נמאס ליייייי

נמאס ליייייי

אמא שלי, דיי שונאת אותי. או לפחות אוהבת בצורה מוגזמת את האח הקטן שלי. היא כל הזמן קונה לו מה שהוא רוצה, כל הזמן מרשה לו הכל, בקושי מענישה אותו על דברים שהוא עושה, ואצלי, זה בדיוק ההפך. היא קונה לי דברים שאני רוצה, אבל רק אם זה זול, היא לא ממש מענישה אותי, אבל שאנחנו רבים אז היא תמיד אומרת לי להתרחק ולי ללכת לחדר לא משנה מה קרה. היא תמיד צועקת עלי שאני אפסיק לעצבן אותו או לומר לו דברים לא טובים, אבל ממש לא אכפת לה שהוא מעצבן אותי ועושה לי דווקא. אני לא יודעת מה לעשות, כי זה כבר ממש מעצבן! יש לכם הצעות או משהו? תודה מראש, יובל

בסדר אז..

הוא דורש יותר תשומת לב..את צריכה להבין את זה..הוא קטן יותר והוא צריךא ת ההורים יותר ממך עדיין..

זה לא תשומת לב, היא פשוט אוהבת

אותו יותר ממני. היא קונה לו כמעט כל דבר שהוא רוצה, היא בקושי מענישה אותו למרות שהוא עובר לגמריייי על החוקים.

אחים, הורים ומה שבינהם

היי יובל. אני לא חושבת שאמא שלך שונאת אותך או אוהבת יותר את אח שלך. זה נכון, הוא קטן ממך, הוא גם בן ואת בת והדברים האלו, בדרך כלל באופן שאנחנו לא שמים אליהם לב משפיעים על ההתנהגות שלנו. ניסית פעם לשאול אותה למה היא קונה לך את הדברים הזולים ולאח שלך לא? אולי תקבלי תשובה שתפתיע אותך. לגבי היחס, בדרך כלל הורים נוהגים להתייחס לאח הגדול כבעל האחריות, ולכן אמא שלך מצפה שאת תקחי אחריות ותתעלמי מאח שלך ושלא תנהגי איתו כמו שהוא נוהג איתך. הצעה: להגיד לה שזה מפריע לך שאת חשה שהיא לא מתייחסת אליכם אותו הדבר. וגם לחכות, הזמן, בדברים האלו, בדרך כלל, עושה את שלו. יעל.

תגובה

כן ניסיתי לשאול אותה. או שהיא אומרת שאני מקופחת, או שהיא אוהבת אותו יותר. נכון זה לא בשיא הרצינות, ואולי קצת בציניות, אבל זה מעצבן והיא יודעת את זה. אני לא הכי גדולה בבית, אז זה לא שיש עלי אחריות או משהו.

אז בואי נשאל את זה ככה:

מה ההבדלים בין אחיך (או אחותך) הגדולים לבין אחיך הקטן? ומה ההבדלים בינך לבינו (או בינה)? מבחינת היחס של אמא שלך לכל אחד?

אממ

הבדלים בגיל? יש 20, 18, אני 14 והוא 9 וחצי. אני לא ממש יודעת מה ההבדל ביחסים... לשלושתנו ברור שהיא אוהבת אותו יותר, אבל אין ממש הבדל ביחס בין שלושתנו. הם כבר די גדולים והם בקושי בבית. המריבות היחידות שיש להם זה בדר"כ על האוטו. אבל מדי פעם צצים דברים קטנים שמראים שאין אותו יחס.

קראתי את כל השירשור בנושא שהעלת...

תראי, אני חושבת שבגיל שלך 14 זה בהחלט יתרון עליו שהוא בן 9 ושהוא מקבל ה כ ל!!!!! למה שלא תנצלי את המצב ותתחילי להיות יותר עצמאית... למה שלא תציעי לאימך שתתחיל לתת לך דמי כיס ...כך תוכלי לחסוך למה שאת רוצה ותדעי להעריך כסף...עם הזמן תוכלי לקנות דברים שאת רוצה ומרגישה פחות מהאח שלך... תתחילי להיות עצמאית ואחראית...ואל תשתפי פעולה עם הריבים שהוא מנסה לעשות ביניכם. למה שלא תציעי לה (לאמא שלך) לצאת לבית קפה לשתות קפה בתור בת ואמא...תדברו ותלבנו את הנושא בלי שאח שלך בסביבה ..רק את והיא. תחלקי איתה את התחושות שלך ומה שהיית רוצה שיקרה...והכי טוב להקדים אותו... מקווה שעזרתי. ד.

תגובה

יש לי דמי כיס. איזה 30 שקל בחודש, וזה בגלל שביקשתי מאבא והיא די התנגדה כי היא בטוחה שאני יכולה להסתדר עם הכסף שיש לי מהבת מצווה. זאת הבעיה עם הרבים: הוא ת-מ-י-ד יעשה דווקא, או שעכשיו הוא מתחיל לדבר בדרך ממש מעצבת, כל הזזמן סתמי סתמי ועוד מלא קללות, עושה מה שבא לו ולא אכפת לו מאחרים. לאמא שלי כבר נמאס לשמוע מהריבים, והיא תמיד אומרת לי להתרחק, למרות שאני כל הזמן מתרחקת והוא רודף אחרי כדי לעצבן. חוץ מזה, לא משנה מה קרה היא תמיד כועסת עלי, גם אם בפעם שעברה הוא עשה אותו דבר מה שעשיתי עכשיו, או שלא עשיתי כלום. חוץ מזה, אני תמיד צריכה לדבר עליו יפה, לא להעיר הערות, וזה ממש לא משנה שהוא מדבר עלי הרבה יותר מגעיל מאיך שאני מדברת עליו. חוץ מזה, הוא טיפוס ממש עצבני ובכיין. הוא בוכה מכל שטות, מתעצבן מכל פיפס ואז מתחיל לזרוק דברים רק בגלל שהוא עצבן. והכי גרוע, שהוא לא מוכן לסדר את מה שהוא עשה. מי שעיצבן אותו יסדר (לא משנה שזה אף פעם לא קורה, אבל זה עדין מעצבן) עוד משהו, שלפעמים הוא מתנהג אלי כאילו הוא אבא שלי. פעם אחת הוא מתחיל לומר לי בקול מעצבן כזה במשך שעה לכי להתקלח, לכי להתקלח. וואו זה יצא ארוך עם יותר מידי חוץ מזה... סתם בשביל שתבינו כמה זה נורא, אני ממש בכיתי ברגע שכתבתי את זה.

התייעצת עם האחים הגדולים שלך?

מה הם חושבים על הסיטואציה...אולי אתם יכולים לארגן שיחה משפחתית...כשכולם יושבים סביב השולחן ומחפשים פיתרון הולם למצב...יכול להיות שאם האחים הגדולים יהיו לצידך וגם אביך (שנשמע שהוא בסה"כ חיובי אם הוא נתן לך דמי כיס) תתגייסו ותנסו למתן את המצב ... מטרת השיחה היא בעיקר להגיע להבנה של כל אחד מהאנשים ולהביע את רגשות לגבי הסיטואציה יכול להיות שגם את מעצבנת את האח הקטן מבלי שאת יודעת... אם אתם באותו חדר (גרים ביחד) הגיע הזמן שיפרידו בינכם - אם זה אפשרי) ..אם יש צורך אז פגישת יעוץ משפחתית אצל פסיכולוג. מה דעתך? ד.

לאחים שלי לא אכפת, הם בקושי בבית

אחותי בצבא ואח שלי כל הזמן אצל חברה שלו, ולא ממש אכפת להם. כל מה שהם רוצים בדר"כ זה את האוטו, ופה אין אפליה כי לאח שלי הקטן אין רשיון... לפעמים אני מעצבנת אותו, ורוב הפעמים זה כדי להוציא את הכעס על זה שהיא אוהבת אותו יותר. אנחנו לא באותו חדר (תודה לאל נגמרו השנים האלו). אני לא יודעת... אמא שלי אף פעם לא לוקחת את זה ברצינות שאני אומרת לה את זה, ולא נראה לי שזה יגיע לפסיכולוג. מה הוא כבר יעשה?

אל תבטלי את הרעיון של איש מקצוע

לפעמים (כשהמצב דומה למה שיש אצלך) פסיכולוג הוא בעצם בן אדם אובייקטיבי שלא מכיר את הצדדים ואין לו נטייה לבן אדם אחד מסויים. ולכן העזרה ממנו יכולה להיות מאוד יעילה - כשאת באה לאימך להסביר לה ולדבר איתה על המצב את מלאה בכעס {ואני מניחה שאני צודקת} . מה שפסיכולוג יכול לעשות זה פשוט להראות את התמונה מהצד שלו כשאין לו צד בסיפור, אני בטוחה שאם תלכו כולכם לפגישה לייעוץ כל המשפחה או רק הורייך ואח הצעיר ותדברו וכל אחד יספר את מה שהוא מרגיש ...איש המקצוע יוכל לתת לכם דרכים להתמודד ופתרונות מעשיים שכל אחד מכם יצטרך להיות חלק מהם...כדי לשמור על תחושה נעימה בבית. ובגלל חוסר המעורבות שלו בסיפור - סביר להניח שאמך כן תקשיב לעניין ואפילו אח שלך יקבל את דעותיו בנושא. שווה לנסות, ומי שלא מנסה מפסיד!!!! אין סיבה שאת תסבלי בבית שלך , בית אמור להיות מקום שכייף לחזור אליו שיש בו חום ואהבה ...שנעים לך להיות בו שיש לך שם את המרחב המחייה . מקווה שעזרתי...(אצלי בבית גם היו בעיות בין האחים ואימי רצתה ללכת לייעוץ משפחתי אבל אבא שלי התנגד בכל תוקף - רק היום אחרי 30 שנה הוא מבין פסיכולוגים יכולים לעזור). מקווה שעזרתי, ד.

פסיכולוג לא יכול לעזור, כי הם פשוט

לא אוהבים אותי, והוא לא יכול לגרום להם לאהוב אותי. למשל ברגע זה קרה משהו, לא משנה מה, הם הלכו בלי להודיע למרות שהם ידעו שרציתי שהם יקחו אותי לאנשהו, ובגלל שלא הייתי מרוכזת לא שמתי לב שהם הולכים, הם לא אמרו שהם הולכים, והכל בגלל שלא רציתי לבוא איתם לאן שהם הולכים (תירוץ מאפן) אחרי 2 דקות שהם הלכו הם לא היו מוכנים לחזור לקחת אותי שהתקשרתי וביקשתי. הם אמרו לי שהם יכולים אבל הם לא יעשו את זה, שאלתי למה ואבא שלי אמר (באופן די מפתיע) בגלל שאנחנו לא אוהבים אותך. ושוב אני יושבת ובוכה כי נמאס לי שהם עושים את זה, ואני לא יודעת מה לעשות.

צר לי על הסיטואציה שקרתה לך ...

וזה בוודאי לא קל לקבל אמירה שכזו מהורה... אני חושבת שהמצב חייב טיפול אם זה רק את עצמך או עם כל המשפחה ... נכון, הפסיכולוג לא יגרום להורייך לאהוב אותך יותר...אבל יכול מאוד להיות שהוא יצליח לעורר אותם ולהאיר להם דברים שהם לא רואים....או להציע להם גישה שונה מזו שהם משתמשים. קשר בין הורים וילדים הוא קשר מסובך ומסורבל - אצל כולם !!! אולי כדי לך להכנס לפורום "ייעוץ פסיכולוגי " שם עונה פסיכולוג על השאלות של האנשים ... תספרי את הסיפור עם כל הפרטים שנתת כאן, אולי לפסיכולוג שם יש רעיון או דרך לעזור לך... מה את אומרת? שווה לנסות לא? ד.

אני עושה את זה ...כי אני מרגישה

שיש בנו הרבה מן המשותף, כשאני הייתי בגיל שלך לא היה לי את הפורומים לא ידעתי שיש לי את היכולת לשנות, אני מרגישה שבאיזה שהוא מקום את יכולה לשנות הרבה יותר ממה שאת מרגישה - שאת באמת יכולה... יש משפט שלוקח אותי לאורך כל החיים שלי : יש פיתרון לכל בעיה חוץ ממצב אחד !!! - מוות!!! אחרי שבן אדם מת אין לו פיתרון ולכן אני מאמינה שהמאבק של נערים\נערות בגיל 14 + הוא העובדה שאנחנו נאבקים על היכולת שלנו לדרוש חיים טובים, חיים מלאים באהבה, חיים מלאים בביטחון וחיים מלאים במרחב מחייה - מה שמאוד קשה לעשות כשאתה גר עם הורים ואחים וכל אחד מושך לכיוון שלו. לגבי הסיטואציה שסיפרת בתגובה האחרונה ...אני חושבת שאת יכולה לעשות שני דברים: לשים את הדברים שאבא שלך אומר בצד ...נכון, זה מאוד קשה אני (קרובה לגיל 30 רק היום לומדת לעשות את זה ) לא לתת להם משקל כלכך גבוהה ולקחת אותם כלכך קשה רגשית,...אלא להיפך תני לדברים האלה משקל של חוזק ...אם הוא אומר שהם לא אוהבים אותך או שהוא לא אוהב אותך...זו הבחירה שלו!!! ולפעמים אפשר לגלות שיש אנשים שלא תמיד יאהבו \ יתחברו אלייך ויש אנשים שכן יתחברו יותר...אולי זו גם הדרך שלו לגרום לך, לעשות מה שהם רוצים. והדבר השני, זה להתחיל להיות יותר אחראית עם הכסף שאת מקבלת...את רוצה הסעה להגיע לאיזה מקום...תשמרי את הכסף הזה לנסיעות באוטובוס נסיעות במוניות שרות...ותעזרי יותר באחרים במקום בהורים...כמו באחים שלך, יש להם את האוטו תקבעי איתם שהם מסיעים אותך למקום שאת זקוקה בגלל שבאותה השעה אין אוטובוסים ... העובדה שאין לך רישיון נהיגה עדיין ורכב לא אומרת שאת לא יכולה להתמודד עם המצב בצורה עצמאית...!!!! וגם לגבי הריבים עם האח תתעלי על ההצקות שלו - תעבירי את זה הלאה, אמא שלך אוהבת אותו יותר, שתאהב... זה עדיין לא אומר שום דבר לגבייך ... אני חושבת שהסיבה שהיא עושה את זה, זה שהיא מוצאת בו את הילד הצעיר שזקוק לעזרה תמיד, דורש את מלוא תשומת הלב...ויכול מאוד להיות שהוא מאוד מניפולטיבי - מצליח להשיג את מה שהוא רוצה בדרכים שלו... ואולי גם ש"כל העולם " סובב סביבו ואת נדחקת לצד בגלל שהוא כלכך דורש. תהי חזקה בפנים, ותדעי שיש עוד המון ילדים כמוך שמרגישים ככה כלפי ההורים... ומה שאני למדתי בגיל מאוד צעיר (בפחות או יותר בגילך) זה שאני חייבת להיות האמא של עצמי !!! למה? כי "לא היה לי " את הקשר של אמא ובת - אחותי היתה זו שהיתה איתה בקשר טוב, וכשאני ניסיתי לדרוש דברים היא פשוט לא היתה שם... אחת הסיטואציות שאני זוכרת זה שרציתי לקנות חזיה הראשונה שלי, ביקשתי ממנה שתבוא איתי לקנות, אז היא אמרה לי : אין בעיה אני אתן לך את הויזה ותקני לעצמך....העניין הוא שלא רציתי את הכסף שלה, אלא את הנוכחות שלה כאם, שתהי שם בשבילי..והיא לא היתה וגם אחרי זה היא המשיכה לא להיות...!!! (זה נשמע אולי מאוד טפשי, אבל בשבילי הנוכחות שלה היתה מאוד חזקה - כמו שבשבילך הנוכחות שלה שהיא קונה לך דברים חשובה לא פחות. מקווה שעזרתי במשהו, ד.

תודה רבה!

אני באמת מצליחה די להתעלם מזה. הקטע עם הנסיעות זה לא ממש בעיה. זה היה משהו חד פעמי, בדר"כ הם מסיעים אותי לאן שאני רוצה. לבצפר אני נוסעת באוטובוס, אז יש לי כרטיסיה אז אני לא צריכה לקנות בעצמי. שני האחים שלי, אחת בצבע שהיא שונאת אותי שנאת מוות וגם פעם אמרה לי הלוואי שתמותי (אבל כל כך לא אכפת לי מהז*** הזאת), והשני נוהג כמו מטורף, שאני מתפלאה איך לא קרה לו כלום. לפני כמה זמן הוא וחברה שלו לקחו אותי ואת האח הקטן לאנשהו, וחברה שלו נהגה כמו מטורפת. אמרנו לאמא שלנו על זה, והיא משום מה סיפרה את זה לאח הגדול שלי, שעכשיו הוא אמר שהוא לא לוקח אותי לשום מקום (כי לכלכתי עליו. מי לכלך? כולה אמרתי שהיא נוסעת כמו משוגעת) אבל יותר טוב, כי זה ממש מפחיד ליהיות איתו באותו שהוא נוהג. טוב לי לדעת שאני לא היחידה שאמא שלה נותנת לה את הויזה שהיא הולכת לקנות משהו (מה מוזר בזה? במקום להביא לי מזומן היא מביאה לי ויזה...) שוב, תודה רבה. עזרת לי המון.

למעלה