סדר בעולם לא ברור

יותם73

New member
סדר בעולם לא ברור

האם העובדה כי החיים שלנו התגלו כאלגוריתם עם סדר ודפוסים קבועים, (רק שאין לנו את היכולת לחזות אותם), עשויה לחזק או להחליש את שאלת תכלית קיומנו ?

יותם73

New member
אני לא יוצא מנקודת הנחה. אני מנסה להבין האם היא קיימת

חוקרת ישראלית בשם קירה רדינסקי גילתה דבר מעניין. כי יש סדר מסויים של מהלכים המתקיימים במהל ההיסטוריה. ארועים שמסודרים באלגוריתם שניתן לחזות אותו. . ובשל כך ניתן "לחזות את העתיד". אם אני יודע שאחרי מאורע X עשוי להתקיים מאורע Y, אני יכול להתכונן אליו בצורה כזו שיהיה "אכיל " יותר.

http://www.mako.co.il/news-money/te...8adca041004.htm

BigBadWolf

Member
לא צריך מומחית לכריית מידע בשביל לומר את זה

הלינק שנתת לא עובד. בכל אופן, כשיש קשיים כלכליים תהיה לך אינפלציה. אם הקשיים חמורים דיים זו תהייה סופר אינפלציה. כתוצאה מסופר אינפלציה עולים קיצונים לשלטון (או שמאל קיצוני או ימין קיצוני, תלוי מי מצליח לשלהב את הציבור ולשכנע אותו שהדרך שלהם תציל אותם). לא צריך מומחית לכריית מידע בשביל זה, מלמדים את זה בכל שעור היסטוריה בבית הספר.
עוד דוגמה. אם רע לקבוצת אנשים חלקם יהגר. כשההגירה מספיק גדולה, אפשר לדעת מראש שיהיו חיכוחים בין הקבוצה המהגרת לזו הקולטת ותתפתח איבה וגזענות. חלק מהאוכלוסיה הקולטת יחליט שצריך לסלק את האוכלוסיה המהגרת וכוחם של הקיצונים יתגבר.

בשביל שתהיה תכלית לקיומנו מישהו היה צריך להגדיר אותה. אבל כל אחד מאיתנו מגדיר את התכלית בעצמו, וכזן יש לנו תכלית משותפת אחת ויחידה שהוגדרה על-ידי כוחות האבולוציה - להתרבות.

hnc

New member
שאלה

מהי התכלית של מוח האדם כחלק מגוף האדם השלם?
אם תענה על זה גם תבין מה תכלית האדם (או כל יצור תבוני אחר אם יש, ואני בטוח שיש גם יש) כחלק מהיקום כגוף השלם, ובעקבות ההבנה הזאת אפשר שגם תבין שמעכשיו נותר לך רק איך לחיות נכון ביקום הזה...

uzi2

Active member
שתי משמעויות שונות למונח תכלית

לפעמים כאשר משתמשים במונח "תכלית" מתכוונים למשהו שאמור להיות בזמן מאוחר יותר ומכתיב משהו בזמן מוקדם יותר, בניגוד ל-"סיבה" שבה מה שקורה בזמן מוקדם יותר מכתיב מה שבזמן מאוחר יותר.

זו הגדרה אחת ודווקא הפחות שימושית/נפוצה. הגדרה אחרת היא לאו דווקא זמנית, אלא במובן של bottom up מול top down.
דוגמה ספציפית:
הסיבה שבגללה העובדים עובדים, היא למשל השכר שהם מקבלים/רוצים לקבל (השכר שהם יקבלו). התכלית של העבודה שלהם, למלא פונקציה בייצור של מכוניות.

אפשר לדבר על תכלית קיומו של בורג, מבלי שהדבר יסתור את העובדה שכל אחד ואחד מאטומיו והחלקיקים המרכיבים אותם, פועל על פי חוקים זהים לאלו של מרכיבי המברג. למרות שלבורג ולמברג יש תכלית שונה.

תכלית יכולה להיווצר גם כתוצאה מפעילות אקראית: אוטונומים שפועלים על פי קודים מאוד פשוטים, עשויים להפוך למכונה מאוד משוכללת שכל תכליתה ליצור משהו שיאפשר השרדותם.
תורת האבלוציה היא דוגמה שממחישה קיום של תכלית שאיננה מובנית על ידי כוח עליון, אלא מתקבלת כתוצאה מעקרונות סטטיסטיים פשוטים, וקיימות לאורך זמן. יחד עם זאת, לבדה אינ מסבירה קיומו של הפן הסובייקטיבי של הקיום, או את ההבדלה בין טוב לרע במובן של "טוב לי" או "רע לי". גם רובוט שעבורו זה סתם הגדרות יבשות, ומשפיעות פעולה, יוכל לפעול בהתנהלות דומה. זה לא אומר הרבה מאוד, למעט העובדה שיש הרבה דברים שאנחנו לא מבינים.

כאשר אנחנו עוברים מסקלה לסקלה, החוקים שלפיהם אנו יכולים לנתח פעילויות, משתנים. ברמה של חלקיקים בודדים "תורת השדות הקוונטיים". ברמה של אטומים ומולקולות: כימיה. בסקלה, של תהליכים היסטוריים: היסטוריה. בסקלה של בעלי חיים, ביולוגיה. לא נוכל לנתח תהליכים היסטוריים תוך שימוש בכללים של כימיה או של פיסיקה אלמנטרית. גם בגלל שהמורכבות גדלה, וגם בגלל רגישות לתנאי התחלה מחד, ואי רלוונטיות של פרטים רבים אחרים, (כיוון שרק התנהגות ממוצעת של המון חלקיקים משפיעה על התנהגות מקרוסקופית למשל).

חוששני שאין לנו נתונים, כדי לעבור לסקלה שאתה רוצה לדון בה. לפיכך התשובה לשאלתך המקורית, היא "לא". לא ניתן להסיק דבר לגבי שאלת תכלית קיומנו (ובכלל קיום היקום, או קיום חוקי הפיסיקה דווקא כפי שהם), קיומה, או אי קיומה. מעצם האופן שבו הדברים קורים בסקלות אחרות. כשם שלא ניתן להסיק על תפקידו של בורג מהבנה של חוקיות ההתנהגות של החלקיקים המרכיבים אותו. כשם שלא ניתן להסיק על תהליכים הסטוריים בעולם, מהבנה של תפקידי עובדים במפעל לייצור מכוניות. מדובר בשתי סקלות שונות שדורשות פרדיגמות שונות וסוגים שונים של נתונים. העולם שלנו מוזר והדמיון שלנו מוגבל מדי, בכדי שנוכל לחרוג אל מעבר לסקלות בהן יש לנו הרבה נתונים וחוקיות שקל לראות גם אם לא מבינים עד הסוף.

למעלה