נקודה לדיון: מכשפה בתיקשורת ובמדיה.

RainBird

New member
נקודה לדיון: מכשפה בתיקשורת ובמדיה. מה אתם חושבים על איך שהמכשפה מיוצגת על ידי סדרות טלוויזיה, סדרות, וכדומה? האם הייצוג גם השתנה בשנים האחרונות? כן, לא?
 

Jagreen

New member
הסרט האחרון שעסק בצורה זו או אחרת במכשפות שראיתי היה Silent Hill. הביקורת בסרט כלפי האנשים ששרפו את המכשפות. בעיקרון לפי דעתי במדיה המכשפה עדיין מוצגת בצורה לא כל כך טובה אבל יש יותר ויותר ביקורת על רודפי המכשפות.
 
מקרה שקרה לי אתמול וקשור אולי בעקיפין-יותר קשור לאיך החברה תופסת כיום את מושג המכשפה: במהלך שיעור במכללה שעוסק בתקשורת מטפל-מטופל,הציגו לנו שיטה לבדיקת סוגי אנשים-כיצד הם מתמודדים עם קשיים: האם האדם פועל באמצעות השכל,באמצעות הפעלת דמיון (שזה סוג של בריחה),באמצעות אמונה (באלהות או שומר כלשהו),באמצעות הפגנת רגשות,תשומת לב וכ"ו. השיטה היא כתיבה על אגדה או סיפור שיכול להיות מוכר או מומצא באותו רגע. לפי הדמויות הפועלות ודרכי הפעולה של הגיבור/ה קובעים את המרכיבים הדומיננטיים. במהלך השיעור היה על כל אחד לכתוב סיפור כזה. אני התנדבתי לשתף בסיפור שלי. מן הסתם,כתבתי סיפור על מכשפה שהיא הגיבורה הראשית ועליה להתמודד עם מכשולי החברה ודעותיה הקדומות.המכשפה התגברה על מכשוליה באמצעות כשפים ולחשים שונים ובעזרתם של האלים.סוף הסיפור משמח-רכיבה של המכשפה על מטאטא לאור הירח המלא תוך כדי צחקוק מרושע. ובכן,הכיתה ניתחה אותי לפי הסיפור כאדם שמתמודד עם המציאות באמצעות דמיון בלבד ולא היה מרכיב שכלי כלל משום שלא היה בסיפור שום דבר מציאותי,על אף שהעליתי בו סוגיות מציאותיות כמו רדיפה של החברה ואי קבלתה אליה את המכשפה.כל מושג שהזכרתי :"מכשפה","לחשים","אלים" וכ"ו,סווגו כמושגים דמיוניים. כך שכפי שאני רואה את זה,המכשפה עדיין מיוצגת כפרי דמיון.לא יותר מאשר סדרת פנטזיה הזויה. מעניין כיצד היה מנותח הסיפור בקרב קהילת מכשפים..
 

mbinh

New member
אני היתי מצפה לניתוח שונה אבל כבר נאמר לי שאני תולה תקוות שווא בהמונים.
 

RainBird

New member
דימיון זה כלי נהדר. לולא הדימיון לא היו המצאות, או אגדות או סיפורים או בכלל- תרבות ואמנות. תהיה גאה לשאת את הנס הזה יקירתי ../images/Emo13.gif
 

Jagreen

New member
לא מסכים איתך אגדות וסיפורים הם לא דימיון הם כלי להעביר אמיתות גבוהות יותר, לאנשים ברמה רוחנית נמוכה יותר. כך בעבר היה עם האומנות, האומנות לא הייתה קיימת בעבר בזכות עצמה, היא תמיד שירתה משהו גבוהה יותר, כמו דת או פילוסופיה. האומנות המודרנית היא אומנות דימיונית הקיימת כאומנות סוביקטיבית ואישית.
 

RainBird

New member
אני חושב שהמכשפה מקבלת אהדה גוברת והולכת ../images/Emo13.gif למשל בסידרה מכושפות המכשפות מוצגות כגיבורות ולא כאויבות. אז כן, הם לקחו טרמינולוגיה וויקנית, שיטחו אותה ועשו את המאגיה בתור משהו שמסתכם בכוחות ושיקויי הכנעה, אבל בכל זאת, מבחינת תדמית- זה מעולה. יש גם קומיקס שקראתי לאחרונה כמה מכרכיו Tarot: witch of the black rose שמדבר על שתי אחיות- רואן ורייבן, רואן רוצה לשמור על נתיב הרמוני ולשמור על קשר ואיזון בין עולם המכשפות לעולם האנושי ה"רגיל" ורייבן רוצה להעלות שילטון של מכשפות- אבל התוצאה העתידית של זה- זה זמנים בוערים חדשים. בקיצור גם שם, אחרי שרייבן מבינה את תוצאות מעשיה ומפסיקה, הדמות שלה מוצגת כחיובית ומעניינת- אם כי עוקצנית, ותבנית המכשפה הרעה נשברת. יש עוד אייטמים חברתיים מוכרים- למשל משנות ה50 יש את bewitched- המכשפה היא לא יצור שטני ומפחיד אלא עקרת בית חמודה- עם אימא מעצבנת- אבל שוב, לא רעה. מישהו זוכר גם את the craft? קאוון של ארבע מכשפות- שמצליח נורא עד שאחת נופלת עמוק מידי? זה סרט שמסביר את הסכנות בכישוף, ולמרות שהוא מאוד מעורר מחלוקות בתור "טוב או רע לקהילה" אני חושב ששיטת הקסם שמוצגת שם היא הכי קרובה למציאות שקיימת (השיטה, לא התוצאות הגראדיוזיות). וכמובן שיש דוגמאות נגדיות, אבל הן קטנות יחסית. למשל הקומיקסים של chick שיורדים על כל דבר שהוא לא נוצרי פרוטסטנטי- אבל הם מינורים והפרופגנדה שלהם משעשעת בצורה מרירה כלשהיא. בסרטים של רומן פולנסקי- תינוקה של רוזמרי ומקבת'- המכשפות בכלל מוצגות באור שלילי אפילו יותר ממה שנכוון במקור- אבל זה צפוי כי המשפחה שלו נרצחה על ידי מנסון אם אני לא טועה... מלבד ביקורת על ציידי המכשפות של העבר- שנעשתה נוקבת מאוד במאה העשרים בדיוק בגלל העידן המדעי ולאו דווקא אהדה לכישוף, יש גם תוכניות שעוסקות בכישוף המודרני. ראיתי כבר כמה כאלו בנשיונל ג'יאוגרפיק ודווקא הן הציגו את הזרמים המודרנים בצורה הזויה, אבל חיובית. כל המודעות עולה, ויש מגמה חיובית בהחלט. עוד קומיקס מכשפות, אבל הפעם משעשע- מי שלא מכיר את הרפתקאות החתול גרימלקין. זו דעתי ../images/Emo13.gif
 

Jagreen

New member
גם ספרות הפנטזיה עושה רק טוב לנושא ספריו של רוג'ר זילאזני, מייקל מורקוק ועוד גדולים אחרים.
 

Swicca

New member
ohh.. Arden.. Dont forget the movie "practical magic" where the lovely Nickol kidman plays a witch in a family of witches.. where although it seems like a dark and horrible thing by the neibours it is an act full of love, pain, and all the other shit life throws at us. Also how it ends in understanding instead of hate from the surrounding inviorment after the witches actually admit what they do, thus lifting the veil of mystery and revealing the wonderfull and not so wonderfull world of magic. It has become much more accepted in my view, rather then the "old days" because now everyone knows about it.. at least something and see that although it is mystirious, that if you put your heart to it, you can make it and its not an exclusive thing(at least to some level..). My thoughts on the subject anyhow. :)
 
יש שני צדדים למטבע מצד אחד, מכשפות מוצגות באור חיובי לרוב, בין אם אלה בנות האליוול, סברינה ועוד מ- סמנתה (Bewitched, שנות ה-60). מצד שני, הן נורא מצועצעות ושטחיות לרוב, הקסמים הם פנטסטיים ובשום קונטקסט לא מוזכר שיש גם פן פגני (לא כי כל המכשפות פגניות, אלא שיש הרבה כאלה ולא ניתן להתעלם מכך). קיימים גם סרטים כגון The Craft ופרוייקט המכשפה מבלייר שבאים ומציגים את המכשפות דווקא בפן שלילי יותר, אך ממה שנראה לי, כרגע זה המיעוט. קשה להגיד שהיצוג השתנה בשנים האחרונות, אלא שהיצוג החיובי התגבר. כמו שהזכרתי קודם, כבר בשנות ה-60 היתה סדרה שהציגה את המכשפות באור חיובי (וכנראה עם בעיות נזאליות XD ). יש גם הרבה סדרות טלויזיה וסרטים שאנחנו פחות מכירים, או לא מכירים כלל. מי שרוצה, מוזמן לעבור על כל הפריטים הקשורים למילה Witch ב- IMDB.
 

PurpleFilth

New member
דווקא אהבתי את the craft. לא חושבת שהוא מציג את המכשפה באור שלילי, אלא מציג את העיסוק בכישוף אצל טינאייג'רים מתוך שיעמום באור שלילי. שזה, בעצם, גם דעתו של הפורום הזה ממש. לדוגמא, היחידה בחבורה שהיו לה כוחות מולדים, יצאה מכל הסיפור במצב יחסית טוב.
 
עדיין, למעט אותה מוכרת בחנות, המכשפות נתפסות בתור Weirdos ובתור מי שכל מעיינן הוא כח ועוצמה. במשך חלק גדול מהסרט, גם הדמות הטובה לכאורה הסכימה עם הגישה הזו (ממה שאני זוכר. ראיתי את הסרט לפני המון זמן). ושוב, למעט אותה מוכרת, הכישוף מוצג בתור עניין לטינאייג'רים ותו לא.
 

PurpleFilth

New member
להפך. לא הכישוף עצמו הוא עניין לטינאייג'רים בסרט, אלא מה שהתעסקו בו הבנות. אל תתיחס למוכרת כאל יוצאת דופן שולית, אלא כנקודת התייחסות אליהן. כלומר: לא רק החברה ה"נורמאלית" רואה בעיסוק בכישוף אצלן דבר שלילי, אלא גם מכשפה מנוסה.
 

T i a

New member
אני חושבת שהסרט מראה את הכישוף כמקום בריחה לנוער "הבעייתי". כל אחת מהבנות היתה "אוטסיידרית" עם "בעיות נעורים". וזה מציאותי בעיניי, עכשיו תרימו ידיים מי נכנס לעסקי הכישוף מהצד הזה והתפרעות ההורמונים ../images/Emo13.gif . מה שכן, הסרט בהחלט מדגיש את הכישוף האמיתי כעובר בתורשה.
 
למעלה