נשים מוכות- מדוע הן נשארות

s h o o s h a

New member
נשים מוכות- מדוע הן נשארות

נשים מוכות- מדוע הן נשארות במעגל האלימות כתבה: אריאלה מלצר מתפרסם באישורה המלא אורנה (שם בדוי), כבת 43, מזכירת מנכ"ל במפעל גדול, נשואה 22 שנים ואם ל-3 ילדים, סובלת שנים רבות מאלימות פיזית, נפשית ומילולית מצד בעלה. אורנה חיה בפחד מתמיד, כל צעד שלה מחושב והיא נזהרת שלא להרגיז את בעלה שמא הוא יתפרץ ויכה אותה. יעל (שם בדוי), בשנות העשרים המאוחרות לחייה, פיזיותרפיסטית בבית חולים, נשואה 6 שנים ואם ל-2 ילדים. כל שנות נישואיהם סובלת יעל מהשפלות קשות מצד בעלה, ביקורת קשה על כל מעשיה וצעדיה וכשמשהו אינו לשביעות רצונו הוא מושך בשערותיה, סוטר לה, צועק, מקלל אותה ומאיים עליה שיתגרש ממנה וישאיר אותה בלא כלום, ללא הרכוש וללא הילדים. אורנה ויעל הן דוגמא לנשים רבות הסובלות מאלימות מתמשכת מבני זוגן ומתקשות לצאת ממעגל החיים האלימים, בו הן נמצאות. אלימות במשפחה הינה תופעה חברתית כאובה מאוד בחיי החברה הישראלית ונמצאת בכל שכבות האוכלוסייה ללא הבדל דת, מוצא, השכלה, תפקיד או מעמד סוציואקונומי. האלימות מפוררת והורסת את המשפחה כולה. אלימות איננה רק מכות והיא יכולה לבוא לידי ביטוי בצורות שונות, לא פחות הרסניות ולפעמים אף יותר, כמו אלימות מינית, נפשית, מילולית וכלכלית. אלימות הינה התנהגות שבה אדם משתמש בכוח (פיזי או רגשי) על מנת לכפות את רצונו על זולתו בניגוד לרצונו. נשים אלו חיות באווירת פחד וטרור, מתקשות לתפקד כראוי בחיי היומיום שלהן, חשות בדידות, אשמה, חרדה, בושה, בלבול, חוסר אונים רב ועוד. חוסר אונים זה הוא נלמד ונובע מתחושת חוסר הערך העצמי, מאיבוד האמונה בכוחותיהן הנפשיים, מהעצמת כוחו של בן זוגן האלים, מרגשות מעורבים של אהבה ושנאה גם יחד ומחוסר ידע על האפשרויות של היציאה ממעגל האלימות ודרכי ההתמודדות היעילות להפסקת האלימות כלפיהן. אז מה משאיר אותן בתוך האלימות? קיימים לכך כמה הסברים מרכזיים: ראשית, פחד ממשי מפני המוות- ההחלטה להישאר נובעת מהפחד העצום עד כדי אימה שכשהן ינקטו צעד כלשהו המצביע על עזיבה, הן מעלות את הסיכון שלהן להיפגע. פעמים רבות, שמעו נשים אלו איומים מבן זוגן כי אם הן תלכנה להתלונן במשטרה או יוציאו צו או יעזבו את הבית הוא ירצח אותן, יפגע בהן, יתאבד, ייקח להן את הילדים ועוד. איומים אלו באים להפחיד את האישה על מנת שלא תעז לשנות את המצב בבית. פחד זה משתק את האישה מלפנות לעזרה כדי להפסיק את האלימות כלפיה. הגבר האלים שמרגיש בתוך תוכו חלש, תלוי, פגיע וחסר ערך אינו יכול לסבול את העובדה שייעזב על ידי אשתו ולכן, יעשה הכול, כולל שימוש בכוח פיזי על מנת להשאיר את אשתו בשליטתו. אומנם, הסיכון עולה כאשר האישה עושה סימני פרידה או עזיבה כלשהם ולפיכך, היציאה ממערכת יחסים אלימה צריכה להיות מתוכננת ומחושבת תוך נקיטת צעדים המבטיחים את בטחון האישה והגנתה ובסיוע אנשי המקצוע המתאימים. סיבה נוספת להישארותן של נשים במעגל האלימות היא תחושות האהבה והשנאה המעורבות זו בזו בעולמן הפנימי כלפי בן זוגן. בשלבים של האלימות כלפיה, האישה המוכה פוחדת, חרדה, כועסת ואף שונאת את בעלה, אך כאשר מגיע שלב הרגיעה והחרטה של הבעל, בו הוא מבקש סליחה ומצטער על מעשיו, היא שוכחת את התנהגותו הפוגעת של הבעל, רואה את צערו והצורך שלו בה, דבר שמחזיר לה את התקווה שהמצב ישתנה הפעם ואת המשמעות והחשיבות שלה לגבי עצמה. כל פעם שתהליך זה מתרחש, היא מגבירה את התלות שלה בו ואת המשמעות שלה בהתאם להתנהגות הבעל. בשלב "ירח הדבש" רואה האישה את החיוב שבבעלה ו"שוכחת" ומכחישה את התנהגותו השלילית. בכך היא מונעת מעצמה את הפסקת האלימות ואף מחזקת את דפוס ההתנהגות האלימה של בעלה בכך שהוא משיג את מבוקשו ממנה. לעיתים קרובות, היא רואה בעצמה אשמה ומנסה לרצות אותו ומכחישה שהיא כועסת עליו. לקיחת האחריות והאשמתה העצמית נותנת לה אשליה של שליטה וכוח, שאם היא תשנה את התנהגותה היא תמנע את האלימות כלפיה. בכך שהיא לוקחת אחריות על התנהגותו האלימה של בן זוגה היא משנה את תחושתה הפנימית מלהיות קורבן ללא שליטה לתפקיד בעל הכוח והשליטה וזה מאפשר לה לשרוד בתוך מערכת יחסים כזו. אך, למרבה הצער, זו רק אשליה. אם אין מה שיפסיק את מעגל האלימות הזה, תהליך זה חוזר על עצמו בתדירות גבוהה יותר, השלבים מתקצרים יותר, העוצמה גוברת ואף נעלמים שלבי החרטה ו"ירח הדבש". כשהאישה חיה במצב תמידי של פחד ומועקה, הבלגה, וויתורים, לחץ ודריכות מתמדת, השפלה ופגיעות חוזרות ונשנות, ניתן לראות לבסוף את התפוררותה של נפש האישה. ככל שעובר הזמן, האישה מרגישה שיכולתה לשלוט בחייה הולכת ופוחתת, היא מרגישה שהיא בדרך ללא מוצא ומעמדה כקורבן הולך ומעמיק. נוצרת תחושה כללית של חוסר אונים להתמודד עם המצב. בנוסף לכך, נשים רבות חונכו להעדפת טובת הילדים, הבעל ושלמות המשפחה על פני טובת עצמן. האישה נתפסת כאחראית במידה רבה לאיכות חיי המשפחה והיא חשופה, לעיתים, לביקורת משפחתית וחברתית נוקבת. שנים חונכו הנשים להיות רגישות, מבינות, תומכות ודואגות, מוותרות ומתפשרות. זו הסיבה שנשים רבות רואות את עצמן כאחראיות על האלימות כלפיהן, מאשימות את עצמן, רואות את עצמן ככישלון ומתביישות להוציא את הסוד החוצה. ככל שמופנות כלפיה יותר ויותר ביקורות והאשמות כך היא חשה בדידות גדולה וגוברת תחושתה העצמית ככישלון, כלא שווה וכלא מאמינה בכוחותיה וביכולותיה. היא חשה תלות מוחלטת בבעלה, שבאמצעותו היא חווה את המשמעות והערך העצמי שלה ובדרך כלל משמעות שלילית ונמוכה כשהיא שומעת שוב ושוב ממנו "את לא שווה שום דבר", "את אפס", "את מכוערת", "מי ייקח אותך?" ועוד. תלות זו ממלכדת אותה בתוך החיים עם בן הזוג האלים במיוחד, שמעורבות גם תחושות של אהבה, רחמים וחמלה כלפיו. יוצא איפוא, שדווקא בזמן שהאישה מבודדת וזקוקה לתמיכה רגשית ולחום ,לאחר אירוע אלים כלפיה, האדם היחיד שמספק לה זאת הוא האדם שפגע בה. סיבה נוספת וחשובה לא פחות היא התלות הכלכלית. לעיתים קרובות, האישה הסובלת מאלימות בן זוגה אינה מורשית לצאת לעבודה בתואנות שונות או אינה רשאית להשתמש בחופשיות בהכנסות המשפחה ללא אישור הבעל או אינה שותפה לחשבון הבנק גם כאשר היא עובדת. תלות זו מגבירה את חששותיה לחיות לבד תוך החשש שלא תצליח לעמוד על רגליה באופן עצמאי. כמו כן, היא חוששת שבצעדים שתנקוט נגדו היא תפגע בעבודת הבעל ובפרנסתו ובכך תיפגע יכולתם לעמוד בהוצאות המשפחה. נשים הסובלות מאלימות בחייהן צריכות לדעת כי הן אינן אשמות באלימות של בן זוגן כלפיהן. הוא אחראי באופן בלעדי על התנהגותו. אף אחת לא ראויה שיפגעו בה, ואין לאף אחד זכות לעשות כך, לא חוקית ולא מוסרית. נשים מוכות יכולות לשנות את חייהן ולהפסיק את האלימות כלפיהן. יש מה לעשות! אל להן להישאר לבד! ישנם אנשי מקצוע שיכולים לעזור להן לצאת ממעגל האלימות של חייהן כמו, המרכזים למניעה וטיפול באלימות במשפחה במסגרת משרד הרווחה הנמצאים ברשויות המקומיות השונות, תנועות הנשים השונות כמו ויצ"ו, נעמ"ת ,ל"א ועוד.

robbar

New member
מה זאת אומרת אין הבדל מוצא דת וגזע

אלימות במשפחה היא בעיה מאוד נקודתית של שכבת אוכלוסיה מרקע מסוים ובעל השכלה מסויימת. אין אלימות במשפחה במקומות אחים למעט מקרים חריגים. אחרי שנים של בילוי במסדרנות בית המשפט- שספק אם גברת מלצר שכתבה את הכתבה בילתה שם גם היא . כל שאוכל לומר הוא ש99 אחוז מהמקרים מקורם במשפחות בעלי השכלה נמוכה - הכנסה נמוכה - מוצא מזרחי או חבר העמים או ערבים. 99 אחוזים ולעתים 100 אחוז. יש לי רשימות של הלקוחות שיצגתי באלימות במשפחה - זאת רשימה שכוללת כ 300 שמות ואין בה אפילו אחד שלא נכנס לקטגוריה הזאת. חוץ מזה הכתבה ארוכה ומאוד מגמתית - מדינת ישראל היא המדינה היחידה בעולם שפוטרת את בעיית האלימות בשפחה החל מהתחלה ועד הסוף בין כותלי בית המשפט יהיה המקרה קל או קשה ככל שיהיה. בכל מקום אחר בעולם יש מרכזי סיו לזוגות והפניות של זוגות למרכזים אלו היא הצעד הראשון. בישראל זה תמיד כתבי אישום שמולידים איבה בין בני הזוג. מדינה מפגרת כבר אמרנו? רוברט

לאו דווקא..

בצורה כללית אתה אולי צודק, אבל זו גם טעות לשייך את זה רק לעדה/מעמד מסוים. ישנם גם מנכ"לים גדולים/מנהלי עסקים- לא מחבר העמים/ערבים/ מזרחים- שגם הם בעלים מכים. ברגע שאתה מכליל רק מגזר/עדה מסוימת, אתה מפספס את אלו שנוהגים כך- מחוצה לה. מבטל את המודעות לכך שזה קיים בכל מקום בכל זמן. אני אישית הכרתי כמה מקרים שהם לגמרי לא מהקריטריונים שהצבת כאן. לכן זו לא גישה נכונה מיד למיין - וכל מי שלא בקריטריונים האלו.. כמעט מייד נפטר מחשד/האשמה.

robbar

New member
אולי תדגימי?

אולי תדגימי באמצעות דוגמאות מהחיים על איזה מנהלים גדולעם קו נטוי מנכלים לא מהגזרה שעליה דיברתי הכו את נשותיהם. אחר כך נוכל לבוא ולומר שזה נכון. סיסמאות כל אחד יכול להפריח. "מנכלים" "מנהלים גדולים"- אני אגיד לך מה הבעיה בזה. הבעיה היא שהופכים את כל הגברים למכים. בואי נצא מנקודת הנחה שכל גבר הוא מכה וכך נשיג את מירב המודעות לנושא. אז זהו שלא - לא כל הגברים מכים. ומי שאומר שכולם מכים יש לו למעשה אג'נדה אחרת שרוצה לבוא ולקבל איזה שהיא טובת הנאה על חשבון המשוואה הזאת . כל הגברים מכים=הנשים הן חלשות=הנשים צריכות הגנה =הנשים צריכות לקבל יחס נועדף בבתי משפט למשפחה וכו'= הנשים צריכות להיות מקודמות במקומות עבודה ללא קשר ליכולת שלהן. הבנת את הפואנטה? אני לא גבר מכה וא ני לא מוכן שיקשרו אותי למעשיהם של אנשים אחרים. מי שמכה - שילך לכלא. אני לא מוכן שיקדמו רבע אישה על חשבוני ושלא יתנו לבת זוגתי שום טובת הנאה בבית המשפט רק בגלל שאשה אחרת במקום אחר קיבלה מכות מגבר אחר גם הוא ממקום אחר. הבנת? רוברט

לא הפכתי אותך לגבר מכה..

וכמובן שלא הכללתי את כל הגברים. אבל גם לשים קריטריונים נוקשים שמגדירים מי יכול להיחשב גבר מכה ומי לא.. על סמך עדה ומגזר.. זה גם לא חכם. למה? כי אתה מתעלם ממצוקות של אנשים/נשים שבמקרה גם הם מוכים אבל לא "מתאימים" למגזר המתאים.. וכן אני מכירה, איזה דוגמאות אתה רוצה? שמות? כתובת? אני אומרת לך שהיה לי שכן אנגלי, עם מקצוע מכובד (רואה חשבון כמדומני) וכל לילה שמענו צרחות מריבות קללות ואחר כך כמה רעשים ורק קולות של האישה.. אז במו עיניי לא ראיתי, אבל כן זה מן הסתם היה הכאה. ובשום מקרה אל תהפוך אותי למישהי שמקדמת "כל הגברים מכים=הנשים הן חלשות=הנשים צריכות הגנה =הנשים צריכות לקבל יחס מועדף בבתי משפט למשפחה" "אני לא גבר מכה ולא מוכן שיקשרו אותי.." מי דיבר עלייך? מדברים על מגזרים והכללות ואתה קופץ בראש. "אני לא מוכן שיקדמו רבע אישה על חשבוני ושלא יתנו לבת זוגתי שום טובת הנאה בבית המשפט רק בגלל שאשה אחרת במקום אחר קיבלה מכות מגבר אחר גם הוא ממקום אחר" תגיד שאתה מפחד מקידום על חשבונך ומעוול שיעשה לך, אין קשר בכלל לאלימות ולמגזרים. אתה מאוד מריר בקטע הזה. וגם אגרסיבי בתגובות שלך בהתאם. הבנת?

s h o o s h a

New member
אלימות במשפחה

בשנת 2002 נערך סקר באוניברסיטת חיפה, ביוזמת משרד העבודה והרווחה אשר בדק את היקף ומאפייני תופעת האלימות כנגד נשים בישראל. עוד נמסר כי בישראל ישנן 141,710 נשים מוכות. המחקר הקיף 2,841 נשים ו-‏510 גברים מישובים שונים בארץ וממצאיו מצביעים בין השאר על הנתונים הבאים: 13% מהנשים נחשפו השנה לאלימות מסוג כלשהו; כ-‏6% מהנשים דווחו על אלימות מתונה או חמורה מצד הגבר בשנה האחרונה; 7.3% מהנשים דווחו על אלימות מינית (גם בשנים קודמות) ו-‏15% דווחו כי אירוע כזה התרחש יותר מפעם אחת במהלך השנה האחרונה. 11.2% מהנשים דווחו על אלימות בשנים קודמות. מהמחקר עולה כי 214,248 נשים היו קורבנות לאלימות במהלך חייהן (11.2% מכלל הנשים בארץ). עוד עולה מהסקר, כי 56% מהנשים דווחו על תוקפנות מילולית והתעללות רגשית בשנה האחרונה, 6% מהנשים דווחו על איומים ברצח ותקיפה פיזית חמורה בשנה האחרונה. כ-‏18% מהגברים דרשו מנשותיהם לדווח להם על צעדיהן, ומנעו מהן לדבר עם גברים אחרים. כ-‏6% מהגברים מנעו מנשותיהם מידע כספי, 4.5% מהגברים ניסו למנוע מבנות זוגם לקיים קשרים עם בני משפחה או חברים, ו-‏31% מהנשים דווחו על לפחות גילוי אחד של שליטה במידה בינונית או גבוהה מצד בעליהם. נמצא קשר מוכח בין מצב סוציואקונומי נמוך לאלימות. אחוזי האלימות גבוהים יותר במגזרים הלא יהודיים, בקרב גברים מובטלים, בעלי השכלה נמוכה, במשפחות צעירות הזקוקות להשלמת הכנסה, שנמצאות בצפיפות דיור גבוהה מהממוצע. במשפחות בהן היסטוריה של אלימות ופעילות עבריינית עולה רמת האלימות כנגד נשים. כמחצית מהגברים והנשים בסקר מטילים את האחריות לאלימות על שני בני הזוג ולא על הצד האלים בלבד. כ-‏30% מהגברים ו-‏23% מהנשים הצדיקו אלימות כלפי נשים כשנשים בוגדות בבעליהן. כ-‏16% מהגברים ו-‏13.5% מהנשים הצדיקו אלימות כלפי נשים כשהאישה מעליבה ומקללת. כ-‏15% מהגברים ומהנשים הצדיקו אלימות כלפי נשים כשהאישה מזניחה את הילדים. 15% מהגברים ו-‏13% מהנשים הצדיקו אלימות כלפי נשים כאשר האישה עשתה מה שברצונה לעשות. כ-‏33% מהגברים ו-‏30% מהנשים רואים באלימות עניין משפחתי פרטי. כ-‏31% מהגברים ו-‏28% מהנשים לא רואים באלימות סיבה לפירוק המשפחה. כ-‏19% מהגברים והנשים מאמינים כי ''לאישה יכול להיות טוב עם בעלה גם אם היא חוטפת מכות''. 15.6% מהגברים ו-‏16.4% מהנשים לא הסכימו לטענה לפיה ''אם הגבר לא מכה בכוונה הוא לא אחראי לאלימות''. לדברי שר העבודה והרווחה, שלמה בניזרי, חסרים היום כ-‏700 עובדים סוציאליים ותקציב של כ-‏20 מיליון שקלים לטיפול בבעיית האלימות במשפחה.
בשנת 2002 היה שר ומשרד רווחה. היום אין. אם כך, כיצד אמורה הבעיה להיות מטופלת אם בחלוף 5 שנים לא השתנה דבר? או לשם דיוק- חלה החמרה במצב המערכות האמורות לטפל בבעיית האלימות הגואה והמתפשטת???

galitgali1

New member
דעתי היא

יש קשר חזק לחינוך של פעם לפני 40 שנה מה אמרו לנו בבית לבין מה שיכול לקרות היום. מצטערת לומר, אבל אני חושבת שאם אותן נשים נשארות במערכת זוגית שכזו עשרים שנה,אין לי ספק שהן מפחדות פחד מוות מהמוות עד שהן מאבדות את שפיותן וחושבות שאם תעזבונה הבעל ירצח אותן - אז למה לא "להנות" עוד כמה שנים מהחיים????!!!!!!!! - כן זאת הנקודה שלהן ואני כמעט מסופקת אם יש אחרת. הפחד הזה ללא ספק הוא פחד שמשתק, מן גידול שהולך ומתפשט ואם את לבד לא תעזרי לעצמך אף אחד לא יעזור לך, גידול שמתחיל מסתם סתירה והולך ומתפשט למימדים בו את כבר מחכה לגזר הדין שלך, את כבר בתת מודע שלך בטוחה שהמוות חייב להסתיים על ידי מי שאת מעונה על ידו כמה שנים. היום - חובה עלינו ההורים להגיע למצב בו אנחנו מנהלים שיחות פתוחות עם הילדים שלנו שאין מצב לאלימות במשפחה כשינשאו - ולא לחשוב שאם הבן או הבת שלנו משדרים לנו שהם מאושרים שחיים באושר אז הכל בסדר, זה שם המשחק, תחייכי ותסתירי את מה שאף אחד לא רואה בין 4 קירות. זאת גם הדילמה - איך אספר לאמא שלי, לאחותי, לחברה שלי שאני, זאת שנשואה למי שהם הכי אוהבים, למי שהם ממש מחבבים - מכה אותי ושאני חיה באלימות? - וכאן אותה אשה נכנסת לדילמה - לכן, בלי קשר לכלום, לשבת עם הבן ולומר לו שחס וחלילה לא יחשוב רגע להרים יד על אשתו ואותו הדבר לדבר עם הבת - לומר לה שלא תתבייש לספר על המכה הראשונה אם חס וחלילה תעבור גם אם הבת תצחק ולא תבין מה רוצים ממה, לתת לה את התחושה, של - לא חשוב תצחקי ממה שאני אומרת לך עכשיו כי ברוך השם את לא שם - אבל אם חס וחלילה תקבלי את המכה הראשונה - תדעי שיש לך משפחה, בעצם זה כמעט קורה בתחילת הנשואין - ואז הבחורה הצעירה דיי מתביישת ואפילו חוששת שעכשיו ינדו את בן זוגה זה שעכשיו רק נישאה לו והיא גם עומדת אל מול הדילמה של לא יכול להיות שהאהבה שלנו מתנצפת ככה באלימות - אבל עם הרבה הסבר מהבית מקדים לחברות אפילו [עוד בהיותן בחורות רווקות] זה עוזר - שכן מדובר בפחד לספר ואם נסיר מהם את הפחד - זה יכול למנוע חיים בצל האלימות.

NRHHO

New member
שבוע טוב..מדוע נשארות...יש מספר תשו

תשובות א. כלכלית אני חושבת שזאת הסיבה העקרית. ב ההוצאות להשכיר דירה ...לפעמים חיבים לעבור מגורים לאיזור אחר...ואז גם מקום עבודה.וכמובן ילדים ג.לא תמיד יש מזונות ואם יש עד שמקבלים ........ ד.היתי בסרט הזה....הבעיה העקרית מקום עבודה עם שכר מנימום קשה להתקים.

למעלה