נושא לדיון: המכס בעולם העתיק.

masorti

New member
נושא לדיון: המכס בעולם העתיק.

רציתי לפתוח דיון (יותר נכון - לקבל מידע) על נושא מעבר גבולות ומכס בעולם העתיק. ה"טריגר" שלי היה התיאור התנכ"י של יעקב החוזר מארם לכנען אחרי 15 שנה אצל לבן. ככתוב בבראשית ל"א, י"ז-י"ח: "ויקם יעקב ויישא את בניו ואת נשיו על הגמלים. וינהג את כל מקנהו ואת כל רכושו אשר רכש ,מקנה קניינו אשר רכש בפדן ארם, לבוא אל יצחק אביו ארצה כנען". כידוע, ארם (צפון סוריה) וכנען היו בשליטה שונה. (כנען היתה מושבה מצרית עם אוטונומיה לשליטים המקומיים) ובכל זאת: אדם חוזר עם רכוש רב ועובר את הגבול... בלי ביקורת גבולות, בלי מכס, בלי מסמכים. כלום. ויש כמובן עוד דוגמאות בתנ"ך לאנשים שהעבירו רכוש דרך גבולות. כדי להדגיש... הדיון |הדגשאינו בשאלה האם התנ"ך הוא אמת הסטורית או סיפור פולקלוריסטי. לצורך הענין זה גם אינו משנה, כי גם אגדה אמורה להתאים למציאות (כדי שהשומע יקבל אותה כאמינה). אז נעזוב ספציפית את המקרא, ונפנה לשאלה ההסטורית הכללית: מה היו נוהלי מעבר גבולות בינ"ל בעולם העתיק? אמנם לא היה רישום מסודר של אזרחים ודרכונים, אבל האם הכול היה פרוץ? האם המדינה לא שאפה לבצע ביקורת בטחונית ולסנן אלמנטים לא רצויים? האם אוצר המדינה לא "עלה" על הרעיון המבריק לגבות מכס? האם המדינה שממנה יוצאים לא ניסתה לפקח על תנועת האזרחים ע"י רישום כלשהו? האם המדינה המקבלת לא ניסתה למנוע הגירה לא רצויה ו/או הצפה בעובדים זרים ע"י דרישת אישור שניתן מראש? נראה לי שמתקופת השומרים ועד האימפריה הרומית יש כר נרחב לדיון ובדיקה של הנושא.
 

masorti

New member
יש לך מקורות נגישים באינטרנט?

ועדיף מזה... הסבר תמציתי שלך באורך כמה שורות.
 

ים ושמש

New member
הלוואי וידעתי....

שני הספרים אינם בקירבתי כרגע. אך זכור לי שבגבולות מצרים ,היו תחנות גבול/ביקורת. ישב בהם נציג פרעה.הוא קיבל תשלום עבור הסוחרים-גם כלי שיט שהגיעו דרך הנהר. היה מסחר פורה ביותר בכל רחבי העולם העתיק. במצרים עצמה,היה "שר החוץ",שהיה אחראי על הנושאים המסחריים גם. כלכלה ופולטיקה היו שזורים והעניקו עוצמה למי שטיפל בם.-גם אז.. לגבי הספר השני-נידמה לי שנגע במאה ה-17 -הסחר הימי בין אנגליה והודו- היו גילדות לכל ענף יסחרי-והן היו משלמות המס למלוכה-אחרי שלקחו מאיתנו...
 

masorti

New member
תודה רבה.

התיאור נשמע לי הגיוני. (אגב, המאה ה-17 היא לא בדיוק "העולם העתיק")
 

masorti

New member
תודה, אבל המקור עוסק במיסים..

שמטילה מדינה על אזרחיה ולא במיסים הקשורים למעבר גבול או ליבוא סחורות. בכל מקרה, השאלה שלי כוללת לא רק את המיסוי בגבול אלא את נוהלי מעבר הגבול בכלל.
 

יונית א

New member
נוהלי מעבר הגבול מאיפה להיכן?

על איזו ישות מדינית אתה מדבר? או על ישות של "עיר" ? כי ההתייחסות למסחר ברמה הארצית-מדינית,אולי אינו מדוייק? ונוהלי מעבר הגבול? באו עם הגמל, שמו לו חותמת בדבשת,החזיקו כמה מטבעות בגלימה עבור השודד בדרך, והמשיכו הלאה.
 

masorti

New member
התכוונתי במפורש לרמת המדינה..

לא נראה לי סביר שאדם ששלח 10 טון תבואה מהאימפריה האשורית לתחום האימפריה המצרית לא ישלם למדינה פרוטה. שימי לב שבלינק הראשון שהבאת מצוין במפורש שסוחרים שהעבירו סחורה מאיזור לאיזור חויבו במכס (toll). כך שהשאלה שלי אינה אוילית כלל וכלל. --- לגבי הגמל והדבשת... ואיך בדיוק ידעו שומרי הגבול ביציאה שהאיש עם הגמל אינו אסיר נמלט? וכיצד וידאה משטרת הגבולות בכניסה שלא מדובר בסוכן אויב או סתם מהפכן מסוכן?
 

יונית א

New member
אני לא אמרתי כלל שהשאלה אווילית-רק

ניסיתי להבין לעצמי,אם אתה מדבר על ישויות של ערים או מדינות. ולגבי ההוא עם הדבשת,אין לי מושג קלוש.
 
למעלה