סוגיות שמאיות בנוגע לדירת גן

stairways2hav

New member
סוגיות שמאיות בנוגע לדירת גן

שלום,
ברצוני לרכוש דירה קטנה (במרכז תל אביב, אם זה רלוונטי), אליה צמודה גינה קטנה אף יותר.
שטח הדירה הוא 48 מ״ר, ושטח הגינה 25 מ״ר- (מסודרת בצורת ריבוע, יחסית מסודר ונגיש מתוך הדירה).
שאלותיי:
- האם יש מינימום שטח גינה כדי שהדירה תיקרא ״דירת גן״? במספר איזכורים ברשת ראיתי שמינימום גודל של גינה צריך להיות 50 מ״ר לצורך הגדרה זו. האם זה נכון*?
- במידה ואכן מדובר בדירת גן- האם שווי מ״ר בנוי בדירה צריך להיות מוכפל ב1.2? האמנם יש קונצנזוס בעניין?
- ראיתי ששווי של מ״ר בגינה נע בין 0.2-0.3 ממ״ר בנוי. כיצד יודעים היכן גינה כה קטנה ממוקמת על הסקאלה הזו?

תודה רבה!

* להלן האיזכורים:
״....דירת גן היא דירה בקומת קרקע, אליה צמודה גינה בשטח 50 מ"ר לפחות, השייכת לדייריה בלבד, ושהגישה אל הגינה היא מתוך הדירה.״
״דירת גן היא דירה הנמצאת בקומת הקרקע של הבית משותף, אשר צמודה לה גינה בגדלים משתנים, המתחילים ב-50 מטר מרובע, עד 250 מ"ר.״

דירת קרקע או מרתף עילי שהפך לדירה עם חצר ללא הצמדה.

ראשית מס' שאלות...
האם מדובר על בניין ישן משנות ה-50-60 או מבנה חדש יותר ?
האם בדקת מה כתוב בנסח הטאבו ? האם שטח הגינה הוצמד בכלל לתת החלקה שהיא הדירה שבה אתה מתעניין.
האם קיימת יציאה פרטית עם דלת לגינה ודלת זו אם קיימת מופיעה בתרשים הבניין ?
האם יתכן שמדובר על מחסנים/מרתפים עיליים שהפכו לדירות במהלך השנים [ויש לא מעט כאלה]

ולפרקטיקה.
אתה מדבר על דירת קרקע המצוייה אולי בקוו האפס [כנראה] ושטח הגינה מוצמד או שלא לדירה, אין כל משמעות או "מחיר שוק" שלא ניתן להתגבר עליו במו"מ.
המוכר מעוניין למכור [עובדה...הוא מפרסם] ואתה מעוניין לקנות, כאן מתנגשים 2 אינטרסים מנוגדים בעניין המחיר , במידה ותהיה נחוש [להוריד במחיר] , בסבירות גבוהה תוכלו להתפשר על מחיר ממוצע שתואם את מצב הדירה ומיקומה.
אם לדעתך המחיר הסופי אינו תואם את מטרתך , פשוט נתק מגע וחפש משהו אחר, לעולם אל "תראה" נחישות יתר שאתה קונה בכל מחיר שכן...במקרה זה הפסדת מראש.

בהצלחה.

stairways2hav

New member
תודה רבה על ההתייחסות!

מדובר על מבנה חדש, שעתיד להיבנות במסגרת פינוי בינוי.
הגינה תוצמד לשטח הדירה גם בטאבו.
אכן כן.
לא, מדובר בדירה בקומת קרקע ממש.

האם משהו מהתשובות הנ״ל משנה את הפרקטיקה של המו״מ? במידה ואצטרך, אוכל להביא חו״ד שמאי שתראה שערך הדירה נמוך מהמבוקש? מבוקש 1.2x עבור מ״ר בנוי, וx0.3 עבור מ״ר גינה. ולדעתי חישוב זה מופרז. האם יש בסיס לתחושתי זו?

תמחור אינו מדע.

אתה חייב להחליט מה אתה מוכן לשלם עבור הנכס כמתחייב מתכניות היזם, אל תנעל בקונספציה שהיזם מנסה להכניס אותך אליה. [כלומר תחשוב לפי מ"ר]

שיטת החישוב בכללה מוטעית ואין צורך להביא שמאי כדי להוכיח זאת.

אנחנו נמצאים בתקופה של ירידות מחירים בנדל"נ ואסור "להשתולל".

stairways2hav

New member
מעניין...

מה כוונתך ש״שיטת החישוב בכללה מוטעית״- במקרה הספציפי הזה, או באופן רחב?
במידה ואני מאוד מעוניין בנכס, אך אני מאוד לא מעוניין לשלם עליו את המחיר הנוכחי- יש משהו שביכולתי לעשות? יש איזה סטנדרט שיוכל להאיר את עיניי האם אני מפספס משהו והיזם צודק ועלי להתגמש, או להיפך- האם אוכל לתת ליזם הוכחה כלשהי לכך שיש טעות בחישוב שלו, כדי שהמו״מ יוכל להתקדם?
המון תודה על התשובות!

החישובים לתמחור הם פיקציה הנבנית מעודף ביקושים.

שאלה...האם מדובר על פרוייקט פינוי בינוי [הריסת הקיים ובנייתו מחדש] על איזה איזור מדובר ? [כדי לבחון את מרכיב הביקוש - פריפריה/מרכז]

עקרונית , היזם רוצה למקסם את רווחיו ואילו אתה מבקש מחיר סביר יותר לטעמך , כל זמן שתהליך המו"מ לא הסתיים ויש מגעים בין הצדדים אתה חייב להתעקש על המחיר ש א ת ה מוכן לשלם,תן לו מרווח זמן [אני מניח שהמגע שלך מתבצע מול אנשי מכירות ?] לתת תשובה להצעתך .

יזמים יכולים להתגמש כשהקונה מתעקש.

אגב...במידה ותגיעו לעמק השווה , התשלומים עפ"י "חוק מכר דירות" בלבד כלומר אחוז מסויים מהתמורה ורק לבנק המלווה, בשום אופן לא ישירות ליזם.

stairways2hav

New member
אכן כן, פרוייקט תמ״א הריסה ובניה במרכז תל אביב

אוקיי, אני מבין שאין איזה שהוא תחשיב מקובל (ואין גם גבולות גיזרה של תחשיב שכזה)
אני גןם מבין שהמסלול שאאלץ ללכת בוא הוא הראש בראש- ומי יהיה מוכן להיכנע ראשון.
זה די מאכזב, כי התחושה היתה שיש תקשורת טובה, והוצגו בפני הנוסחאות שהבוילו לתמחור כמו שהו- כך שכרגע אני חש די מרומה....
תודה על העזרה ותודה על הטיפים. כל טוב!

aeonf

New member
כן, זה נחשב גינה

אתה רשאי לקרוא לה מרפסת או גינונת או מה שבא לך, זה לא ממש משנה גם מה ההגדרה החוקית של זה, היזם רשאי לבקש כמה שבא לו על הנכס ולך מותר להציע כמה שבא לך על הנכס.
מקובל ששטח בנוי שווה X, שטח גינה שווה 1/3X, זה הכלל אצבע אבל כאמור רק השוק מחליט על המחיר האמיתי.

stairways2hav

New member
פשוט, אם אני מוכן לשלם שקל, והיזם מעוניין במליארד- זה בעייתי

ולכן יש כללי שמאות, שאומרים שהמחיר של הנכס נע בין טווחים מסויימים, עליהם אנחנו יכולים ומוכנים להתמקח.
אם היזם אומר לי שזו הנוסחה ואין מה להתמקח, ואני מראה לו שיש יותר מנוסחה אחת ושכן ניתן להתמקח- יהיה פוטנציאל טוב יותר שהעסקה תצא לפועל וששנינו נתגמש אך נהיה מרוצים.

aeonf

New member
אתה כנראה לא מבין

אין "כללי שמאות", שמאות טובה באה לשקף את מצב השוק ולא ההפך.
רק השוק מחליט על המחיר, אם המחיר הכי גבוה שאתה מוכן לשלם יפגש עם המחיר הכי נמוך שהיזם מוכן למכור אז יש עסקה, אם לא אז לא, שום שמאי לא יכול לעזור פה.
אתה בעצם רוצה שמאי שיכתיב ליזם בכמה למכור? זה לא עובד ככה, ואם אתה חושב שכן אתה מוזמן לשלם לשמאי שיעריך את שווי הדירה ולהציג זאת ליזם.
הנוסחה השמאית המקובלת לשווי דירת קרקע היא X למ"ר עיקרי ובין 1/4 ל1/2 לגינה, אני אישית הייתי הולך על 1/3.
&nbsp

למעלה