מתי יודעים להשתמש באות י פעמיים?

ilovelior

New member
מתי יודעים להשתמש באות י פעמיים?

למשל איך כותבים ביטויים או ביטוים?וכו' האם יש כללים לנושא? או שכל מקרה לגופו ע"פ השורש או משהו כזה... תודה

Image of me

New member
ב-ביטויים יש שתי י אפילו בכתיב חסר!

האות י' ראשונה היא עיצור (כמו במלה ביטוי), והשניה היא חיריק מלא (כמו במלה כלבים). ביטוי + ִים = ביטויִים

Eldad S

New member
../images/Emo63.gif באתר של האקדמיה ללשון העברית

יש גם דפים המוקדשים ל"החלטות האקדמיה". כאן אפשר לקרוא על כללי הכתיב חסר הניקוד. כדאי שים לב לסעיף העוסק ב-i ולסעיף העוסק ב-י' עיצורית. כאשר מופיעה יו"ד עיצורית במלה, כלומר, כזו שמבטאים אותה y, ייצוגה יהיה בדרך כלל בכתיבת שתי יו"דים: לדוגמה, "מיישר" [meyasher], "מייסדים" וכו'. כאשר ל-י' יש צליל של yi - גם כן מייצגים אותה בכתיבה ע"י שתי יו"דים: "ספרייה" [sifriya], "מאפייה" וכו'. אולם אם יו"ד עיצורית באה לפני ה"א סופית, היא תיוצג ע"י יו"ד אחת בלבד: "חניה" [hanaya] (אבל: "חנייה" [haniya]), "ראיה" [reaya] (אבל: "ראייה" [reiya]. לעומת זאת, כאשר תבוא וי"ו לאחר היו"ד (למשל, מצוין, מסוים, מעוינים), אין להכפיל את היו"ד (כלומר, עפ"י האקדמיה, מצויין, מסויים וכו' הם כתיב לא נכון ובוודאי שאינו מומלץ). מקווה שהצלחתי להסביר באופן ברור, ושלא בלבלתי אותך

Image of me

New member
מוזר לי לקרוא בלו"ז של הרכבת

"נהרייה". על פי הכללים שציטטת, אכן כותבים נתניה עם י' אחת אבל נהרייה עם שתי י'. נו טוב, נתרגל...

Eldad S

New member
../images/Emo13.gif האמת היא שאם תעקוב

אחרי צורת הכתיבה שלי, תראה שגם אני לא תמיד עקבי: אני כותב "מלה" (כדי לא לבלבל עם "מילה", circumcision), אבל בריבוי אני כותב "מילים". ויש לי עוד מקרים של חוסר עקביות. אבל... למדתי לחיות עם זה, ומדי פעם אני גם מנסה לשפר

Eldad S

New member
../images/Emo91.gif אם כבר בהחלטות האקדמיה

עסקינן, נראה לי שעמוד נוסף עשוי לעניין את באי הפורום: העמוד העוסק בהחלטות בדקדוק. נראה לי ש-a priori "עניתי" כאן, מראש, על שאלות שעשויות להישאל בפורום בימים ובשבועות הקרובים

למעלה