מתלבט בין לימודי מדעי המדינה ליחב"ל

מתלבט בין לימודי מדעי המדינה ליחב"ל

אני מבין את ההבדל בלימודים בין שני המקצועות. אני מבין שיחב"ל אפשר ללמוד רק באונ' העברית. אבל מה ההבדל בתכלס? איפה יעבוד מי שלמד יחב"ל? איפה יעבוד מי שלמד מדעי המדינה? האם דרך שני המקצועות אפשר להתקבל למשרד החוץ ל"עסקי הדיפלומציה"? לאן מגיעים מי שלומד מקצועות אלו? תודה!
 

a e q u i t a s

New member
עוד טיפה על יחסים בינלאומים../images/Emo222.gif

קודם כל, ברוך הבא לפורום פוליטיקה עולמית... אני דיי במצב שלך, חייל משוחרר בן 22 שמייעד את עצמו ללמוד יחסים בינלאומיים, השאלה היא איפה? מתי? ואיך אפשר להגיע למקומות עבודה שונים?! הרבה תשובות לא בדיוק מצאתי, אבל אשמח לעזור לך במה שאני יודע, יש פה חברי פורום שהם סטודנטים והם בטח יתנו לך מידע מדויק יותר. בכל מקרה, יחב"ל הוא ענף חדש ומתפתח במדעי המדינה והוא עוסק בחיזוי תהליכים עולמיים ויחסים בין מדינות, אפשר ללמוד באונ' העברית, באונ' הפתוחה על כל שלוחותיה, באונ' חיפה במדעי המדינה יש חוג מיוחד אך פחות מפותח משני הקודמים ויש את המרכז הבינתחומי בהרצליה שהוא גולת הכותרת... לקורס צוהרים של משרד החוץ התנאי הוא תואר ראשון, לא חשוב איזה אך דיי ברור שתואר ביחסים בינלאומיים יתן לך עדיפות מאשר אדם בעל תואר ראשון במדעי המחשב. בעניין עבודות עתידיות, אפשר להגיע לתאגידים בינלאומיים שלהם מחלקות בינלאומיות, עבודה במשרד החוץ או באירוגנים בינלאומיים אחרים כדוגמת או"ם, גרינפיס או כל אירגון לא ממשלתי אחר, תחום הפוליטיקה בתור יועצים ואנשי תקשורות, ביטחון ומודיעין ויש כמובן את תחום המחקר. י
 
אנחנו לגמרי על אותה סירה!

אז מה מקנים לימודי מדעי המדינה שלימודי יחב"ל לא מקנים? מה ההבדל בהצעות העבודה שמקבלים שני אנשים- אחד שלמד יחב"ל ואחד מדעי המדינה? יש לך מושג אם זה קשה להתקבל ללימודי יחב"ל באונ' י-ם? הרבה שאלות הא חחחח תענה על מה שבא לך.... תודה מראש!!!
 

Bajoran Priest

New member
כמה נקודות

היי, אני סטודנט שנה ב' ליחב"ל באוני' העברית. לפני זמן מה כתבתי כאן קצת על יחב"ל, אתה יכול לראות בקישור הבא. בהתייחס לנקודות שהועלו כאן: 1. לימודי יחב"ל, לעומת לימודי מדעי המדינה פשוט מתמקדים בנושאים שונים- יחב"ל ביחסים בין מדינות ומדעי המדינה בפוליטיקה פנים-מדינתית. צריך לזכור ששני החוגים קרובים מאוד אחד לשני, שניהם שייכים למדעי החברה, ולמעשה שניהם שייכים לתחום הרחב של "מדעי הפוליטיקה". על כן, יש ביניהם חפיפה רבה. למעשה, סטונדט שלומד מדעי המדינה באחת האוניברסיטאות בארץ שאינה האוניברסיטה העברית יכול למקד את מרבית קורסי הבחירה שלו בנושאים יחב"ליים. באוניברסיטה העברית, ההבדל העיקרי בין החוגים הוא בקורסי החובה: ביחב"ל לומדים היסטוריה של היחסים הבינלאומיים במאה העשרים, תיאוריות יחב"ליות, יסודות של כלכלה, משפט בינלאומי, ועל יחסי החוץ של ישראל. במדע המדינה לומדים פוליטיקה השוואתית, מנהל ציבורי, פילוסופיה פוליטית והיסטוריה של מוסדות פוליטיים מסוימים (אני חייג להסתייג ולציין שמדע המדינה הוא לא אחד מהחוגים שלי). בכל מקרה, עיון בשנתונים המקוונים של שני החוגים יבהיר לך (במידה מסוימת- אין כמו התנסות אישית) על ההבדלים ביניהם. 2. הבדל בהצעות עבודה בין יחב"ל ומדע המדינה- למיטב ידיעתי, כמעט שלא קיים. בשני המקרים אף אחד לא מציע לך שום דבר, ואתה צריך לכתת רגליך ולחפש
. אבל אם להיות רגע רציניים יותר, חוגים מהסוג הזה לא מקנים "מקצוע" מוגדר כמו מהנדס חשמל, עורך דין, מאפר מוסמך או אינסטלטור. צריך לקחת את זה בחשבון. אני זוכר שגם אני, לפני שהתחלתי את הלימודים, רציתי לקבל תשובות לגבי מה זה בדיוק כל דבר ומה עושים עם זה.. אבל לצערי כנראה שאין תשובות פשוטות. כמו שנאמר כאן- כדי להתקבל למשרד החוץ, למשל, אין הכרח לא בתואר ביחב"ל ולא בתואר במדע המדינה, אלא בתואר כלשהו. כדי להשתלב בתחום העיתונאות גם אין צורך בתואר ספציפי-אם זה תקשורת או מדע המדינה או יחב"ל או מזרח תיכון או מה שזה לא יהיה. כנ"ל בשביל להתקבל לעבודה במשרדי ממשלה, בכנסת וכו'. אני משער שבקבלה לתחומי עבודה כאלה התואר הפורמלי מהאקדמיה הוא רק אחד הכישורים וההסמכות שאתה מביא איתך. ובעצם זה ככה בכל דבר, גם במקצועות "קשיחים" יותר. 3. האם זה קשה להתקבל ללימודי יחב"ל באוני' י-ם ? תלוי מה הציונים שלך. חתך הקבלה עצמו די ממוצע יחסית לכלל החוגים באוניברסיטאות בארץ, ואולי אפילו טיפה נמוך. אם יש לך בגרות ופסיכומטרי סבירים, אני לא חושב שאמורה להיות בעיה. כמובן, לפרטים מדויקים יש אתרים שעוסקים בחיזוי סיכויי קבלה לחוגים שונים. מה שכן- צריך לקחת בחשבון שבניגוד לסיכויי הקבלה, הלימודים עצמם לא קלים. מי שמחפש חוג "קליל" שיחשוב פעמיים- אחוזי הנשירה אחרי שנה א' הם בסדר גודל של 40%. מי שמוכן לעבוד קשה- תפדל
 
ורשמים מתל אביב : )

בתור בוגרת החוג למדע המדינה בתל אביב וכרגע לומדת לתואר שני בתל אביב עם התמקדות ביחב"ל, יש לי כמה דברים להוסיף: א. תואר ראשון במדע המדינה מקנה ידע בסיסי ברבים מהתחומים המרכיבים את התחום הכמעט אינסופי של מדע המדינה - מעט יחב"ל, מעט פילוסופיה פוליטית, מעט כלכלה, מעט ממשל, מעט פוליטיקה ישראלית. טעימה ככה מכל דבר. זה בנוסף לקורסים שימשים כמו שיטות מחקר, סטטיסטיקה שימוש בתוכנות סטטיסיות וכו'. אני עוד לא הצלחתי להחליט אם מדובר בדבר טוב או רע - מצד אחד קיבלתי ידע וכלי עבודה מתחומים שונים שבלי ספק אני מוצאת עוזרים גם בתחומי היחב"ל - קשה לחשוב על השלום הדמוקרטי בלי לדעת ששורשי הרעיון ניטעו אצל קאנט.. יחסית לאנשים שבאו מיחב"ל בירושים אני לא מרגישה נחיתות בתיאוריות יחבל"יות בלימודי התואר השני שלי אבל מאידך, קורסי הבחירה שלי נטו לכיוון היחב"לי ושם השלמתי פערים... בנוסף וזאת הסיבה שאיני עושה תואר שני בירושלים - המחקר היחב"לי בירושלים הוא מאוד "קלאסי" ושמרני בנושאי ומתודולוגיות המחקר שלו. לדבי עבודה - הממ... כמו שכולם אמרו לפני - אין עבודה שדורשת תואר ביחב"ל או במדע המדינה - ולכן בכל מקרה אם אפשר אני ממליצה לשלב עם חוד "פרקטי" יותר שיאפשר לימודים ללא דאגות כלכליות על הראש.
 

Bajoran Priest

New member
הערה אחת

מדוע כינית את המרכז הבינתחומי "גולת הכותרת" ? לי אישית לא ידוע שהלימודים במרכז הבינתחומי איכותייים יותר מאשר באוניברסיטה העברית, או שמוסד המחקר שלהם מפותח יותר. המחלקות למדע המדינה ויחב"ל של האוניברסיטה העברית הן הותיקות בארץ למיטב ידיעתי, מבוססות מאוד ובעלות שם עולמי. המרכז הבינתחומי, לעומת זאת, הוא מוסד חדש ומתפתח. ייתכן בהחלט שיש שם חוקרים מעולים ותוכנית מרתקת ומועילה לתואר ראשון, אבל לא הייתי מכריז עליו כל כך מהר כ"גולת הכותרת". בכל מקרה, למיטב ידיעתי אין שם לימודים לתואר שני ושלישי במדע המדינה או יחב"ל, למי שזה מעניין אותו.
 

a e q u i t a s

New member
אתה צודק ב100 אחוזים

נסחפתי טיפה, אני מודה. מה השתכוונתי לומר שבענייני ביטחון, אסטרטגיה ומודיעין הם המובילים בתחום בישראל, ולא בתחום היחב"ל, למרות שיש קו משיק בין שני התחומים.
 
יש להם התמחות גדולה יותר

בלימודי ממשל ודיפולמטיה, לכל מוסד יש את הייחוד שלו, לאונברסיטת חיפה יש המרכז לביטחון לאומי למשל.
 
למעלה