טיפים לנהיגה בשלג
נהגתי בצעירותי בסופות שלגים במבחר רכבים, החל ממיצובישי אקליפס ספורט מונמכת, עם צמיגי קיץ והנעה קדמית, לרכב הנוכחי שלי - סוברו אאוטבק ידני עם הנעה כפולה עם צמיגי שלג ייעודיים (סוברו מבחינתי היה ויהיה לעולם הרכב הטוב ביותר מכל הבחינות, להוציא פינוקים).
נתחיל מזה שהרכב הכי טוב והכי בטוח לנהיגה בשלג זה עם הנעה כפולה (AWD או 4WD), ורצוי עם צמיגי שלג. אם אין בנמצא כזה רכב, אזי כדאי להתעקש עם רכב עם צמיגי שלג טובים, ומאוד מאוד מומלץ שיהיה ידני. (מי שחושב שכל השטיקים הזולים של "גיר רובוטי" ושאר שקרים יעזרו - טועה ומוזמן להרגיש את ההבדל התהומי בעצמו או שיש לא מעט השוואת וידיאו באינטרנט)
אוטו עם צמיגי שלג טובים ייתן גריפ וכל הקסם בתנאים קשים זה לשמור מרחק ולזכור כל הזמן שהרכב יחליק מאוד בזמן עצירת פתע (וזה לא משנה איזה רכב ואיזו הנעה וכו') ולכן חייבים לשמור מרחק.
שרשראות/צמיגי שלג - כשמדובר על רכבי פרייבט למיניהם, כמעט ואין צורך אמיתי בשרשראות כי אלו מיועדות לשטח שהוא כמעט בלתי עביר, למשל שלג בגובה של 30-40 ס"מ או תנאים נדירים שאי אפשר לעבור עם צמיגי שלג ייעודיים. אני רוצה להאמין שהאירופאים מטפלים בכבישים שלהם בצורה טובה ולכן כמעט ואין מצב למצבים כאלה.
האטה/עצירה - כאן נכנס הקסם הידני לתמונה, והדרך הבטוחה ביותר לעצור או יותר נכון להאט זה ע"י הורדת הילוך.
אם חייבים להאט, לעולם, אבל לא לעולם אין ללחוץ על הברקס בצורה רציפה, כמו ש-95% מהאנשים עושים. ה-ABS עלול להיות מופעל ואז יש סיכוי טוב לאבד שליטה על האוטו. אם צריך לעצור, ושומרים על מספיק מרחק - יש לתת נקישות קצרות על הברקס.
כנ"ל בתחילת נסיעה - אם האוטו ידני - להכניס לראשון ובעדינות לתת גז.
אם חלילה מאבדים שליטה, סיבובי הגה אמוציונליים לא יעזרו, וחייבים לתפוס את ההגה, לשבת זקופים ולקוות לטוב.
בנוסף, לקראת נהיגה קשה או אתגרית בתנאים קשים, אני ממליץ מאוד להיות מוכנים ומפוקסים. יש נטייה להרבה אנשים לשים מזגן חם בזמן נהיגה כשקר בחוץ - ממליץ להמנע, זה מרדים ומוציא מפוקוס. כדאי לשים מיזוג על טמ' נוחה או פחות מנוחה + להצטייד בקפה או משקאות אנגרטיים.
אני אישית מוציא את הנ"ח כהכי מאתגר, ואני משתדל בשנתיים האחרונות לא לנהוג לבד, וכשכן, לשמור על כמה של אי נוחות כלשהי בכדי לא להתקרב אפילו ללנקר או לעצום עיניים.
חוץ מזה, זהו. אם אתה נהג אינטיליגנטי, שקורא את תנאי הדרך בצורה טובה, מבין את התנהגות האוטו והכי הכי חשוב בעולם - שומר תמיד על מרחק, תגיע ליעדך בשלום.
* הכותב נאלץ להתמודד לפחות פעם בשבוע עם נהיגה בשלג/בליזרד ושאר סופות מאוד קרות, שעושות הרבה טראפיק ולא מעט עיכובים.