נושא לדיון - מה זאת משפחה?

mother cat

New member
נושא לדיון - מה זאת משפחה?

הבוקר הייתי במפגש אמהות-בנות עם הבת של בעלי בבית הספר שלה. הנושא היה גיל ההתבגרות (אני חושבת שבקונטקסט של שנת מצוות - כיתה ו'), והיתה הרצאה מרתקת ומשעשעת מאד של פסיכולוגית.
באחד השקפים היא הציגה הגדרה של מה זאת משפחה. אני מקווה שאני לא חוטאת פה יותר מדי למקור (הזכרון כבר לא מה שהיה פעם...
) - אבל זה היה משהו בסגנון של:
"זוג שאליו הצטרפו עוד בני אדם".

אהבתי בהגדרה הזו כמה דברים:
1. זה שכתוב "זוג" - לא מקביל את זה ל"אבא ואמא" קלאסיים, אלא מאפשר מרחב גם לזוגות חד מיניים.
2. ההתיחסות לילדים כ"בני אדם" - מה שאנחנו (אולי רק אני?) נוטים לפעמים לשכוח זה שהם בראש ובראשונה בני אדם קטנים.
3. הפסיכולוגית הסבירה לנו שאחד הדברים שעומדים מאחורי זה היא העובדה שבן/בת זוג אנחנו מכירים ובוחרים, בעוד שהילדים מצטרפים למשפחה - אנחנו לא בוחרים אותם, וצריכים ללמוד להכיר אותם, להסתדר איתם, לקבל אותם.

א-ב-ל - ההגדרה בעיני צרה מדי לחיים המודרנים. היא לא מכסה את כל סוגי המשפחות שקיימות היום. למשל:
1. את המשפחה שלי זה לא מכסה - במקרה שלנו זה היה אבא וילדים ואני הצטרפתי....
2. זה לא מכסה הורים יחדיניים מבחירה - יש לי כמה וכמה חברות עם ילדים מתרומת זרע...
3. לא בטוחה שזה מכסה הורים יחדינים שלא מבחירה - משפחה שהחלה כזוג שאליו הצטרפו ילדים ואז ההורים התגרשו, אחד מבני הזוג נפטר, וכו', ונשאר בעצם הורה + ילדיו
4. לא בטוחה שזה מכסה כל תרכובת אחרת של פרקי ב' למיניהם...

ניגשתי לפסיכולוגית בסוף ההרצאה והערתי לה שהנקודה הזו הפריעה לי. היא אומרת שזו ההגדרה הקלאסית של משפחה בעולם הטיפול המשפחתי, אבל היא הבינה את הבעיתיות, וביקשה שאעזור לה למצא הגדרה טובה יותר, שתכסה מגוון משפחות רחב יותר. אז אני מעבירה את הכדור אליכם, חברים יקרים, ומבקשת שתעזרו לי למצא הגדרה פשוטה, ברורה ומובנת שתכסה מגוון רחב ככל האפשר של משפחות.

יאללה, רוצה לשמוע רעיונות, ומבטיחה לשלוח לפסיכולוגית לינק לדיון שלנו

סופ"ש טוב לכולם
אמא חתולה

פרחאדום

New member
דיון מרתק!!

וגרמת לי לשאול את אותה השאלה ולהפעיל את השכל...
מסכימה שההגדרה זוג שהצטרפו עליו עוד בני אדם לא מתאים בכלל ולא עונה על כל סוגי המשפחות שיש.
אני חושבת שאין הגדרה כוללת למשפחה.
משפחה זה מה שאתה קובע אםו מחליט בין אם זה עם בן זוג או בין אם זה בעצמך.
פשוט מה שמתאים לך.

רק שתדעי שהדיון ככ מעניין שרני והחבר מהסים להגדיר את זה פה בדיון בניינו

מרוניה

New member
אה, והורה יחידני+ילדים זה לא משפחה...?

(את רואה, כל הפסיכולוגים האלה...)
אני אתן לך הגדרה מצוינת: "משפחה זה יותר מאחד". אגב, גם זוג בלי ילדים הוא משפחה. ולכן, ההגדרה הסוציולוגית כיום של משפחה היא "שני אנשים או יותר, שהחליטו שהם משפחה". ההחלטה להיות משפחה היא שיוצרת את המשפחה, וכך זה כולל גם אימוץ, וגם כל סוג של הורות, כולל יחידנית, וגם אנשים בוגרים (בלי ילדים) שהחליטו להיות יחד משפחה.

mother cat

New member
כן, זו אחת הבעיות שלי עם ההגדרה המקורית

שהיא לא כוללת הורה יחידני...

אהבתי את ההגדרה הסוציולוגית שנתת - אבל אני חייבת להקשות - האם הילדים בהכרח "מחליטים" להיות חלק מהמשפחה? או שברב המקרים הם נולדים אילה? והאם זה אומר שהם יכולים להחליט שלא להיות חלק מאותה משפחה?

מרוניה

New member
ברור שהמבוגרים הם שמחליטים להקים משפחה

והילדים נולדים אל הסיטואציה הזאת ולא מחליטים.
אם הילדים יכולים להחליט לא להיות חלק ממנה? אני מניחה שקורה שילדים מתנתקים מהוריהם בשלב מסוים, אבל אני מניחה שהם תמיד ימשיכו לשאת את הוריהם בלבם, גם אם הם לא רוצים בכך...

azaria

New member
2 או יותר שהחליטו? אז גם ילדים בגן שמחליטים?

ילדים בגן יכולים להחליט שהם משפחה. אז האם הם משפחה מבחינתך?
ומה זה אומר על אנשים במשפחות "הקודמות" שלהם? האם אדם יכול להיות חלק מכמה וכמה משפחות שונות?
למשל האם אני יכול להחליט יחד עם השכנה שלי שמהיום גם היא במשפחה שלי?
והאם לכל בן משפחה יש זכות ווטו להחליט יום בהיר אחד שמישהו כבר איננו חלק מן המשפחה?

הגדרות כאלה הן אולי דבר נחמד בסוציולוגיה ופסיכולוגיה, אבל מבחינה מתמתית או משפטית אלו לא הגדרות מוצלחות בכלל. יש בהן יותר מדי חורים וסימני שאלה.
(אגב, במתמתיקה אכן יש מושג כזה של משהו "מוגדר היטב" לעומת משהו שמוגדר "לא היטב". וכמובן שהגדרת מה זה "מוגדר היטב" - היא מוגדרת היטב! כלומר אין ספק לגבי שום דבר האם הוא מוגדר היטב או לא. - ולמעוניינים ממש לסחרר את ראשם : הנה לינק לויקופדיה בעניין "מוגדר היטב")

מרוניה

New member
ראשית,

ההחלטה להיות משפחה היא בין המבוגרים במשפחה, והיא צריכה להיות החלטה הדדית. הם שמחליטים להקים את המשפחה, בין שמדובר באדם אחד ובין שמדובר בשני אנשים או יותר. המחויבות כלפי ילדים מוגדרת היטב בחוק, ומובן שאתה יכול להחליט שהילד שלך לא יהיה יותר חלק מהמשפחה, אבל יש דרכים חוקיות לעשות זאת, כגון מסירה לאימוץ. מובן שאם יש לך שותף להורות, אתה לא יכול להחליט זאת לבד, זאת צריכה להיות החלטה של שניכם (או שלושתכם או ארבעתכם, תלוי כמה מבוגרים הקימו את המשפחה). אתה גם יכול יום אחד לקום ולהחליט שאתה כבר לא חלק מהמשפחה הזאת, כולל להתנער מכל זיקה לילדים שלך, וזה אולי יהיה לא מוסרי ואולי אפילו לא חוקי, אבל יש הרבה אנשים שעושים זאת. קמים ונוטשים את משפחתם. שים לב שההגדרה מנסה להגדיר את המצב הקיים ולא מצב אופטימלי כלשהו.
לגבי השכנה - אם כל השותפים במשפחה מסכימים שהיא תצטרף למשפחה, וגם היא מעוניינת בכך, אז כן, בוודאי שהיא יכולה להצטרף למשפחה שלכם. כלומר, אתם מחליטים (מסיבה זו או אחרת) לקבל אותה כבת משפחה לכל דבר.
אני בהחלט מכירה משפחה שכאשר הילדים כבר היו בגיל ההתבגרות הם החליטו לצרף למשפחתם מין ילד אומנה בוגר, בגיל של הילדים שלהם, והוא כיום כבר אדם נשוי, אבל הוא נחשב חלק מהמשפחה שלהם לכל דבר, אף על פי שיש לו הורים ביולוגיים והוא נמצא בקשר גם איתם.
ומה לעשות שבניגוד למדעים המדויקים, שמנסים להגדיר תופעות בלתי משתנות, מדעי החברה מנסים להגדיר תופעות שמשתנות בלי הרף, ולפיכך ההגדרות חייבות להיות מאוד גמישות ואמורפיות. ולכן ישבו סוציולוגים בכל העולם וניסו להגדיר את הדבר המוזר הזה שנקרא משפחה, והגיעו למסקנה שאין ברירה אלא להשתית את ההגדרה על ה"חוזה" שקיים בין האנשים שמהווים את המשפחה.

1Shir

New member
מסכימה כמובן עם ההגדרות שמעליי

בדיוק במקביל לקריאת ההודעה שלך קיבלתי מייל ספאם "רכשו מקצוע חשוב ומעניין" - מקצוע חדש - לימודי המשפחה

mother cat

New member
לימודי משפחה??????

מה זה? איפה לומדים את זה? מה עוד ימציאו בשביל "ללמד" אותנו???

מרוניה

New member
לימודי משפחה זה לא כדי ללמד אלא כדי ללמוד.

כלומר, ענף שמגדיר את עצמו "לימודי X" מבקש לחקור את ה-X הזה ולהבין אותו.
אין ספק שהמשפחה האנושית עברה תמורות רבות (מחברה שבטית למשפחות פוליגמיות, מונוגמיות וכיום מורכבות בצורות שונות), ולכן זה בהחלט ענף שיש בו הרבה מקום למחקר וללמידה.
בעקבות המחקר והלמידה נוכל גם להבין טוב יותר איך לטפל בנושא הזה בבתי הספר, מול ילדינו וכדומה, ואולי לנסות להציץ אל העתיד ולשער איך תיראה המשפחה בעוד מאות שנים (בתקווה שהאנושות תמשיך לשרוד).

לדעתי צריך להגדיר קודם זוג...

אבל לשאלתך,
ה"קטנה" שלי הגדירה בעבודת שורשים שהיא חיה במשפחה חד-הורית מורכבת מורחבת, שכן לאבא שלה יש בת-זוג וילד מחד, ומאידך הוריי גרים לידיינו ולוקחים חלק גדול מאד בחיינו.

מרוניה

New member
זוג הם שני בגירים שהחליטו לחלוק את חייהם

כשכל אחד מהם משמש לזולתו "אחר משמעותי" מרכזי ועיקרי בחייו.

ואם הם לא גרים יחד?

ואין ביניהם מחוייבות רשמית?
ובכלל, מתי דייט הופך לזוגיות?
ואם הם גרים יחד ואפילו נשואים, אבל לא סובלים זה את זו?
או שאפילו לא מדברים האחד עם השניה?

מרוניה

New member
לא כתבתי "גרים". כתבתי "לחלוק את חייהם".

אפשר להיות זוג בלי לגור יחד. והמחויבות לא חייבת להיות מול החברה (מה שאת קוראת "מחויבות רשמית") אלא בינם לבין עצמם. אם כי רוב הזוגות אכן דואגים גם למחויבות שנראית כלפי חוץ ומקבלת אישור חברתי (ולו במסגרת "ידועים בציבור").
מתי דייט נהפך לזוגיות? כשאנחנו מפסיקים לחלוטין לחפש תחליף, "אחר משמעותי" שונה. כשיש החלטה בין בני הזוג שכל אחד מהם הוא "האחר המשמעותי" הבלעדי.
ואם הם נשואים אבל לא סובלים זה את זה אז הם זוג גרוע, אבל הם עדיין זוג. גם אם הם לא מדברים זה עם זה. כי הם עדיין נשארים במחויבות האישית זה לזה. מה עוד שאם הם נשואים וגרים ביחד, הם מוכרים משפטית כזוג, ואם הם רוצים להיות לא-זוג ובכל זאת להישאר שותפים לדירה, יהיה עליהם לנקוט צעדים משפטיים מאוד סבוכים כדי להוכיח שהם לא זוג. ספק אם זה אפשרי בכלל.

mother cat

New member
נהדרת הבת שלך - הגדרה מצויינת למצבה

אבל למה צריך להגדיר זוג לפני שמגדירים משפחה? הרי זוג אינו תנאי ליצרת משפחה בימינו...

פרחאדום

New member
האם זו בפני עצמו הוא לא משפחה?

חייתי 10 שנים כזוג לפני שהגיע ביתי הבכורה... אז כן אני ובעלי היינו משפחה ללא ילדים אבל בהחלט משפחה

למעלה