סאקורה (ואני מחקה את גיא.
)

herouth

New member
סאקורה (ואני מחקה את גיא.
)

סתם כי נתקלתי באיזשהו פוסט על סאקורה, וכתבו שם נורא יפה את התו 桜. אז החלטתי לבדוק קצת את התו הזה.

אז מסתבר שזה תו מפושט! כלומר, יש לו כתיבה מסורתית שונה:

במילון האטימולוגי אונליין כותבים שזה מורכב מהחלקים 木 (כמובן) ו־嬰, שזה ״להקיף״ או ״מסביב״, כמו שרשרת של צדפים על צווארה של אישה. והטענה שם היא שמדובר ב״פרחים שמקיפים עץ״.
אבל זו כמובן אטימולוגיה מלאכותית, כלומר סיפור יפה שעוזר לזכור, אבל לא ממש האמת. האמת היא שכמו הרבה מאוד תוים, צד ימין פשוט נבחר בגלל הצליל שלו, ואולי בחרו ספציפית את הסמל הזה כי זה עוזר לזכור, אבל זה לא באמת בגלל שפרחים מקיפים את העץ הזה.
המשמעות המקורית כנראה היתה סוג של שזיף, לפחות לפי מה שהצלחתי להבין.
הסינים נתנו לתו הזה פישוט אחר:

אבל אין להתפלא על היפנים שפישטו את זה יותר: הם כותבים את זה ממש הרבה... בכל אופן, הנה עוד תו חוץ מ־気, שיכול לעזור לכם לדעת אם מדובר בטקסט בסינית מסורתית, סינית מפושטת, או יפנית.

ובכתב החותמות זה נראה כך.
 

mishel s

New member
מעניין

מעניין אם יש קשר לאות 妥
כי לפחות אצלי בראש יש קשר שעוזר לי לזכור ביניהם
 

Tenguy

New member
מה לעשות.... שני צדפים > זה תיאור של שרשרת

בסין הקדומה, עד להטבעת מטילי הכסף כמטבע סחיר, הצדפות היו שווי כסף שתמורתם קנו או מכרו חפצים ומיני דברים (הרכיב של הצדפה עדיין נראה בסימניות הקאנג׳י של buy & sell). את הצדפות הלבנות, שהגיעו מחוף הים שהיה מאד רחוק ולא נגיש בסין הקדומה, שהייתה בעמק הנהר הצהוב - לא סחבו בתפזורת אלא חרזו את כולם בשרשראות, אחרי שניקבו חור בכל צדפה כך נגיד ששרשרת של מאה צדפות הייתה שווה עז במצב טוב, ועשר שרשראות של מאה צדפות היו שוות באפאלו בוגר

בסימנית הסינית יש ביטוי לעובדה כי אישה שענדה שרשרת או שתיים של צדפות לבנות ביטאה שפע ויוקרה לכל הסובבים אותה (דיי דומה למנהג של הבדואיות בדרום ובסיני שעוד קיים בימינו, לחורר את מטבעות המוהר בשרשראות סביב המצח והצוואר כעדות לייחוסה). כעת יש רק להוסיף את השורש ״עץ״ בצד שמאל - וקיבלנו עץ דמוי אישה עטורה שרשראות של צדפות לבנות => דובדבן שופע בפריחה לבנה


מצרף פה גם הסבר מן הספר שלי


 

Tenguy

New member
היסטוריה של המטבעות בסין וביפן

כמו ששמתם לב - סימנית הקאנג'י של הקונכיה 貝 (או בסינית המפושטת : 贝) מופיעה בהרבה סימניות הקשורות לכסף, שפע או נכסים.
מקור לסימנית הוא בקונכיה ימית לבנה (cowry) שהייתה מטבע חליפין בסין הקדומה עד סוף האלף השני לפנה"ס, וכמו היה גם בהרבה מקומות אחרים בעולם הקדום (שעדיין נוכח בנוהגי לבוש לאורך מסלול הנדידה של המין האנושי - מאפריקה ועד סין, ואל יבשת אמריקה). "מטבע" הקונכיה היה פשוט - בכל קונכיה ניקבו חור, וכך יכלו לשרשר קונכיות בחוט או לחברם לסרט, וככל שהחוט או הסרט הכיל יותר קונכיות - השווי היה עולה בהתאם.
מתחילת האלף הראשון לספירה בסין החלו לצקת חליפי קונכיות מברונזה כתחליף ל"מטבע הטבעי", כדי לוודא שאכן באו מאוצר המלך ולא סתם נאספו מן הים (היו בסין עוד תחליפים בצורת חרבות, יתדות ומחתות.... אבל לא נרחיב עליהם כאן את הדיבור). במרוצת מאות השנים הושטחו המטבעות לצורה אליפטית עם חור, שדרכו השחילו את החוט או חיברו לסרט כמו שעשו לקונכיות הטבעיות. המטבע העגול השטוח הראשון נטבע במדינת ליאנג בתקופת "מדינות במלחמה" במאה ה-4 לפנה"ס, ועד לסוף שושלת האן - המטבע הסיני היה עגול עם חור עגול במרכזו. מלך שושלת וו (Wu), במאה ה-3 לספירה טבע את המטבע הסיני הראשון עם החור הרבוע, וכך קבע את צורת המטבע הסיני עד למאה ה-20.

ביפן התשלום היה בגרגרי אורז, בשבבי זהב או בחתיכת זהב דמוית גרגר אורז (כמו שמוראה בתחילת הסרט "מונונוקה הימה" - כשאשיטאקה משלם בשוק עם גרגר זהב) עד למאה ה-8 בה החלו להטביע את המטבעות הסיני לפי הדוגמא הסינית.

בימינו, רק למטבעות של 5 ו-50 ין יפניים - יש עדיין חור עגול ! באמצעיתם, בעוד למטבעות הסיניים המודרניים אין בהם חור בכלל.























 

Tenguy

New member
מצטער - תפוז השמיט כותרות של התמונות בהודעה הקודמת

מצרף לפה את הכחתוב החסר לתמונות בהודעה הקודמת, כי כשמתי לב לזה זה כבר היה מאוחר מידיי לעדכן את כל התמונות :
1. קונכיות מחוררות - סין הקדומה
2. מטבעות ברונזה דמויי קונכייה - אלף שנה לפנה"ס - שושלת שאנג
3. מטבעות ברונזה דמויי קונכייה - שושלת זה'ו - מאות 10-9 לפנה"ס
4. מטבעות ברונזה - מאה 8 לפנה"ס
5. מטבע עגול ראשון - Warring State of Liang 1 350-220 BC
6. מטבע הקיסרות הראשונה (קין) - Qin Dynasty - ban liang (半两) - 221 BC
7. מטבע עם חור רבוע ראשון - Eastern Wu Dynasty 232 - 237 A.D.
8. מטבעות יפניים - המאה ה-8 לספירה
9. מטבעות יפניים - צרורות של 100 מטבעות נחושת
10. שרשראות קונכיות - שבט קיקויה, אפריקה
11. סרטי קונכיות - טקס ילידי, טאיוואן - אסיה
12. קישוטי קונכיות - חוף צפון מערב - אמריקה

ומצרף לכאן גם קטעי מן המאנגה "Lone Wolf and Cub" המראה איסוף, ספירה וצרירה של מטבעות ביפן של תקופת אדו מתיבת תרומות מקדש, שאליה זורקים עד ימינו את המטבעות עם צלצול הפעמון ומחיאת הכף לפני התפילה האישית בכל מקדש יפני






 
למעלה