ניתוח לייזר לשיפור ראיה - מאיפה מתחילים?
כמו בבחירת כל רופא לצורך כל טיפול אחר - בחרי ברופא שקיבלת עליו המלצות. הוא יפנה אותך למכון בו הוא עובד. לחילופין את יכולה לפנות לכל מכון שעליו שמעת ושם יפנו אותך לאחד הרופאים. שם תוכלי לברר גם האם יש הסכמים עם הקופה.
טרם הניתוח את תעברי בדיקת התאמה - כלומר האם את יכולה לעבור את הניתוח ואיזה סוג ניתוח.
מטופלים רבים יכולים ליהנות מאד מניתוח להסרת משקפיים בלייזר. אחוזי שביעות הרצון מניתוח כזה גבוהים מאד והטכנולוגיות החדשות בהן משתמשים כיום בחלק גדול מהמכונים מאפשרות תוצאות טיפוליות מצוינות עם אחוזים גבוהים מאד של דיוק בתיקון ופרופיל בטיחות גבוה מאד. עם זאת, לא כל אחד מתאים לסוג כזה של ניתוח, וטרם הניתוח יש לבצע הערכה מסודרת הכוללת בדיקה עינית, מיפוי קרנית ומדידת עובי הקרנית ושיחת תיאום ציפיות עם המנתח. כמו כן, כמו בכל פעולה ניתוחית קיים אחוז קטן של סיבוכים שעלולים להופיע במהלך הניתוח או לאחריו.
העיקרון הניתוחי מבוסס על שינוי מבנה הקרנית (הקרנית היא מבנה שקוף וקמור בחלק החיצוני של העין המכונה לעיתים "החלון השקוף של העין"). במטופלים עם קוצר ראייה (מספר "מינוס" במשקפיים) החלק המרכזי של הקרנית עובר השטחה על ידי קרני לייזר, ועל ידי פעולה זו המספר מתוקן ומאפשר ראייה טובה לרחוק ללא משקפיים. במקרים רבים ניתן לתקן בנוסף לקוצר הראייה גם צילינדר. קיימות שיטות תיקון גם למטופלים עם רוחק ראייה (מספר "פלוס" במשקפיים), אך הן מבוצעות בתדירות נמוכה יותר.
קיימות שתי גישות עיקריות לביצוע הניתוח: 1. שיטת "חיתוך הקרנית" - חיתוך הקרנית ויצירת מתלה קרנית בשלב הראשון, לאחריו מבוצע טיפול לייזר להשטחה של מרכז הקרנית ובסיום הניתוח המתלה מוחזר למקומו ללא תפרים, לדוגמה: ניתוח LASIK.
2. שיטת "שיוף הקרנית" - השטחת פני הקרנית על ידי לייזר ללא חיתוך של הקרנית, לדוגמה: ניתוח PRK.
היתרונות והחסרונות של ניתוח "חיתוך" הקרנית (לדוגמה: LASIK):
שיטת ניתוח זו היא הנפוצה ביותר כיום ובמהלכה כאמור בשלב ראשון של הניתוח מבוצע חיתוך של הקרנית, לאחריו טיפול לייזר להשטחת מרכז הקרנית ולבסוף החזרת המתלה למקומו. בין יתרונות השיטה – ההחלמה לאחר הניתוח מהירה מאד ומלווה במעט כאבים, יש ברוב המקרים חזרה מהירה מאד לראייה טובה, תוצאות הטיפול ברוב המקרים מצוינות ואחוזי שביעות הרצון גבוהים מאד. יש לציין כי ניתן לבצע את חיתוך הקרנית על ידי סכין (מיקרוקרטום) או על ידי לייזר.
מגבלות השיטה: שיטה זו אינה מתאימה למטופלים בעלי קרניות דקות באופן קיצוני ופחות מתאימה למי שחשוף לחבלה ישירה בעין, כמו ספורטאים העוסקים בהיאבקות, מחשש לתזוזה של המתלה כתוצאה מהחבלה. כמו כן קיימים בשיטה זו סיבוכים נדירים הקשורים לחיתוך הקרנית, כמו חיתוך לא מדויק של המתלה, זיהום בקרנית באזור החיתוך או עיוות במבנה הקרנית לאחר הניתוח (אקטזיה) שעלולים לפגוע בראייה. מצבים נוספים שיכולים להופיע לאחר ניתוח הם תיקון לא מספק, היווצרות או החמרה של יובש בקרנית והופעה של הילות סביב אורות או סנוור, במיוחד בלילה.
היתרונות והחסרונות של ניתוח "שיוף" הקרנית (לדוגמה: PRK):
שיטה זו גם היא נפוצה למדי, ובמהלכה לא מבוצע חיתוך של הקרנית אלא הסרת של שכבת התאים החיצונית ביותר של הקרנית על סכין, לייזר או אלכוהול. מכיוון שהקרנית אינה עוברת חיתוך, היא יכולה להתאים יותר לבעלי קרניות דקות יחסית (עד גבול מסוים), ולא קיימים בה סיבוכים הקשורים לחיתוך של הקרנית שהוזכרו לעיל. גם בשיטה זו תוצאות הטיפול ברוב המקרים מצוינות ואחוזי שביעות הרצון גבוהים מאד.
מגבלות השיטה: ההחלמה מהניתוח כרוכה לעיתים קרובות בכאבים למשך מספר ימים (בד"כ לאחר הניתוח ניתן טיפול במשככי כאבים ובעדשת מגע טיפולית עד ששכבת התאים שהוסרה בתחילת הניתוח צומחת מחדש) וגם החזרה לראיה טובה ללא משקפיים איטית יותר בהשוואה ל- LASIK. דוגמאות לסיבוכים (נדירים) הן הופעה של עכירות משמעותית בקרנית ("HAZE"), מצב שמופיע יותר בסוג זה של ניתוחים לעומת LASIK, או התפתחות של זיהום בקרנית, שעלולים לפגוע בראייה. כמו כן ייתכנו מצבים כמו תיקון לא מספק, היווצרות או החמרה של יובש בקרנית והופעה של הילות סביב אורות או סנוור, במיוחד בלילה.