מתקון בסיסי לישום לכה בסיס שמן

yoavliberman

New member
מתקון בסיסי לישום לכה בסיס שמן

תודה לכולם על המפגש היום. בעקבות בקשה של סיגל העלתי על הכתב תקציר הוראות לישום הלכה במתקון הכי פופולרי שאני מכיר ושנותן תוצאות טובות מאוד. * גמר מבוסס וורניש, לכה, בבסיס שמן (וורניט-שמן, למשל) * יתרונות: הגנה טובה על פני השטח בפני שחיקה מכאנית; הגנה טובה מפני חדירת מים; הגנה טובה מפני סולבנטים וחומרים נדיפים אחרים כמו אלכוהול ואצטון. ניתן ליישם הלכה בעזרת מריחה או התזה. לא אדון כאן בהתזה כי אינני בקי בתחום זה ומכיוון שאני מאמין שהתזה היא תהליך בזבזני בחומר והדורש מיומנות וציוד שאינם הכרחיים לנגר הלא מסחרי. קיימות שני שיתות ישום: בעזרת מברשת או בעזרת סמרטוט כותנה. כאשר מיישמים בעזרת בד צריך לדדל את הלכה ב40 או 50 אחוז טרפנטין. ישום בעזרת בד מאפשר לנו להגיע למראה פני שטח אחיד והומוגני כיוון שאנו בונים שכבות דקות מאוד שמתייבשות מהר ושאינן נוטות לקלוט אבק וזיהומי אוויר נוספים. יתרון נוסף של השימוש בבד הוא שאין צורך לדאוג למברשת לאחר הצביעה. שלב א', "יסוד ללכה" -- שיוף רטוב: הוא הכנה לשכבות העליונות ותפקידו לסתום את נקבוביות העץ. שלב זה מאפשר לנו תשתית לקליטת השכבות העליונות של הלכה. שלב א' מתאים כיסוד עבור שתי שיטות המריחה שהזכרתי -- בעזרת מברשת או בד. 1. מסיימים להחליק את פני השטח על פי הצורך בנייר שיוף מס' 150 ואחר כך 180. 2. מנקים את פני השטח מנסורת ומגרגירי נייר השיוף. 3. מורחים על פני השטח לכה או במברשת (שיכבה נדיבה). 4. בעזרת נייר מים מס' 400 או 500 מעסים או משייפים את פני השטח עם כיוון הסיבים. 5. מנגבים מהר וסופגים את שאריות עיסת אבק העץ והלכה. הערות חשובות: * צריך למרוח לכה על כל פני השטח של רכיב מהמוצר (רגל רהיט, משטח שולחן, קושרת) ורק אז להתחיל בשיוף הרטוב. * במשטחים גדולים, או כדי להקל על השיוף הרטוב, ניתן לדלל את הלכה ב40 אחוז או 50 אחוז טרפנטין. * אם העיסה הפכה דביקה בזמן העבודה הרטיבו אותה בעוד לכה מדוללת. שלב ב', שכבות עליונות: (לאחר שהיסוד התיבש - 24 שעות) 1. יש לשייף באופן קל את פני שיכבת היסוד בעזרת נייר 400, ספוג שיוף עדין מאוד, או בעזרת צמר פלדה 0000 2. מנקים את פני השטח משאריות השיוף ומורחים שיכבה של לכה בעזרת מברשת ספוג או סמרטוט כותנה. המריחה מתבצעת עם כיוון הסיבים כאשר כל רצועת מריחה חופפת לשכנתה ב1/4 או 1/3 תלם. אם בחרתם ליישם את השכבות בעזרת סמרטוט אתם צריכים לעבוד עם לכה מדוללת ב40 או 50 אחוז טרפנטין. אם אתם בוחרים להבריש כמו שהדגמתי, סביר להניח שאין צורך בדילול הלכה. 3. בין שיכבה לשיכבה להמתין 24 שעות. הערות: בהברשה עם מברשת יהיה צורך בשיוף בין שכבות בנייר 400 וכו'. ביישום אם בד סביר להניח שלא יהיה צורך לשייף; כי פני השטח יהיו אחידים וכמעט שלא ישקע עליהם אבק. שלב ג', מירוק עליון: שלב זה אינו מחוייב המציאות, הוא נידרש רק כשרוצים להבטיח מראה חלק ואחיד של הלכה בשיכבתה העליונה. אם אתם בעלי מיומנות הברשה טובה או אם השתמשתם בלכה מט-משי, סביר שלא תזדקקו לפעולות מירוק אילו. 1. נותנים ללכה להתקשות במשך שלשה ימים או שבוע (תלוי כמה עבה הלכה ובאיזה אקלים היא התייבשה). 2. משתמשים בנייר 800, 1000 ואף גבוה ממנו וממרקים את פני השטח בעדינות. ניתן לסכך את פני השטח בעזרת טרפנטין -- כדי לעזור לפעולת השיוף הרטוב העליונה. שימוש בצמר פלדה 0000 איכותי יכולה להעשות ללא טרפנטין. 3. מנקים את המוצר משאריות הלכה ונייר השיוף בעזת סמרטוט. חשוב מאוד לתרגל ולהתנסות על דוגמאות עץ לפני שמיישמים את את הנלמד כאן על המוצרים שאתם בונים. ניתן לתקן טעויות מריחה ושיוף ע"י הוספת שיכבה נוספת מעל -- בתנאי שהשיכבה החדשה מונחת על מצע חלק המשולל ליקויי אבק, שער, חול וכו'. אשתדל להפיק מתקון דומה המסביר איך לעבוד עם לכה בבסיס מים וכן עבור לכה שלשה חלקים. בגדול המתקונים הבאים יהיו די דומים למתקון הבסיסי הזה. כיתבו לי אם יש שאלות נוספות. בהצלחה! יואב ליברמן

yulevi

New member
../images/Emo244.gif נערך ונשמר כמאמר ../images/Emo240.gif

תודה יואב,נערך כמאמר ונשמר במדור מאמרים בצביעת עץ

לוPה

New member
תודה עכשיו לא אצטרך להתבסס על הזיכרון שלי

האם גם בארץ יש צמר פלדה 0000? טוב עכשיו נותר לי לקנות נייר שיוף מתאים וצמר פלדה. האם זה טוב גם לתריס עץ שניקיתי מצבע?

yulevi

New member
צמר פלדה

ניתן להשיג אצל הספקים של ציוד חריטה ראובן זאלק,ויהודה ורשבסקי זה מכונה צמר פלדה אמריקאי,אולי זה יהיה בכוון אחת מנסיעותיך,במידה ולא אוכל להביא לך מורשבסקי אחרי החג,לשיוף התריס מנסיוני יותר נוח עם נייר לטש

לוPה

New member
תודה

אם אני אמצע אני יודיע לך, כך שאשמח אם תקנה לי. איזה שרות מקבלים פה בפורום

yulevi

New member
זה כבר../images/Emo82.gif../images/Emo104.gif לקהילה../images/Emo140.gif

יותר מאשר פורום,העזרה ההדדית ידועה כאן,והשרות זו כבר נורמה בין חברי הקהילה

yoavliberman

New member
השיטה מתאימה לכל סוגי העצים והמוצרים

סיגל, אני חושב שלא תהיה לך בעיה ליישם את השיטה גם על תריסים. כיוון שתריסים לא צריכים להיות כל כך חלקים או בעלי גימור כמו של רהיטי פנים בית, לא היתי תורח למרק את השיכבה העליונה. סביר להניח שמריחה בעזרת מברשת תספיק. כמו כן אם את תשתמשי בלכה מסוג ייכט וורניש תשיגי תוצאות והגנה מפני מזג אוויר טובה מאוד.

לוPה

New member
תודה

מהתריס אני רוצה לעשות דלת לארון שעדיין לא בניתי. אני מקווה שהפרויקט של התריס יסתיים בפסח ואני אעלה לכאן.

למעלה