סוגיה בנוגע לישיבה במקום עבודה

VIVIAN3

New member
סוגיה בנוגע לישיבה במקום עבודה

היי
אני עובדת ברשת של בתי קפה סטייל ארומה (אבל לא בארומה) בתור מוכרת/בריסטה. העבודה שלי נמשכת בממוצע כ8 שעות. 8 שעות בהן אני נאלצת לעמוד על הרגליים מבלי שיהיה בקופה כסא נורמלי לישיבה.
במשמרות ערב אני לפעמים מוצאת ארגזים של חלב ויושבת עליהם רק במידה ואין לקוחות (כשזה קורה הרבה במשמרות מסוג זה), אבל האחמשית מעירה לי על כך בטענה שאני עלולה "להופיע בהפתעה" ללקוח וזה לא שירותי (טיעון שאינו הגיוני שכן הלקוח כן רואה אותי בטווח הראייה המדובר). היא טוענת שאני אוכל לשבת רק ל3 דקות אחרי שאבקש ממנה רשות וכן בהפסקה שלי שהיא בסך הכל 20 דקות.
שמעתי רבות על חוק הקופאיות אך רק לאחרונה, בצל הסוגיה עברתי עליו לעומק.
האם זה חוקי במקום עבודה כזה שלא נותנים לעובדים כסא נוח לישיבה? זה ממש מציק לי כי לא מדובר במלצרות שבה זזים כל הזמן אלא עומדים באופן סטטי ובשעה שאין לקוחות לא עושים כלום וזה אכן זמן שלגיטימי לשבת בו.
 
היי לך

שני דברים חשובים:
1. על פי חוק על כל משמרת בת לפחות 6 שעות את זכאית ל 45 דקות הפסקה שמתוכן לפחות 30 דקות רצופות.
2. על פי חוק חייבים לספק לך כיסא ולאפשר לך לשבת (בלי צורך לבקש אישור וכדומה) - גם בזמן שאת עובדת עם לקוחות במידה ואת בוחרת כך.
&nbsp
כיוון שאת לא מקבלת את שני אלו את יכולה לתבוע את המעסיקים שלך לפיצוי כספי באופן עצמאי. את גם יכולה להגיש תלונה נגדם דרך משרד הכלכלה והם יכולים לקנוס אותם על כך (לפני כארבע שנים עברה תקנה המזרזת את האכיפה והופכת אותה גם למשמעותית יותר כלכלית).
אני ממליצה לך בחום להתחיל לתעד ולרשום את שעות המשמרות וההפסקות שלך ולצלם את המקום בו את עומדת ליד הקופות.
&nbsp
בהצלחה
 

justpo

New member
זה לא מדוייק...

לגבי ההפסקה, החוק אכן מדבר על 45 דק׳ למשמרת של 6 שעות - אבל מתייחס למועסקים ב״עבודת כפיים״, משמע עבודה שהיא פיזית במהותה.
עבודה שאינה פיזית - העובדים 5 ימים בשבוע - אפשר 9 שעות בלי הפסקה. העובדים 6 ימים בשבוע - אפשר 8 שעות בלי הפסקה.

לצורך העניין אצלנו מקבלים על כל שעה 5 דקות... ואם עשינו 6 שעות אז מקבלים 30 דק׳ בלבד (וזו חברה גדולה אז קשה לי להאמין שתעבור על החוק בעניין זה).

לגבי הישיבה בעבודה - החוק מדבר על עבודה ש״ביצועה הרגיל מתאפשר בישיבה״..
ואם המעסיק יוכל להוכיח שלא כך, אז זה בעיה.

אישית, אני לא רואה הרבה נותני שירות בבתי קפה שיושבים... כך שזה לא נראה לי נדיר (לא שאני פוסל את דבריי פותחת השרשור, יתכן ואין צדק בזה).
 
האמת שמאוד מדויק וחבל שאתה מטעה

נתחיל דווקא מהסוף - אין שום דרך שבה בית קפה יכול להוכיח שיש הכרח בכך שהקופאים שלו צריכים לעמוד לאורך כל המשמרת, גם אם הם מבצעים פעולות מסוימות שדורשות מהם לקום מהמקום. הם חייבים לספק להם כסאות מאחורי הקופה.
&nbsp
חוק שעות עבודה ומנוחה אינו מתייחס לעובדי כפיים אלא לכלל העובדים (למעט אלו שחתומים על הסכמים מיוחדים המאושרים על ידי שר הכלכלה - קפה ארומה אינו עסק כזה). אין דבר כזה יום עבודה של 9 או 8 שעות שהעובד לא זכאי להפסקה במסגרת שלו - זה לא חוקי ולא משנה אם מדובר בעבודת כפיים או עבודה שאינה פיזית.
&nbsp
גם אם אתה עובד בחברה גדולה אין זה אומר שאתה מקבל את מה שמגיע לך על פי חוק. למעשה, המעסיק הגדול ביותר במדינת ישראל הוא המדינה ודווקא המדינה היא אחת מהעברייניות הגדולות ביותר בכל מה שנוגע לדיני עבודה. לכן, גם במקרה שלך, אתה לא מקבל את מה שמגיע לך על פי חוק (שוב, למעט אם במקום העבודה שלך יש הסכם קיבוצי המאושר על ידי שר הכלכלה שמאפשר זאת).
&nbsp
בכל הנוגע לפותחת השרשור - יש הבדל בין מלצר לבין קופאי, במקרה של הראשון הוא כל הזמן בתנועה ולכן במהלך העבודה עצמה הוא יוכל לשבת מעט מאוד, במקרה של השני, אין שום סיבה לעמידה ממושכת לאורך כל המשמרת.
&nbsp
&nbsp
&nbsp
 

justpo

New member
אז אשמח למקורות שלך בעניין

כי אני לא איזה מומחה, אבל בכל מקום שבו הסתכלתי וקראתי - היה כתוב מה שאמרתי.http://www.workrights.co.il/הפסקהhttp://www.kolzchut.org.il/he/הפסקות_בעבודהhttp://www.ovdim.org.il/הפסקת-אוכל/http://m.lawguide.co.il/userforum.asp?f=23&m=63675יכול להיות מאוד שהמעסיק לא יצליח להוכיח שצריך לעמוד. אבל חשוב לציין שזה לא שחור/לבן.ממה שאני מכיר, קופאיות בבית קפה בד״כ גם נותנות שירות בדברים אחרים ולא נטו קופה.
 

justpo

New member
אז אשמח למקורות שלך בעניין

כי אני לא איזה מומחה, אבל בכל מקום שבו הסתכלתי וקראתי - היה כתוב מה שאמרתי.
http://www.workrights.co.il/הפסקה
http://www.kolzchut.org.il/he/הפסקות_בעבודה
http://www.ovdim.org.il/הפסקת-אוכל/
http://m.lawguide.co.il/userforum.asp?f=23&m=63675

יכול להיות מאוד שהמעסיק לא יצליח להוכיח שצריך לעמוד. אבל חשוב לציין שזה לא שחור/לבן.
ממה שאני מכיר, קופאיות בבית קפה בד״כ גם נותנות שירות בדברים אחרים ולא נטו קופה.
 
המקורות שלי בעניין הם החוקים שציינתי

חוק שעות עבודה ומנוחה וחוק הקופאיות, אתה מוזמן לקרוא ישירות אותם (מה גם שחלק מהמקורות שהצגת תומכים בדיוק במה שאמרתי לך, הם פשוט מדברים על הפסקה שמתקיימת מאוחר לאורך יום העבודה)
&nbsp
בניגוד אלייך, אני לא נעזרת באתרים שונים שמתיימרים לייעץ אלא מבססת את המידע על הידע שיש לי בתחום ועל החקיקה באופן ישיר.
&nbsp
חוק הקופאיות אגב הוא מאוד ברור ופשוט והדברים הם כן שחור ולבן, אם אין הכרח אמיתי לעמידה בשעת מתן השירות (ואין במקרה הזה גם אם הם מבצעים חובות אחרות מדי פעם) יש לאפשר מתן כסא. היו בעניין זה כבר מספר פסקי דין וביניהם אחד שנגע לנותני השירות בכניסה לרשת מכוני הכושר הולמס פלייס אחרי שסירבו לתת לנותני השירות שמסייעים בקבלה לשבת שם. הבחור שתבע זכה בלמעלה ממאה אלף שקלים בתביעה למען יראו וייראו.
 

justpo

New member
איך מה שהבאתי תומך במה שאמרת?

שוב, אני לא איזה מומחה ולא מתיימר להיות. אני קורא (כן, גם את החוקים עצמם), וזה מה שאני מבין (וזה לא כזה מורכב).
בכל מקום שבו קראתי מדובר על עובד כפיים. לחוק יצאו היתרים - שזה מה שקבעו. זה רשום בכל מקום אפשרי, אני לא ממציא. בגלל זה ביקשתי ממך מקורות סותרים, אני לא מתעקש, אם תתני לי סיבה להאמין אחרת אז בכיף.
גם בפורומים שבהם ענו עו״ד, אמרו שזה המצב. אני יכול לצרף לינקים נוספים אבל נראה שאת בדעתך נשארת...

וכן ההגדרה הרשמית היא שמותר ״לשהות״ את ההפסקה עד אחרי 8 שעות. זה אותו דבר כמו להגיד שאפשר להעסיק 8 שעות בלי הפסקה.
בדומה לדוגמת פסק הדין שהבאת, יש גם פסק דין שתבע על הפסקות, ולא קיבל כי לא הועסקו בעבודת כפיים (חפשי עשהאל פנחסי שתבע את מוקד מטרה).

וכן, אני מכיר את פסק הדין שציינת על הפקיד קבלה.
זה לא שהוא בא, תבע, זכה. דנו בנושא, האם תפקידו מצריך עמידה או שלא. נלקחו אפילו עדויות נוספות. הסתמכו על בתי עסק אחרים.
ושוב, יכול להיות מאה אחוז שמגיע לה את זה. אבל זה תלוי באופי העבודה, וצריך לציין את זה, את לא יכולה לקבוע מהודעה אחת שתתבע אותם.
אגב, לא מדובר על הולמס פלייס אלא מועדון שייפ, ועזבי את זה שהם עירערו וזכו חלקית (שילמו רק חצי).
 
בהמשך למה שנכתב לך

אכן מתבצע כאן חוסר אכיפה של החוק והוסבר לך כבר למה, אבל בהזדמנות זו אציין שלמרבה הצער זה לא נדיר במקומות עבודה כגון זה, ואני לא אתפלא אם האחמ"שית שלך גם לא מודעת לחוק עצמו, וגם ייתכן שהיא זוכה להנחתות מלמעלה, וזה לא הופך את המצב לתקין אלא בדיוק ההפך.
&nbsp
המצב הזה נוצר בין היתר בשל העובדה שהעובדים אפשרו שהוא ייווצר, יש את אלו שלא ידעו שזה לא חוקי ושהם יכולים להתלונן, ויש את אלו שהעדיפו לקבל את זה, העיקר לא לאבד את מקום העבודה. אני מצטרפת להמלצה לא לשתוק ולהעביר את זה הלאה, ואת מוזמנת לעדכן אותנו בנושא.
&nbsp

&nbsp
 
למעלה