ניתוק קשר עם אבא - מבחינה הלכתית

Im Loving It

New member
ניתוק קשר עם אבא - מבחינה הלכתית

שלום לרב,
אבא שלי שייבדל לחיים ארוכים, מסובך בחובות גדולים. זה לא מצב חדש. למעשה עוד מלפני שנולדתי, כבר כמה עשרות שנים - הוא מהמר, לא יודע להתנהל עם כספים, מוגבל בבנקים, אין לו כרטיס אשראי וכו וכו... המצב הוביל אף לגירושים מאמא שלי.
תמיד שמרנו על קשר רופף אך ככל שהתבגרתי והתחלתי לעבוד התחלתי לקבל ממנו בקשות להלוואות (חלק מהפעמים הכסף חזר אליי וחלק מהפעמים לא). מבקשת לציין שאני לא רוטשילד, מרוויחה משכורת ממוצעת והוצאות יש לי בשפע. המצב כרגע שכשהוא מתקשר אליי אני יודעת שזה כדי לבקש כסף. כל פעם מחדש אני נאלצת לדחות אותו. הצעתי לו עשרות פעמים עזרה בהתנהלות הכלכלית ובסגירת חובות אבל הוא מסרב לשנות משהו בהתנהגות שלו ואף מציין שאם באמת הייתי רוצה לעזור לו הייתי מלווה לו כסף.
אבא שלי ערירי, אחותי הגדולה כבר ניתקה איתו קשר מאותן סיבות, כפי שציינתי הוא גרוש, האחים והאחיות שלו גם לא בקשר איתו בגלל שכל השיחות איתו נסובות איכשהו לכסף, ובקשה להלוואות. היחסים איתו מכניסים אותי ללחץ. קשה לי לדחות אותו פעם אחר פעם (אני דוחה אותו כי אני יודעת שהכסף לא יחזור, ואני גם יודעת שזו לא תהיה עזרה חד פעמית), קשה לי שהוא מספר לי שיש עליו איומים מהשוק האפור, קשה לי שהוא מעמיד אותי במצבים כאלה. אבל הוא אדם פרימיטיבי ואי אפשר להסביר לו דברים בצורה כזאת. כל פעם כשאני מנסה לשמור איתו על קשר ולעורר את היחסים, להזמין אותו לארוחת ערב אצלי ואצל בעלי בבית הוא מסרב וטוען שהוא צריך לעבוד, וכמה ימים אחר כך שוב מתקשר לבקש כסף... בקיצור הוא מפרש כל דרישה בשלומו כרצון לעזור לו פיננסית. וזה כמובן לא המצב (הסברתי לו בבירור שזה לא המצב כמה וכמה פעמים). חוץ מזה אין שום מהות ובסיס ליחסים שלנו.
עכשיו ה שאלה הנשאלת האם מבחינה הלכתית במצב כזה מותר לנתק קשר. אם אני לא מתקשרת אליו, הוא לא מתקשר אליי. מצד אחד דואגת לו, בכל זאת לא צעיר וערירי, מצד שני לא יכולה לעמוד כבר בפני תחינות לכסף ודיבורים על הלוואות. צר לי עליו אבל חשוב לי לחיות חיים שלווים ונטולי דאגות, כשאני בקשר איתו זה פשוט לא מתאפשר.
תודה, ובשורות טובות.
 
תגובה

איני רב, אך מבחינה הלכתית אין ספק שאין חובה ליזום איתו שמירה על קשר כשאין מכך שום טובה אלא רע לך ורע לו שהוא ממשיך בעסקיו המפוקפקים ומאותה סיבה אין חובה ואולי אף אסור להלוות לו.

השאלה היא איך נשארים פאסיביים, לא נפגעים, ומסתדרים איתו בנימוס מבלי לפגוע כשהוא יצור קשר ביוזמתו.
 
שלום

כמה שאת טובה גם אני נפלתי בפח כזה כמוך אם אבי
אבל אצלנו לא התגרשו
לכן מנסיון שלי
נתקי קשר כול פעם שהוא מבקש אמרי אין לי ונתקי
אבל מידי פעם שאלי לשלומו לא יותר
כי אחרת את לא תצאי מזה ,
וחובות שלו ירבצו עליך ועל בעלך
וזה לא קל
הוא אדם מבוגר וצריך לנהוג כבוגר ולא להיות נטל על ילדים שלו
אל תקחי הלוואה כי אחרת את תשלמי אותה והוא ימשיך וימשיך
וזה לא יגמר את עלולה ליפול איתו יחד ,אמרי לא ולא ולא
 
כיבוד אב זו מצווה מהתורה..

ואין דרך להימנע ממנה גם אם האב הוא מהמר או כל חולרע אחר...

להלוות לו כסף אינך חייבת אבל לנתק את הקשר איתו גם אסור לך.
 

אופירA

New member
מנהל
השאלה היא מה זה "לנתק את הקשר" ומה אסור

האם אסור להפסיק להזמינו? האם אסור להפסיק להתקשר אליו? האם אסור להחליט להתקשר אליו רק לעיתים רחוקות מאוד?
האם חובה לענות לטלפון כל פעם שהוא מתקשר? האם חובה להסביר לו שוב ושוב שלא תינתן לו הלוואה ולשמוע את טרוניותיו על כך, לאחר שכבר הוסבר לו מפורשות עניין זה.

התשובה מאוד תלויה בהשפעה של המעשים הללו על יציבותך האישית, ותלויה מאוד במצבך הנפשי, וצריך לבחון את השאלה בכובד ראש, על כל היבטיה, בפני רב שמכיר אותך או שתפרטי לו את כל האופנים של השפעת שיחות הטלפון שאת יוזמת על רגשותייך ויציבותך ועד כמה זה מערער את חייך.

אי נוחות אכן לא פוטרת מכיבוד הורים ולא מצדיקה ניתוק קשר טוטאלי, אך מאידך כיבוד הורים לא מחייב קשר אינטנסיבי או כל צורה של קשר. את צריכה לברר בשאלה אישית ומפורטת לפרטי פרטים (לא כללית באינטרנט) מה המעשים בקשר עם אביך, שבהם את מחויבת ומה לא.
אבל אם מדובר בפגיעה של ממש ביציבות הנפשית, הדברים דורשים יתר בירור, משום שאז התשובה לגבי המעשים שמחייבים אותך תהיה שונה, ואין חובה להקשיב בסבלנות בטלפון לאב שמעיק באופן קשה כל כך ובאופן שמשבש את חייך משמעותית. יש מקרים שבהם מותר לא להרים את הטלפון או לסגור אותו כדי להפסיק שיחה.
כדאי מאוד שתשאלי רב פוסק פנים אל פנים או טלפונית, באופן שיוכל לברר איתך את כל הפרטים.
 
למעלה