אבל אם זה היה תלוי בי, לא הייתי מתחיל מלחמה שאני לא בטוח שאני יכול ללכת איתה עד הסוף, ובטח לא מסכן בדרך את העיר השלישית בגודלה בישראל פלוס איזור שמונה למעלה מ2 מיליון תושבים, כשליש מאזרחי המדינה. כך שאולמרט האחרון שיכול להכריז על ניצחון...
השלישית בגודלה. זה בכלל לא קשור. בכל מלחמה יש סכנה ובכל מלחמה נהרגים אנשים. העובדה שלחיזבאללה הייתה אפשרות לירות כלכך הרבה קטיושות בכזאת קלות מספיקה בשביל לפתוח במלחמה לחסל אותו. הרג, חטיפה של חיילים והתחלת ירי קטיושות זה כבר לעבור את הגבול. הרי הקטיושות התחילו להשתגר מייד, ואם אולמרט לא היה מגיב על זה אז היו אומרים לו, איך הוא לא מגיב כשיורים עלינו קטיושות.
חיזבאללה פורק מנשקו? מסר את הטילים והמשגרים שבידיו? אפילו חייל אחד שוחרר מכל העסק הזה? לא. שום דבר מכל זה לא קרה. הדבר היחיד שקרה זה סיוט אחד ארוך ומתמשך שהכניס איזור שמונה למעלה מ2 מיליון איש, כשליש מאזרחי המדינה לסיכון מיותר. ועוד דבר אחד קרה בזכות אולמרט חסן נאסראללה מנהיג חיזבאללה נתפס בעולם הערבי כולו כאיש שהצליח לנצח את צה"ל הגדול והבלתי מנוצח. כך שלא אתפלא כלל אם בעקבות הפופולאריות והמוניטין שהוא צבר במלחמה הזאת, הלבנונים יבחרו בו כמנהיג שלהם הרשמי. שרים בממשלה כבר יש לו, כך שאם עוד קצת מאמץ הוא עלול לתפוס גם את השלטון בלבנון. והכל בזכות אולמרט שנפל למלכודת שנאסראללה הערמומי והתחבולן הכין לו וידע שהדגנרט הזה ייפול לתוכה. אפשר להגיד הכל על נאסראללה, אבל טיפש הוא לא ותמיד הוא מתכנן כמה צעדים קדימה, בניגוד לאולמרט חסר השיקול והאחריות שנוהג בפזיזות ולא מתכנן את צעדיו.
והפרשנות בגרוש. נראה לך שכל האנשים שחזרו לגילו שאין להם בכלל בית יודו על זה לנסראללה? כל העשרות אלפים שעכשיו אין להם בית וכל רכושם נהרס, יתמכו בו? הרחקנו את חיזבאללה מהגבול ואני מקווה שהחלטת האו"ם ומועצת הביטחון אכן יממוש. את ההשלכות של ההסכם לא רואים ונראה עוד רק בעוד כמה זמן.
נחכה ונראה. בינתיים צה"ל, מערכת הביטחון והמדינה צריכות להפיק לקחים, גם מבחינת המהלכים הצבאיים וגם מבחינת בעיות התושבים וההכנה הלא טובה. המלחמה הבאה מאוד קרובה ואנחנו צריכים להיות מוכנים.
כל יום שאנחנו מחכים הוא יום שבו החזבאללה משקם את יכולותיו ומחמש את עצמו מחדש. למה אנחנו צריכים להיות מוכנים, בדיוק? חודש שלם צה"ל לא הצליח להפחית אפילו בטיפה את ירי הקטיושות של כמה אלפי לוחמים לכל צפון הארץ. מה אתה חושב יקרה במלחמה הבאה?
זה שיש לו טילים שיכולים לפגוע בצפון ישראל - כולם ידעו. על הפופולריות העצומה שלו, גם בציבור שלו וגם בכלל לבנון, עוד נראה. מיליוני לבנונים הפסידו הרבה במלחמה שכפה עליהם נסראללה - מי את חייו, מי את ביתו, מי את פרנסתו. הם לא אנשים טפשים. זה שמוכרים מחזיקי מפתחות עם תמונת נסראללה בדמשק ובשכם לא בטוח שיועיל לו בזירה הפנים לבנונית.
כל מה שאנחנו הרסנו מבחינת יכולת הלחימה שלו יחזור לקדמותו תוך חודשים בודדים, ולא באמת מעניין אותו שנהרגו אזרחים לבנונים או שכמה מאות לוחמי חזבאללה נהרגו. הוא יאמן עוד לוחמים, ואזרחים לבנונים לא יעניינו אותו גם בעתיד. גם היום הדרך היחידה של לבנון לפרק את החזבאללה היא מלחמת אזרחים. נראה לך שעכשיו הם יעשו את זה? נדע תוך חודשים בודדים, אבל איכשהו אני מפקפק.
אם כי לא הכל אנחנו יודעים. אבל אני גם לא רואה כאן נצחון גדול. נניח שלאחר החטיפה היינו מחזירים בשקט את קונטאר ואסירים פלשתינים כמו שנסראללה דרש. האם מצבו לא היה טוב יותר מאשר מצבו הנוכחי?
הוא היה יכול להתהדר בכך שכוחו כה גדול, והאיום שלו על ערינו כה משמעותי, עד שהוא חוטף והורג בנו ואנחנו לא מעזים לתקוף חזרה. לא נחשפו יכולות שלא היו ידועות פרט לטיל הקרקע-ים - ידענו שיש לו טילים בשפע, ידענו שהוא מבוצר כהלכה וידענו שיש לו לוחמים מיומנים ונחושים.
מה זה מועיל שידענו, אם לא הצלחנו להפחית אפילו בקמצוץ את היכולת של החזבאללה לשגר טילים? מצויין שידענו. עכשיו אנחנו גם יודעים. מה יקרה בפעם הבאה שהחזבאללה יהרוג לנו כמה חיילים (וזה יקרה בעתיד הלא רחוק, אחרי שהוא ישקם מספיק את יכולותיו)? מדינת ישראל תעמוד אז בפני שתי אפשרויות - להבליג, או להכניס עוד פעם את צפון הארץ (ואולי גם את מרכז הארץ) למקלטים לחודש בלי שיש לנו יכולת לעשות שום דבר בנידון. באמת נראה לך שמצבנו כיום טוב ולו במעט ממה שהוא היה לפני חודש???
אל תשכח שלא היו לחזבאללה מטרות מוצהרות פרט לחטיפת החיילים (שגם עליה לא הצהירו, פשוט ביצעו אותה). הדבר היחיד שהחזבאללה היה צריך לעשות זה להחזיק מעמד, והוא עשה את זה מצויין, תוך גרימת נזקים לא מבוטלים לנו. אין בעצם שום דבר אחר שיוכל להיות מוגדר כמו נצחון של החזבאללה. הרי זה לא שהחזבאללה התכוון לכבוש את קריית שמונה ונכשל.