ניהול נכון של כלכלת הבית

ניהול נכון של כלכלת הבית ../images/Emo41.gif

בוקר טוב. ישבתי וחשבתי לעצמי שהמצב הכלכלי די פגע ברובנו ואולי אוסף טיפים יעזור . כולנו מכירים את אלון גל ואת נחמן לידור המקסים וגיל אורלי (את שני האחרונים זכיתי לשמחתי להכיר באופן אישי), שכל אחד בתורו הראה קבל עם ועדה ברשתות התקשורת השונות מה נכון לכולנו לעשות וכיצד יש להתנהל מול הבנקים ומול האובר דראפט המאיים על כולנו. אני חושבת שלכל אחד ואחת מאיתנו יש בארסנל כמה עיצות זהב לתרום. בואו נשתף למען כולנו. מי מתחיל?

חייבים

רובנו עצלנים בלהכין לוח אקסל לחישוב ההוצאות. על כן יש תוכנה חינמית און ליין אם רמת סודיות טובה כדי לעזור לנו. נותן חתכים על הוצאות והכנסות מאפשר לנו את השליטה על כל פעולה שלנו מצריך עבודה של 5 דקות ביום ממליץ בחום.

מהי הגדרת השרלטן לטעמך?

לטעמי שרלטן, זה אדם לא מקצועי שמוכר את עצמו ככזה. אני חושבת שלא רק שהוא מקצועי, הוא גם מומחה

פנומן 72

New member
יותר מזה

שרלטן הוא מי שממציא מקצוע במסווה של מתן עזרה כאשר בפועל אין שום דבר "מקצועי" בעבודתו. תמיד טענתי שהוא כזה עד שהכריחו אותי לראות תוכנית אחת שלו. זו היתה תוכנית שבו זוג שהבעל עצמאי הגיעו לחובות של מאות אלפי שקלים ולא ידעו איך לצאת מהבוץ. אז הגאון אמר להם למכור את הדירה של ההורים. וואוו איזה שוס ! איך הוא חשב על זה בעצמו ?
gimmi a break

בוא נתחיל בגילוי נאות

אני מסיימת בימים אלה את לימודי האימון בתו"ת שהוא בית הספר של אלון גל. לגבי הדברים שלך - אני מאמינה בכל ליבי, שלכל אחד מאיתנו יש את התשובות הטובות ביותר והנכונות ביותר כדי להגיע לפתרון. יחד עם זאת, לעיתים, קשה לנו להסתכל על החיים שלנו מהצד. המאמן הוא המראה שלנו. הוא לא פסיכולוג. הוא מביא לך את האפשרות להסתכל בצורה שונה על המצב בו אתה נמצא ולהתקדם קדימה. ביחד.

פנומן 72

New member
אז הנה גילוי נאות מצדי

כשראיתי את הפרק המדובר, דבר ראשון אמרתי לעצמי למה לעזאזל הם לא מממשים נכסים ? הרי זה דבר ראשון לפני שהולכים להתרסקות. ואני לא סיימתי שום בית ספר. זה לא שהוא מצא להם פתרון קסם שאליו הם קיוו - אלא הוא פשוט הוא אמר להם מה שהם ידעו גם בלעדיו - שלא תהיה ברירה אלא לממש נכסים. יש אנשים שלא מבינים עד שלא שומעים את זה מאנשים זרים, אבל לבנות על זה קריירה זה סוג של שרלטנות. דעתי הצנועה.

אני שמחה שאנחנו לא מסכימים../images/Emo13.gif

ככה אני יכולה ללמוד עוד דברים
תרשה לי לשאול אותך שוב - מה הפרוש שלך לשרלטנות, למה אתה מתכוון? האם תוכל לתת לי עוד דוגמאות לשרלטנות (לפי ההגדרה שלך כמובן) - אבל בבקשה בלי שמות (כדי למנוע בעיות של הוצאת דיבה). רק מקצועות. והערה קטנה לגבי מה שכתבת "זה לא שהוא מצא להם פתרון קסם שאליו הם קיוו - אלא הוא פשוט הוא אמר להם מה שהם ידעו גם בלעדיו - שלא תהיה ברירה אלא לממש נכסים". לאנשים קשה לקחת אחריות. לפעמים אנחנו מעדיפים שמישהו אחר יקח את ההחלטה. צריך לקחת בחשבון שמה שאנחנו רואים בטלויזיה זו עריכה של כמה וכמה מפגשים ארוכים עם בני הזוג. הם עוברים תהליך. הם ממשיכים אותו גם אחרי שהמצלמה נסגרת (ע"י מאמנים של תו"ת).

פנומן 72

New member
אמרתי מה זה מצג שווא

זה הצגה כאילו אתה בעל מקצוע שיכול לתת למישהו משהו שאין לו (ולא באופן חומרי). לדוגמא - מעסים שלא למדו בחייהם דקה אחת של עיסוי אבל הם מעסים מומחים, סוכנים למיניהם, סוכן דוגמניות שבעיקר מומחה בגביית כספים מדוגמניות מתחילות ואחרי זה דוחה אותן בטענות שונות, כל מיני מאכערים וכאלה שיוצרים לעצמם מקצועות, כמו אחת שעושה "טיפול בעזרת חוצנים", קוראים בקפה וכד'. אני רוצה לפגוש "מאמן" אחד שיוכל להגיד לי איך אני יכול להתנהל נכון מבלי להגיד לי למכור את האוטו ... אגב, במאמר מוסגר - יש משהו בעייתי בלהיות "מאמן" כלכלי - היות וכחלק מהעזרה שלו לעזור למשפחה לנתב את הכספים בצורה נכונה ולחסוך - הוא גוזר קופון של אלפי שקלים על הגב שלהם. קצת בעייתי.

felka

New member
אז ככה

הסתכלות שלך היא דרך אחד לראות את האימון ואלון גל כנציג של השיטה. אני מציע להסתכל על האימון בצורה הבא... אימון: תהליך לימודי במתבסס על כלים ושימוש בהם לצורך עשיה וקידום. להבדיל השיטות אחרות שמטרתן לקדם אנשים ולהוציא אותם מתקיעות, אימון לא מתבסס על יעוץ. מקסימום שיקרה זה שמאמן יחלוק עם מתאמן בניסיון אישי מסוים כעוד אפשרות. אם מאמן הוא גם בעל ניסיון בתחומים אחרים אז מה טוב: אפשר גם להתאמן וגם לקבל יעוץ. ישנה נקודה חשובה מאוד לגבי תוכנית של אלון גל: הוא נפגש עם יועצים. הוא לא מחליט לבד מה צריך לעשות על שמח ידע שלו בכלכלה, למרות שהוא צבר לא מעט כבר. בעצם מה שהוא מראה הוא שאם יש לכם בעיה כלכלית אז כלכלנים ובנקאים הם אלו שצריכים לתת לכם יעוץ מה לעשות. מאמן הוא שמור על תהליך ועשיה. כמו כן אני רוצה להפנות את תשומת לב שלך לכך שתהליך שאתה רואה שעה בטלויזיה, נמשך בערך שבועיים כמה שעות ביום. אני רוצה להגיד לך ששינויים בתפיסת עולם, תקשורת בין אישית והתנהגות שלוקח לאנשים לעשות שנים בתוכניות עוברים בימים ספורים. לפי הגדרה: מקצוע הוא תחום פעילות שאדם מתמחה בו ועוסק בו לפרנסתו. לא בית ספר ולא אוניברסיטה הם אלו שמגדירים את המקצוע, אלה תעסוקה בתחום מסוים. מה שהופך אותך למקצועי זה יכולות, הכשרה וניסיון. יותר מזה ישנם תחומים שהכשרה בבתי ספר למקצוע לא מחסה חלק גדול מהידע הנדרש לצורך עיסוק בו. לדוגמא: מקצועות מחשב, רפואה ועריכת דין שבהם לניסיון יש משקל מכריע.

felka

New member
אתה יכול להגיד למה הם לא מימשו

עד שהוא אמר להם? תוכל גם להסביר מה שונה מקצוע אימון מהמקצוע פסיכולוגיה או מקצוע חורט לדעתך?

פנומן 72

New member
פשוט מאוד

הפורמט של התוכנית הוא כזה - אתם מקבלים יעוץ בחינם אבל מה שהיועץ אומר הוא בבחינת קדוש. האם קרה בעבר ש-אלון גל אמר משהו וזה לא נעשה ? לא יודע. לא רואה את התוכנית. אני משוכנע שהם חשבו למכור את הדירה של ההורים בעצמם אבל קיוו שיהיה איזה פתרון אחר שהם לא חשבו עליו. בא אלון גל ואומר - אין פתרון אחר - מה שחשבתם עליו זה הפתרון היחידי - והם מתיישרים עם הפורמט ועושים מה שהוא אומר. גם הפסיכולוגיה היא די "מראה בהשתקפות עצמית" - הפסיכולוג בסך הכל אומר מה שחלק גדול מהאנשים חושב בעצמו אבל צריך חיזוק בדמות איש מקצוע. הם לא יקשיבו לחברים ולקרובים אלא למי שלמד את נבכי הנפש ומה שיגיד הוא קדוש. ואיך אפשר להסביר את זה שמקצוע ה"אימון" נולד רק בשנים האחרונות ולא היה כאן לפני 50 שנה ? כלום לפני 50 שנה אנשים לא היו במצוקות ? לא עבדו ? לא נפלו ? פתאום במילניום השלישי נולדו לנו "מאמנים". חרטא פי-אל-משמש ...

felka

New member
אכפת לך לענות לי על כמה שאלות?

שמעת את אלון גל אומר אין פיתרון אחר? אני יכול להגיד לך שאני ראיתי את כל התוכניות ולא שמעתי אותו פעם אחד. יש מצב שאני טועה , אני אשמח אם אנשים יגיבו... אימון נמצא בארץ בערך מאמצע שנות שמונים. הראשונים היו פסיכולוגים שתמכו בשיטה קוגניטיבית וגדולי עסקים ישראלים (אם ראיתי תוכנית של אושרת קוטלר ישנם כמה דמויות שמכירות את אבי תורת אימון שלמדו אצלהם). הוא לא נולד, אלה התפתח לפי הצורך של סביבה. למה זה נהיה נפוץ? פשוט מאוד: יש לזה ביקוש. בעשור אחרון יש נישה ריקה ששיטות אחרות לא הצליחו למלא. הסיבה העיקרית היא שאין עוד תהליך שממקוד כל כך עשיה והוא מוגדר כתהליך INSTANT. ישראלים מתים על תהליכים מהירים. לפני 50 שנה היו אנשים במצוקות, אבל שונות מאלו של היום ועולם סיבינו היה שונה. כך שלדעתי אין קשר לזמן, אלה לסביבה ותפיסות עולם נוחכיות. אנשים קלטו שהם לא חייבים להסכים עם מצבים שבהם הם לא מצליחים ואין כלים לפתור וזה אומר אני יודע שזה לא עובד בישבילי , אבל אני מוכן להתפשר ולחיות עם זה. דוגמא טובה זה פניה המונית ללימוד פילוסופית מזרח. מה? לא היה לפני 50 שנה? לפני 100 או אולי 1000? אם זאת רק בעשור אחרון אנשים פונים לכיוון של בודיזם, רפואה סינית , יוגה וכו. משהו ישתנה בתפיסה של אנשים שלא מוכנים יותר לחיות עם הדברים שלא עושים להם טוב. למה אנשים מתגרשים יותר (בלי להכנס לדיון האם זה טוב/אחראי)? מאמנים לא נולדו. אני לא מכיר מישהו שאחרי צבא הלך ללמוד אימון. למרות שאני חושב שגם כזה זמן יגיעה. רוב רובם מאמנים זה אנשים שבאו מסיבות כאלו ואחרות ממקצועות אחרים.

פנומן 72

New member
האימון הוא טרנד שיחלוף

בדיוק כמו הרבה טרנדים שהיו פה וגוועו. אנשים יבינו שהכח לשנות הוא בידיים שלהם ולא במוצא פיו של איזה שרלטן עם או בלי רייטינג טלוויזיוני.

noa555555

New member
מי שנכנס למשבר עכשיו

יכול לפתור את זה כרגע - אך ורק בעזרת תכנון נכון ושינוי סדרי העדיפויות שלו. לא לקנות מעל היכולת. לא להסתמך על כרטיס אשראי כאשליה של "יש". לא לזרוק אוכל, למען השם! כולנו יודעים כמה אנחנו מוציאים על קניות לבית וכלכלתו הישירה. קשה לי אישית לראות חצי מהמצרכים נזרקים לפח כי התקלקלו/לא נאכלו/בושלו כמויות ענקיות מדי.לקנות עם שכל ותכנון. ואם כבר בישלנו יותר מדי ונשאר המון, ממש לא בושה להקפיא. ולא, לא חייבים לבשל טרי כל יום ולזרוק מה שבושל אתמול. ממש לא. סלטים מחזיקים לפחות מספר ימים בחורף, גם תבשילים אין בעיה. יש תבשילים שאפילו יותר טעימים למחרת ומספר ימים אחרי . לקנות מצרכים טריים ולא מצרכים של מנות מוכנות. נכון, צריך לבשל, יותר טרחה, אבל אין להשוות את ההוצאות חסכון של מאות שקלים בחודש וגם יותר מזה, בדוק.(וגם יותר טעים ובריא, ויחסוך כסף על תרופות בעתיד). לקנות מחושב מאוד. ללמוד להחזיר מוצרים למדף אחרי שהחזקנו אותם ביד לבדיקה. לא לדחוף לעגלה פיצ'פקעס שישבו שם חודשים במזווה ואז ייזרקו גם הם.אין צורך לאגור כל כך הרבה. גם מחר הסופר יהיה פתוח. ואולי זה לא בדיוק זמן לשופינג של בגדים חדשים וקוסמטיקה. ואם כן, אז ללכת על מבצעים ומוצרים שלרוב גם הזולים שבהם בכלל לא מביישים את הפירמה (וקרמים של לחות זו דוגמה קטנה ומוצלחת של זה). לא ללכת שולל אחרי התרמית של חברות הקוסמטיקה ושאר ירקות המותגים. יש רשתות מופלאות כמו "וואו" ו "ביוטי-קייר" שמוכרות קוסמטיקה מצויינת במחירים מגוחכים. למרבה הפלא אני משתמשת בהם כבר שנים, (ולא רק שלא קרה אסון, זה אפילו עובד מצויין). כולל גם מוצרי איפור במחירים מצחיקים. והם איכותיים.לא ברמה של שוק. אני אלרגית והם לא מפריעים לי בכלל , כך שזה נראה בסדר גמור. לרשום הוצאות בדף אקסל או במחברת ידנית. הוצאות וגם הוצאות צפויות מוערכות מול הכנסות ידועות. האקסל נוח כי הוא מחשב מיידית את הטוטאל ומקצר את כל התהליך. להמנע מאירועים של אנשים שלא ממש קרובים. לא נורא.ותחסכו גם זמן, כסף על בייבי סיטר, של לדבר על המתנות ההסטריות שמביאים היום לאירועים האלה. צריך לעצור את ההסטריה הזו של הוצאות חודשיות מסוג זה. זה מוגזם . לצרוך חשמל בשכל, חשבון החשמל הוא הוצאה ממש רצינית בתקציב. לא צריך להרתיח את הבית על שלושים מעלות. לבודד חלונות, לחשוב על כמויות הכביסה המיותרות. בחורף אפשר ללבוש בגד בשקט גם פעמיים ויותר אחרי אוורור קטן, למה מה קרה? בדרך כלל ממש לא מזיעים , לא מסריחים, לא מתלכלכים. אין בעיה. הנפחים של כביסות החורף ממש ענקיים, מכונות, מכונות, מייבש, מייבש. מיכבסת תולה כל הזמן . שימו גבול. לקנות מתקן תלייה עומד מתקפל לכביסה - למרפסת (ואפילו לתוך הבית למי שיש מקום ומאוורר רגיל עליו בשיטת KDR לכביסות שאינן דחופות לעכשיו. לא להתפתות למבצעים של דברים שאינם נחוצים לנו. לא להאמין לכל מבצע שמציג "הנחה" ולא מחירים.(גם אחד פלוס אחד כלול בתרמית הזו לפעמים). למי שמתקין מזגן , לא להתקין מזגן יותר מדי גדול על השטח הנתון, אין צורך , וממש חראם על ההבדל בצריכת החשמל המיותר. שימו לב לצריכת החשמל של המחשב, והעבירו אותו למצב שינה, אין צורך לכבות ולהדליק כל פעם מחדש או להשאיר עובד לגמרי. להחליף נורות לנורות חסכוניות. תמיד שוכחים מנורות בבית. כולנו בני אדם. הבדל משמעותי מאוד בחשבון החשמל. לקצר שיחות טלפון , בעיקר בסלולרי, ולהשתמש יותר בתוכנות מסרים מיידים, מייל וכו. להתקין מתקן חימום מהיר בדוד , הבדל עצום בצריכה החשמל. להתקין טיימר לדוד, שמכבה את עצמו אוטומטית אחרי שעה , לא יקר ושווה כל שקל שמשקיעים בו. ככה לא שוכחים את הדוד לכמה שעות , וגם לא מקלקלים את הדוד והמחמם המהיר שלו, אם יש כזה. לקצר קצת מקלחות למרות הפינוק. יש לנו גם בעיית מים , נוסף לכל . אבל גם בעיית חשמל וחימום מים בחורף. הרבה כסף. אם חייבים חופשה, אפשר גם צימר נחמד עם ג'קוזי להרגע בו, לא חייבים לעבור את כל מסלול הדיוטי פרי טיסות כל שנה-שנתיים. ממש לא חייבים. לקצץ בבילויים. יש המון אתרים לצפייה ישירה בסרטים בבית, למשל. לתת לבעל
לבשל לך ארוחת ערב במקום לזרוק מאות שקלים במסעדה. הדברים הכי יוקרתיים שתבשלו בבית לא יגיעו לעולם להוצאה שתשלמו עליהם במסעדה (ותוסיפו לזה בייבי סיטר ונסיעות אז בכלל) לצמצם נסיעות שהן לא מאסט. הדלק הסטרי, גם הבלאי של הרכב, אגב, וזה דבר שאף אחד לא לוקח בחשבון הישיר של ההוצאות שלו, אבל כשבאים למכור את הרכב על הקילומטראז' שצבר, ההבדל הוא ממש משמעותי . לדגול בשיטת הקאר-פול אם זה אפשרי. לא צריך להחליף רכב כל שנתיים. ירידת הערך הגדולה ביותר שלו היא בשנתיים שלוש הראשונות (או אפילו שנה ראשונה). אולי זה לא בדיוק הזמן ללכת לספא עכשיו, תעשו עיסויים אחד לשני, כיף מרגיע ונחמד. קיצר, פשוט להתעורר ולהתחיל לחשוב ולשנות סדר עדיפויות. להתחיל לחשוב - האם אני צריך באמת את הדברים האלה? או שאני יכול גם בלי? או שיש לי חלופה? מילת המפתח היא תכנון זהיר ביותר ואחראי. לא לחיות מעל היכולת. ניתן גם להסתפק במועט ולהיות מאושרים, אולי אפילו עוד יותר. כי כשנכנסים לראש הגרידי אין לזה סוף. כל כך פשוט.

dify

New member
../images/Emo45.gif אוהבת את הגישה שלך :)

ומוסיפה טיפ, שישמע קצת מוזר, אבל לדעתי מבינים אותו רק כשמאוחר מידי. לתכנן, מגיל מאד צעיר, לטווח מאד רחוק. למה הכוונה? לא להגיד- טוב, אני צעיר אז אני לא מתכנן ילדים או לא מתכנן משפחה בשנה הקרובה אז זה לא ממש משנה אם אני לא אחסוך עכשיו וארשה לעצמי להתפרע עד קצה המשכורת כי בינכה אני צעירה וזה לא שאני מתכננת מחר לקנות בית. אז זהו, שזה לא נכון, הכי לא נכון. החיסכון התמים הזה שאפשר לחסוך בצד בשנים הללו, רק כי לא מבזבזים מעבר למה שצריך, מצטבר ומצטבר לסכומים גדולים, עכשיו קחו שני אנשים שפעלו כך, תנו להם להכיר בגיל 25, ותדמיינו לעצמכם עם איזה חיסכון נאה הם מתחילים את החיים= פחות לחץ, יותר אופציות, והכל במו ידיהם. אגב, לדעתי, זה נכון בתכנון כל התנהלות- בהחלטה באיזה גיל לעזוב את בית ההורים, איפה ומתי ללכת ללמוד, מתי להתחתן ומתי להביא ילדים, איפה לגור בתחילת הדרך, האם להחזיק מכונית מגיל צעיר ועוד'- כל החלטה כזו יכולה לשנות לחלוטין את התמונה הכלכלית של העתיד. לעשות את ההבדל בין חיים רגועים לבין חיים במינוס. הבעיה כמובן שאנחנו חיים בתרבות צרכנית ונוטים לחשוב שאם יש כסף צריך להינות ממנו עכשיו- אבל בעיני, ההנאה מכסף היא לא הדברים הקטנים והחולפים, אלא הבטחת עתיד רגוע :) ותחשבו על זה :):):):))

למעלה