נהיגה...

בתיענה

New member
נהיגה...

אבי, בן 71, אובחן כחולה אלצהיימר.
בשלב זה הוא עצמאי ומודע לסביבתו, אולם קיימת ירידה בזכרון, וצמצום מסוים של עולם המושגים.
הדבר בא לידי ביטוי בעיקר מבחינה התנהגותית- הוא מתנהג באובססיביות ועקשנות כלפי דברים מסוימים, ואיננו לוקח בחשבון השלכות ותוצאות של תהליכים.
אחת הבעיות העיקריות היא הנהיגה.
אבא שלי נוהג מעל 50 שנה. והוא נהג בנשמתו.
תוקף רשיונו פג לפני כחודשיים, והוא נשלח לבדיקות רפואיות.
הנוירולוג שבדק אותו ראה ירידה קוגנטיבית מסוימת, אולם ציין שאין מניעה לנהוג.
יש לציין שהוא איננו מודע למחלתו וטוען בתוקף שהוא בריא ושלם ונהיגתו מעולה.
בכל מקרה, הוא לא מקבל את עובדה שרישיונו איננו בתוקף, והוא מתעקש להמשיך לנהוג כבעבר.
אימי, המטפלת בו במסירות, מנסה למנוע ממנו לנהוג, או לפחות להצטרף אליו לנסיעות, כדי לשמור עליו אולם הוא מסרב להישמע לה.
הדבר הפך להיות מוקד למתיחות בלתי פוסקת, מריבות קולניות, וחרדות נוראיות.
הוא עלול לנסוע ללא הודעה מוקדמת לנסיעות בין עירוניות, ורק בנס לשוב בשלום.
לדבריו הוא עושה את זה במטרה להוכיח לה שהוא מסוגל בהחלט לנהוג לבד, ושתפסיק לשגע אותו בנושא.
ניסינו לזייף מכתב שנשלח אליו כביכול ממשרד הרישוי, ובו איסור חמור לנהוג בכבישים בין עירוניים, אלא רק בגבולות יישוב מגוריו, אולם הוא מתעלם גם מזה.
הנושא הפך להיות אובססיבי לגמרי. אם ניקח לו את הרכב, הוא פשוט ייכנס לסוכנות רכב ויקנה חדש, בלי לבדוק בחשבון הבנק אם יש כיסוי.
לא היינו רוצים לפנות למשרד התחבורה ולבטל לחלוטין את הרישיון:
א. כי הוא בוודאות ימשיך לנהוג ללא רישיון ובכך עלול להסתבך יותר.
ב. נראה לנו שבשלב זה הוא אכן נוהג בסדר גמור בכבישים עירוניים, והבעיה העיקרית עלולה להיות בכבישים בין עירוניים, בתנועה סואנת או באזורים לא מוכרים, ואין ספק שהפסקת הנהיגה לגמרי תוביל לבעיות חדשות כמו דיכאון, שיעמום, ניתוק מהסביבה ומי יודע מה עוד.
הסובלת העיקרית היא אמא שלי, שנמצאת בשטח כשעולות לו הגחמות הללו של נהיגה לאיזשהו מקום רחוק, סתם להנאתו, ובריאותה שלה נפגעת מרוב מתח, חרדות, מאבקים ודאגות.
ואם יש למישהו עצה או רעיון איך למנוע ממנו לסכן את עצמו ואחרים, אודה לו מאד.

בתיענה

New member
אוקי, ארחיב את השאלה, אודה לתשובות.

האם קרוביכם חולי האלצהיימר מודעים למחלתם, או היו מודעים אליה בשלב כלשהו שבו עדיין היו כשירים להבין את משמעותה?
במידה וכן, כיצד נודע להם על כך? מה היתה התגובה?
האם ידיעה / אי ידיעה משפיעים, מקלים או מקשים על הטיפול בחולה?

אבי משוכנע שהוא בריא ושלם, ועל כן איננו מבין ובצדק מדוע עליו להפסיק לנהוג.
האם יעזור לנו ליידע אותו? האם יש לו את הכלים להסיק את המשמעות הנובעת מהידיעה?
אם כן, כיצד עושים זאת? ומה ההשלכות הנוספות שעלולות להיות לידיעה זו?

תודה.

AEA2

New member
נהיגה

אתייחס קודם לנושא המודעות, גם אבי לא קיבל או השלים עם ההגדרה של המחלה.. זה אולי מקשה עלינו הסביבה הקרובה לפחות בהתחלה , די מהר זה נעשה חסר חשיבות...לצערנו, לדעתי זה לא נורא אם אביך לא ממש ידע שהוא חולה ומה מחכה לו,
נושא הנהיגה , אביך לא יכול יותר לנהוג נקודה!!! היו לי בבית מלחמות עולם , זה פגיעה באגו, בעצמאות , אני חושב שזה אחת המלחמות הקשות שהיו לי ולאימי מולו..למרות הכול , אסור לו לנהוג , אני מקווה שזה ברור, אתם לא רוצים חלילה על מצפונכם , פגיעה בו או באחרים..
אין מצב שהוא אובחן באלצהיימר ויש לו רישיון , זה מטורף , גם בשלבים הראשונים שלג המחלה יש בעיות התמצאות,שכחה,
בקיצור סכנה על הכביש...

אין תשובה חד משמעית

התשובה לשאלה האם ליידע חולי אלצהיימר באשר לאבחון המחלה ובאשר לצפוי להם בעתיד היא מאוד אינדיבידואלית ותלויה באופיו של החולה, בכוחות וסגנונות ההתמודדות שלו ובדינמיקה המשפחתית. אנשים, אשר לאורך חייהם העדיפו להכיר במציאות הניצבת בפניהם ולהתכונן ולהתמודד מול הקשיים שלהם, יידעו גם במקרה של דמנציה ל"העריך" את הידיעה המוקדמת של הצפוי להם על מנת שיוכלו להיערך לקראת העתיד ולהיות שותפים פעילים בקביעת גורלם. לעומתם, אנשים שהעדיפו לרוב להפעיל מנגנוני הגנה של הכחשת המציאות יתקשו לקבל את אבחון המחלה ולפעול בהתאם.

הדפוסים הקיימים במשפחה, הם שיקבעו האם עדיף שבן משפחה יהיה זה שיעלה את הנושא לדיון בפני אביך, או שמא עדיף שזה יהיה רופא, הזוכה לאמונו, או איש מקצוע אחר, כגון עובדת סוציאלית.

עליך לזכור, עצם העובדה ששמתם מספיק לב לשינויים החלים אצל אבא על מנת שיאובחן מצביע על כך שהשינויים האלה קיימים ומורגשים. אביך הוא זה שחווה אותם על בשרו, וללא ספק זה גורם לו לחששות ולפחדים. אם מעלים את זה לדיון ומדברים על האבחון, זה עשוי במידה מסוימת להרגיע בכך שאיננו "משוגע", ושיש צעדים שניתן לנקוט בהם לטובתו.

עדינה בוקס, עו"ס

למעלה