מתי המיוחדות הופכת ללא נורמלית?
שאלו באחת התכניות ששמעתי רופא - מתי התופעה הופכת ללא נורמלית? והתשובה היתה - כשהיא מפריעה לתפקוד היומיומי . אינני חושבת שיש הגדרה יותר ברורה ובוטה לעניין איפה זה נורמלי ואיפה לא . זו פונקציה של גיאוגרפיה , מבנה חברתי וערכים תרבותיים ואפילו אופנה . ככל שהעולם מתקדם בגדול אנחנו אמורים להפוך ליותר סובלניים כלפי השונה, מה גם שהרבה מ"השונים" הם בעלי כישורים מיוחדים (גאונים, מגלים, ממציאים, אנשי מחשבים לסוגיהם, יוצרים(אפילו בתחום ההנדסה והאריטקטורה..)שתורמים לחברה רבות . אין זה אומר שצריך להפוך את המיוחדות לערך עליון , כי הרי החברה זקוקה לקודים ומוסכמות כדי לשרוד,כדי לאפשר חוקים שיאפשרו את חיינו בחברה אפשריים . אני מאפשרת לבני להיות שונה רק במידה שהחברה מסוגלת (לדעתי) לקבל זאת . אני גם בטוחה שאם הייתי חיה במסגרת יותר קטנה/צפופה/אורתודוכסית/שמרנית הייתי צריכה לדאוג שהוא יהיה הרבה יותר קונפורמיסט - וזה היה מקשה עליו לתפקד הרבה יותר . לעומת זאת אם הייתי חיה בחברה יותר סובלנית לשונה ופחות "לחוצה" היה לבני הרבה יותר קל לתפקד ולהתאים את עצמו לנורמות , שמלחתחילה היו יותר מתירניות ומקבלות . גם ילדינו "מסתדרים" עם המבוגרים יותר כי הם(המבוגרים) יותר סובלניים בד"כ מאשר חברת הילדים , שהיא בד"כ תחרותית/ביקורתית/חסרת טקט/לא סובלנית וכו'. ואז כשהם גדלים הם מצליחים במידה כזו או אחרת להשתלב בחיים הבוגרים עם יותר סיכויים משחבריהם הקטנים איפשרו להם...