מנסה לענות
האם ניחום אבלים עוזר למשפחת הנפטר? לא יודעת אם ממש עוזר, אולי רק מקל קצת על הבדידות האיומה שחשים. בדידות שחוזרת לנפשנו מיד עם תום השיבעה. הביקורים הרבים מתישים, ובכך עוזרים מעט להתגבר על הלילות הראשונים. האם ניחום אבלים מכביד על משפחת הנפטר? לא חושבת שהכבידו, ואם כן, לא התביישתי להכנס לחדר השינהשלי, לסגור את הדלת ולהתבודד קצת. היו ביקורים שלגמרי נמחקו מזיכרוני. האם ניחום אבלים הינו מנהג דתי? יכול להיות שזה המקור, אבל אני חושבת שגם משפחות חילוניות לגמרי יושבות שבעה. אנחנו ישבנו שבעה, אבל בניגוד למשפחות דתיות, לא כיסינו את המראות, לא ישנו על הרצפה, כמובן שלא נמנענו ממקלחת יומית, ועל מרקע הטלויזיה שאמור להיות מכוסה רצו במהלך כל השבוע תמונות של ירדן האם ניחום אבלים הינו מנהג חברתי? כן האם יש ערך לניחום אבלים? אני חושבת שניחום אבלים עוזר לשני הצדדים, לצמצם מעט את הפער הענק שנוצר ביניהם. באו אנשים מהעבודה, כך שלא הייתי צריכה לפגוש את כולם בפעם הראשונה, כשחזרתי לעבודה. באו חברים ומשפחה רחוקה, חלק מהביקורים היו מיותרים לי, אבל אולי חשובים לבעלי. לי היה חשוב שבאו חברות טובות, הביקורים שלהן חיזקו אותי. האם ניחום אבלים אכן מנחם? לא. שום דבר לא מנחם, בטח לא באובדן ילד. אבל כן מקל מעט על הימים הראשונים הנוראיים. האוכל שמביאים, החיבוקים, ההבטה המשותפת בתמונות, הסיפורים על ירדן עזרו לי לעבור את הימים הנוראיים ההם, ואולי גם להתחיל קצת לעכל....