מ ז ל ט ו ב

מ ז ל ט ו ב ../images/Emo39.gif../images/Emo65.gif../images/Emo39.gif

מותר לשאול שאלה
כל מי שיוצא בשאלה, מפסיק להאמין
ועוד שאלה: אני מכירה טונות של חוזרים בתשובה, כמה יוצאים בשאלה יש? מה יש יותר? מה יש יותר, מזרוחניקים יוצאים בשאלה, או חרדים ? ואיפה דרך האמצע ? מיכל מנהלת פורום גרפולוגיה ומאוד שמחה על פתיחת הפורום החדש
נולדתי חילונית ומאז אני מחפשת אמצע שפוי.

*עבריה

New member
אופס מיכל..

טוב שלא גמרת את כל השאלות
שמעתי בשבוע שעבר שעולה להחדיר בשאלה משהו כמו 100,000 שקל לבנאדם. ניסיתי לחשוב על מה ולמה הכסף (החינוך והבגדים החילוניים שלי לא עולים כל כך הרבה...) זה נכון ?? והאם באמת חוזרים בשאלה הופכים עצמם לחילוניים גמורים או שמא הם שומרים מקצת מסורת ?? עוד חילונית מלידה.

אלי פלס

New member
ניסיון לדייק:

חרדי שיוצא בשאלה, יוצא ללא בגדים וללא מקום מגורים. זה החלק הקל והזול יחסית. חרדי שיוצא בשאלה, יוצא כשרמת המשכל שלו היא אפסית. אני, יצאתי בשאלה בגיל 17, בלא שאדע את לוח הכפל. הלימודים הנדרשים בכדי להשלים תעודת בגרות הם יקרים מאוד. חרדי שיוצא בשאלה מנותק בדרך כלל ממשפחתו ומחבריו. ה.ל.ל. (הארגון שפרסם את הנתונים שכתבת) מארגנים עבור היוצאים בשאלה סופי שבוע ומפגשים חברתיים בהם יש סדנאות שונות החל מסדנא לחינוך מיני (כן כן...אנחנו יוצאים בורים ועמי ארצות) וכלה בסדנאות לחיפוש עבודה. עבור כל סדנא כזו צריכים להביא מרצים מתאימים. כל דבר כזה עולה כסף. והרבה...

oren*

New member
אני חושב שזה תלוי בסביבת המגורים

בה אותו אדם חי. אם תקחי אדם דתי מירושלים ותעבירי אותו לתל אביב (בתור חוזר בשאלה), רוב הסיכויים שהוא יבצע שינוי קיצוני ואולי אף יחורר לעצמו את האוזן או ילך עם בגדים צמודים. לעומת זאת אם תקחי אדם דתי מפתח תקווה, ותעבירי אותו לאיזור חילוני בפתח תקווה (בתור חוזר בשאלה), הוא יוריד את הכיפה, יסע עם חברים לים בשבת אבל לא יאכל בשר עם חלב ויצום ביום כיפור. אני למשל בתור חילוני, קרוב יותר להרבה דתיים חובשי כיפות סרוגות, מאשר לחילוניים קיצוניים לובשי שחורים מקועקעים ומחוררים. אינני מאמין בקיצוניות משום סוג, לשני הכיוונים (דת פנאטית או אנטי-דת), ואני חושב שהחזרה בשאלה היא הפיתרון המושלם לכל מי שלא מוצא את דרכו בעולם הדתי הפנאטי. כמה חוזרים בשאלה יש מקרב חובשי הכיפות הסרוגות?

niraru

New member
יותר "סרוגים" יוצאים בשאלה מחרדים

אולי כי הם מנותקים פחות מהחילוניות. וכן, המהפך פחות קיצוני, אבל קורע משפחות ומצער הורים - לכל המשך החיים. ריחוק מהחברים, תחושת זרות מסויימת בקהילה החילונית גם 20 שנה אחרי, גם כשאת/ה שלם עם עצמך לחלוטין.

אלי פלס

New member
וודאי שמותר לשאול שאלות...

אצלנו ליל הסדר נמשך כל השנה (ואין הגבלה על מספר השאלות)... בואי ננסה לנתח את המושג "יוצא בשאלה": אצל החרדים, על כל שאלה, קיימת תשובה. גם על שאלה עליה אין תשובה לוגית, קיימת תשובה: "הרבי אמר", אלוהים אמר" וכו´. יוצא בשאלה הוא אדם שמתחיל לשאול שאלות גם כשאין עליהן תשובות. האם כל יוצא בשאלה מפסיק להאמין? זה מאוד תלוי באותו האדם. ישנם כאלו שהופכים להיות חילוניים ומפסיקים להאמין. אך ישנם רבים אחרים שהופכי להיות דתיים או מסורתיים. את מכירה טונות של חוזרים בתשובה? אני מכיר טונות של יוצאים בשאלה. הסיבה לכך שאת לא מזההאת היוצאים בשאלה היא שבניגוד לחוזרים בתשובה, אותם קל מאוד לזהות (הם שכנים שלנו, הם חברים של חברים שלנו, הם קרובי משפחה שלנו), היוצאים בשאלה נראים בדיוק כמו כל אדםחילוני אחר.כל עוד לא פתחת אתם בשיחה על הנושא והם לא אמרו לך זאת במפורש, לא תוכלי לזהות אותם. מה יש יותר? שאלה מעניינת שאין לי עליה תשובה ברורה. ברור שישנם רבים הנכנסים לכלא או מסתבכים בנסיבות כאלו או אחרות וחוזרים, דרך ש"ס ודומיה, בתשובה. אם נחשיב את אותם האנשים בחישוב הכללי אזי ברור כי החוזרים בתשובה רבים על היוצאים בשאלה. אך ללא אותם אנשים, אני חושב שיש שוויון בין המתחרדים למתחלנים. מזרוחניקים או חרדים שיוצאים בשאלה - מה יש יותר? לדעתי, מזרוחניקים. אם כי היציאה בשאלה שלהם היא הרבה יותר מינורית ומוחלקת באלגנטיות. הם מתפרפרים בישיבה, ובצבא, לאט לאט, הכיפה מחליקה לה מהראש. בניגוד לחרדים היוצאים בשאלה שאצלם התהליך הוא דרסטי הרבה יותר. שמח לראות אותך פה ומקווה שהצלחתי לענות לך, אלי

מה שאתה מתאר עושה מצד אחד חשק

לעזור לה.ל.ל ומצד שני מעלה חשש לגבי היחס שלהם לדת יותר מדי אנשים בארץ הזאת "שונאים דתיים" "שונאים חרדים" "שונאים חילוניים" איך ה.ל.ל בעניין הזה ? וגם
על התשובות

אלי פלס

New member
או.קיי. אז בנוגע לה.ל.ל.

כשהגעתי לה.ל.ל. ציפיתי לפגוש קבוצת אנשים רדיקלית שתכלית קיומם היא עידוד ילדים לצאת בשאלה. הופתעתי. בתחילה, כשפניתי לה.ל.ל. נפנפו אותי. "ילד בן 17? לך תחשוב על זה עוד...תדבר עם ההורים. אולי תסתדר אתם". אני הייתי עקשן ויצאתי בשאלה. ההורים שלי העיפו אותי מהבית ורק כשכבר הייתי ברחוב, ה.ל.ל. הסכימו לעזור לי. כשמגיע מתנדב חדש לה.ל.ל. הוא עובר ראיון סינון ואם עולה חשד שמטרתו היא מסיונריות, הוא לא מתקבל להתנדבות.

*עבריה

New member
כמה עניני ומהר ענית ../images/Emo9.gif

ויש לי כמובן עוד שאלות משאלות רבות מה קורה על הקשר עם המשפחה (כולל זו המורחבת)? איך מאמונה "אבסלוטית" כל כך הופכים לזרים גמורים לדת? ויותר מהכל, כמה זמן לוקח לאדם להפוך לאדם מהשורה החילונית? (אני לא מתכוונת מההיבט הפיסי כמובן- אלא להכנס למעגל העבודה והחיים הרגילים?) ואחרי שיוצאים מ"שם" איך מסתכלים אחורה ? תודה לך, זה מאד מחכים למי שלא מכירה אף לא חוזר בשאלה ולא "דוסים" בכלל.

אלי פלס

New member
עכשיו אני מתחיל להסמיק...

עבריה, זה היום הראשון שלי כאן. אני מתרגש ומגיב מהר... אל תתרגלו :-): לשאלתך בנוגע למשפחה, מכל המשפחה יש רק אח אחד (מתוך 12 אחים ואחיות) ששומר איתי על קשר. שאר המשפחה, כל אחד מבחירתו שלו, החליטו שלא לעמוד איתי בקשר. בנתיים. אני מאוד מקווה שזה יישתנה. לא עוברים מאמונה אבסולוטית לזרים גמורים לדת. כל אחד והדרך האישית שהוא עושה...אין כאן כללים נוקשים. אני, אדם לא דתי - לגמרי. אבל חברים רבים שלי נשארו עם קשר כזה או אחר לדת. כמה זמן לוקח התהליך? לא יודע. אני עד היום, וכנראה גם בעתיד, לא מגדיר את עצמי כשייך לחברה החילונית. מעגל העבודה? אני בתוכו. החיים? תגדירי את מה זה חיים... איך מסתכלים אחורה? זה בכלל סיפור ארוך ונפרד. יש היבטים שונים לכל "הסתכלות" אחורה. החל מתפילות יום הכיפורים, דרך המכות החינוכיות ב"חיידר (בית הספר)" וכלה בהדלקת הנרות בחנוכה. כל הסתכלות שונה מחברתה...

dorrn

New member
מתפרפרים בישיבה?

אתה יודע,לא כל הדתיים לומדים בישיבות תיכוניות,יש גם תיכונים דתיים.

רחלב.

New member
אלי, שאלה אישית

תרגיש חופשי לא לענות, כמובן נשמע שיש לך המון כעס על האנשים שחינכו אותך, אתה מרגיש שגם קיבלת מהם משהו, או שרק נשללו ממך דברים? יש משהו שאתה מתגעגע אליו? יש איזשהו יתרון בחינוך דתי? יכוׁלֵת לקרוא דף גמרא למשל, זה דבר שאתה עדין עושה לפעמים? תעשה אי פעם? בלי קשר לקיום מצוות

אלי פלס

New member
רחל...

אני לא יודע למה קיבלת את הרושם שאני מאוד כועס על האנשים שחינכו אותי. אני קצת מרחם עליהם אבל לא ממש כועס... ו..כן. אני חושב שיכולת לנתח דף גמרא זה תענוג עילאי דבר שזר לא יוכל אפילו להבין. אני בהחלט עושה זאת מידי פעם.

קצת חומר על ה.ל.ל-לא הכל ורוד....

תקראו את מה שכתב כאן אחד מהפסיכולוגים הקלינים המפורסמים בארץ:

אשת לוט

New member
הצביעות היא אצלך!

שמספר סיפורים בפורום לחוזרים בתשובה על האבא הפרופסור האשכנזי שלך. כדאי לך להוריד קצת את האגו. יש חוזרים בשאלה (ואל תפריע לפורום שלהם) ויש חוזרים בתשובה (ושם אתה יכול להגיד מה שתרצה) מובן?

גוססי

New member
מאמר מרתק

כמה הערות: 1. מי שמקבל את אתר "מנוף" כמקור לאינפורמציה מדוייקת וחסרת פניות לוקה - במקרה הטוב - בנאיביות סופנית. "מנוף" הינו אתר אידיאולוגי המנסה לקדם השקפת עולם ידועה, ויש לקבל את כל הכתוב בו עם יותר מקורט של ספקנות. 2. מאחר ותלונתו העיקרית של כותב המאמר בקישורך נוגעת לחוסר המקצועיות של פעילי "הלל", אני מציע בזאת שארגונים חרדיים (כגון ארגון "ערכים" הנהנה מתקצוב ממשלתי בסכומי עתק) יפרישו ל-"הלל" אחוזים ספורים מתקציבם ובכך יאפשרו לו לשכור בעלי מקצוע. מה דעתך? האם יש להצעתי סיכוי להתקבל?

היי גוססי long time no see, ערכים

הוכנס למילון אבן שושן בהגדרות ל"שטיפת מוח", אל תאמרו לא ידעתי לא שמעתי אם היתי יודע היתי.................. מעתה אימרו: גם אני נשטפתי מוח בערכים......... לא שהיתי שם, אבל ראיתי את האפקט על השפנים.

למעלה