סייטן והסברים נוספים
אני מתנצלת מראש על האורך...
סייטן זה חלבון חיטה (גלוטן). קונים את זה בבתי טבע או בסופרמרקטים, ממוקם בפריזרים. זה מוצר של חברת "טבע דלי", נראה כמו גוש בשר, כתוב עליו "בשר מהצומח". עקרונית אומרים שמכל הדברים הצמחו-טבעונים שאוכלי בשר לא מכירים (טופו, סויה וחברים נוספים) - הסייטן הכי מזכיר בשר מבחינת המרקם, הצורה והטעם. אני לא יכולה להעיד על זה, לא אכלתי בשר בערך 12 שנה, אבל זה מה שאומרים. גם הבישול של זה הוא כמו של בשר. באתר של טבע דלי את יכולה למצוא פירוט, מוצרים נוספים ומתכונים:
http://www.tevadeli.co.il/product_meet.htm להרבה בתי טבע יש בפריזר ליד הסייטן גם
"טמפה" שאולי גם עליו לא שמעת. אני יודעת שזה נשמע מוזר, אבל זה ממש טעים. טמפה בעיני יותר קל להכנה. זה פולי סויה לא מעובדים ודחוקים יחד, קונים את זה קפוא במימדים של קלטת וידיאו. אחרי שמפשירים אפשר לחתוך לרצועות, להוסיף לטמפה רוטב ולאפות/לטגן. זה הולך מעולה מעל אורז או אטריות אורז. עכשיו, בנוגע ל
סויה - סויה מגיעה ב-3 צורות: טופו, חתיכות סויה (מכונה בחיבה "בונזו") או שבבי סויה. נעזוב לרגע את הטופו, שהוא צורה מעובדת של סויה. כדי להכין דברים מ"בונזו" סויה צריך להשרות אותם במים חמים למשהו כמו 20 דקות כדי שיתרככו, ולסחוט אותם. אחרי זה - לוקחים סיר גדול, מטגנים בצל, מוסיפים ירקות שמקפיצים (פלפלים, קישואים, ברוקולי, כרובית, חצילים, כרוב, נבטים ומה שבא ליד), ומוסיפים את הסויה. מתבלים אחרי ההוספה שלהם, כדי שהם יספגו את הטעמים טוב טוב. תבלינים חזקים יותר ייספגו טוב יותר, למשל כורכום, קארי וכאלה.
שבבי סויה זה כבר יותר כיף - עקרונית אני בד"כ עושה מהם רטבים למיניהם שאני מוסיפה למנת פחמימות פשוטה. בסיר אחד עושה פירה/אורז לבן/פסטה וכו', ובמחבת או סיר שני מארגנת רוטב מגניב. את השבבים לא צריך להשרות מראש, אלא אפשר להוסיף אותם לסיר או מחבת ושם לשים עליהם מים רותחים. הם יספגו מים והשאר יתאדה (לא צריך לכסות או משהו כזה כמו באורז, זה הכי פשוט שיש). תעשי נסיונות - אני אוהבת להוסיף להם ברוקולי, שום וכרובית ולתבל בפפריקה או תבלינים מעניינים יותר. זה לא מסובך, ובדרך כלל מצליחים עם זה. אפשר גם לעשות מהם מלית לבורקס - להכין מהם כזה רוטב, להוציא את הנוזלים ולשים בבצק עלים ולאפות! זה יוצא ממש טוב (אבל ההכנה מלכלכת - בגלל הבצק עלים...) לגבי
הטופו - אם לא הצלחת לגרום לו לספוג טעמים, תנסי לחתוך אותו לקוביות ולהשרות אותו ברוטב אהוב למשך לילה במקרר. זה בד"כ שובר אותו
. אפשר להוסיף אותו לכל תבשיל אורז עם ירקות, והוא שידרוג מומלץ ומוערך גם לסלט. אם את לא הכי מקפידה על בריאות, קל וכיף להכין ממנו שניצלים: פרסי את הטופו למלבנים בעובי חצי ס"מ והכיני שתי קעריות - באחת רוטב (ברביקיו, חמוץ מתוק, סויה...) ובשנייה - שומשום מעורבב עם פירורי לחם (שקונים, לא פירורים של לחם באמת). מעבירים את הטופו בקערה הראשונה ואז בשניה - ומניחים על מחבת חם למשך דקה מכל צד. זה ממש טעים!!! אגב רוטב סויה שחורה זה מהרטבי סויה היפניים (כמו לסושי), אבל סויה שחורה זה מאוד מרוכז. זה כמו תרכיז של רוטב סויה יפנית. כשאני אופה טופו אני מורחת עליו שכבה דקה (כי יש לזה טעם מאוד חזק!) . בגלל שזה מרוכז, הטופו קולט את הטעם של זה ממש טוב. דבר לפני אחרון - לגבי טבעול. הוא לא המאכל האידיאלי ביותר, בואי נקרא לזה ככה. כשהייתי צמחונית גם היה לי מאוד נוח להסתמך עליו, אבל בשלב מסוים הבנתי שהוא אמנם זמין ונוח, אבל כל כך מעובד שעדיף לא להסתמך עליו כמקור עיקרי לחלבון. בכל זאת, זה שניצל. עכשיו אני טבעונית אז הוא לא על הפרק, אבל גיליתי את נפלאות התבשילים. ואני חסרת חוש בישול לחלוטין. תבשילי סויה - זה קל להכין. וזה מביא אותי לנקודה האחרונה שלי - לאכול נכון - זה לא קשה בכלל (זה דווקא קל!) ומבחינת טעים - לא הייתי מחליפה את זה בשומדבר! אם לא טעים לך - אולי את לא אוכלת מספיק גלידה
זה מוסיף המון!