נושא לדיון - שקיעת תרבות האיסלאם

נושא לדיון - שקיעת תרבות האיסלאם

שלום לכולם. שאלה לי אליכם: למה שקעה תרבות האיסלאם? בין המאות ה-8 עד ה-12 הייתה התרבות הערבית האיסלאמית תרבות מתקדמת, נאורה ומפותחת ביותר. יש מקום לטעון אפילו שזו הייתה התרבות המובילה בזמנה בעולם. כעבור כמה מאות שנים כבר היה המרחב הערבי\מוסלמי אחד הנחשלים בעולם, וכך המצב עד היום. למה? האם הסיבה המכרעת היא כיבוש גרנדה, שהייתה הממלכה המוסלמית המובילה בזמנה? אולי, אבל הרי כשגרנדה נכבשה לבסוף היא הייתה שקועה בניוון שנמשך לפחות מאה וחמישים שנה. אז אולי היה זה ההלם של הצלבנות, וחוסר הסובלנות וההסתגרות שהוא החדיר בתרבות הערבית? מה דעתכם? ורק הערה קטנה: אני יודע שקצת קשה לדבר על ערבים ואיסלאם בלי להיכנס לפוליטיקה בת ימינו, אבל בואו נשתדל. תודה.

אחלה נושא!

יאללה, דברו, אני אקשיב. עד כמה שאני יודעת, כאשר המוסלמים כבשו את ירושלים, הם נתנו לכל אדם להתקיים באמונתו ולא כפו את דתם על אף אחד.

Cornamenta

New member
למוסלמים יש רקורד לא רע בכלל

של מתן חסות לבני דתות אחרות (מונותאיסטיות) מבלי לכפות את דתם, בטח הרבה יותר טוב מהיחס שהנוצרים נתנו לכל מי שלא התיישר לפי הקו שלהם (גם בתוך הנצרות עצמה). בקשר לתהליך של ירידת העולם המוסלמי לעומת המערב, רציתי רק להדגיש שתרומה גדולה לכך תרם הקולוניאליזם של המעצמות, שבחלק מהמקומות פשוט חלבו את המדינות תוך ניוונן במידה כזו שגם לאחר יציאת המעצמות ההתאוששות הייתה מאוד איטית.

שתי ספקולציות ../images/Emo141.gif

ספקולציות, כי אני לא בטוח שהיסטוריון מקצועי היה חותם עליהן, אבל בכל זאת. אלף, יותר מאשר מששקעה תרבות האיסלאם, עלתה קרנה של אירופה החילונית בסוף ימי הביניים. המגיפה השחורה פגעה קשה בכוחה של הכנסיה הקתולית, החלו להיווצר הערים, המצאת הדפוס הביאה את הידע לכל מקום, וכך הלכה אירופה ונעשתה עשירה ומתוחכמת יותר בהשוואה לשכניה מדרום. בית, האימפריה העותומנית הייתה גורם מעכב התפתחות עבור חלקים גדולים בעולם המוסלמי. שמעתי פעם, שהשלטון העותומני אסר על שימוש בדפוס, כי האותיות הן עניין קדוש, ורק לאנשים "מוסמכים" מותר לעסוק בהן. וכאשר מגבילים את זרימת הידע, השקיעה היא עניין של זמן. בוקר טוב !

לסרטוריוס-אם נעין ב...

דברי ימיהן של כל התרבויות נגלה את הגלג ההולך וחוזר של תקופות זוהר ושקיעה שבאות בדרכ כלל מפני שבני הדור שבא אחרי אבותיו הגדולים אינו יודע להעריך נכונה את פועלם וללמוד לקח משגיאותיהם וכך גם באיסלם אשר תקופת ההזוהר שלו נתננה תנופה למדעים ולסיפרות אבל אלה שבאו אחריה התענינו רק בכוח ובשליטה. שלך חנה גונן

פראזניק

New member
כעיקרון, גלגל הוא החוזר בעולם...

לכל תרבות התקופה היפה שלה... הענין הוא, כל זמן שנתן האיסלאם כר נרחב וחופש פעולה למדע, הוא התפתח, ברגע שהאיסלאם החל לריב עם עצמו, ולשים דגש יותר על חוסר הגינות ויציבות שלטונית... אין מקום למדע בכזו מסגרת...

אז ככה

לא ידעתי על העניין עם העותומאנים והדפוס, ואין ספק שזו יכולה להיות סיבה מכרעת. למעשה, ניתן לתארך את שקיעת תרבות האיסלאם לתחילת עידן הדפוס. אם שליטי העולם המוסלמי בחרו למנוע את הפצת השימוש בדפוס, אז בהחלט יש כאן נקודה מכרעת שבה החלה נסיגה תרבותית. מעניין אם הדוגמא של הרפורמציה - מהפכה שבה שיחק הדפוס תפקיד מכריע - היוותה גורם מודע בהחלטת הסולטנים. אגב, האם יוכל מישהו להפנות אותי ללינק שמאשר את העניין הזה עם האיסור?

למעלה