מתכונים צימחוניים טעימים

מתכונים צימחוניים טעימים

שלום.. אני צימחונית מגיל 9 ובאה מבית ברובו צימחוני (לא טבעוני) לצערי התזונה שלי מורכבת בעיקר מפסטה ותפוחי אדמה.. באופן ככלי בבית אין אוכל מעובד מדי ואנחנו משתדלים לשלב ירקות ואגוזים בתזונה.. כל כמה זמן אני מנסה לאכול אוכל יותר בריא שיכלול יותר אוכל מלא ודגנים , גם מבחינה תזונתית וגם מבחינת הקלה על מערכת העיכול.. הבעייה היא - אני פשוט שונאת אורז מלא! חיטה מלאה בקושי!והאמת היא שככל שזה יותר בריא זה פשוט לא טעים!! קטניות- לא נגד אבל לא יודעת כל כך איך לשלב ולהכין...כB"ל אגוזים. אורז רגיל אני יכולה מדי פעם... גם על ירקות אני לא הכי מתה אלא אם כן זה סלט פשוט או מרק ירקות... מעבר לזה שאני ממש לא אוהבת את הטעם אני גם לא מכירה יותר מדי מתכונים לשלב בין הדברים האלה - אולי יש לכם מתכונים בריאים, טעימים ויחסית קלים להכנה?? (אני סטודנטית) תודה רבה רבה
 

TheFinalCut

New member
מתכונים

מתכונים מאתר אנונימוס. מתכונים מאתר שב"י. מתכונים של The Cancer Project (אנגלית). ברגע שמתחילים, מגלים שלבשל זה הרבה יותר פשוט, ויכול להיות הרבה יותר טעים, משחשבת קודם
 
טופו הולך?

שלום! היו לי גם ימים עמוסים בתקופה האחרונה, בלי יותר מדי זמן לבשל. אז פשוט חתכתי דברים, שמתי עליהם תבלינים והכנסתי לתנור. דוגמא למשהו מוצלח: טופו בתנור - חותכים טופו ל"אצבעות" באורך 4-5 ס"מ, עובי 1 ס"מ ורוחב 1 ס"מ , מורחים קלות ברוטב לבחירתך (אני הלכתי על רוטב סויה שחורה כי אני מכורה לזה), מקשטים מסביב בכרובית וברוקולי, מורחים גם אותם קצת - ולתנור ל 20 דקות, חום 150 (כמובן תלוי בתנור). זה כלום עבודה, טעים ובריא. ניסיתי לעשות את אותו הדבר גם עם סייטן - שמתי בתנור עם טבעות בצל, אבל או שהתנור היה לא משהו (תנור חדש שאני לא מכירה, והאמת ששמעתי עליו שהוא רצחני...) או שהזמנים לא היו מתואמים - אחרי 20 דקות הסייטן היה עשוי היטב כמו שאני אוהבת, אבל הבצל אפילו לא שינה צבע! אולי סייטן מונע מבצל להתבשל??? בכל אופן, יש מתכונים מעניינים יותר שמערבים סויה (פתיתי סויה או שבבים, כמו סויה-בולונז האהוב עלי במיוחד) אבל הם מצריכים בישול של ממש. בגדול, מדובר על טיגון בצל, להוסיף שבבי סויה ומים רותחים, להוסיף תבלינים ורסק עגבניות (טרי או מקופסא) ולבשל על אש קטנה-בינונית חצי שעה. זה הולך מעולה על פסטה או תפו"א. ואגב, זה מביא אותי לשאלה - לא ציינת את מקור החלבונים שלך. פסטה ותפו"א, מוערכים ככל שיהיו (ויש כבוד), לא בדיוק רוויי חלבון... אז מהו החלבון המועדף עלייך? ועד כמה חזקה אצלך התפיסה של "בלי אוכל מעובד"? זו דרך חיים ראשית שאת מקיימת באדיקות, או יותר העדפה פחות קריטית?
 
טופו - אין התנגדות אבל לא מצליחה להכין טעים

קודם כל תני לי לשאול... סייטן?? אין לי מושג מה זה.. ומה זה רוטב סויה שחורה? זה משהו אחר מהרוטב סויה הרגיל? ולגביי הסויה - מוכר לי העניין מהבית..אמא הייתה מכינה לי פעם - ממש טעים.. יש עוד רעיונות עם סויה חוץ מרוטב עגבניות?ולא אכפת לי גם בלימודים לבשל כמו שצריך כל עוד זה לא לוקח שעות..:) לגביי מקור לחלונים - בעיקר מטבעול וביצים.. מנסה לשלב אגוזי מלך בסלטים.. בלי אוכל מעובד אצלי הכוונה - לא אינסטנט או ארוחות קפואות (חוץ מטבעול) להכין לבד את הרטבים וכאלה.. אוף למה לאכול נכון זה כל כך קשה ולא טעים?!?
 
סייטן והסברים נוספים

אני מתנצלת מראש על האורך... סייטן זה חלבון חיטה (גלוטן). קונים את זה בבתי טבע או בסופרמרקטים, ממוקם בפריזרים. זה מוצר של חברת "טבע דלי", נראה כמו גוש בשר, כתוב עליו "בשר מהצומח". עקרונית אומרים שמכל הדברים הצמחו-טבעונים שאוכלי בשר לא מכירים (טופו, סויה וחברים נוספים) - הסייטן הכי מזכיר בשר מבחינת המרקם, הצורה והטעם. אני לא יכולה להעיד על זה, לא אכלתי בשר בערך 12 שנה, אבל זה מה שאומרים. גם הבישול של זה הוא כמו של בשר. באתר של טבע דלי את יכולה למצוא פירוט, מוצרים נוספים ומתכונים: http://www.tevadeli.co.il/product_meet.htm להרבה בתי טבע יש בפריזר ליד הסייטן גם "טמפה" שאולי גם עליו לא שמעת. אני יודעת שזה נשמע מוזר, אבל זה ממש טעים. טמפה בעיני יותר קל להכנה. זה פולי סויה לא מעובדים ודחוקים יחד, קונים את זה קפוא במימדים של קלטת וידיאו. אחרי שמפשירים אפשר לחתוך לרצועות, להוסיף לטמפה רוטב ולאפות/לטגן. זה הולך מעולה מעל אורז או אטריות אורז. עכשיו, בנוגע לסויה - סויה מגיעה ב-3 צורות: טופו, חתיכות סויה (מכונה בחיבה "בונזו") או שבבי סויה. נעזוב לרגע את הטופו, שהוא צורה מעובדת של סויה. כדי להכין דברים מ"בונזו" סויה צריך להשרות אותם במים חמים למשהו כמו 20 דקות כדי שיתרככו, ולסחוט אותם. אחרי זה - לוקחים סיר גדול, מטגנים בצל, מוסיפים ירקות שמקפיצים (פלפלים, קישואים, ברוקולי, כרובית, חצילים, כרוב, נבטים ומה שבא ליד), ומוסיפים את הסויה. מתבלים אחרי ההוספה שלהם, כדי שהם יספגו את הטעמים טוב טוב. תבלינים חזקים יותר ייספגו טוב יותר, למשל כורכום, קארי וכאלה. שבבי סויה זה כבר יותר כיף - עקרונית אני בד"כ עושה מהם רטבים למיניהם שאני מוסיפה למנת פחמימות פשוטה. בסיר אחד עושה פירה/אורז לבן/פסטה וכו', ובמחבת או סיר שני מארגנת רוטב מגניב. את השבבים לא צריך להשרות מראש, אלא אפשר להוסיף אותם לסיר או מחבת ושם לשים עליהם מים רותחים. הם יספגו מים והשאר יתאדה (לא צריך לכסות או משהו כזה כמו באורז, זה הכי פשוט שיש). תעשי נסיונות - אני אוהבת להוסיף להם ברוקולי, שום וכרובית ולתבל בפפריקה או תבלינים מעניינים יותר. זה לא מסובך, ובדרך כלל מצליחים עם זה. אפשר גם לעשות מהם מלית לבורקס - להכין מהם כזה רוטב, להוציא את הנוזלים ולשים בבצק עלים ולאפות! זה יוצא ממש טוב (אבל ההכנה מלכלכת - בגלל הבצק עלים...) לגבי הטופו - אם לא הצלחת לגרום לו לספוג טעמים, תנסי לחתוך אותו לקוביות ולהשרות אותו ברוטב אהוב למשך לילה במקרר. זה בד"כ שובר אותו
. אפשר להוסיף אותו לכל תבשיל אורז עם ירקות, והוא שידרוג מומלץ ומוערך גם לסלט. אם את לא הכי מקפידה על בריאות, קל וכיף להכין ממנו שניצלים: פרסי את הטופו למלבנים בעובי חצי ס"מ והכיני שתי קעריות - באחת רוטב (ברביקיו, חמוץ מתוק, סויה...) ובשנייה - שומשום מעורבב עם פירורי לחם (שקונים, לא פירורים של לחם באמת). מעבירים את הטופו בקערה הראשונה ואז בשניה - ומניחים על מחבת חם למשך דקה מכל צד. זה ממש טעים!!! אגב רוטב סויה שחורה זה מהרטבי סויה היפניים (כמו לסושי), אבל סויה שחורה זה מאוד מרוכז. זה כמו תרכיז של רוטב סויה יפנית. כשאני אופה טופו אני מורחת עליו שכבה דקה (כי יש לזה טעם מאוד חזק!) . בגלל שזה מרוכז, הטופו קולט את הטעם של זה ממש טוב. דבר לפני אחרון - לגבי טבעול. הוא לא המאכל האידיאלי ביותר, בואי נקרא לזה ככה. כשהייתי צמחונית גם היה לי מאוד נוח להסתמך עליו, אבל בשלב מסוים הבנתי שהוא אמנם זמין ונוח, אבל כל כך מעובד שעדיף לא להסתמך עליו כמקור עיקרי לחלבון. בכל זאת, זה שניצל. עכשיו אני טבעונית אז הוא לא על הפרק, אבל גיליתי את נפלאות התבשילים. ואני חסרת חוש בישול לחלוטין. תבשילי סויה - זה קל להכין. וזה מביא אותי לנקודה האחרונה שלי - לאכול נכון - זה לא קשה בכלל (זה דווקא קל!) ומבחינת טעים - לא הייתי מחליפה את זה בשומדבר! אם לא טעים לך - אולי את לא אוכלת מספיק גלידה
זה מוסיף המון!
 
תודה!!

אני אנסה לישיים חלק מהדברים שאמרת.. ובאמת תודה על ההשקעה הבאסה הנוספת לגביי כל האוכל הבריא הזה זה המחירים שלו... ובתור סטודנטית זה קצת קשה להוציא כל כך הרבה כסף על אוכל.. אבל אין מה לעשות - בריאות זה חשוב!!
 
למעלה