סוגי שכול וסוגי אובדן...

סוגי שכול וסוגי אובדן...

ישבנו ככה הערב ודיברנו. יש הבדל עצום בין שכול ואובדן למרות ששניהם כל כך קשורים. שכול זה חי שהוא שהחזיר נשימתו. זה דבר כל כך סופי. אובדן יש לו פן של זמני ופן של תמיד. אם איבדת הכרה (אובדן הכרה) יש ותחזור אליך ויש ולא. אם העט אבד ולא נמצא זה אובדן. כשהפיגורה לא מה שהיתה בגיל 18 גם זה סוג של אובדן - לא אחת מתאבלים על כך! אצלנו השיחה קלחה להרבה מקומות, רק רציתי לשתף. שבת טובה.
 

איילת*

New member
אוזן רגישה, כשחושבים על זה

אז באמת במילה שכול יש משהו יותר אבסולוטי, יותר דרסטי מאשר באובדן. לפעמים באמת אנחנו חווים גם כל מיני אובדנים קטנים, שהם לא בסדר גודל של האובדן הגדול וגם עליהם אנחנו ´מתאבלים´. ואני תמיד חושבת שזה בסדר ´להתאבל´ גם על דברים קטנים יותר שאנחנו מאבדים בחיינו, כי זה חלק מהתהליך של to let go, להשלים ולהרפות.
 
TO LET GO - לשחרר, מי רוצה לשחרר?

לא רוצה לשחרר! את יודעת כמה יש לי עוד לספר לכל אלה שאיבדתי?! וכמה יש לי לריב איתם?! ולשמוח איתם?! ולמה זה אני צריכה לחשוש מהנזק הבא שהשלום יגרום לי או הויתור ההכרחי?! למה אי אפשר לשמוע מהם שיהיה בסדר ושבשנה הקרובה יהיה יותר טוב?! אוי הרשימה גדולה! ואת אילת נחמדה ברגישות מדהימה ניסית להקהות את הקושי שלי ואני "נפלתי עלייך" עם כל המשקל של היום~! חשבת על אובדן התמימות? אם לא הייתי מאבדת אותה כנראה לא הייתי פה איתכם, מרגישה ורגישה. הקלת על סיבלי. תודה
 

אורי_ח

New member
אוזן רגישה,

אני רוצה לומר לך... במילים הכי רגישות שאני יכול למצוא כרגע, כדי לא לפגוע חלילה: "לשחרר" ויש אומרים "להניח", "להרפות" או "let it go", כדברי איילת, אין פירושו של דבר לבחור בשכחה לעומת הזיכרון. אין פירושו לשתוק, להדחיק, לא לדבר עם היקרים שהלכו לעולמם, לא לריב, לצחוק, לכאוב אתם ואותם. נהפוך הוא: "להשתחרר" - משמע להישאר עם הזיכרון נטו, כמובן עם העצב הנלווה ועם הגעגוע האין-סופי, אך בסופו של דבר, החיים שלך, של בני משפחתך, של ילדיך, הם מטרה חשובה מדי מכדי להניח למשא הכאב הנורא להפוך חיים אלה לבלתי נסבלים, בלתי אפשריים. עומדת לנגד עיניי דמותו של אבי שהלך לעולמו לפני שנתיים וחצי. האיש הפך את מותו של יואב בנו, אחי, למושא חייו, למוקד התעסקותו היחיד, למזבח קודשו. שום דבר אחר לא היה קיים עוד עבורו, זולת התעסקות אובססיבית ורחמים עצמיים שהיו כבור ללא תחתית. גם אני עצמי, לא הייתי קיים עוד עבורו - לא כנחמה, לא כמושא להענקת חום ואהבה, אף לא כ"תחליף" לבן שאבד. נכדיו השניים, נושאי זרעו, אפילו הם לא עוררו בו עניין. כך, 32 שנה עד שמת, מיוסר ובלתי מנוחם. אני יודע שזה נורא להגיד את הדברים, ואבא שלי בהחלט דוגמא קיצונית ולא "מייצגת". אבלות לנצח והאחזות במת כדרך חיים ומול זה הדחקה מוחלטת, כאילו "הכל בסדר", הם בעצם שני צדדיה של אותה מטבע. שניהם רעים לנפש ועפ"ר גם לגוף. נכון, בלתי אפשרי לחלוטין "להחליף קלטת" אחרי שקורה אסון, אך עם הזמן, וכל אחד בקצב שלו, ניתן ללמוד לחיות "בלי", כפי שנכה לומד לחיות בלי יד, בלי עינים, עם פלטינה בחוט השדרה. אכן, שכול הוא נכות. והלמידה הזו עשויה להיות ממושכת מאד, התמודדות מכאיבה עם חשבונות שעדיין לא נסגרו, עם דברים שלא נאמרו, עם כעסים, חרדות, אשמות, בושות והרבה הרבה כאב בפצע הפתוח. אך זהו לדעתי תהליך הכרחי. "המתים ציוו לנו את החיים", אם אשתמש במשפט מאד נדוש, אך אולי לכך "כיון המשורר", והייתי מוסיף "חיים בעלי משמעות", שיש בהם לא רק עבר אלא גם עתיד ובעיקר הווה. שבוע טוב טוב לך ולכולם כאן אורי
 

sad

New member
לאורי

על הדברים שכתבת ונגעו בי מהכרות אישית, בוריאציה אחרת
 
אורי

מדהים לקרוא מה שאתה כותב פה על החיים בצל. וכל כך הרבה שנים. פשוט.. נו. אין מה להגיד. "חיים בעלי משמעות". כן.
 

מיכל@בר

New member
אורי יקר אחד... הדברים שכתבת נגעו

ועוד איך נגעו. מסכימה מאד עם האבחנה של לשחרר, לחיות עם הזיכרון ולהמשיך... אוהבת לקרוא את מה שאתה כותב.
 

נופשת

New member
להניח..

צודק לו אורי, אכן לפי נסיונם של כל המתאבלים בע´מ צריך להניח וצריך לעשות LET GO AND LET GOD , אבל את אפשר לעשות- רק כשניתן לעשות זאת. לא דקה לפני ולא דקה אחרי. וחלק מהתהליך הוא בהבנה שגם להיות איפה שאני בדיוק , זה בסדר גמור. כלומר לקבל, אין השלמה בלי קבלה לדעתי.. וזה לצערו כולל גם כעסים וגם האחזויות וגם טינות , ושלל מצבים אחרים. וכולם תקפים. וכולם קיימים. בשמחות.
 
אורי, אין בי מקום לפגיעה כרגע, אבל

אם היתה לי הסבלנות הייתי חוזרת וכותבת מה שכתבת בצורה קצת אחרת. הכתיבה שלך רגישה לידיעתך, לכל אורך ההכרות שלי איתך ואם אדם מולי משתדל, אני מסרבת להיפגע! לשם שיתוף, האובדן האחרון שלי טרי עדיין ולכן לא מוכנה לשחרר. יותר מדי אני צריכה לסדר בראש לפני שאני יכולה להגיד, הנ עכשיו רק הזיכרון. יש בי בלבול, כעס, רגשי אשם, והרשימה ענקית. צרי לעשות קצת סדר ואז, כנראה שאשחרר. כמו אביך, אימי סגדה לאחי וכמעט לכל מה שקשור במוות. יום אחד אפילו אבא שלי התרגז ואמר לה: הילדה שפה עדיין חיה, מגיע לה... אין לי צורך באבלות לנצח ואיילת במשתי מילים הצליחה לשחרר עוד "שן" בגלגל הזה שתוקע עד החשרור הסופי ועל זה היתה התודה שלי. חוץ מזה אתה בטח מכיר רגעי פניקה. כאילו משהו חד תפוס ביד שלי ואני לא מזהה עדיין את הכאב אבל לא יכולה להרפות... אמא שלי בת אל-מוות! איך זה שהיא בכל אופן מתה? שאלת תם של ילדה...
 

אורי_ח

New member
יקרה, אם יש בי עכשיו רצון מוגדר,

זה רק לחבק אותך ולהגיד שהכאב שלך עובר את המסך ונוגע, נוגע הרבה. צר לי, אני לפעמים מדבר מהראש, ואולי קצת בריחוק אינטלקטואלי. ברור שהדברים עכשיו כל כך מבולבלים ולא מסודרים. אם מותר לי להציע לך משהו, זה שתנסי דרכים לפרוק את הגודש הזה שיושב עלייך. משהו שיתאים לך: למשל, ללכת ולצרוח על חוף הים, לסגור את החלונות ולהתמכר בפול ווליום למוסיקה שאת אוהבת, לבעוט בכריות, לזעוק, לבכות... תראי כמה שהדברים האלה, שגם הם בבחינת "לשחרר", יקלו עלייך "לסדר בראש" כל מה שעדיין לא קיבל צורת מילים, יקלו על הנשמה ולא פחות חשוב - על הנשימה (זה משהו שאני מייחס לו חשיבות רבה ובעצמי מתרגל אותו, בסדנאות, בבית, במכונית בדרך לעבודה...). ואם את מרגישה שהדבר אפשרי, אני מאד ממליץ לך לשתף את האנשים כאן, לכתוב את הדברים שלך בעומק וברוחב שמתאימים לך. לא בכדי לזכות באהדה והזדהות, שהם כשלעצמם דברים נפלאים. אני מאמין בכתיבה. זה משהו שעוזר לסדר את המחשבות, לשים את הדברים לאט לאט במקומם, אחרי שהאסון או רצף האסונות שיבש וקטע בבת אחת את כל "הסדר הטוב" ועשה לנו בראש בלבול ותוהו ובוהו נוראי. אני חושב שאני מבין על מה את מדברת "לא מזהה עדיין את הכאב". אם את מסוגלת לעשות שימוש במטאפורות (אני מתקשה, אבל משתדל) תנסי לחבק את הכאב הבלתי מזוהה הזה, תנשמי אליו, תבכי אליו. הכאב הוא חלק בלתי נפרד ממך. מתי שהוא, עם הזמן החולף ועם הלמידה החדשה שלך על משמעות החיים ש"אחרי", תוכלי גם לדבר אל הכאב ולומר לו: "לך לך לדרכך, כאבתי די, עכשיו הנח לי לחיות את חיי" זו המשמעות של "let it go". ואיך אפשר לקלוט מותה של אימא? אני לא יודע לענות על זה. כולנו, עד סוף ימינו, ילדים של אימא, כמהים לעוד חיבוק אחד, להתכרבל בחומה. לא כך? תשובה של ילד תם.
 

נ.תהילה

New member
אצלי זה קצת אחרת...

אני, דווקא לא מדברת אל הכאב עצמו. לא אומרת לו "לך לך לדרכך, כאבתי די, עכשיו הנח לי לחיות את חיי". ניסיתי לדבר אליו, אבל זה לא עזר לי... אז הפניתי את הדיבור למישהו אחר. אל אחות שלי. וזה ה-ר-ב-ה יותר עזר לי. אמרתי לאחות שלי, שכבר כאבתי די, שאני רוצה להמשיך בחיי, אז בבקשה שתלך ממני למקום אחר. וזה קשה מאוד לגרש מישהו שאתה רוצה כ"כ שיחזור. אבל אחרי שמבינים שהוא כבר לא יחזור, כל מה שבאמת נותר הוא לזכור אותם, ולהיזכר בהם. אבל אל להיזכר בהם תמיד. לא מתי שהם רוצים. לא מתי שנוח להם. מתי שאתה רוצה! וכשתגידו את זה אל מי שאתם צריכים, אני בטוחה שהוא יבין. אחות שלי הבינה, והיא כבר לא באה אלי למחשבה במקומות בהם אין לי זמן לחשוב עליה (בי"ס וכו´). אני בנוסף, הבטחתי לאחות שלי (יעני כפיצוי) שאקדיש לה זמן כל יום, לפעמים זה יהיה שעה שלמה, ולפעמים 5 דקות. אבל יהיה. והכל תלוי בי וברצוני!!!! כי אני זו שנשארה פה. אז לא יודעת מה איתכם, אבל אני אמרתי "let go" לאחות שלי, עם כל הקושי, וזה מה שעזר לי. ממליצה לכם לנסות. והזמן הוא בהחלט מרכיב חשוב, ובסופו של דבר עוזר. המון הוא עוזר. הוא לא עוזר לשכוח, הוא עוזר ללמוד איך לזכור.
 

מיכל@בר

New member
אוזן רגישה ויקרה...

כשקראתי את המשפט הזה: "הילדה שפה עדיין חיה, מגיע לה..." חטפתי גולה בגרון. חיבוק גדול..
 

איילת*

New member
אורי יקר

עצוב היה לי מאוד לקרוא את הדברים על אביך, והתחברתי מאוד לפרשנות שלך למה שאני קוראת to let go כי כך גם אני רואה את זה, ואת הנימה האופטימית בסוף בכלל אהבתי... שיהיה לך גם שבוע טוב טוב
 
אשרייך

שיש לך בלורית ואינך מלווה מצד לצד. ומצליח לעשות את התנועה המסובכת הזו. שנראת כמעט בלתי אפשרית. וכמו תמיד.. מסתבר שאם יש רצון יש גם כוח..
נשימות שלוות לך ולילה טוב שוב.
 
למעלה