נכות

נכות

אני רוצה אחת ולתמיד להבין, מה בין נכות כללית, נכות רפואית, דרגת אי כשירות וקיצבה. בעבר ניקבעו לי 75% נכות פיזית ו-60% ניידות ולתקופה מסויימת קיבלתי שיקום מקצועי קיצבת נכות וניידות. אחר כך עברתי ועדה רפואית נוספת (מצבי הגופני לא השתנה, מדובר במחלת ניוון שרירים) הפסקתי לקבל קיצבה ואין לי עוד דרגת אי כשירות. קיצבת ניידות אני ממשיך לקבל. אין לי בעיה לעבוד (כמה שמצבי הגופני מאפשר לי) אבל הבנתי שבמקביל נלקחו ממני כל ההטבות האחרות כגון הנחה בארנונה, ניקוד במשכנתא לזכאים ועוד ועוד. האם הבנתי נכון? האם יש דרך להוכיח שאני נכה 75% למרות שאינני מקבל קיצבה? הטופס היחיד שמוכנים להנפיק עבורי בביטוח לאומי הינו עותק של הוועדה הרפואית האחרונה.

skeptic

New member
הסבר אפשרי

קצבת הנכות היא בעצם קצבה של אי כושר עבודה. אם אתה עובד ומרויח מעל הסף המותר, (כיום בערך 1,750 שקל ליחיד), הקצבה נפסקת וגם ההטבות הנלוות נפסקות. כשלא תוכל לעבוד כלל או ששכרך ירד למתחת לסף המותר תוכל לבקש ועדה חוזרת לקביעת אחוזי אי הכושר שלך. הרי בעבודתך אתה מוכיח כי כושר ההשתכרות שלך קיים בפועל. קצבת ניידות משולמת גם למשתכרים שכן זו ועדה נפרדת והקצבה לא תלוייה בשכר. גם קצבת שר"מ, (שרותים מיוחדים), לנזקקים לה אינה תלוייה בשכר. יש אפשרות לעבור ועדה מיוחדת של מס הכנסה לעניין פטור ממס הכנסה במידה והנכות הרפואית היא מעל 90%. לשיקולי ועדת מס הכנסה נכנסים יותר סעיפים מאשר לשיקולי הנכות של קצבת הנכות ולפיכך יש לבדוק אפשרות של אחוזים גבוהים יותר לועדת מס הכנסה מאשר האחוזים הרשומים בועדת הנכות. ועדת מס הכנסה עולה כ- 500 שקל. העותק של הועדה האחרונה שהיית בה בביטוח הלאומי הוא המסמך הנכון להוכחת אחוזי הנכות. עבודה זו בריאות מעבר לשכר ומהווה עצמאות - גם נפשית. המדינה קבעה את החוקים ותמיד יש מקרים שנופלים בין הכסאות ונפגעים אבל בכללותו הרבה נכים עובדים ונהנים מפטור ממס הכנסה ו/אן מניידות ו/או שר"מ, מרכב רפואי, חנייה שמורה ועוד. יש נכים שמרויחים רק מעט מעל הגבול ואז ביטול ההטבות פוגע בהם ולעניין זה יש ארגוני נכים מנסים לשנות את הכללים.

תודה רבה

עבור התשובה המפורטת ומסתבר שהבנתי נכון ואכן כל ההטבות אבדו מרגע שהתחלתי להרוויח 2500 ש"ח. לא בדיוק מעודד לצאת לעבודה. ואם הבנתי נכון אין משמעות לאחוזי נכות אלא רק לאי כשירות שמזכה בקיצבה; נכון? עם הכנסה כמו שלי אני ממש לא צריך פטור ממס הכנסה.

skeptic

New member
יתכן שמגיעה לך הנחה במיסים של

הביטוח הלאומי ומס הבריאות. תבקש מרואה החשבון או ממי שעושה לך את התלוש משכורת שיבדוק באם אתה עומד בקריטריונים להנחה לא רק בגלל המשכורת הנמוכה אלא גם בגלל הנכות עצמה. יש מקרים כאלה. בנוסף גם החלק של המעביד יקטן במעט ומעביד הגון יעביר לך את מה שהוא חסך על התשלום לביטוח הלאומי. פשוט הוא צריך לשמור על המסגרת של העלות הכוללת שלך, לא רק הברוטו בתלוש אלא עלות המעביד ואז לחשב לך את המשכורת. לעבוד זה בריאות גם נפשית ועדיף על פני חיים ללא עבודה ובקצבה נמוכה יותר. יתכן ודברים ישתנו בעתיד וניתן יהיה לקבל קצבה או קצבה חלקית ברמות שכר נמוכות יחסית, שווה לעקוב.

נכות כללית או רפואית הינן זהות

אי כושר היא אי היכולת לעבוד שמוגדרת באחוזים. ניידות זו וועדה שונה לגמרי במרב"ד והיא נתנת למי שאיננו יכול ללכת מסיבות שונות ונקבעו לו לפחות 40 אחוז. לך נקבעו 75 אחוז. לא הגיוני שניידות יש 75 ואין נכות כללית? אם נשללו ממך האחוזים, לא תהי זכאית לקבל הטבות. אלו ניתנות על פי טופס וועדה רפואית ולא וועדת ניידות. יש אפשרות לערער לאחר הקביעה או לעשות החמרת מצב אם עברו 6 חודשים מיום קביעת הוועדה. לבקש את פרוטוקול הוועדה הישנה כדי שרופא מומחה יוכל להעזר בה לצורך כתיבת המחרת מצב. ברור לי שאת רוצה לעבוד ואין סיבה שלא תעבדי אבל אסור לך להשתכר מעבר לגמלה.

למעלה