נזקי גוף - מושבניק

נזקי גוף - מושבניק

שלום רב למלומדי פורום דיני נזיקין, שאלתי היר כזאת: בעל ואישה הם חברי מושב ומכח זאת הם בעלים משותפים שמשק חקלאי. הבעל נפגע בתאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה. ביטוח הלאומי הכיר בתאונה וקבע נכות קבועה של 30%. הוגשה תביעת נזיקין, לחלופין פיצויים לנפגע תאונת דרכים נגד הנהג הפוגע. בית המשפט הורה על הגשת תחשיבי נזק. הנפגע טוען שכל ההפסדים של המשק הם "שלו". חברת הביטוח טוענת שהיות והמשק משותף, חצי מההפסדים הם של האישה לא שלו ולא קשורות לתאונה. הנפגע טוען שהאישה מעולם לא עבדה במשק החקלאי ולכן אי אפשר לייחס לה הפסד. אני מניח שצריך להביא עדים שיוכיחו שאשתו אכן לא עבדה במשק, אך מעבר לזה, האם מוכרים לכם פסקי דין המתייחסי לשאלת יחו הנזק בין בני זוג חברי מושב? תודה מראש.

ספציפית - אני לא מכירה פסקי דין

בנושא זה, אבל מאוד הגיוני שההפסדים יחולקו שווה בשווה בין בני הזוג, גם אם האישה לא עבדה, שהרי כפי שהכנסות בני הזוג שייכים לשניהם בצורה שווה, כך גם החובות. אבל אני מאמינה שקיימים פסקי דין בנושא זה. בברכה,

תודה על התשובה

נעזוב רגע את פסקי הדין, אני רוצה להתייחס לנושא חלוקת ההפסדים, כלמר לזהשזה נראה לך הגיוני. העניין הוא כזה. שני אנשים שותפים, לא משנה כרגע אם הם בעל ואישה, אחים, אב ובן כד'. הםשותפים בנכס שהוא שק חקלאי. השותפות הזאת משמעתית מבחינת דיני הקניין. מבחינת דיני נזיקין, אחד השותפים נפגע בתאונה ולאחר פגיעתו, ההכנסות ירדו (והם גם לקחו פועל תאילנדי כדי לצמצם את הנזק). נניח הוא מוכיח בבית המשפט שאשתו לא עבדה אף פעם במשק החקלאי. היא לא נפצעה. בית המשפט מור לפסוק פיצוי על הפסדי ההשתכרות של הנפגע, כולל אבדן עתידי של כושר ההשתכרות. מדוע לאניתן לקבוע שכל הפדי המשק נובעים בנסיבת אלה מנכותו של הבעל? מה אישה בכלל קשורה? זה כמו עסק שיש בו נניח אב ובן, שהם שותפים, האבא נניח בן 80 ולא עובד, הבן עובד, הוא יוצר את ההכנסה שהולכתלחברה והיא מחלקת בין שני בעלי המניות או השותפים. האם במקרה זה בית המשפט לא יקבל את הטענה שאם יש הפסד, כולבקשר לפגיעת הבן?

התשובה

אין באפשרותי לתת לך תשובת בית ספר, בגלל שכדי להגיע לקביעה לפיה כל הפסדי המשק הם כתוצאה מפגיעת השותף, צריכים לנהל דיוני הוכחות, ובהם עורך הדין צריך להוכיח ע"י עדים וראיות אובייקטיביות שאכן כך הדבר. כמו למשל, שהשפעת השותף שנפגע הייתה יותר דומיננטית מהשני, שהפגיעה היא בקנה מידה מאוד רציני שמצדיק להפסיד עסק שלם. כל זה נכון ויפה לשני שותפים. כשמדובר בשותפים של בני זוג, זה קצת שונה, כי ששני בני זוג נשואים, הם שותפים ביחד לטוב ולרע, ולכן צריך לבחון את ההשפעה של הפגיעה גם על העסק, אבל גם על ההכנסה המשותפת של בני הזוג, שגם היא רכיב בתביעה לפיצוי על הפגיעה. מקווה שעזרתי. בכל מקרה, אני מניחה שמדובר במקרה ספציפי, ולכן אני ממליצה לפנות לייעוץ מקצועי, גם אם בשלב זה לא תגיש תביעה, על מנת לדעת לכלכל צעדיך בהמשך. בברכה,

למעלה