"נסים"

"נסים"

הודעה שלי שמועתקת מפורום אחר: היתה לי שיחה עם חבר לעבודה שומר מצוות, השיחה עוררה הרבה מחשבות בכמה כיוונים. אחד מהם היתה על "נסים". הוא טען שהניסים קיימים וקורים סביבנו אלא שאנו בני האדם "לא רואים" אותם. עבורינו נס אמור להיות דרמטי וצריך להיות בולט לעין, ולכן מהיבט כזה אנו מגבילים את עצמנו מלראות שהם קיימים. זה היה מענין. בשבילי פירושו היה שאנו חיים במימד אחד אולי יותר, ולו הרחבנו אותו היינו "גדלים" מהשפעת ההבנה-ראיה שנגלית לנו. הלאה מזה נראה לי שהשיחה מתאימה לפורום תאולוגיה הנסיון שלנו כבני אדם להבין את מעשי בורא עולם..(קטנים מדי) ממשיכה את גלגול המחשבה איתכם. האם אחת הסיבות לדעתכם להיווצרות האמונות השונות היא להפיג את הפחדים שלנו בני האדם (גם חוסר היכולת לתת הסברים) למי מה אנחנו, לפלא שסביבנו? כמה אמת אפשר אם כך לתת לאמונה שהתפתחה? (מכל סוג) דליה

זו אפשרות אחת

הדת כמגן מפני פחדים (וגם פשוט מצבים שבהם לא יודעים מה לעשות) אפשרות נוספת היא הדת כאותו חלק באדם ששואף למצויין יותר, גבוה יותר, מעמיק יותר, עדין ומשוכלל יותר. אותו חלק בנו ששואף אל האור, והידיעה שמאחרי מסכי התופעות החמריות ישנם עולמות בלתי נראים אשר מושכים בחוטים.

מסכימה

שאלתי התיחסה אומנם רק לחלק ה"גלוי לעין", אבל לחלוטין מאמינה שיש הרבה מעבר לנגלה. חושבת שבקנה מידה שלנו, במימד שבו אנו חיים כבני אדם אין לנו את הכלים לדעת יותר (לא מסוגלים), אלא להאמין. ומי שנפתח לחלק הרוחני שבו (בנו) הדת נותנת את הקרקע להגביה ולהעמיק. תשובתך חיזקה בי מעגל. תודה

loquado

New member
היי דליה

אתייחס לדבר הבא שאמרת: "האם אחת הסיבות לדעתכם להיווצרות האמונות השונות היא להפיג את הפחדים שלנו בני האדם (גם חוסר היכולת לתת הסברים) למי מה אנחנו, לפלא שסביבנו? כמה אמת אפשר אם כך לתת לאמונה שהתפתחה? (מכל סוג)" אני מכיר כמה וכמה חיי אמונה של עמים שונים ובעיני האמונות לא כל כך שונות...אלא יותר דומות ומשותפות. בהמון סיפורי בריאה והסברים על מהות ומטרת הקיום האנושי מפינות תבל שונות מוצאים דברים כה דומים ,שהאפשרות שמישהו טרח להפיץ אותם ושיכנע אנשים באמיתותם אינה נראית סבירה. ההסבר הנפוץ לגבי היווצרותן של האמונות על ידי הצורך להסביר אינו משכנע. נסי לשכנע מישהו שמישהו אחר בא לכאן מכוכב אחר כדי לעזור...-אני משער שלא כל כך קל יהיה לשכנע אותו לאמץ את הסיפור. ויש את העניין של המרחקים, ובעיות עבירות, ואימוץ מנהגים, שההסבר ה"אקדמאי" הזה די מעליב את תבונתנו. אנשים אף פעם לא היו טפשים, ולמכור "לוקשים" לגבי הבורא ולשכנע בהם את כ העולם נראית לי כמשימת חיים של מיליון איש שהתאגדו במיוחד למטרה זו... העניין בנקודה הזאת שבענייני אמונה קשה מאוד לשכנע את הזולת בצורה מנטלית בצדקת דרך זו או אחרת. זה יותר עניין חוויתי. אין אף אדם שיכול בצורה רציונלית להסביר את מהירות ומימדי התפשטות הנצרות ואחר כך האסלאם ע פני חצי עולם... למה שמישהו יסכים לקבל על עצמו דת ומנהגים חדשים ?! -ויש לזכור שהעולם בתקופות קדומות לא היה בדיוק כפר גלובלי קטן עם אינטנט ורדיו להפצת רעיונות, כך שאפילו מבחינה הגיונית גרידא ההסבר הנפוץ הזה למקור האמונות רעוע ומטעה (במילים עדינות). באחד מהמקרים בהם בדקתי מיתולוגיות ואמונות שונות לגבי החיים שלאחר המוות נדהמתי לגלות את אותו תיאור במדוייק לגבי תפקידה של יישות מסויימת שמופיעה בתרבות הסינית וב...יהדות ! -------------------------------------------------------------------- לעניין הפחד: דתות מסויימות התפתחו למערכות אורתודוקסיות שבינהם לחיי דת אמיתיים איני רואה הרבה קשר. אנחנו לא מגבילים את עצמנו מלראות, אלא פשוט שכחנו. רובנו פשוט לא מכיר את הדרך להתבונן בדברים, לחוש בהם כהוויתם. הפחד והחשש הלא נכונים הם הדברים שמשפיעים כרגע יותר מכל על המין האנושי וידם של מנווטי האורתודוקסיה מהדתות השונות די השתמשה בו והעצימה אותו. היום חזרה לדת בערביי ישראל נעשה לרוב על ידי פחד מהגיהנום. גם בנצרות הפחד מהגיהנום היווה מנוף לגיוס מאמינים (מבוהלים או מאמינים?) ולצערי גם ביהדות מדי פעם מישהו מרים אצבע מוכיחה ומאיימת...וחבל פחד וחשש נכון היה גורם להתעשתות המין האנושי... ניסים קורים לך כל הזמן. העובדה שהגוף שלך מרפא את עצמו, העובדה שתודעתך נשארת צמודה לקיומך ואינך מתחלפת עם אחת של מישהו אחר, העובדה שאת זוכרת את כל שחווית עד כה,העובדה שאת יודעת להשתמש במילים,העובדה שאת קיימת בכזה גודל צורה ויכולות רק מעצם תיהלוך של שניצלים אוויר ומים :)) -...כל אלה הם ניסים. ואם הם לא, מי יודע להסביר אותם ?! פחד מהסוג הנכון לא אוכל ללמד אותך, אך אישית אני "דואג" לבדוק מדי פעם שאני עדיין מפחד בצורה הנכונה. אפשר להפסיד הרבה כתוצאה מתחושת שאננות. שתהייה לך שבת "שאלתית"... :)

תודה על תשובתך לוקוואדו

הרחיבה לי את המחשבה. הפחדים שדיברתי עליהם הם בודאי לא החלק העיקרי להיווצרותם של האמונות שעל בסיסם אפשר היה "לשכנע" רבים. אך מניחה שהיה באמונה גם מענה/מפלט לחששות בעולם הקדום לתופעות שונות. מענין בכל אופן לתהות על היריעה כולה של התולדה והמסר באמונות, למרות כל הדברים הנאמרים רבות עליהן עדיין אני חשה שזהו דבר גדול ולא נתפס (חלק מזה אמרת) לא הגענו ללמוד ולקלוט את עומקו (ומה פירושו יהיה מבחינתנו). עוד ישנה דרך.. בענין הנסים הבנתי/חשתי מאותה שיחה שמדובר בנסים יותר מכאלה שפסקנו לתת את הדעת עליהם. אלא למאורעות חיים... ושלא אל כולם אנו ערים ומודעים (אולי יכולנו לשפר או לשנות כיוון לו היינו?) ואני כאן לא כדי לתת לפחד פרופורציה, אלא להבין ואולי להגיע למסקנות שיטיבו עמי שלא הייתי מגיעה קודם. תודה שוב. דליה

loquado

New member
הקשרים

היי דליה פסיכולוגים ותיאוריות נפשיות שונות מדברות על ה"כמיהה לחזור לרחם" ההנחה היא שיש בנו "משהו שזוכר" את המקום שממנו הגענו וקיימת כמיהה או זיקה לשוב לשם. למעשה מדובר בעוד ביטוי לאחד הכוחות החזקים בבריאה. הנה דברים מספר קהלת : "...סובב הולך הרוח ועל סביבותיו שב הרוח" אם הכוח רב ההשפעה הזה ("פושע תמיד חוזר לזירת הפשע" ועוד אלפי דוגמאות) היה אוחז "לופת בעורפנו" כראוי, היינו מרגישים דחף דתי בלתי ניתן לעצירה לחתור חזרה וללא לאות לכיוון המקור. צורת וסגנון החיים הנוכחי מקשה עלינו לזהות ולהגיב לדחף הזה, ולמעשה מזה זמן רב אנחנו (המין האנושי) נמצאים בתהליך ניוון . המילה פחד בהיפוך אותיות = דחף הפחד של הניתוק. (ניתוק = תינוק בהיפוך אותיות) הדחף לחיבור. הניתוק והמסע לכיוון החיבור מאותו דבר שהביא להופעתנו על פני כדור הארץ. שהביא להופעת כל הדברים הקיימים.

dav96

New member
יש ניסים בכל הדתות

שלום לך דליה יש ניסים והם מתרחשים כל יום, ולא רק אצל היהודים, זאת הסיבה שקמו להם דתות רבות , כי הם יודעים שבורא עולם קיים, פשוט האנשים הפכו במשך הזמן לנבובים וחומרים, ואין להם את הזמן בשביל להתעקב, ולראות את הניסים, כי את הנס באותו רגע הם לא יכולים להמיר למשהו חומרי, אני רוצה להגיד שהדור שלנו מבחינה טכנולוגית הוא יותר חכם, אבל מבחינה רוחנית הוא מפגר הרבה אחרי הדורות הקדומים, הדורות הקדומים יכלו לראות את הניסים ויכלו להבין מבחינה רוחנית הרבה יותר מאיתנו, זאת הסיבה שגם עצרה אותם מלהתקדם טכנולוגית, הייתה להם האפשרות להתקדם טכנולוגית, אבל הם ידעו בדיוק למה הם לא רוצים לעשות זאת.

ואולי דאב

בלי קשר למסקנות שאתה מגיע אליהם על סמך הדורות הקדומים זה לא ממש כך? ישנן אמונות כמו במזרח, שמאמינות שרק בהתנתקות מהעולם הגשמי אפשר להגיע להתעלות רוחנית. זו אמונתם. ביהדות אין הקבלה בין היכולת להתעלות רוחנית לבין היכולת להתקדם טכנולוגית (להערכתי) ו..גם אולי התפתחות רוחנית היתה תורמת אפילו להתפתחות טכנולוגית? (לא אצל כולם משערת) וגם כמובן מה שיכול להיות לרועץ אם בחשיבה שלנו ככלל אנו כבולים מדי לחומר. שבת מלאת מחשבות. תודה.

על העולמות הנסתרים וניסים

היו ויהיו מי שיכחישו זאת, אולם אני בדעה שישנם כוחות שפועלים בעולם אשר לא ניתן להסביר אותם באמצעות הרציונל המקובל. יכולות להיות לכך מספר סיבות: 1. החוקיות של סיבה ותוצאה אינה ישירה או מיידית, משום שאירועים כאלה שייכים למסגרת רחבה יותר של נסיבתיות.כמו כן ייתכן שאיננו מבינים את המנגנון ולכן איננו מבינים מה גרם לתופעה להתרחש. 2. הכוחות הפועלים אינם ברי מדידה בסקלת החישה שלנו או בכלי המדידה העומדים לרשותנו, אך יש להם השפעה. 3. יש לנו הנחות מוקדמות אשר מונעות מאיתנו להבין את המציאות לאשורה, אנו מצפים לסוג אחד של תופעה ומתרחשת תופעה אחרת אשר מפתיעה אותנו. הדתות אינן מייצרות ניסים. סביר יותר להניח שהדתות והאמונות אינם אלא תרגומים ופרשנויות לחוקיות הקיימת ממילא. ייתכן שאנשים מסויימים מבינים אינטואיטיבית או כתוצאה מהיקשים נכונים, את החוקיות הנסתרת שמאחרי עולם התופעות, אולם קשה להניח שאנשים כאלה יתרכזו בזרם דתי אחד ויחיד. להפך. סביר לצפות שאינדיבידואלים כאלה יתרחקו מהסברים פופוליסטיים משום שאלה ייתפשו אצלם כעילגים, יחסית לרמת ההבנה שהם עצמם השיגו.

כוח אלוהי

לא נוכל להסביר. אם הבנתי נכון וכונתנו לאותו כוח (או לאו דוקא?) ישנה סתירה בסעיף 1. זה זה לא יוכל להיות הבנת המנגנון לאשורו שבשלב זה נמנעת כתוצאה מהלקות במידע. מציאת הסברים מבוססים. חושבת שזה אינו חוסר הבנה של מנגנון עלום אלא כוח בלתי נתפס מבחינתנו. אם הכונה לכוחות אחרים שאיננו ערים להם עדיין ולדרך פעולתן. מענין.. מסכימה שבקרב אנשים שמתרכזים בקו אחד ויחיד ומתעלים אף לרמות גבוהות, הפתיחות נעדרת כמעט ו"האחרים" נתפשים בעיניהם עילגים.. לדעתי האישית, אין פרשנות אחת נכונה ומוחלטת.. וקבעון אינו טוב ככלל.

platinum4u

New member
ניסים יתגלו רק לאנשים שמאמינים

בניסים. אדם שלא מאמין בנס,גם אם יקרה לו אחד כזה, או שהוא יסב את ראשו וליבו ממנו והלאה, או שיפרש את זה כצירוף מקרים, עשיה שלו וכו'. מעין פרדוקס? רק מי שמאמין בניסים יכולים לקרות לו ניסים.

למעלה