נושא לדיון: מזון מהונדס ומלאכותי, מה דעתכם?

TheFinalCut

New member
נושא לדיון: מזון מהונדס ומלאכותי, מה דעתכם?

לפני כמה ימים יצא לי לשוחח קצת על עניין ההנדסה הגנטית בצמחים עם אחד ממשתתפי הפורום, וזה עורר אצלי כמה מחשבות, שהתפתחו לרעיון לפתוח את הנושא הזה לדיון פה בפורום. ואם כבר לדבר על מזון מהונדס, אז למה לא מזון מלאכותי? אז הנה העניין: טכנולוגיית ההנדסה הגנטית מפותחת מאוד בימינו, ויש הסכמה רחבה שבאמצעותה ניתן להוזיל את עלויות החקלאות הצמחית, להפחית את השימוש בחומרי הדברה (ע"י יצירת זנים עמידים), להוסיף רכיבי מזון ולשפר את הפרופיל התזונתי של צמחים שונים, ולאפשר לצמחים לגדול בתנאים קשים יותר, למשל בקרקע מלוחה או בתנאי יובש. מאידך ישנה שאלה בריאותית שלא ממש זכתה לבחינה הולמת, ושאלה סביבתית שנחקרה הרבה יותר אך עודנה שנויה במחלוקת. עוד נושא מעניין הוא זה של המזון המלאכותי, למשל בשר מלאכותי המגודל במעבדה. כרגע הטכנולוגיה לא ממש בשלה, ועדיין יש איתה בעיות אתיות (למשל העובדה שיהיה צריך לקחת רקמות לגידול הבשר המלאכותי מבע"ח על בסיס קבוע) ובעיות תדמיתיות אפשריות (טכנולוגיה חלופית שלא תזדקק לרקמות מבע"ח תתבסס למעשה על תאים סרטניים). אבל באופן עקרוני יהיה אפשר לייצר מוצרים בעלי מרקם והרכב תזונתי דומה למוצרי בשר, שאולי יקלו על המעבר מגידול והרג של בע"ח לגידול בשר במעבדה. אז, מה דעתכם על הנושאים הללו? הייתם אוכלים צמחים מהונדסים גנטית? מה עם בשר מלאכותי? ולמה! אני אפרט את דעתי אח"כ
 

d a p h n a

New member
אני משערת שרובנו אוכלים צמחים מהונדסים גנטית

האמת היא שאני לא מבינה בנושא המדעי עד כדי כך. אני יודעת שבני אדם בפועל עוסקים בסוג של הנדסה גנטית של מזון כבר אלפי שנים (באמצעות הרכבות שונות ומשונות). מהבנתי המוגבלת במצב המדעי, אני לא בטוחה שיש עדויות לכך שההנדסה שעושים היום לצמחים בהכרח יותר מזיקה מאשר ההרכבה הזו, לפחות מבחינה בריאותית. אני כן חושבת שזה קצת חסר אחריות לשלול הנדסת צמחים באופן גורף, כי יש פיתוחים כאלה שהביאו למשל לצמצום משמעותי של הרעב בדרום מזרח אסיה (dwarf wheat וכד'). לגבי בשר מלאכותי - במידה ותהיה אפשרות תיאורטית לגדל בשר במעבדה ללא צורך בשימוש מתמיד ברקמות מבעלי חיים, ושהוא יהיה מרקם והרכב דומה לבשר, ושיעשו עליו בדיקות מקיפות כדי לוודא שמבחינה בריאותית הוא לא שונה מבשר רגיל - אני לא רואה סיבה עקרונית לא לאכול אותו. יש כמובן את העובדה שאני כבר 16 שנה בלי בשר, ושאני לא בטוחה איך בכלל הגוף שלי יגיב אם הוא יקבל עכשיו בשר, אבל זה כבר סיפור אחר לגמרי.
 

TheFinalCut

New member
כמה תוספות

האמת שמחוץ לארה"ב, בני אדם במערב לא צורכים ישירות כל כך הרבה תוצרת מהונדסת (מזון מהונדס משמש בצורה רחבה בהרבה להזנת בע"ח, ועל כן צריכתו בעקיפין נפוצה יותר)..באירופה התקנות מחמירות יחסית, והמגבלות בהתאם, וגם בישראל תוצרת מהונדסת עדיין אינה נפוצה. מאוד קשה להכניס לשימוש זנים חדשים, ויש המון חוקרים (כולל במחלקה שעבדתי בה) שלא יכולים ליישם תגליות בעלות פוטנציאל תיאורטי גדול, כיוון שלא יהיה ניתן לשווק את הזנים שבנדון לשימוש רחב. כמובן שאולי היה עדיף להתחיל בלהסביר את ההבדל בין הכלאה מכוונת (שהיא אכן פרקטיקה נפוצה ועתיקן יומין) לבין הנדסה גנטית ישירה. הכלאות מכוונות מבוססות על הכלאה בין צמחים בעלי תכונות רצויות, ובגרסתה הפרימיטיבת נהוגה מזה מאות רבות של שנים (אלפים אפילו). כיום שיטה זו משוכללת בהרבה, ומאפשרת להכליא גם בין מינים שבאופן טבעי בלתי אפשרי להכליא ביניהם (תוך שימוש בהורמונים צמחיים ומזרזי הפריה, ובעבודה עם תרביות רקמה). אבל העקרון נותר זהה ומבוסס על הכלאות ומה שנקרא הכלאות מחזירות כדי לשמור על התכונות הרצויות, ולהמנע ככל הניתן מתכונות שליליות. הפיתוחים שהזכרת, שביניהם החיטה הגמדית שאחראית למהפכה הירוקה, ומרבית התגליות החקלאיות החשובות בהיסטוריה, התקבלו באמצעות שיטה זו. בהנדסה גנטית, שהיא גישה חדשה יחסית, פשוט לוקחים את הגן הרצוי (או כמה גנים), ומחדירים אותו ישירות לצמח. מקורו של הגן הזה יכול להיות באותו המין הביולוגי, או ממינים אחרים (כולל בע"ח, חיידקים ופטריות, ולא רק צמחים). את הצמח המהונדס (שנקרא "טרנגסני") בד"כ מגדלים בתרבית רקמה עד ליצירת פירות וזרעים - ונוצר קו טרנסגני שניתן לגדל ולשווק (לעיתים הצמח עקר ויש צורך לגדלו בתרבית רקמה בצורה מתמשכת). הטענות הבריאותיות נגד הנדסה גנטית הן: 1. שהחדרת גן, בעיקר ממין אחר, עלולה לגרום לשינויים בלתי צפויים בצמח, שבכללן האפשרות ליצירת רעלנים וחומרים מזיקים אחרים (אפשרות שבאופן עקרוני יכולה להתקיים גם בהכלאה 'רגילה'); ו2. שהשיטות המולקולריות שבאמצעותן מחדירים את הגן לצמח עצמן בעייתיות, גם אם הגן החדש בעצמו אינו מזיק (וזו בעייה ייחודית לטכנולוגיית ההנדסה הגנטית). יש ראיות מסוימות בעיקר לטענה השנייה, בעוד לראשונה לא כל כך. אולי חשוב לציין שהנושא לא נחקר בצורה מאוד מקיפה עד כה. בארה"ב קיבלו יחסית בקלות את הטכנולוגיה, ובאירופה עדיין מסרבים לקבל אותה - ובשני המקרים ללא גיבוי ראייתי מספק.
 

d a p h n a

New member
מעניין

אז הפיתוחים של הפקולטה לחקלאות של האונבירסיטה העברית, למשל, כמו העגבניות עם חיי מדף ארוכים יותר, הפלפלים הסגולים וכו', הם תוצאה של ההכלאות שדיברת עליהם? (ולא של הנדסה גנטית?) אני סקרנית בעיקר כי אבא שלי בכל פעם שהוא מבקר שם חוזר עם איזה ירק חדש - עגבניות בצבע חאקי (אנחנו צוחקים שצריך לייצר אותן כבר עם "צ" על הצד), קישואים עגולים, אשכולי עגבניות שרי שמבשילים בהדרגה (כך שהחלק התחתון של האשכול בשל אבל החלק העליון עוד לא) וכו'.
 
אין להשוות הכלאות של צמחים להנדסה גנטית.

וכדאי לקרוא מן החומר הרב שיש ברשת בנושא הזה, לפני שמחווים דעה.
 

d a p h n a

New member
אני מעדיפה לקבל את המידע שלי

ממחקרים מדעיים מבוססים ולא מ"מה שכתוב באינטרנט", מאחר ובאינטרנט יש מידע מאוד לא אמין בתחומים רבים.
 

p e b b l e

New member
אין לי דעה בנושא מחוסר ידע

לא ברור לי מה הנזקים בתוצרת שהונדסה גנטית למרות שמזהירים מזה כל הזמן, אולי אם אדע יותר תהיה לי דעה. בנוגע לבשר מהונדס, על הרוב אין לי דעה שוב מחוסר ידע. אין לי בעיה עקרונית אבל החשש שלי הוא מהרגל של אכילת בשר שיכולה להביא להרג חיות.
 

אישעם

New member
אני בעד, זה ימנע מבע"ח למות בשדות

הטענה כנגד GM (שינוי גנטי) בצמחים, הטענה המרכזית היא בודדת, הפחד מהלא נודע, מבחינתי זה לא מספק כטענה. בשר ממעבדה, שווה פיתוח לצורך הפצת הצמחונות אבל אישית זה לא בשבילי. אולי אם הפיתוח יהיה מושלם, טעם ומרקם שלא יזכירו לי בשר. זה מה שאני אוהב שאוהב באוכל שבבודהא ברגר.
 
כמו הרבה דברים אחרים הקשורים בעולם המדע

כך גם הנדסה גנטית בעיני. זהו תחום חשוב שיש להבינו, אבל בידיים הלא נכונות - הוא יכול ליצור הרס. אני נוטה להאמין שלגידול מסיבי של צמחים מהונדסים גנטית בשדות יהיו השלכות הרות אסון מבחינה אקולוגית. הפלנטה שלנו מותשת, ובעיני הדבר יפיק פתרון זמין לבני האדם, אך הרס מסיבי לכדור. כך שבפן החקלאי אני חושבת שעדיף לצמצם את הגידולים המהונדסים לרמה מבוקרת, ולחשוב טוב טוב לפני שיוצאים עם זה החוצה. (משפט זה נאמר בפסימיות רבה, מאחר וברור לי כי אותם אנשים ש"יחשבו טוב טוב" יהיו מונעים מאינטרסים כלכליים בעיקר, ואקולוגים פחות...) באופן כללי אני חושבת שיש להמשיך לחקור באמצעות הנדסה גנטית, על מנת להבין מנגנונים וכך לדעת ליישם פתרונות אקולוגיים. בנוגע לבשר מהונדס - ראשית, סביר להניח שזו לא תהיה הבעיה שלנו, אלא של עוד 2-3 דורות מפה. ושנית - אם אפאחד לא סובל בשביל זה, אין לי בעיה עם זה. אולם ברור לי שכדי שהדבר הזה יאושר, יהיו המונים של בעלי חיים שייפגעו קשות בתהליך. חבל שאין לנו עולם יותר טוב. פסח שמח?
 
למעלה