ברגש ופוליטיקה, שהטענות שיושמעו בנושא (לכאן ולכאן) הן בהכרח מוטלות בספק. ההערכה של טשפאק נראית לי הגיונית, וכרגע לא זכור לי מקור שנוקב בתאריך מדויק.

גרי רשף

New member
אנסה להסביר למה אני חותר

הציונות מואשמת בכך שהיא תנועה קולוניאלית שעסקה בגירוש ערבים וכו'. אני משתדל להתרחק מהחלק הפוליטי (מה אמר מה ומי התכוון למה) ומנסה לברר מה קרה בפועל. עד מלחמת העצמאות לא גורש אף ערבי ולא נכבש אף ישוב ערבי (למיטב ידיעתי), למרות שמקרים הפוכים כן היו (חברון, תל חי). גם לאחר החלטת האום ב-1947 הערבים הם אלו שיזמו מתקפה מתוך מטרה לחסל את הישוב היהודי שנכנס למגננה, עד מבצע נחשון במרץ 1948 שבו היהודים תפסו את היוזמה וכבשו לראשונה (למיטב ידיעתי) ישובים ערבים שתושביהם גורשו או נמלטו. האם היו ישובים ערבים שנכבשו לפני מבצע נחשון?

תותח9

New member
היו בעיקר בשולי הערים היהודיות

בסביבת תל אביב ובשרון בריחת ערביי יפו החלה עוד לפני מבצע נחשון

למעלה