נסיון ראשון במסכת השידרוגים

נסיון ראשון במסכת השידרוגים../images/Emo124.gif

לכבוד הקיץ החליטה מועצת המשפחה שהשף יתעלק על החמיצה הקרה. פאנל הטועמים כלל 7 קורבנות, מגיל 10 עד 70. במאמר מוסגר כדאי לציין שהח"מ מכור לחמיצה קרה, בעוד יתר חברי הפאנל נעו על הסקאלה שבין "לא מכיר אבל אשמח לנסות" לבין "בסדר, בסדר, אני אטעם את המיץ האדום הזה אבל בתנאי שתביא לי משחק חדש לגיים-בוי". התחלתי עם המתכון של דוד ממיתר. כפי שאמר דוד: פשוט ומצוין. אצלנו לא אהבו אותו עם תפ"א חמים אלא צח, קר מאד, ועם כף או שתיים של שמנת חמוצה מעורבבת בו היטב. יצא מאד דומה למה שהסבתא שלי היתה עושה. 4 טועמים אהבו את זה, אחת אמרה ש"זה בסדר" והסתפקה בטעימה אחת, ו-2 היו מנומסים. הנסיון הראשון היה לשחק עם המרקם. החמיצה (ללא השמנת) יצאה כמו מיץ מסונן. השמנת מרככת את המרקם, אבל בכמות אותה הוספנו (כף אחת ל-200 מ"ל חמיצה) זה לא הספיק. אז הלכתי על חלמון ביצה, אותו הוספתי לחמיצה המוכנה: 1 ק"ג סלק 1 כפית מלח מיץ מלימון אחד 2 כפות סוכר 1 חלמון עוד 2 כפות סוכר - שוטפים, קולפים ופורסים (או מגררים) את הסלק. - שמים בסיר, מוסיפים מים בכמות כפולה מכמות הסלק, מוסיפים כפית מלח ומביאים לרתיחה. מקפים את הקרום המצטבר על פני המים. - מוסיפים מיץ לימון ו-2 כפות סוכר, ומרתיחים עד שהסלק מתרכך. - מסננים ומצננים. - טורפים את חלמון הביצה עם 2 כפות סוכר. מוסיפים כוס מהחמיצה הקרה ומערבבים היטב לקבלת נוזל אחיד. מערבבים היטב את הנוזל שהתקבל בחמיצה הקרה. - הגשה: מוזגים לכוס, מוסיפים כף שמנת חמוצה ומערבבים היטב לקבלת נוזל אחיד. פילוג הטועמים לא השתנה, אבל הארבעה שאהבו את הגירסה המקורית אמרו שהגירסה הזו יותר נעימה לשתיה. הנסיון השני היה לשחק מעט עם הטעמים: החמיצה היא בעלת טעם חמוץ-מתוק, ורציתי להוסיף לה לווית טעם עוקצנית (tangy). לא להפוך אותה לחריפה, אלא להשתמש בעוקצנות כדי להדגיש את הטעמים האחרים. רציתי גם להפחית את כמות הסוכר (שנקבעה עפ"י חוות דעתה של נציגת מזרח אירופה האוטנטית ביותר במשפחה, הלא היא מאמא-סו) מבלי להסתכן בתפלות. אז הוספתי 1/2 כפית גרגרי פלפל שחור שלמים ובצל לבן אחד, קלוף ופרוס (בשלב הוספת הלימון והסוכר, לאחר הרתיחה הראשונה), והפחתתי את כמות הסוכר ל-3 כפות (כף וחצי בבישול ועוד כף וחצי עם החלמון). מאמא-סו העדיפה את הגירסה המבוצלת (אמרה שכך הכינו חמיצה בבית אמא) אבל לא אהבה את הוספת הפלפל השחור (מאותה סיבה). הסו-שף והפיקולו הבכור העדיפו את הגירסה העוקצנית אך חשבו שעדיף יותר פלפל ובלי בצל, ו-3 הפיקולו הצעירים יותר עיקמו את האף. אז ניסינו גירסה נוספת, בלי בצל (ועם פלפל). במקום להגדיל את כמות הפלפל הארכתי את משך הבישול בכמה דקות. השתפר. לסיום, כדי לרצות גם את הטועמים הצעירים יותר, הלכתי על משהו שונה. לא להגשה בכוס, אלא במאג ועם כף. הנסיון הראשון לא הבריק, השני זכה לתשואות: 1 ק"ג סלק 1/2 ליטר מים 1/2 ליטר מיץ תפוחים 50 מ"ל מיץ לימון 1/2 כפית מלח 300 מ"ל יוגורט 1 מלפפון מקולף, מגולען וחתוך לקוביות קטנות 2 צנוניות קטנות מקולפות וחתוכות לקוביות קטנות - צולים את הסלק: שוטפים ומקרצפים (לא מקלפים), עוטפים בנייר כסף ואופים בתנור (150 מעלות) כשעה וחצי, עד שמתרככים. מצננים מעט ומקלפים בעודם פושרים. - 1/4 מכמות הסלק חותכים לקוביות קטנות ושומרים בצד, ואת היתר מגררים גס ומניחים בסיר עמוק וכבד. - מוסיפים לסיר מים, מיץ תפוחים ומלח ומביאים לרתיחה. - מנמיכים את הלהבה לבעבוע עדין ומבשלים 15 דקות. מקפים את הקצף. מצננים לטמפ' החדר. - מערבבים 1/4 ליטר יוגורט עם כוס חמיצה וטורפים לקבלת נוזל אחיד. מוסיפים בהדרגה את יתר החמיצה תוך טריפה מתמדת. מצננים במקרר. - הגשה: מגישים בקערה עמוקה (מאג). מניחים בעדינות על פני החמיצה כף אחת של יוגורט, ועליה מעט קוביות מלפפון וצנונית.

אני אגלה לך בסוד ../images/Emo11.gif

(בואי הצידה, שאף אחד לא ישמע) שבעוד כחצי שנה הח"מ ומשפחתו עוברים סוף סוף למעונם החדש, ובו חדר צעצועים מצויד היטב וגם פינת ארוח נעימה, ואז זומם הח"מ להזמין כל מיני ג'יראפות וחיות אחרות למען יתנסו במעדני השף הלבוש ואולי, כטוב ליבם ביין, אף ילמדו אותו את רזי מטבחם. (קדימה, להתפזר, שלא נעורר חשד)

terroir

New member
מרשים ביותר

המועצה אכלה משהו מלבד סלק בימים האחרונים?
אולי בגלל שאני עדיין ילד בנשמתי (וגם לא פולני, לפחות לא במוצא), דווקא הגירסה האחרונה שלך מאוד מוצאת חן בעיני, ותנוסה בהזדמנות. נשמע יופי של שדרוג. ומעבר לזה, רק מקריאת הסיפור והדרך שבה נולדו המתכונים צץ לי רעיון משלי... ומאחר ואני איטי הרבה יותר ממך, כנראה שיעברו כמה ימים טובים עד שאגיע לזה. תודה רבה.

המועצה איימה באינתיפאדה אם עוד סלק

אחד ייראה בבית. הושגה הודנא זמנית לפיה אין סלק למשך שבועיים.

הגירסה ההונגרית - מסלק מוחמץ

בגירסה ההונגרית מחמיצים את הסלק במי מלח כשבוע, ומשתמשים בנוזל ההחמצה כבסיס לחמיצה. מעולם לא טרחתי ללמוד מאמי את המתכון המדוייק (למרות שכילדה אהבתי מאוד את החמיצה הקרה בתוספת פלחי תפו"א חמים). אני יודעת שהוא עובה בחלמון לאחר הרתחת מי ההחמצה. "בקולחוז" בו אני חיה ניסיתי פעם אחת לאכול מהחמיצה בגירסה הפולנית ואם לבטא בעדינות... זה לא זה... בנסיון להחמיץ את הסלק עם מיץ לימון או חומץ חסר "עומק"המתקבל במהלך ההחמצה הממושכת. אולי יש כאן מישהו שמכיר ותוכל לנסות לשחק גם עם הגירסה הזו.

ענת סלע

New member
בורשט משודרג

בורשט שרימפס כף חמאה בצל קצוץ 500 גר' פטריות קצוצות חצי ראש כרוב (בינוני) חלוט קצוץ כף קמח ליטר וחצי נוזל דגים 4 סלקים גדולים מבושלים קלופים מלח ופלפל לשרימפס : 16 שרימפס נקיים קלופים כף שמן זית מלח ופלפל כף קמח לקישוט : עירית קצוצה זיתים שחורים מגולענים, מאיכות טובה. בסיר גדול ממיסים את החמאה ומאדים את הבצל, מוסיפים את הפטריות והכרוב ומקפיצים. מוסיפים את הקמח ומערבבים היטב. מוסיפים את נוזל הדגים ואת מחית הסלק.מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש. ממשיכים לבשל כעשרים דקות נוספות. מסירים מהאש. במחבת מחממים את שמן הזית. ממליחים ומפלפלים את השרימפס וטובלים בקמח. מנערים מעודף ומטגנים בשמן עד שמתקבל צבע זהוב עז. מעבירים את השרימפס לצלחת הגשה. יוצקים מהמרק. מקשטים בעירית קצוצה וזיתים ומגישים.

אז הנה המתכונים, בנסיון לעמוד בכללי

הפורום: למרות שסבתא שלי - לא מכירה בהם. נקודה. ולפני זה שאלה לשף הלבוש: איזה מיץ תפוחים? הבורשט של סבתא: לדבריה בורשט אוקראיני במקור, עם שדרוג פולנו-יהודי... כרוב שלם חתוך לפרוסות דקות. 2 גזרים שלמים. 2 קישואים שלמים. 7 סלקים קלופים חתוכים לרבעים. 2 תפוחי אדמה קלופים חתוכים לרבעים. שורש פטרוזילה קלוף. שורש סלרי קלוף עם עלים. צרור עלי פטרוזיליה ושמיר נקיים (שדרוג שלי - אני מוסיפה גם מעט כוסברה). קורט מלח פלפל גרוס טרי שום טרי כתוש (2 שיניים) מיץ מחצי לימון כפית מחוקה של סוכר. קופסת רסק עגבניות (או מה שאמה עושה: מטגנת בצד על מעט שמן את השום עם 2 עבניות בשלות קלופות עד שמתרככות ורוב המיץ מתאדה, ומרסקת דרך מסננת עם עלי מעץ). השדרוג של סבתא: עצם בקר עם מעט בשר למרק. (פרשנות של אמא: הולך נהדר גם עם כנפיים או גרונות, או שוק הודו מעושנת, או נקניק פולני חתוך לקוביות). אם משתמשים בבשר: יש להכניס את הבשר לסיר עם מים לבישול קודם לחצי שעה ולהסיר את הקצף במהלך הבישול. (לא כולל אם משתמשים בנקניק). שמים בסיר: בשר, כרוב, תפ"א, סלק, גזר, קישוא, שורשים ועלים. ממליחים קלות (קורט), מוסיפים מים עד שהכל מכוסה, ומרתיחים. לאחר הרתיחה, מכסים את הסיר חלקית ומורידים את האש לבישול איטי 45 דקות. הבישול מסתיים כשנועצים את המזלג בסלק והוא רך. דולים מהמרק את הסלק והגזר וגוררים אותם בפומפיה גסה. את המחית מחזירים לסיר. בשלב זה מוסיפים את מיץ הלימון, הסוכר, הפלפל, השום, רסק העגבניות, ומביאים לרתיחה שניה. זהו המרק מוכן. להגיש עם הרבה כיסונים, ואפשר עם כף שמנת מקושטת בעלי שמיר.

../images/Emo51.gif ננסה בקרוב

בורשט אוקראיני יהיה אחד הנסיונות הבאים, מיד כשירשו לי להכניס שוב סלק הביתה...
לגבי החמיצה הקרה המשודרגת: השתמשתי במיץ תפוחים סחוט טרי. והערה נוספת: שכחתי לציין במתכון שהמרק סונן לפני ההגשה.

מעניין. מזכיר בורשט אוקראיני אבל

עם שרימפס במקום בשר. האם ניסית את המנה? אני (עדיין) לא ניסיתי, אבל איכשהו נראה לי שבשר, ובמיוחד בשר מעושן, ילך טוב יותר מאשר שרימפס.

למעלה