חלק ב
והם יצאו לדרך. הפעם ג'וני לא הרגיש את הימים שעברו. הם נראו לו כחלום. בכל לילה שהלך לישון נרדם כשהוא מחבק אותה. בכל בוקר היה חיוכה הדבר הראשון שראה. "אני לא צריך יותר", חשב לעצמו. אבל לפעמים בכל זאת היה עצוב. הוא התגעגע הביתה, התגעגע לאמא, התגעגע להנס ולידיה שהיו כל כך טובים אליו. והכי מוזר? הוא התגעגע אליה, והיא הרי הייתה לידו. הם הלכו והלכו, ובאחד הכפרים בהם נתקלו בדרך ראו אישה זקנה הולכת ובוכה, נשענת על גבר ארוך זקן, בוכה גם הוא. "למה אתם בוכים". שאל ג'וני, מרגיש קצת מוזר להתערב ככה בחיים של אנשים שהוא בכלל לא מכיר. "הבן שלנו, יוהן, שלחנו אותו עכשיו לחפש את אודין, לא יודעים אם יחזור, והוא שכח לקחת איתו תמונה של אחותו הקטנה", הסביר האישה בבכי. "גם אנחנו מחפשים את אודין", אמר ג'וני. "יודעת מה? תני לי את התמונה, אני כבר אמצא את יוהן". האישה הסתכלה עליו בפליאה, לא מאמינה. "באמת? באמת? תחפש אותו בשבילי? אתה מלאך", אמרה והושיטה לו את התמונה, עטופה במעטפה חומה. רק לאחר שנפרדו דרכיהם נזכר ג'וני שהם בכלל לא יודעים איך יוהן נראה. "אל תדאג, נמצא אותו", אמרה, אבל אפילו היא, המחייכת תמיד, נראתה מעט מודאגת. והם הלכו. השעות הפכו לימים שהפכו לשבועות ומיום ליום ג'וני נראה מהורהר יותר ויותר. "מה קרה לך? מה קרה"? היא נראתה מתוסכלת. אפילו מגע ידה המנחם לא הצליח להקל עליו. "זו אמא שלי. הקיץ מתקרב ואין מי שיקצור את החיטה. אבי מת כשהייתי ילד ואני בן יחיד", אמר ג'וני. היא הסתכלה עליו במבט ארוך ארוך. "בוא. חוזרים הביתה". ושוב עברו הימים והם כבר התקרבו לכפרו של ג'וני, לא לפני שעברו אצל הנס ולידיה, מזמינים אותם לבוא לחגוג עמם את חגיגות הקציר בעוד ימים אחדים. "אני רואה שמצאת", חייכה אליו לידיה. "אל תזכירי לי", אמר ג'וני, בועט באדמה. "נכשלתי. אני לא טוב בכלום. לא מצאתי את אודין". לידיה חייכה אליו וליטפה את לחיו. בשקט. כשהגיעו לכפרו של ג'וני הוא רץ ישר לשדה החיטה. "אמא, חזרתי, באתי לקצור". למרבית תדהמתו היא לא הייתה שם. במקומה חיכתה לו דמות צנומה וגבוהה עם פנים של ילד, ללא חתימת שפם. "אתה ג'וני? סוף סוף חזרת", אמר וחיבק אותו חיבוק אמיץ לליבו. "אה אה אנחנו מכירים"? ג'וני לא הבין מה קורה. לא הבין למה הבחור הזה, שנראה ממש בגילו, מחבק אותו ככה ולמה לעזאזל זה מרגיש לו כל כך נכון. "אמא שלך הלכה לעץ הגדול של אודין, היא אמרה שהיא תחזור לארוחת הערב, בינתיים, בוא תעזור לי עם האלומות האלה", חייך אליו הנער. הם עבדו אחד לצד השני בדממה. מדי פעם הציץ ג'וני לכיוונו. מדי פעם הצטלבו מבטיהם. הנער חייך אליו. כשהגיעה שעת הצהרים היא באה והביאה לשניהם כריכים. "איזה מזל שאמא שלך השאירה את הלחם במקום בולט", אמרה וחייכה לג'וני, שהרגיש בפעם המיליון את הלב שלו קורא בשמה. שלושתם ישבו ואכלו. בפעם הראשונה באותו היום הוא גם הצליח לדבר עם הנער ולא רק לחייך אליו. ג'וני הרגיש כאילו הוא יכול לספר לו כל דבר. הוא סיפר לו על אבא שלו שמת, סיפר לו על הנופים שראה במסע האחרון, סיפר לו כמה הוא מתוסכל שלא מצא את אודין. והנער גם הוא דיבר אליו. סיפר לו על אמו ואביו הזקנים, העומדים למות, על אחותו הקטנה אותה הוא אוהב יותר מכל. "ורק דבר אחד שכחתי להגיד לך", אמר לבסוף, "קוראים לי יוהן". ג'וני נותר המום, ללא מילים. בשקט שלף מכיסו את המעטפה החומה והושיט אותה ליוהן. יוהן פתח אותה ודמעות החלו לנזול על לחיו. "זו אחותי, מאיפה יש לך תמונה של אחותי"? שאל, וג'וני סיפר איך עברו בכפר וראו את הוריו. איך בכתה אמו כשראתה שהתמונה נשארה מאחור. יוהן וג'וני חזרו לעבודה. הפעם הצטלבו מבטיהם לעתים קרובות יותר. בערב, כשהיא באה לקרוא להם לחזור הביתה ולחשה באוזנו שאמא שלו מחכה בבית, הוא חיבק אותה אליו וסיפר לה בשקט שהוא חושב שהרגע נולד לו חבר טוב חדש. "זה מוזר, הוא מוכר לי, בדיוק כמוך אבל אחרת", ניסה להסביר והיא חייכה. ג'וני חייך אליה בחזרה ושלושתם נכנסו הביתה. "אמא, כל כך התגעגעתי", אמר ג'וני ונפל לחיקה של אמו, שמילאה את בגדיו בדמעות רטובות. "אמא, נכשלתי. לא מצאתי את אודין", הוא אמר לה כשסיימו לאכול. מצאתי את האישה שאני אוהב, מצאתי זוג חברים טובי לב, מצאתי חבר קרוב קרוב, התגעגעתי אלייך כמו מטורף, אבל לא מצאתי את אודין". אמא הסתכלה עליו מחייכת. "מה את מחייכת? אני כישלון! אני אידיוט! היה לי טעים ושמחתי לראות אותך, אבל עכשיו אני לוקח את התרמיל הכחול ויוצא שוב לדרך, לחפש". פתאום הוא שם לב שהם כולם מסתכלים עליו קצת מוזר. "לא הבנת", אמר יוהן בשקט. "לא הבנתי מה"? ג'וני כבר היה מעוצבן. לא מבין איך הם לא קולטים שנכשל במשימה, שהוא חייב ללכת ולהשלים אותה. "זוכר מה אמרתי לך לפני שהלכת"? אמרה אמא, "אמרתי לך לא לשכוח איך אודין מרגיש. כמו אדמה רטובה ביד, אדמה עם ריח של חורף, של נקי. קרוב ומוכר". "אני לא מבין מה אתם רוצים ממני!", ג'וני כבר היה לגמרי מתוסכל. היא ניגשה אליו וחיבקה אותו אליה. הוא הרגיש כמה קרובים הם. נזכר איך לא הבין איך חי 18 שנים שלמות לפני שמצא אותה. הדמעות זלגו על עיניו. יוהן אחז בידו. היה לו חם. "תסתכל לי בעיניים", הוא אמר לו, "תסתכל לי בעיניים". ג'וני הסתכל. היה לו נעים. היה לו חם. הוא הסב מבטו מיוהן וחשק שיניים. "אני חייב ללכת". "אבל הנס ולידיה באים מחר", היא אמרה לו. "אני חייב ללכת". בבוקר, כשקם, הוא גילה ששלושתם כבר ערים, יושבים בשולחן המטבח ומנהלים שיחה ערה עם הנס ולידיה שבדיוק הגיעו מכפרם. ג'וני לקח את התרמיל, העמיס אותו על הגב. הוא הסתכל בפניהם בפעם האחרונה, נשק לה על מצחה ויצא לדרכו. כמה דקות של הליכה מהירה וג'וני מצא עצמו בקרחת היער המוכרת, תחת העץ של אודין. הוא התכופף נמוך נמוך, כמו שעשה שהיה ילד, אוחז באגרופו הקפוץ את האדמה הרטובה, שואף את ריחה לקרבו. פתאום הוא הבין. נעמד, ניער בגדיו, סבב על עקביו וחזר לביתו. אמו קפצה ורצה אליו, מתנפלת עליו בחיבוקים. "ג'וני, אתה פה", היא אמרה בשמחה. יוהן חייך בהקלה, הנס ולידיה מצטרפים אליו. "אמא, הבנתי", הוא חייך. "אין אודין אחד, האדמה רטובה לא מדמעותיו אלא מדמעותיהם של אלה שנשארו מאחור. דמעותיך שלך, של אמו של יוהן, של אחותו ושל אהובתי. את אמא היא אודין וכך גם הנס ולידיה, כך יוהן וכך האישה שאני אוהב, ואם אפנה לו עורף עכשיו, אם אלך בלי לקחת את מה שהוא נותן לי, אם אקום ואלך ממנו, כנראה שאני באמת אידיוט". את צהלות השמחה של ריקודי חג הקציר שמעו עד הכפר הרחוק ביותר במחוז. אמו הזקנה של יוהן נאנחה שם בשקט לעצמה וחייכה. "הוא מצא", אמרה בסיפוק ועצמה את עיניה.