כמה נקודות
היי, אני סטודנט שנה ב' ליחב"ל באוני' העברית. לפני זמן מה כתבתי כאן קצת על יחב"ל, אתה יכול לראות בקישור
הבא. בהתייחס לנקודות שהועלו כאן: 1. לימודי יחב"ל, לעומת לימודי מדעי המדינה פשוט מתמקדים בנושאים שונים- יחב"ל ביחסים בין מדינות ומדעי המדינה בפוליטיקה פנים-מדינתית. צריך לזכור ששני החוגים קרובים מאוד אחד לשני, שניהם שייכים למדעי החברה, ולמעשה שניהם שייכים לתחום הרחב של "מדעי הפוליטיקה". על כן, יש ביניהם חפיפה רבה. למעשה, סטונדט שלומד מדעי המדינה באחת האוניברסיטאות בארץ שאינה האוניברסיטה העברית יכול למקד את מרבית קורסי הבחירה שלו בנושאים יחב"ליים. באוניברסיטה העברית, ההבדל העיקרי בין החוגים הוא בקורסי החובה: ביחב"ל לומדים היסטוריה של היחסים הבינלאומיים במאה העשרים, תיאוריות יחב"ליות, יסודות של כלכלה, משפט בינלאומי, ועל יחסי החוץ של ישראל. במדע המדינה לומדים פוליטיקה השוואתית, מנהל ציבורי, פילוסופיה פוליטית והיסטוריה של מוסדות פוליטיים מסוימים (אני חייג להסתייג ולציין שמדע המדינה הוא לא אחד מהחוגים שלי). בכל מקרה, עיון בשנתונים המקוונים של שני החוגים יבהיר לך (במידה מסוימת- אין כמו התנסות אישית) על ההבדלים ביניהם. 2. הבדל בהצעות עבודה בין יחב"ל ומדע המדינה- למיטב ידיעתי, כמעט שלא קיים. בשני המקרים אף אחד לא מציע לך שום דבר, ואתה צריך לכתת רגליך ולחפש
. אבל אם להיות רגע רציניים יותר, חוגים מהסוג הזה לא מקנים "מקצוע" מוגדר כמו מהנדס חשמל, עורך דין, מאפר מוסמך או אינסטלטור. צריך לקחת את זה בחשבון. אני זוכר שגם אני, לפני שהתחלתי את הלימודים, רציתי לקבל תשובות לגבי מה זה בדיוק כל דבר ומה עושים עם זה.. אבל לצערי כנראה שאין תשובות פשוטות. כמו שנאמר כאן- כדי להתקבל למשרד החוץ, למשל, אין הכרח לא בתואר ביחב"ל ולא בתואר במדע המדינה, אלא בתואר כלשהו. כדי להשתלב בתחום העיתונאות גם אין צורך בתואר ספציפי-אם זה תקשורת או מדע המדינה או יחב"ל או מזרח תיכון או מה שזה לא יהיה. כנ"ל בשביל להתקבל לעבודה במשרדי ממשלה, בכנסת וכו'. אני משער שבקבלה לתחומי עבודה כאלה התואר הפורמלי מהאקדמיה הוא רק אחד הכישורים וההסמכות שאתה מביא איתך. ובעצם זה ככה בכל דבר, גם במקצועות "קשיחים" יותר. 3. האם זה קשה להתקבל ללימודי יחב"ל באוני' י-ם ? תלוי מה הציונים שלך. חתך הקבלה עצמו די ממוצע יחסית לכלל החוגים באוניברסיטאות בארץ, ואולי אפילו טיפה נמוך. אם יש לך בגרות ופסיכומטרי סבירים, אני לא חושב שאמורה להיות בעיה. כמובן, לפרטים מדויקים יש אתרים שעוסקים בחיזוי סיכויי קבלה לחוגים שונים. מה שכן- צריך לקחת בחשבון שבניגוד לסיכויי הקבלה, הלימודים עצמם לא קלים. מי שמחפש חוג "קליל" שיחשוב פעמיים- אחוזי הנשירה אחרי שנה א' הם בסדר גודל של 40%. מי שמוכן לעבוד קשה- תפדל