נו - אז מה אנחנו ?

א ו ר בת

New member
נו - אז מה אנחנו ?

בעקבות כל הדיונים על תינוק שנשבה, אפיקורסים, מינים ומומרים – ואחרי שכבר הבאתי פעם מובאות מהרב שרלו ועוד רבנים לכך שאנחנו לא בדיוק נחשבים בעיניהם לתינוקות שנשבו – http://forums.ort.org.il/scripts/showsm.asp?which_forum=143&mess=223610 שפעם כתב מישהו שהציג את עצמו בפורום כרב שהרב עובדיה פסק בעניין זה. פניתי במסר אישי לרב הכותב באחד הפורומים בתפוז – אני מניחה שלא איכפת לו שאכתוב את שמו מכיוון שבקשתי וקבלתי את אישורו לצטט אותו אבל בכל זאת אמנע כרגע מלעשות כך – ושאלתי אותו מה לגבי החילונים (צירפתי את הלינק על הרב עובדיה), חוזרים בשאלה, תומכי שינוי וכו'. וזו היתה תגובתו: "שלום וברכה יש מחלוקת פוסקים בנוגע לחילונים היום האם מוגדרים כתינוק שנשבה או לא החזון איש אומר שהיום כולם נכנסים בגדר זה והרב עובדיה יוסף פסק שבמדינת ישראל הם אינם נחשבים כך. החזון איש נמצא ביורה דעה כמדומני סימן ב והרב עובדיה כתב כן בספר כף החיים חלק יורה דעה חלק ב. לדעתי, קשה להכליל בצורה כזאת וצריך לדון כל מקרה בפני עצמה וכך קבלתי מרבותי." הייתי אומרת שזה די לא הולך עם מה שכתב מתנדב בהחלטיות: "פלסטיק, במצב של היום כל הרבנים אומרים שהחילונים נקראים תינוקות שנשבו...". לכל היותר אפשר להגיד ש"יש רבנים שאומרים..." או ש"יש חילונים שהם...".

מתנדב

New member
אור, הבנתי אותך.....

מהתשובה שקיבלת ממנו במסרים, על זה את בונה שהוא צודק, ומדברי אין צדק בכלל, הבנתי את הכיוון שלך... בכל מקרה 2 דברים לי אלייך... א. אם מה שכתבת הוא אכן שלח לך במסרים, ולא על גבי הפורום, אז זה נוגד את תקנון תפוז, ואסור לך לכתוב דברים שכותבים לך במסרים, גם אם יש אישור מהצד השני... ב. אני עדיין עומד מאחורי המילים שלי, וכל הרבנים ששוחחתי איתם, ושוחחתי עם עוד מקורות אחרים, וכולם אמרו לי שהיום החילונים נקראים תינוקות שנשבו..

א ו ר בת

New member
אני מאמינה

לך שהרבנים שאותם שאלת ענו לך כך. יחד עם זאת יש הבדל בין זה לבין "כל הרבנים אומרים". לפני שציטטתי את הרב מתפוז הבאתי (בזמנו. אין לי זמן עכשיו ואחפש מאוחר יותר) עוד מובאות ברוח זו. לא אמרתי אפיקורסים. אמרתי – לא בעיני כולם כולנו תינוקות שנשבו. בגלל זה שאלתי מה אנחנו בעצם. ואם היית כותב :"כל הרבנים שאני מכיר גורסים ש..." כל העניין לא היה מתעורר. אודה לך אם תביא לי את הציטוט הרלבנטי מתקנון תפוז.

מתנדב

New member
את יכולה לשאול את זה בפורום משוב

ולקבל שם את תשובת ההנהלה, חל איסור להביא דברים שכותבים לך במסרים...

א ו ר בת

New member
למה ?

קראתי את "כללי ההתנהגות". לא מצאתי שם שום דבר שאוסר עלי לפרסם מסרים. אם אתה מוצא כזו הוראה - אנא צטט לי אותה. ייתכן שנעלמה מעיני. באותה הזדמנות מומלץ שתעשה זאת לכמה ממנהלי הפורומים בתפוז כי יש לי כמה דוגמאות לכאלה שפירסמו תוכן מסרים - עם אישור או בקשה של שולח המסר, כמובן. אני לא נוהגת לעבור פעמיים ביום בפורום משוב ולקרוא את הדעות שלהם על כל מיני תהיות של גולשים. אם זה משהו חשוב ועקרוני - שיוסיפו לכללי ההתנהגות. זאת, כמובן, בהנחה שזה עדיין לא מצוי שם.

masorti

New member
האם ה"חזון איש" הוא מרבני דורנו?

לא ממש נראה לי. בדורו עוד היו הרבה חילונים שבאו ממשפחות דתיות והתפקרו, ולכן לדעתו היו אולי בגדר אפיקורסים. היום הרוב המכריע של החילונים הם אתיאיסטים מלידה וחסרי ידע על היהדות, וברור שהם בחזקת תינוקות שנשבו. אז לא פלא שלגבי ימינו יש הסכמה רחבה שהחילונים אינם אפיקורסים במשמעות שבה עסקנו. לגבי חוזרים בשאלה שבאו מבית דתי ממש - תצטרכי לעשות שאלת חכם. לי אין מושג מהי דעת ההלכה בענין זה, והאם יש הסכמה בין הפוסקים בימינו.

א ו ר בת

New member
דווקא החזון איש

אליבא דאותו רב, אמר שהחילונים הם כן בגדר תינוקות שנישבו והרב עובדיה, שבהחלט חי כאן עמנו היום, אמר שלא. שוב - לפי איך שאני הבנתי את אותו מקור. מכיון שהוא גם הביא מורה מקום אני מניחה שניתן לבדוק. ושוב - לא דברתי על אפיקורסים. ישנן עוד הגדרות. וכבר הבאתי בעבר מובאות שמחזקות את מה שמובא כאן. מכל זה משתמע שזה לא לחלוטין ברור שכ-ו-ל-ם הם בחזקת תינוקות שנישבו ובודאי שאין קונצנזוס מוחלט על כך.

masorti

New member
טוב. לא יודע.

אני לא סמכות תורנית. ממה שהבנתי, רבני דורנו מסכימים שהחילונים הם תינוקות שנשבו.

blablash

New member
סתם לידע כללי.

ב"ה מישהו יודע מהיכן הגיעה המילה אפיקורוס? אפיקורוס זהו שמו של פילוסוף תלמיד של....שכחתי. הוא אמר שהעיקר זה שהאדם יהיה מאושר, הוא לא התכוון דווקא לאושר גשמי, שלפי דעתו תמיד חולף נגמר ומעייף אלא לאושר יותר רוחני/שכלי. הוא גם שלל מכל וכל קיומם של אלים או כוחות שגדולים מהאדם. לא נשתמרו כתביו, חוץ מקטעים בודדים וכמה אימרות. יש אומרים שהכינוי לאדם כופר בשם אפיקורוס בא דווקא מהמילה אפקרתא=הפקרות. ועוד משהו כשהגמרא דנה מיהו אפיקורוס, אחת הדיעות היא שאפיקורוס הוא אדם שלא מאמין לאף דבר ולשום אדם, הגמרא נותנת דוגמא לאיזה מלך, שאמרו לו שיש נחש מאחוריו, והוא לא התייחס מחוסר אמון. אותה הדיעה בגמרא שוללת את קיומו של אפיקורוס מאז ועד בכלל. אבל כמובן זו רק דיעה אחת.

קצת על אפיקורוס ממה שאני יודע...

הוא די הושפע מדמוקריטוס, אבל הוא לא היה תלמיד שלו(גם אני לא זוכר מי היה המורה שלו), בעיקרון כן, הוא היה הדוניסט-משמע, מאמין שרק האושר הוא הטוב, וכן, הוא התמקד על אושר רוחני, אך גם הוא נובע בחלקו מאושר גשמי. בקשר לאלוהים, הוא האמין שאין אלוהות אחת ראציונאלית ששולטת ביקום ולאלים הקיימים אין הרבה עניין בבני האדם ולכן אין סיבה לפחד מהם-אני לא חושב שמקור המילה הוא ממנו, אבל יתכן...

א ו ר בת

New member
ועוד משהו טרי על אפיקורסות

"חצופים פוצחים פיהם על תלמידי חכמים. יש איש אחד, בליעל, שמו זבולון ערל-לב, חצוף מחוצף, איש רשע, אפיקורס, שאין לו חלק לעולם הבא... מושחת, מבזה תלמידי חכמים. לצערנו קוראים לו דתי, אינני יודע איך אפשר לקרוא לאדם כזה דתי, צריך לגרש אותו מכל מקום שהוא מופיע. עליו נאמר 'פני הדור כפני הכלב'". הרב אברהם יוסף, בן של.

blablash

New member
אני חייב הסבר דחוף...

ב"ה אתה מוכן להסביר לי בבקשה מה ההבדל בין מה שאני כתבתי למה שאתה כתבת? זה נראה כאילו חזרת על מה שאמרתי... אההה הבנתי... רצית להראות שגם אתה יודע!!! וואוו נבצר אתה ממש חכם. אני פשוט ניתקלתי בזה כשקראתי בט' באב על חורבן י-ם זה הכל. אבל לך יש כנראה תואר שני בפילוסופיה אז אתה יודע...

למעלה