דרך יותר יעילה היא סליחה.
אין לי רצון לנקום כי אף אחד לא עשה לי רע. סלחתי לאנשים שונים שנפגעתי מהם בעבר. אני מצרפת טקסט קצר שכתבתי על סליחה (הוא יופיע בספר החדש שאני כותבת, אגב). בהצלחה! מיכל לסלוח לעצמנו ולאחרים לסלוח. רובנו לא יודעים לעשות זאת או לא מוכנים לעשות את זה. אנו מחזיקים כעס, טינה ותסכול ואי רצון לסלוח לעצמנו או לאחרים. הפעם נלמד איך לסלוח ונתחיל בסליחה לעצמנו. קבלו את כל מה שעשיתם עד היום. פעלתם תמיד לפי הכלים שהיו ברשותכם באותה העת. כך ידעתם לפעול. זה מה שהצלחתם לעשות. קבלו את כל הדברים שעשיתם, כולל המקרים בהם אנשים אחרים נפגעו מכם. אנחנו תמיד פועלים לפי הידע והכלים שיש ברשותנו ברגע הנוכחי. סלחו לעצמכם. עכשיו! אל תשאו בתוככם כאב, אשמה, תסכול או חרטה. כל מה שעשיתם שייך לעבר. המקום היחידי שהעבר קיים בו הוא המוח שלכם. סלחו לכל מה שקרה בעבר. סלחו לעצמכם כי אתם אוהבים את עצמכם ורוצים בטוב עבורכם. אין טעם לייסר את עצמנו על דברים שקרו. האם ראיתם פעם חתול שמייסר את עצמו כי הוא השתין בדשא מסויים ולא בדשא אחר? כמובן שלא. רק בני אדם מייסרים את עצמם שוב ושוב על משהו שכבר היה ממזמן. עצמו עיניים ואמרו פעם אחת בלב ופעם אחת בקול: "אני סולח/ת לעצמי על הכל". הרשו לעצמכם לבכות אם עולה בכם כאב או תחושת הקלה. אתרו אם קיים משהו בעבר שלכם שעדיין לא סלחתם עליו. אם איתרתם דבר כזה, סלחו לעצמכם גם עליו. אתם יכולים לעשות זאת! הסכימו להרפות מהעבר. לסלוח. ועכשיו נעבור לסלוח לכל אדם שנפגעתם ממנו בחייכם. אנו נסלח לאחרים כעת לא בגלל שהם היו בסדר, או שהם צדקו, או שמגיע להם שנסלח להם. הסליחה לא תבוא מהכיוון הזה. נסלח להם מכיוון שהכעס שיש לנו כלפיהם רק פוגע בנו. נסלח להם מכיוון שזאת הדרך שלנו להיטיב עם עצמנו. נסלח להם מכיוון שמה שקרה שייך לעבר והכאב שאנו נושאים בתוכנו פוגע בנו בהווה. כאשר אנו נפגעים ממישהו, אנו סוחבים בתוכנו כאב או טינה או רגשות דומים לא נעימים. אנו נסלח לאחרים כי אנו רוצים בטוב עבור עצמנו, ואנו רוצים להרפות מכל רגש של כאב, טינה, כעס, שנאה וכדומה. הרגשות האלו בתוכנו לא מועילים לנו אלא לוקחים מאיתנו אנרגיה. זה לא אומר להתעלם מהם. ההיפך – אנו רוצים לרפא את הרגשות האלו ולא להחזיק בהם בעקשנות. ישנו דפוס שלפעמים מופיע כאשר אנו נפגעים ממישהו. אנו נפגעים ממשהו ואז יש בנו חלק שאומר משהו כמו – "אין בעייה! ככה הוא עשה לי? אני אראה לו מה זה. אני לא אסלח לו לעולם!". החלק הזה לא תמיד מביע את עצמו במילים. זה יכול לתפוס גם צורה של תחושה. החלק הזה מחליט את ההחלטה הזאת ("אני לא אסלח לו לעולם") מכיוון שהוא פגוע וכך הוא מאמין שהוא מגן על עצמו. החלק הזה לפעמים יכול להחליט גם החלטות יותר גורפות, שלא קשורות רק לאדם הספציפי שנפגענו ממנו. אם מישהי למשל נפגעה מבחור (או אולי מכמה בחורים), על מנת להגן על עצמה, החלק הזה יכול להחליט: "אני לעולם לא אבטח בבחורים" או "אני לעולם לא אבטח בבני אדם". החלק הזה מסב לנו כאב וסגירות, ואינו עוזר לנו לחוש אהובים או נאהבים. עכשיו שחררו את הטינה או הכעס או הכאב שיש בכם כלפי אחרים שנפגעתם מהם. סלחו להם. הסכימו לסלוח להם מכיוון שאינכם רוצים לשאת את הטינה בתוככם. היו מודעים לכך שהם פעלו במיטב יכולתם, לפי הכלים שהיו להם ברגע ההוא. הפעולות שלהם נבעו מהחינוך שהם עברו, מהידע שלהם, מהכישורים שלהם. כך הם ידעו לתקשר או לפעול.