משל על הנוף, כפי שהוא נראה מכאן...
הקדמה:
אני משערת שלכל אחד מאיתנו הזדמן לראות מה קורה לצמח בעציץ שלא קיבל מספיק אור (הוא נותן צמיחה מואצת לכיוון שיש בו אור, אך גבעוליו דלים וחלשים, ועליו בהירים-חיוורים - וסופו חיים קצרים וחלושים). או עציץ שקיבל יותר מדי מים, וסופו שנרקב.
משל:
במקום שבו אני גרה, נקרא לזה "שכונה", את התכנון של הבנייה תכננו דווקא די יפה. רחובות מצטלבים - חלקם שתי וערב, וחלקם משולשים עם בניינים פינתיים מיוחדים. חלק מהבניינים בני שתיים-שלוש קומות. חלקם דו משפחתיים, וחלקם בתים פרטיים. בין לבין פזורים פנינים ארכיטקטוניים בני 70 שנה (תקרות גבוהות, חלונות מקושתים, בתי אבן של פעם). הקטע של רוחב הכבישים, ורוחב המדרכות - חלש משהו, אבל מי חלם שזה מה שיהיה? לאחרונה אפילו צמחו כאן כמה בניינים גבוהים יותר (כל מיני ענייני תמ"א 38).
לפחות דאגו שבכל 10 מטרים על המדרכה תהיה ערוגה לעץ גדול שייתן צל - שכונה ירוקה ומוצלת, כך חשבו. אם אין חניה, לפחות יש צל. הלכו על פיקוסים חזקים ועמידים, עם נשורת של פירות מרקיבים ותוססים, ואחרי שני עשורים - התברר שהפיקוס, כמו שהוא עולה למעלה, כך הוא גם יורד למטה - ולרוחב... טוב, אז כמה אבני מרצפת נעקרו. נגיד שמונה בממוצע לכל עץ. וגם הכבישים התרוממו קצת והתבקעו.
ובכל התכנון העירוני הזה - ברחוב אחד אף שתיל של עץ לא שרד. אפילו לא אחד. השתילים עלו מעט, ומיד התכופפו והתעוותו. הדיירים ברחוב ההוא התחילו להתרגז ולכעוס.
אין להם צל. אפילו לא קטן.
בזמן שבכל הרחובות הסמוכים משפחות נפגשות בצל לפטפוט חברותי של אחר הצהריים, הם נאלצים להישאר בבתיהם, או להתערבב עם שכני הרחובות האחרים - שמקבלים אותם בחצי ברכה, כיוון שהם לא בדיוק - איך נאמר - כמו כולם. הם יותר רגזנים, מתלוננים רבות על בזבוז חשמל כי כל הקיץ, באין צל, המזגן אצלם 24/7. ובחורף החימום, ושלוליות במקום ערוגות עצים, ולילדים יש יותר כוויות שמש (אי אפשר להחזיק אותם בבית כל היום).
תושבי הרחובות הסמוכים רצו לעזור, אז הם פנו לעירייה.
בעירייה אמרו שיש גבול - וזה ממש לא באחריות ראש העיר שהתושבים לא שומרים על מה שהם קיבלו.
אצל הקבלן שבנה את הרחוב התשובה היתה שיש גבול - הוא, תפקידו לבנות בתים, לא תכנון גינון ונוף.
הקבלן של הגינון התבאס - והתחיל לנסות לברר אם דחפו לו סדרה של שתילים פגומים במקום עצים.
הוא ספג את הנזק, והורה לגננים לעקור ולשתול שוב.
זה לא עזר. אחרי חודש כבר היה אפשר לראות את הנטייה של העצים.
הביאו מהנדסים, מומחי אדריכלות ונוף. פתחו את כל המפות והשרטוטים. עשו "ועדת חקירה". ובאמת הכל נמצא תקין לחלוטין. ללא רבב. אין פגם ברחוב. אין פגם בשתילים.
התושבים של הרחוב הזה, חלקם הצליחו - בקושי - למכור ולהתחפף. ברחובות המקבילים כבר היה פחות נעים לגור עם כל הרעש של המזגנים חורף-קיץ, וגם הבעת הכעס והאי-נחת של השכנים לא ממש הנעימה את יחסי השכנות.
במחווה של ניסיון לחסד - התארגנו כל התושבים לקנות לתושבי הרחוב שמשיות (קצת כמו לנסות לתת קביים למי שמתקשה ללכת). אבל מטבע הדברים שמשיות מתוצרת טיוואן מתכלות מהר, והצל המהותי לא מכסה את הבניינים.
מה אפשר לומר? רחוב של יוצאי דופן. אולי זה הם בעצמם משחיתים את השתילים?
בינתיים מגדלי-הצמחים לנוי שוקדים על נסיונות לפיצוח הגנום של העצים, ועושים כל מיני ניסויים בהשבחה, הזרקת הורמונים ופיתוח חלופות... לשם מוזרם מיטב התקציב למחקר.
יום אחד הגיע איזה בחור (קצת שאנטי) לטייל שם.
הוא עלה למעלה אל מגדל המים - כדי לראות את הנוף מלמעלה.
הרוח המערבית נשבה עליו בחוזקה, וברוח של אפס-זן משהו - הוא קלט שבכיוון שממנו נושבת הרוח יש רחוב אחד שאין בו עצים. רק רחוב אחד - בתוך כל השכונה הירוקה.
רוח הזן, רוח מערבית או קול ההיגיון אמר לו שהרחוב הזה מהווה מסדרון רוח, ממש כמו פיר. ולכן עצים לא יכולים לצמוח שם.
התכנון ההנדסי היה בסדר, וגם בגינון - לפחות ברמה הבסיסית - הכל היה תקין.
הוא הציע לבנות מעין חומה בקדמת הרחוב - משהו חביב עם מטפסים ופרחים שיהיה ירוק ושמח. משהו שיחסום קצת את הרוח. ואז אפשר יהיה לשתול... עצים, אולי לא פיקוסים...כדי לתת קצת צל וקצת ירוק לרחוב הזה.
היום יש שם ערוגות נאות של הרדופים גזומים יפה בצד אחד של הרחוב, ועצי צפצפה ניחוחיים בצדו השני.
טוב, זה לא באמת משל. זה אמיתי לגמרי. בהזדמנות אצלם את הרחוב המדובר - ואעלה לכאן תמונה.
אז מה המוסר השכל?
שלפעמים נקודת מבט אחרת, "אלטרנטיבית", הסתכלות ממקום אחר על הנוף - יכולה לפתור בצורה "הוליסטית" את מה שמיטב המומחים - כל אחד בתחומו - לא יכולים לראות.
וזו, כמובן, היתה
תגובתי למשל המביש, המביך והמשפיל שבחר לספר הפרופסור ג'וני בנימין.
רופא, שמייצג במאמרו הזה - את תמצית הזלזול בבריאות הפיזית ו/או הנפשית של אדם. רק ממקום של בורות, חוסר ידע ואי-הבנה את צרכי גופו ונפשו של אדם יכול להיכתב מניפסט כזה. וזה אמור להיות רופא ואדם שלמד - בין אם בלימודיו, ובין אם בנסיונו המעשי - משהו על נפש האדם.
אצלנו, בשכונה - אלמלא הבחור ההוא עם נקודת המבט שלו, ייתכן שכל תושבי הרחוב ההוא היו צריכים לחיות על ריטלין, או נוגדי דיכאון...ולהיות תלויים בחסדי הפסיכיאטריה, ותמיכת מנתחי התנהגות ומטפלים רגשיים וקלינאי תקשורת שיסדירו את יחסי השכנות ה"עכורים".
זה משהו על הנוף, כפי שהוא נראה מכאן.